Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   260 / 2519
(#) Imi65 válasza Jackass hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Azokat feltétlenül, és a többi tranyót sem ártana.
(#) mp3maker válasza kokmate hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Szerintem, így első ránézésre ez lesz az.(de ez nem biztos)
(#) kokmate válasza mp3maker hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

a tip29 30 megegyezik a bd243 bd244-gyel?
(#) csezoli21 válasza mp3maker hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Ha lesz hozzá nyákterved feltehetnéd hátha érdekel valakit, meg infókat róla tudnivalókat! heló
(#) mp3maker válasza kokmate hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Nem. A BD nagyobb teljesítményű és áramú.
(#) mp3maker válasza csezoli21 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Az 1980-as RT évkönyvben található.
(#) Jackass válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Üdv!
Megmértem a végfokokat és mind jónak bizonyult.Ezután a munkaponteltoló tranyót vettem célba.BD 139 Az emitter bázis nyitóirányban 695 a kollektor bázis 694 minden más irányban szakadás. Ez ha nem tévedek akkor nem jó ugye?Bocs ha hülyeséget beszélek

Ezért utálom a digitális műszereket, mert erre nem igazán alkalmasak. Mutatós műszerrel lehet ezeket igazán korrekt módon mérni.
(#) csezoli21 válasza mp3maker hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Köszönöm szépen
(#) Jackass válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

A digitális műszerek sokkal pontosabbak és kevésbé szólnak bele méréskor az áramkör működésébe mint analog társaik. De lehet ez a kis tranyó a hibája az egész cullangnak ugye?

Idézet:
„A digitális műszerek sokkal pontosabbak és kevésbé szólnak bele méréskor az áramkör működésébe mint analog társaik.”

A pontosság egy tranzisztor mérésekor semmit nem jelent. Az előző hozzászólásodban írt nyitóirányú feszültségértékek század V-ra történő megállapításával mire mentél? Ettől még nem biztos, hogy működőképes egy tranzisztor.....
A méréskor történő "beleszólás" csakis a műszer bemenő ellenállásának a függvénye. Nem az 1k Ohm /V-os Ganz-Univra gondoltam, hanem pl. egy 50 éves VT Voltmérőre. A Digitális műszer általánosnak mondható 10M Ohm -os ellenállásával szemben 15M Ohm -os. Tehát, kevésbé szól bele, mint a DVM.
Csak azt akartam kihozni mindebből, hogy bizonyos feladatokra egy mutatós műszer alkalmasabb (egyszerűbben kiértékelhető) lehet, min egy másik típusú. A tranzisztorméréshez is alkalmasabb.
Ha a BD139 rossz (szakadt), annak jó nagy áramfelvétel a következménye.
(#) kokmate válasza mp3maker hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

énis köszönöm
(#) kisfeca hozzászólása Márc 4, 2009 /

Helló sziasztok! Tudnátok nekem ajánlani valami jó kis erősitőt szubnak? Elég lenne 60-70W is! Valami tda-ra gondoltam! Egyébként 2 ohmos szubhoz kellene ja és 12V-rol müködjön!
(#) sound.man hozzászólása Márc 4, 2009 /

Ehhez a kapcsoláshoz mit szóltok? +-50ről szólna rendesen? Persze az ic tápját zennerrel megcsinálva.
(#) Tomi20 hozzászólása Márc 4, 2009 /

Sziasztok

Azzal kezdeném, hogy gyászolok...

Van egy erősítőm, amiben van két 200W-os Quad 405.
Rajza itt található.
Tökéletesen működött már jópár bulin teljes hangerőn, szóval a konstrukcióval nem volt gond. (a fázis fordítást egy 1x-es erősítésű invertáló műveleti erősítővel oldottam meg)
Ma róbálgattam a freki átvitelét, laptopról adtam neki a jelet, 10Hz környékén "amperszag" és a hangfal védő kattan... Csak egy szkóp volt a kimeneten, terhelés nem. A kimeneten negatív tápfesz van. Nézegettem, és láttam, hogy az R35-ös 22ohmos ellenállás elégett. (T10-es kimenő tranzisztor bázis-emitterére van kötve)
Ez a probléma előfordulhat az alacsony frekvenciától? Vagy a laptop adott ki valami nagyfrekvenciás jelet, mert nem tudta a 10Hz-et kiadni? Szerintetek mit kellene cserélnem benne? De azért nekiállok kiforrasztgatni a tranzisztorokat, és méregetek.
(#) Tomi20 válasza sound.man hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Nem működne +-50V-ról, mert a félvezetők nem bírják az ekkora tápfeszt. Pl.: a 2n3055 sem. De még ha kicserélgeted nagyobb feszültségű típusokra a munkapont beállító ellenállások értékein is kellene módosítani szerintem.
(#) ngyzoli válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Üdv!
Azzal kezdeném,hogyha Quad,akkor tök felesleges méregetni,mert ez az áramkör szakszerű megépítés,és hibátlan szerelés esetén garantáltan tudja a leckéjét(értsd:specifikáció)
A leírt tünetek a Quad egy tipikus meghibásodási formáját jelentik.A 22ohmos ellenállás mindenképp cserélendő,és sajnos az"alsó"(T 10-es)végtranzisztorod is "elköszönt"...ha párban van,akkor valószínű,mindkettő.De okvetlenül ki kell mérni a másik végtranyót is,továbbá mindkét meghajtót(BD-k),s még a két soros diódát.Ennél visszább nem szokott menni a hiba,szerencsés esetben végtranyó(k),és a két dióda.De az(újra)élesztésnél a tápágakba egy-egy izzó,vagy 150ohm/5W-os huzalellenállás mindenképpen ajánlott.
(#) sound.man válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Kettes lábnál az 1,5k helyére tegyek trimmert? A félvezetőket azokat alap, hogy lecserélem.
(#) Imi65 válasza sound.man hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

A 741-es alapvetően gyenge IC, inkább automatikákban lehet jól használni, hangfrekire elég gyászos. Szerintem ettől még a Texas is jobb, annak vannak nagyobb teljesítményű verziói. (Sipos Gyula: HiFi erősítők építése c. műből minden infót megtalálsz.
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Márc 5, 2009 /

Nincs valakinek egy fetes erősítő tervrajz ami viszonylag kis teljesítményü 0,5-5 watt között és lehetőleg asszimetrikus, és működjön 12 voltról vagy az alatt?
(#) djgombi hozzászólása Márc 5, 2009 /

Sziasztok!

A képeken látható erősítőhöz kellene egy kis segítség!
Minden alkatrész jó benne és mégis 14 volt DC van a kimeneten azaz a féltápfesz mert 28 voltról megy nem szimmetrikus tápról. A végfokok is jók mindkét oldal ugyanazt a féltápfeszt adja ki. Elvileg ez egy stereo 8 wattos végfok lenne legalábbis igy adták ide javításra.
Segítségeteket előre is köszönöm !!
(#) dbase válasza djgombi hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Az ugy jo ha féltápfesz, azért kell a kondi a kimenetre, hogy leválassza az egyenáramot. Keres valami 2200µF- es, vagy nagyobb kondit, kösd be sorosan a hangszóróval és kész.
(#) djgombi válasza dbase hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

A kép szélén található nagy kondik szerintem ezt a célt szolgálják! Ez működött szerintem ebbe a formátumban.
(#) dbase válasza djgombi hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Akkor meg írd le hogy a kondi elött, vagy a kondi után mérted a fél tápfeszt. Mert ha után akkor zárlatos a kondi.De akkor mi a kérdés?
(#) Tomi20 válasza djgombi hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Szerintem köss egy 100ohm körüli ellenállást a kimenetre, és úgy mérd meg! Kicsatoló kondis erősítőknél mutathat érdekes dolgokat a multi...
(#) ImiDj hozzászólása Márc 5, 2009 /

Ebben a rajzban az irfp250-et ki lehet cserélni irf640-re?Szerintem igen csak várom a ti véleményeteket
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Márc 5, 2009 /

Ez az erősítő alkalmas lenne 12voltos akuról egy 5wattos hangszórót hajtani?
(Azért szeretném ezt hogy tiszta legyen a hangzás)
(#) Andreas89 válasza MPedro hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Szia Pedro!

Oldalanként 2 darab BD242C és 2db BD249es van, +- 47.3V mértem 231V hálózat melett. Mekkora teljesítménye lehet?
Köszönettel: Andreas89
(#) Andreas89 válasza Andreas89 hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Jah és 4 vagy 8 ohm? énnekem 4 ohm ami fontos lenne!
(#) sound.man válasza Andreas89 hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

BD 249-el csak 8 ohm -on és olyan 100w-ot tudhat így 8 ohm -nál vagyis inkább 80-90w.
Következő: »»   260 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem