Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Azt is szerettem volna megkérdezni, hogy ha a trafómat tele tekerem huzallal, akkor milyen hatása lehet?
Az előző tekercselésemmel is alig lett félig. Ha több szálból tekerek, és tegyük föl jó is lesz, akkor elvileg nagyobb energiát tudok kivenni belőle? Vagy akkor megnő valami másik veszteségem? esetleg a nyugalmi áramom? Azért kérdezem, hogy ha netán ezt a trafót később nagyobb terhelésnek teszem ki, akkor ne kelljen újra tekercselni.
Jól néz ki!
Mikor próbálod? Érdekelne hogy sikerült. Akkor én is így tekerném meg az én végleges trafómat. Viszont nekem a primer tekercsem 2X15 A-re kellene, ami azt jelenti, hogy több szálat kell húzni ha akarom, ha nem. Akkor viszont ott a gond megint, hogy nem lesznek egyformák, és nem fog működni.
Még a vezérlésen agyalok, ezért szerintem min egy hét amire ki tudom próbálni. Ha nagyobb áram kell, akkor egyszerűen több szálból készíted a fonatokat, nem csak 4-ből (2 primer1 + 2 primer2). Ugyanezt elő lehet adni mondjuk 8-10 szálas fonatokból is, akkor is egyformák lesznek a vezeték hosszok. Szekundernél ugyanez az elképzelés.
Hát igen az lesz.
Nekem ilyen lett a vezérlésem. Ez működik jelenleg. képet teszek Viszont kitaláltam hogy a D4 és a D3 katódját nem a 33 ohmos ellenállásom után teszem, hanem elé a tranzisztor emiterjére. Mi a vélemény róla?
Nos a GND közösítés megoldására van javaslat? Már csak ez hiányzik és világíthatnám a nyákot.
Érdekes megoldás, ez hogy süti ki (zárja) a fetet?
Értem.
Viszont nekem gondom van a szekunder tekercssel. Sajnos nem fér rá a csévére , mert 5x annyi kellene rá mint a primer. A primer 4 darab szálból van összesodorva. A szekunder csak úgy férne el, ha ebből 1 et használnék. Skin-ileg jó lennék még? Szerintem igen, mert az áram is 5x kevesebb lenne.
A skinhatás az csak egy hatás, amit figyelembe kell venni, de a mérvadó az áram, ill. áramsűrűség.
Kiszámolod a P-ből az I áramot és számolhatsz 3 - 5 A/mm^2 áramsűrűséggel... Kijön a keresztmetszet, amit a skinhatás miatt, ha úgy adódik, nem lehet egyetlen nagy vezetékkel feltekerni, hanem a frekvencia ismeretében kiszámolható, hogy a keresztmetszetbe milyen mélyen folyik még elfogadható nagyságú áram, ennek duplájára választba az átmérőt kiszámolható, hogy ekkora átmérőjű vezetékből hány darab kell a szükséges tényleges keresztmetszethez. ez a méretezés valahol a témák sűrűjében csatolva vagyon, remélem nem köveznek meg ha felteszem, nem találtam meg...
nagyobb mag! ( esetleg torroid, elég nagy lyuk van benne )
és/vagy nagyobb freki (-> kevesebb menetszám -> több keresztmetszet fér el.)
csak úgy tudod tekerni mint már többször írtam, hogy az összes keresztmetszettel tekered.
sorbakapcsolni rekercsrészeket lehet, de párhuzamosan nem, így lehet rétegezni menetszám szerrinti osztással..
Hello
:buck: Ok akkor kiszedem a 4007-eket. Ma megint méricskéltem. Megtekertem egy ETD49-et 2X5 menet 1.3-as huzallal primernek, és szekundernek 4 menet 3.2mm-es huzal volt. csináltam képet a szkópról. 1-es kép terheletlen szekunder 2-es kép 50W-os terhelés 3-as kép 110Wos terhelés greatz nélkül volt mindez.
A hely sajnos limitált, tehát ETD 34. A freki viszont lehetne magasabb, bár megoldottam. 2x5 primer 2x24 szekunder ráfért, éppenhogycsak. A primerek 4 párhuzamos szálból állnak a szekunderek 2-ből. Szigetelésre csak a primerek és a szekunderek közé jutott (60 fokig "hőálló" öntapadós PVC szalagot használtam, remélem jó lesz). A szekunderek rétegei közé (3 réteg lett) nem jutott hely a szigetelésnek. Baj?
Aztán rátettem az egyenirányítót (MBR1045), és egy 2200µF kondit. Terhelésnek rádobtam egy izzót. 44Wot számoltam. Aztán a fogyasztóval párhuzamosan rátettem a szkópot. rakok képet a jelalakról. a tüske, ami létre jött, 0.6V csúcstól-csúcsig.
Ez jónak számít, vagy valamit ki kell találni? Aztán tekertem még egy trafót, mert ugye a szkin miatt az 1.3-as, és a 3.2-es huzal nem túl jó választás 55 KHz-re. Az új trafó 14 szál 0.4-es huzal 2 menet. Ez ugye kétszer, mert ez lett a primer köröm. Aztán 30 szál 0.4-es huzal 2X4 menet lett a szekunder. Ez még nem a végleges, mert csak kisérletből lett így. Ekkor üresjáratban 60V lett a pufferen. Ja, azt nem is írtam, hogy levettem a zénert, és a diódát a fet elől, mert akkor kissebb lett a nyugalmi áram. Aztán megnéztem a szkópon a szekunder jelet, és akkora tüske volt az elején, hogy alig fért a kijelzőre. Akkot mondom vissza kell tennem. Azért érdekes ez, mert a zéner, és a dióda nélkül 0.5 A volt a nyugalmi áram, és amikor vissza tettem a zénert, akkor 0.97A lett. Viszont mivel levégta a tüskéket, a szakunder részen a kondi után már csak 31.3V volt üresjáratban. Ha tudnám mit tegyek, még lehetne finomítani rajta, mert úgy nézett ki csökkent a tüske, de nem múlt el teljesen. Aztán ettől mivel a puffer teljesen föl tudott töltődni, nagyon változott a fesz a legkissebb terhelésre is. betettem egy 200ohmos ellenállást a pufferrel párhuzamosan, és máris csak 26.1 V volt. Jó lesz ez így, vagy inkább a tüske maradékával kezdjek valamit?? Aztán meg terheltem. A 12V-os részen 63W "ment bele", és a szekunder oldalon a puffer után kijött 44W Ha kivonom a fölvett teljesítményből azt a 0.97A nyugalmi áramot, akkor már csak 51W a felvett teljesítményem. Na itt a gáz! A tápom nem az igazi hatásfokkal dolgozik. Mennyi számít jónak? (tudom, hogy a pontos méréshez műszerek kellenek, és nekem nincs, de A mérő, és V mérővel is képet kapok, hogy mi a pálya.) Aztán terheltem így is úgy is. 120W az akksiról, kijött belőle 76,7W Aztán 179W az akksi felől, és kijött belőle 65W Gondolom itt már kezdett össze omlani. Mentségére legyen mondva, hogy csak 1 pár IRFZ44 volt benne, ami melegedett is, és a trafó primérje csak 14 szál 0.4-es huzalból volt, és ezért ha 3-as áramsűrűséggel számolok, akkor is csak 5.3A-re elég. Nálam sokkal több kellett, hogy kijöjjön belőle (volt 8A-is) Szóval Mindezeket figyelembe véve nem vagyok még elégedett, de már legalább üzembiztosan működik a táp. Légyszi a kérdéseimre dobj választ, mert szeretnék okosodni Köszi
Nem tágítottam végül az egymás mellé tekert, tekercseléstől. Azért nem akartam össze tekerni, mert akkor több lesz a kihasználatlan keresztmetszet a trafón.Újból tekertem, és nem tudom miért, de működött. :yes:
Ha menetszámomat 4 menetre hagytam, akkor 25 V-ig nem telítődik, és a tüském is kissebb, a jel elején, és akkor csak 250mA a nyugalmi áramom. Attól tartok, hogy ezzel nem használtam kí a trafómat indukció téren. Vagy a tüske, a jelem elején a telítést jelzi?
Én első körben komplementer bipolársis fetmeghajtást tenném bele (vagy CÉL IC..),
így ahogy van a fet lassabban kapcsol be, mint ki, A kikapcsolás elég gyors, ezért lehet a nagy tüske, de ha lassítnai akarod, akkor növelni kell a gétellenállást, akkor viszont a bekapcsolás méglasabb lenne, szóval nemjó. Aztán kipróbálnék még egy D C R Zenner snubbert is: drain - (anód) dióda (katód)(shottki) - kondi (MKP vagy kerámia pár 1 nF) - föld a kondival párhuzamosan meg egy soros R + Zenner kis R értékkel, és kb 2,5*Utáp zennerfesszel. elméletileg a túllövés energiája a kondi töltésére emésztődik fel (azért kell a kondi mert az gyorsabb mint a zenner) , a zenner meg a kondin képződött fesztöbbletet fűti el, a periódus hátramaradó részén és UDS max = 2Utáp (kondinak is bírnia kell fesztöbbelttel együtt.)..
hogyérted hogy egymás melléé? nem egyszerre tekerted a félprimereket? (biffilárisan, legalábbis biff. szerűen?)
Nem tudom jól értem?
Így gondoltad a snubbert?
De egyszerre, csak előtte nem tekertem össze, hogy korbács legyen belőle. Oda figyeltem, hogy a szálak mindig feszüljenek, és így egyforma kell, hogy legyen, és az is lett
A primer és szekunder GND összekötése 100nF kondin és párhuzamosan vele egy 100Ohm-os ellenállassal működhet?
A nagy hatásfok csökkenést az 1 fet okozza illetve főleg a további egymásra nyitás. Ez szépen látszik a 3. képen.
Szerintem szedd ki a zenereket és próbálj meg az R-C taggal variálni. Betehetsz további R-C tagot a szekunder leágazásokra is. HA nem használsz a szekunderen áramsimító tekercset akkor a jó minőségű pufferek is el tudják simítani a feszültségtüskéket. De akkor tényeg jó minőségű puffer kell! Én a tápomban nem használtam semmiféle R-C tagot 340W ot szedtem ki a kimeneten de addig nem volt semmi gond.
Esetleg rossz helyen tettem fel a kérdésemet?
Bővebben: Link
A vezérlés önmagában is úgy működik, hogy amíg el nem érte a kellő tápfesz addig max kitöltésen megy, utána pedig lecsökkenti a szükséges szintre.
A kapcsolásod megoldja ezt a problémát teljes egészében. Talán annyit kéne változtatni, hogy a 15-s lábat onkább hozzákötni a 13-ashoz. A feszültséget pedig az 5k-s trimerrel tudod beállítani.
Ja így gondoltam, (de nem próbáltam még ki...)
Az nem gáz, ha nem csavartad össze korbácsba, de azért menetenként csavarhatsz egyet a szálakon (mármint 1 menet alatt egy csavarás jöjjön össze, elkerülve a beslő szálak rövidebb hosszát a külsőkhöz képest, de azért ez már annyira nem számít...) A fetek szimmetrikus (Be/Ki kapacsolóáram) meghajtásást mindenképp csináld meg. 20sz jófiú rajzán is zenneres snubebr van... a kondis esetnél is dolgozhatnának a fetek egy kondira+RZenner re szerintem-> kevesebb alkatrész...
Ezt az irodalmakban soft clamp-nak emlegetik.
A sima dióda zeneres megoldást meg zener clampnak. Meg lehetne oldani úgy is, hogy a zener a +12V és a másik 2 dióda közé ékelődne be. Így a felesleget nem a föld fele fűti el, hanem a tápba pumpálja.
igen. De ez az energia nem lehet valami nagyon számottevő, abban az esetben csak Utáp + egy kicsi letörési feszültésgű zenner kell...
Köszönöm a segítséget!
További szép napot!
Hali! Közben én is beindítottam a tápomat. Bár a szoftver a PIC-ben még fejlesztés alatt áll (ami belekerült már pár darab FET-embe és biztimbe eddig ), a lényeg, hogy működik, ráadásul elég hihetetlen hatásfokkal.
Egyelőre a kitöltési tényezőt én állítom egy potival, később majd a PIC méri a kimeneti feszültséget és az alapján szabályoz. 0% és 100% (ami 50-50 ugye) tudom állítani 1%-os lépésekkel, a freki 50Khz. 220V 100W-os égőket akasztotam rá és két izzóval (nagyobb terheléssel) úgy tűnik, hogy jobb a hatásfok. Lehetséges ez? 1 izzóval 33%-os kitöltési tényezővel a hatásfok 82% (kimeneti telj. 31W) 1 izzóval 100%-os kitöltési tényezővel (nincs dead time) a hatásfok 85% (kimeneti telj. 36W) 2 izzóval 33%-os kitöltési tényezővel a hatásfok 81% (kimeneti telj. 51W) 2 izzóval 100%-os kitöltési tényezővel (nincs dead time) a hatásfok 90% (kimeneti telj. 66W) Max 200W-ra terveztem, de 100-120W körül vennék ki belőle folyamatosan. Szerzek még izzót (több nem volt itthon) és teszek hűtést a FET-ekre, a diódákra mert melegednek mint a fene, mielőtt tovább tudom növelni a terhelést. Üresjárati áram kb 0.4A 100%-os tényezővel, ami leesik 0.1A-re 33%-on. Gondolom lesz olyan, hogy hiába akasztok már rá terhelést romlik majd a hatásfok, de reális adatok ezek?
Hello
jól néz ki a cucc. Nem teszel fől róla kapcsi rajzot? Érdekelne a végleges fet meghajtásod. :yes: |
Bejelentkezés
Hirdetés |