Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC programozás
Idézet: „A kábelek lerövidítése után sem változott semmi pontosan ugyan az a helyzet mint ezidáig” Ha jól emlékszem, nemcsak a kábelhosszal volt gond, hanem egy közbeiktatott LPT switchről is szó esett...
Természetesen azt is kivetem, a lpt és a pic között csak a 3db 25cm hosszúságú vezeték szál van (régi telefonkábelből lett kiszedve) + a 270 ohm os ellenállások, és 3db ugyanilyen a 12, 5 és gnd a számítógép tápjától.
A főkapcsolód dupla érintkezős? Melyik rajzot építetted meg a cikkből?
Kérlek írd le, hogy hogyan próbálod használni(felsorolás szerűen)?
Milyen PIC-et égetnél? (visszakerestem, de nem találtam...)
PIC16F628A-ról volt szó ebben a beírásban.
Köszi! Ennek akkor mennie kell (a többivel is!), mert én pont egy ilyennel (is) teszteltem. Nem mellesleg, ha egyikkel megy, akkor mindegyikkel mennie kell, amit a program kezel.
Van olyan érzésem, hogy valamit nem jól csinál, csak még nem derült ki mit!
sziasztok nekem egy olyan kérdésem lenne hogy a PIC 16F877-nek 8 A/D átalakítója, és 2 PWM kimenete van? Én így értelmeztem az adatlapját, előre is köszönöm a segítséget.
Itt egy link az adatlapról.: http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/30292c.pdf
Idézet: „a PIC 16F877-nek 8 A/D átalakítója, és 2 PWM kimenete van?” Majdnem... Van 8 analóg bemenete, de csak egy ADC ketyeg benne, s a beépített analóg multiplexeren kell kiválasztani, hogy mikor melyik csatornát konvertálja.
köszönöm szépen a segítséget
Hi!
Olyan kérdésem lene hogy lehetséges e valahogyan PIC-el hangot lejátszani? Most nyilván nem mp3 lejátszót akarok építeni, csak rövid néhány másodperces hangot szeretnék, ami adott eseménykor játszódna le! Létezik esetleg olyan program ami az mp3 at le tudná fordítani, valami olyan formátumba amit mondjuk programként a picbe lehetne írni vagy hasonló? Huhh lehet h jó nagy hülyeséget írtam, bocsi de a mikrovezérlőknek ezen alkalmazásában még nem vagyok jártas! Előre is köszi a segítséget!
Közvetlenül az egyszerű PIC-ekkel nem lehet, de léteznek hangrögzítő IC-k(ISDxxxx, Nuvoton), azokat lehet vezérelni. Nézz körül a chipcad-nél.
Az az érzésem, hogy nem erre vonatkozott a kérdés...
Lehet, haverom csinalt is. Wav, mono, x sebesseggel.
Ezt kulso eepromba toltod (talan a belso memoria is birja a nagyobbaknal, ha tenyleg rovid) es onnan lepteted ki, direktben mehet egy D/A-ra.
És ezekbe a dallam tároló IC-kbe milyen úton kerül bele a dallam, és milyen formátumú kell hogy legyen?
Ez érdekesnek tűnik! Tudnál róla adni bővebb információt?
Idézet: „Olyan kérdésem lene hogy lehetséges e valahogyan PIC-el hangot lejátszani?” Lehetséges, hiszen pl. a dsPIC33128GP802-ben is van 2 db. 16 bites audio DAC. Idézet: „Létezik esetleg olyan program ami az mp3 at le tudná fordítani?” A legtöbb hangszerkesztő program be tudja tölteni az mp3-at és konvertálja .wav-ba vagy .au-ba.
Egy másik lehetőség:
VS1011 VS1011 - MP3 audio codec, ami PIC felől SPI porton vezérelhető. Egy konkrét projekt: Daisy MP3 lejátszó PIC18F45J10 mikrovezérlővel.
Megnéztem néhány hangtároló IC adatlapját, többek közt az ISD1810SY nevezetűét is! Egész jó kis kütyük Azt szeretném megkérdezni hogy a PLAYE és a PLAYL gombok közt mi a külömbség, és hogy ha a mikrofon helyére egy jack csatlakozót teszek, és rácsatlakozok vele a számítógépem kimenetére, akkor a REC gomb megnyomásával, azt a hangot is képes rögzíteni, úgyértem nem lesz túl erős neki a jelszint?
Semmi kulonos. Egy mechanikus nyomasmerot alakitott at egerbol szedett optotarcsaval, aztan a progi bemondja, hogy eppen mekkora a nyomas.
Jo nagy panelen volt, mert csak regi, BIOS-bol szarmazo, UV-vel torolheto EPROMjai voltak, meg 16f84-es, ha jol emlexem (de lehet, hogy mar ujabb). Nem eskuszom meg ra, de mintha szamlalot hasznalt volna a cimek kiporgetesere, de az is lehet, hogy a pic labaival direktben hajtotta. Egy TDK versenyre keszult, Kis Norbert (Hodmezovasarhely) a keszito.
Le kell osztani a jelet, és utána mehet.
A két lejátszási módot nem ismerem.
És ha több hangot is szeretnék lejátszani, akkor több darab ilyen IC re is szükségem lesz?
Persze, hogy le lehet így is játszani, csak kicsit bonyolultabb és nem is olcsóbb. A wav-ot egy egyszerű ellenálláslétrás D/A-val le lehet játszani. Persze át kell fordítani kisebb sebességre, mert a CD minőség hatalmas tárolót kívánna meg, ami nem PIC lépték. Sokkal egyszerűbb a címezhető ISD sorozat. Egy ipari alkalmazáshoz, vagy egy készülékhez nem kell mp3. Külön mp3-at meg nem építenék, mivel filléres dolog egy mp3 lejátszó.
Meg van adva, milyen hosszú hang fért bele. Ha ettől hosszabb kell, akkor vagy több IC kell, vagy olyat kell választani amibe befér(van amibe 8perc is elfér). Ezeket riasztókhoz, üzenetrögzítőkhöz szokták használni. Címezhetőek, tehát ki lehet választani melyik hangrész szólaljon meg.
Sajnos a számítógép amivel ezidáig teszteltem teljesen elszállt, nem tudom még mi lehet a baja.
Amint megjavítottam folytatom a tesztelést mert tök jó lenne ha menne a saját égetőm is. Csatoltam hogy melyik változatot építettem meg, semmit sem hagytam ki róla pontosan úgy építettem meg ahogy le volt írva. felsorolás -megnyitom a programot -bekapcsolom az 5v-t -bekapcsolom a 12v-t -égetek -kikapcsolom a kapcsolókat -megnyitom a programot -bekapcsolom az 5v-t -bekapcsolom a 12v-t -kiolvasok -kikapcsolom a kapcsolókat -megnyitom a programot -bekapcsolom az 5v-t -bekapcsolom a 12v-t -törlök -kikapcsolom a kapcsolókat -megnyitom a programot -bekapcsolom az 5v-t -bekapcsolom a 12v-t -ellenőrzök -kikapcsolom a kapcsolókat még 6 napom van a problémák megoldására, reményeim szerint saját égetővel vagy anélkül de kész leszek.
Tegnap gerry fórumtársunk által épített WLPT eljutott hozzám. A gond vele, hogy az Ő gépén nem megy. Az enyémen minden gond nélkül.
Ezért megbeszéltük, hogy hamarosan elhozza a gépét és megpróbálunk rájöni, hogy mi okozza a problémát, mert úgy néz ki, hogy nem egyformák az LPT portok, vagy valamilyen korábban feltelepített driver okoz problémát. Ha lesz eredmény jelzem!
Nem lehet hogy az XP szól bele? Ha igen akkor próbáljátok az User port nevű progit!
Nálam nem szól bele? A vonalakat csekkollva minden rendben, de dinamikusan nem működik. Az ACK vonal lesz szerintem a ludas, de ez csak tipp.
Hali, bajban vagyok.
beégethetem a pic- eket ha be vannak forrasztva? leírom hogy hogyan vannak bekötve: A port b összes csatija 270 ohm os ellenállással le van kötve földre. a port a 0. és 1. lába egy diódán keresztül össze vannak kötve a többi pic port a 0. és 1. lábával, így lengenek. a port a 2. és 3 lába szabadon leng. a port a többi lába simán ösze van kötve a töbö pick azonos lábával. Tehát ha a elkezdeném égetni a 12v az 5 v és a gnd egyszerre megkapná az összes pic, de a pgd és a pgc külön külön. A kérdés, hogy így külön külön beégethetem a pickeket. És persze a pgc és pgd jel átvitelét nem zavarja ha 270 ohm es ellenálláson át le van kötve a földre. Novarobot Idézet: „És persze a pgc és pgd jel átvitelét nem zavarja ha 270 Ω es ellenálláson át le van kötve a földre.” Ha már segítséget kérsz, akkor jobban figyelhetnél, hogy egy kérdőmondat végére ne pontot tegyél, hanem kérdőjelet. A válasz pedig, hogy jobb lenne, ha a Vpp lábakhoz is külön hozzá lehetne férni, de valószínűleg így is menni fog. Viszont a 270 ohmos ellenállásos lehúzás elég merev, egy ICD2 vagy PICKIT2 meg tudná hajtani, de az az egyszerű égető nem fogja tudni. Tehát a PGD és PGC lábakról le kell venned a 270 ohmos lehúzót. Pár kérdés viszont felmerül. Miért vannak összekötve PIC-ek lábai? Ennek nem látom semmi értelmét. Miért 270ohmosak a lehúzók? Le és felhúzónak legalább a tízszeresét szoktuk tenni, tehát minimum 2k7, de inkább 4k7-10k közöttieket. |
Bejelentkezés
Hirdetés |