Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   70 / 608
(#) LGS94 hozzászólása Feb 26, 2009 /

Sziasztok megépítettem a korábban belinkelt 100W-os erősítőt és olvastam róla, hogy DMOS FET-es végfok - betokozva és a mosfetről azt halottam, hogy nem jó a mély átvitele és nincs is nagy mélye a mélyládámnak tőle. Ez attól lehet, hogy MOSFETes vagy attól, hogy én csak 33V-ot adtam neki? De e úgy veszem észre, hogy a magasa sokkal jobb mint előző TDA 2030 és 2050-nek volt. Ja és ebbe az erősítőbe amiről most beszélek természetessen TDA7294 van.
(#) Bassmester válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Az én mélyládámnak baromi nagy "mélye van tőle"
Az átvitele az jó, csak egy picit pontatlan a mélytartomány és a csillapítása (damping faktor) sem túl nagy. Vannak sokkalta jobb hangú tranyós és fetes erősítők is, de ilyen olcsón, ekkora teljesítményű, megbízható végfokot mással nem nagyon lehet csinálni. Október óta hiba nélkül használom és készülőben van egy 2x200W-os is, melynek kapcsolóüzemű tápja lesz (ha összejön)
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Arra a kapcsitápra kíváncs lennék én is . Olcsóbban jön ki ,mint egy toroid?
(#) djgombi válasza ptesza hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Engem is érdekelne Lehetne kis végfokokat csinálni
(#) sound.man válasza ptesza hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Pc tápot is át lehet alakítani +-40-re és sokkal olcsóbb mint egy toroid. Egy sima mezei pc tápból 400as tápot lehet csinálni.
(#) lamalas válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Idézet:
„...csak egy picit pontatlan a mélytartomány és a csillapítása (damping faktor) sem túl nagy.”

Mérted már a damping faktorát ennek az erősítőnek? Ha igen hogyan?
(#) troby válasza sound.man hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Erről tudnál egy picit bővebben írni vagy linkelni? üdv
(#) Amarton válasza ptesza hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Nekem is AT táp hajtja az erősítőt.
Megvagyok vele elégedve.

+- 24V kis átalakítással megoldható.
TL494 4-es és 1-es lábát földelni, kimeneti kondikat nagyobbra és az egyenirányító diódákat is nagyobbra kell cserélni.

Most rendeltem a vaterán 10db AT tápot potom összegért
(#) MPedro válasza ptesza hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Szia !

Valóban nem gondoltam, elismerem. Egyszerűen nem merült fel az a gondolat, hogy lesz, aki kis feszültséggel akarja járatni.

LGS94 : Mekkora a puffer ? A mélyek részben ettől függnek, de sok minden mástól is. A kapcsolás "nagyon" tudja a mélyeket, tehát a problémád vélhetően nem amiatt van.

P.
(#) sound.man válasza Amarton hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Teszel rá egy feszkétszerezőt és kész a +-40v. Tudom hogy sima trafónál fele lenne a freki itt is a fele, de is sokkal magasabb a freki szóval nem nagyon szól bele.
(#) djgombi válasza MPedro hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

nekem 2*68000 µF és van mélyem bőven pedig nem mély ládát hajtok vele

DSC00003.JPG

(#) Amarton válasza sound.man hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Kis átalakítással írtam.

Volt két egyforma tápom, azok mentek egy darabig +-50V-ról (Állítható). Csakhát az egyik része elszált, így maradt +-24.
Egyenlőre most ez is elég.
(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Sok jó bontott alkatrészem van hozzá, pl etd49 és 59 stb. kisebb-nagyobb ferritek, irfp450 fetek kondik stb. De akkor is jóval olcsóbb lenne ha mindent úgy kéne megvenni. Egy 5-600VA-es toroid kb 13-15ezer Ft+Áfa tehát pufferekkel 20 ezerbe is belekerülhet egy toroidos táp, ezt pedig kb a feléből lehet kihozni minőségi, új cuccokkal
Most csinálok ilyet először, kísérleti jelleggel. Ha beválik, akkor biztosan csinálok még egy-két hasonló erőlködőt.

Lamalas!
Nem mértem meg a damping faktorát, viszont néhány gyári erősítővel (Ágota, Castone, Behringer) volt szerencsém összehasonlítani, melyeknél a gyártó közzétette ezt az adatot, tehát amit írtam erről, az csak az én, viszonyításon alapuló véleményem. Egyébként megfelelően használható mélytartományra, nálam is egy zenekari mélyládát hajt (nem is akárhogy).
(#) Bassmester válasza djgombi hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

A Cimó -féle tápot építgetem, egy kicsit nagyobb tejesítményre méretezve.
A végfok nem lesz kisebb, csak könyyebb (remélem).
19x21 cm-es panelen van a táp. Még csak most kezdtem forrasztgatni, de íme két fotó róla
(#) djgombi válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Kíváncsi lennék hogy a hidalt TDA hogy szól mert gondoltam rá hogy aktív kontrollnak jó lenne
(#) Bassmester válasza djgombi hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Én is színpadi monitorok hajtására csinálom a sztereó hidaltat Szerintem jól szól. Ilyen célra mindenképpen megfelelő.
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Köszi .Már szemezgettem én is vele. De most épp az AT táp bütykölős topikot olvsagatom ,hátha okosodok.

(#) LGS94 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

nekem 2x20000µF-es a puffer plusz 2x100nF-de az van a panelon is.Te milyen kondikat használsz puffernak mert nekem 2500Ft volt a négy darab és sokaltam a 25V-osaknak csak 5db volt 1000 körül.De úgy veszem észre ha halkan hallgatom akkor nagyon nagy a mélye nagyon kis hangerőn is megrezegteti az asztalt.Talán nem is mélye nincs hanem ha hangosabb akkor nem tiszta a mélye elgyengül.DE a ládám is kifúj rendessen az is belekavar de nem hinném, hogy ennyire.
(#) zoka válasza MPedro hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

"A kapcsolás "nagyon" tudja a mélyeket"

Nekem sincs semmi gond a mély-átvitellel, a kit (1 IC-s) amit összeraktam könnyedén megbirkózik akár az infrahangokkal is :kalap:

Nekem annyi mély jön ki, amennyit kap :yes:

Szerintem csak jó subláda kérdése, aztán már remeg is az épület :hide:
(#) djgombi válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

A trafód mekkora teljesítményű? Mert ha kicsi akkor nem tölti a puffereket fel rendesen. Én a kondikat úgy üzleteltem egy hibás 4*100as quad 405-el együtt. De majd venni akarok kisebbet mert ekkora nem kell 2*100 watt-hoz. 20ezer µF-nak elégnek kellene lenni
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Áttervezted a nyákot ? Látom egy tekintélyes pufferblokk van rajta. Egyébként a kézzel rajzolt nyákoddal elérted a max pontszámot!
A trafós tapasztalatok érdekelnének legjobban. A többi rész kivitelezhető egyszerűen.
(#) sound.man válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

A csíkokat, hogy vágtad bele ilyen szépen a nyákba?
(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Teljesen új nyákot terveztem hozzá, a hűtőborda, a nagyobb trafó, és egyéb alkatrészek miatt.
A rézlemez átkötéseknek a "csíkokat" mini grinder fúróba befogott 20mm es flexkorongal vágtam.
Trafós tapasztalataim még nincsenek a kapcsolótáppal, mert hogy ez lenne az első amit építek. A trafó egyenlőre nem lesz fixen beforrasztva, hogy szükség esetén könnyen változtatni tudjak a meneteken. Ha készen lesz és sikerül beüzemelni, akkor majd megosztom tapasztalataimat az érdeklődőkkel.
(#) LGS94 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Szia 160VA-es a trafóm.
(#) LGS94 hozzászólása Feb 27, 2009 /

Sziasztok ezt az erősítőt nem lehet valahogyan hidba tenni?

tda7294.zip

(#) djgombi válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Két panelra 160 VA?
(#) Gyimate válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Sziasztok!
Én is megépÍtettem ezt az erőlködőt és jó tapasztalataim vannak ( már régen megépÍtettem, kb egy fél éve) Szerintem szép hangja van, nálam nincs hiány a mélybősem és a magasból sem. +-20V-ról üzemeltetem 2*10 000µF kondival és kristálytiszta hangja van! (Azért 20V, mert ilyen trafó volt itthon és még nem volt rá pénzem, hogy megvegyem a toroidot hozzá, amúgy egy régi modell vasút trafója)
(#) zoka hozzászólása Feb 27, 2009 /

Sziasztok!

Két dolgot szeretnék kérdezni ezekkel a végfok IC-kel kapcsolatban.
Tegyük fel van egy (nem híd) 7294 vagy 93, és +/- 40V-ot kap, hangosítási célokra van használva, és annyi mély kell, amennyi csak létezik

1, Ha a puffer túl kicsi, legyen 2 x 1000 uF, akkor úgy tudom mélyek helyett torzítani fog, tehát növelni kell a puffert. Gondolom nem úgy működik a dolog, hogyha megtízszerezem, akkor 10 szer "jobb" lesz, ha beteszek 2 x 1 Faradot, akkor meg már 1000x jobban járok, de főleg anyagilag . De akkor mégis mennyi az ésszerű felső határ 1 IC-hez 40V-ról, lehet-e egyáltalán ilyet kérdezni, hogyan méretezzem a puffert, hogy a lehető legtöbb és pontos mélyhang legyen ?

2, Mi a helyzet, ha puffer is van bőven, meg a graetz híd is erős, de a trafó csak például 100W és 2 x 40 VDC lenne, 1 IC-hez. Ekkor hogyan viselkedik a cucc ? A trafó ilyenkor valahogy kipréseli a teljesítményt, (mint pl egy 20W-os trafóra kötöttem halogén izzót és felvett 55W-ot, csak melegedett szegényke) vagy a pufferkondik töltésénél más a helyzet ?

Ha valaki tud valamit, az legyen szíves ossza meg velem :yes:

Köszi: zoka
(#) LGS94 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

ja de csak 100W-ig hajtanám ki és a két panel lenne együtt 100W-os?
(#) Gyimate válasza zoka hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Ha jól tudom puffereléskor minden amperre 2200µF-ot kell számÍtani, szóval ha te 8 ohm-os hangfalat használsz ilyen feszen az 100W környékén van oldalanként + diszÍpáció ami olyan 50W. Ha mi elosztjuk a telljesÍtményt a feszültséggel megkapjuk, hogy hány ampert vesz fel nagyjából. Jelen esetben ez oldalankét 4 Ampert jelent, mivel neked sztereó erőlködőd van ezért 2-vel szorozzuk az 8Amper, vagyis neked a tápfeszültséget 18 000µF-al kellene pufferelni. Ha kicsi a trafód, akkor nem fogja tudni leadni azt a telljesÍtményt amit kéne, ezért esik a feszültség + hatalmas melegedés lép fel, amit a trafók nem tolerálnak túlzottan, és Így az erőlködőd elkezd torzÍtani. Ezt a hibát nem lehet megoldani kondikkal, mert ugye ahhoz is kell energia, hogy a kondikat feltöltsük, és ezért azt a telljesÍtményt amit az erőlködő felvesz muszály, hogy támogassa a transzformátor is.
Következő: »»   70 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem