Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   8 / 42
(#) tothzsolt019 hozzászólása Márc 1, 2009 /

Szevasztok!

Van Nekünk egy 100 W-OS Csöves CUccunk (Beag Apx 100) Honnan Szerezzünk rá Hangszórót?
Ha Tudtokk Segitsetek Előre is Kössz!
(#) ngyzoli válasza tothzsolt019 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Üdv!
A Beag APX 100-ast anno iskolák kultúrházak,laktanyák,stb...és szabadtér hangosítására tervezték.Két fő gond van vele;az előbbi okból kifolyólag 100V-os vonalkimenettel rendelkezik,amelyre nem köthetők közvetlenül rá a mai kisimpedanciás(4-8 ohmos)hangsugárzók,s a másik,h a minősége-szintén előző okból következik-megkérdőjelezhető.Bár attól függ,mire akarod használni.A probléma áthidalására háromféle megoldás kínálkozik.1:Kimondottan az APX-hez használt 100V-os vonali hangsugárzók használata,ezek magukban tartalmazzák a kisméretű illesztő trafót,bár beszerzésük ma már kétséges. 2:A kimenőtrafó áttekerése 4/8 ohmra,ehhez szakember szükséges,és meg kell hozzá bontani a készüléket. És 3:Külső transzformátor használata,mely a 100V-ot leilleszti kis impedanciára,ekkor a gép egyben maradhat,de a szakmunkát(-embert)így sem lehet megkerülni...nem egyszerű eset az APX.De gondolom,ezt tudod...
(#) pl13 válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Ilyen 100V-os trafók beszerezhetőek, általában többféle impedanciájú hangsugárzóhoz, többféle teljesítményű változatban.
(#) norbbie válasza pl13 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

(#) karpi válasza PTomi14k hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Ahogy nezem a TV-adatait ...NINCS se fulhalgato kimenet se hangszorokimenet .

Amit lehet csinalni az az hogy veszel egy EUROSVCART csatlakozot amin van kapcsolo ami "bemenet vagy kimenetet" visz ,a "kinch"/ RCA (vagy milyen) csatlakozo huvelyekre (az egesz SCART csatlakozo vagy bemenet vagy kimenet lesz. a kapcsolo alasatol fuggoen ,olcso )
Igy a kimenet pozitioba allitod es a hangjelet innen kabellel egy erositobe vezeted amire rakotod a hangszorot.Erosito lehet egy regi sztereo radio aminek van hatul erosito bemenete ,( magnonak, ,radionak, pickupnak ), de ugynugy hasznalhato erositobemenetes combo-pickup , orsos-magno ..stb.

A baj az szokott lenni ezekkel a tehnikai csodakal hogy a TV belso hangszin ,hangero, panoramalas elotti jelet kapsz a SCART kimeneten .

Ha kapcsolod a csatornakat nem halkitja (MUTE) a hangot es nagyokat csattoghat.Ez meg elmegy de nem allithatod a hangerot se a taviranyitoval , se a tobbi hang dolgot .

OKOS nem .?

En ugy oldottam mef egy meragdraga PHILIPS -nel hogy a fulhalgato kimenetre kapcsoltam egy nem hasznal Ampli-tuner-t (sztereo -erositos radio) es igy szepen kezel bekapcsolom a radiot ami majd mar a taviranyitoval allitott hangot erositi.

Masik "bibi" .Ugy elgondoltam magamba hogy hasznalom a TV hangreszet is ( mielott a fulhalgatokimenetre fanyalodtam volna)....haha...

Amellett hogy az emlitett SCART kimenet nem allithato a TV-bol ( vagy taviranyitoval ).
A TV hangja ..."KESIK"!!!!

Digitalis DSP proceszorja van es ez nem "realtime , igy jo viszhangossan ment a ket jel .

A SCART-bol kivezetett jel amit kulon erositore es hangszorora _vezettem elobb hallatszott idoben mint a TV sajat hangszorojabol kimeno hang.

Szoval el nem tudom kepzelni mire gondolnak ezek a TV gyarakba .Mindenesetre egy nagy pofatlansag , nem is tudtam elkepzelni hogy ilyesmi letezik .
Nagykepernyos szuper TV es nincs tisztesseges hangerositesi lehetoseg.

Erre igazan nem gondoltam vasarlaskor .
(#) ngyzoli válasza karpi hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Sajnos a mai űber-szuper plazma és lcd tévék hangrésze kritikán aluli! PWM-végfok,és egy(!!) eurós,még viccnek is rossz hangszórók-több százezerért...
A fél évszázaddal ezelőtt gyártott világvevő rádiók a gerjesztett hangszóróikkal jobb hangot szolgáltattak-középhullámon...
Éljen a fejlődés...
(#) ultor hozzászólása Márc 2, 2009 /

Üdv!
Egy kérdésem volna.
Van egy kétsávos hangfalam, amelynek papirjai szerint a 65Hz -től 12500Hz-ig behatárolt tartományban dolgozhat, de maga a hangszórók 40-4000Hz (bass) ill. 2000-20 000Hz között képesek dolgozni. A beépitett sávelosztót szeretném átalakitani, hogy a teljes tartományt kihasználhassam, vagy legalább 18 000Hz-ig.
Sávelosztóról képet mellékelek.
Hogyan lehet átszámolni, mert ahogyan még valamikor én tanultam, abból igen csak érdekes eredmények jöttek ki!
Van erre valami spéci program?
Minden segitséget köszönök.
Szép estét!
(#) pl13 válasza ultor hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Az a probléma, hogy az alsó határfrekvenciát a doboz+mélyközép határozza meg, a felsőt meg a magashangszóró. Ezen váltóval nem sokat lehet javítani. De szerintem is kissé elhibázott a váltó, lehetne jobbat kitalálni.

Ha érdekel, végiggondolom..
(#) ultor válasza pl13 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Udv13!
Mint írtad nem a legjobb ez a megoldás. Az én számításaim szerint a kondikon kellene változtatni.
Már tobbszor átszámoltam, de szerintem valótlan eredmények jottek ki.
Már egy ideje elektronikával foglalkozom, de ez a terulet igen messze áll tolem, ezért is szeretnélek megkéri, hogy amennyiben szánnál reá némi idot ...
Minden megoldás érdekel, mert az eredetinél csak jobb lehet.
Addig is koszonom válaszodat!
Szép napot!
(#) pl13 válasza ultor hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Gyakorlatilag az átvitel egyensúlyát kéne rendbe tenni, mert az most kicsit elcsúszott, a magas felé.
Azért problémás a dolgo, mert a mélyközépnek van egy szép rezonáns kiemelése 4k fölött, és azt első lépésként el kéne tütetni, de ez sajnos mérések nélkül nem lehetséges.
Enélkül valahogy úgy néz ki a váltó, hogy a mélyközép előtt 820uH-1,0mH körüli tekercs, és (3,3R + 6,8u) Zobel-szerűség.
Magasnál indítasz egy 4,7 ohm körüli soros ellenállással, ezzel párhuzamosan egy jó minőségű 470-560nF kondi, tovább 3,3u x 330uH másodrendű szűrővel. Kb. De annyira kevés infó található a magashangszóróról, hogy ez nagyon jóslás szintű javaslat.
(#) norbbie válasza pl13 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Tovább tart kigondolni mint venni egy gyárit 1500FORINTÉÉÉ
(#) pl13 válasza norbbie hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Viszont a különbség, hogy a gyári nem működőképes, főleg ha óccókínai. Így a gondolkodás nélkül kiadott 1500 pénz kidobott volt.
(#) NémethBálint hozzászólása Márc 4, 2009 /

Sziasztok!
Lehetséges, hogy van már olyan topik a Hobbielektronikán, melyben szó volt hangszóró megjavításáról, de nem találtam, ezért új témát nyitottam.
Szóval a problémám a következő: Hozzám került 2 db SAL WRC 40 Wattos, és 4 Ohmos hangszóró, és torzítanak. Valószínűleg a magas hangsugárzóval van gond, ugyanis hogyha megfogom azt a 2db drótot, mely ahhoz megy, akkor abbamarad a torzítás, és sok lesz a magashang! Viszont ugyebár az elég necces lenne, hogyha zenehallgatás közben ott kéne állnom, és fogdosnom...
Én arra tippelek, hogy elgyengülhetett az a ragasztó, mely a drótokat fogja oda. Ezt mivel lehetne megjavítani?
Amúgy az erősítő biztos hogy jó (TDA8560).

A válaszokat előre is köszönöm
(#) djhans válasza NémethBálint hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Valószínűleg meg van törve a flexibilis kábel valamelyik végénél. Kis ügyességgel javítható. Szerezni kell egy valamilyen rossz hangszóróból hosszabbat és kicserélni. A vezetékek a ragasztó alatt forrasztva vannak. Elég nehéz azt eltávolítani róla de mint mondtam megoldható a dolog.
(#) ngyzoli válasza norbbie hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Azt a-feltehetőleg-madeinchina'valamit,amit 1500 forintért vesztegetnek,nemigen lehet hangsugárzónak nevezni,-valószínűleg...
(#) NémethBálint válasza djhans hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Köszönöm szépen a válaszodat!
De ilyet honnan tudnék szerezni? És nem helyettesíthető egy hétköznapi kábellel? Ja, és gondolom a forrasztás sem lesz egy egyszerű munka, és könnyen elronthatom.
(#) djhans válasza NémethBálint hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Hát nem nagyon jó oda csak ilyen flexibilis, hangszóróhoz való. Én egyszer egy motor szénkefének a fonatát használtam fel, az is hajlékony és jó lessz egy darabig de legjobb a direkt hangszóróhoz való. Keress rossz autóhangszórót és arról szedd le. Más nem jut eszembe. Nem egyszerű a forrasztás mert nagyon vékony szál van ehhez kötve ami megy a mély tekercséhez középre. De ha nem próbálod meg akkor sem tudod igy használni normálisan. Vagy jó lesz vagy nem
(#) titi válasza NémethBálint hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Gondolom eszedbe sem jutott, hogy a keresőbe beírd a "hangszóró" szót...?!
Bővebben: Link

Ajánjom figyelmedbe ezt a topikot: Bővebben: Link
...jé, pont ugyanaz a téma címe, mint amit te nyitottál, csak van utána 3 pont...
(#) kaszarobert válasza NémethBálint hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Én így jártam a Dt-10-es Sal-os magasammal. Aztán meg ott égett szét a kezeim között, annyira bele volt ragasztva a vezeték a műanyagba, hogy oldószer nélkül forraszthatatlan volt, itt is állnak a polcon, pedig már javítottam egy két magasat eddig is, illetve tekertem mélyet... Ezek vackok. Hülyén teszik rá a szegecset, az picit elfordul, és tép mindent.
(#) greatman válasza NémethBálint hozzászólására (») Márc 5, 2009 /

Szia!

Én régi telefon készülék vezetékét használtam fel többször is sikerrel. Mármint azt a spirálisan feltekert a kagylóhoz menő vezetékre gondolok. Ebből kifejtettem egy eret, a műanyag szigetelést rajta hagytam, a két végét blankoltam és forrasztottam. Ez a vezeték felépítése nagyon hasonlít az eredeti hangszóró lengővezetékéhez. A ragasztót óvatosan pengével távolítottam el, annyira, hogy forrasztható legyen. Természetesen nem pillanatpákával, hanem szabályozható hőmérsékletű pákával, éppen az ón olvadáspontja fölé állítva pár fokkal. Így nem égeti szét, legalábbis olyan hamar a membránt.
(#) PTomi14k válasza karpi hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Van rajta mindenféle kimenet rosszul nézted meg.Ha az erősitőt(egy öreg Videoton)rádugom a Jack kimenetére a TV-nek akkor az jól fog működni nem lehetnek gondok?
(#) ngyzoli válasza PTomi14k hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

A link-en samsung készülék látható.Ezeken nincs power,-vagyis hangszóró kimenet,ami sajnálatos didaktikai hiba is egyben,ui.egy esetlegesen több százezer ft-os készülék árába már ugyancsak bele kellene férnie két darab húszforintos csatlakozónak...de ez a gyárnak még nem jutott eszébe,ergo a belső végfok-kimenet üzemszerűleg elérhetetlen.Áthidaló megoldásként szóba jöhet a fejhallgató(jack)kimenetre külső erősítő használata,ebből gond nem lehet,de ilyenkor elveszett a távirányítóval való ki/bekapcsolás lehetősége.(mármint az erősítő vonatkozásában)Azt még jó tudni,h a samsungoknál a füles-kimenetre csak a volume szabályozás hat,semmi más(balansz és hangszín)nem.
(#) PTomi14k válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

És ha 2x RCA kábelen keresztül kötöm össze az erősítővel?Mert a TV-n van olyan kimenet h Audio és két RCA bemenet
(#) ngyzoli válasza PTomi14k hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Én a fejhallgató kimenetet használnám,ennek külön kis végfoka van a készülékben,tehát zajproblémák sem lépnek fel.A hangjelet akár az euroscart csatlakozóról is le lehetne venni,de-tudomásom szerint-itt (is) fix jelszint van,tehát így már a hangerőszabályozás távvezérelhetőségét is elveszítenéd,az pedig nem igazán vonzó alternatíva... Az AV,a PC,és a komponent mellett is van audio felirat(a PC-nél 3,5-ös jack,másik kettőnél RCA-csati formájában)de ezek nem "out",hanem"in"feliratúak,vagyis nem "ki",-hanem (hang)bemeneteket képeznek.
(#) PTomi14k válasza ngyzoli hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

sajnos az erositon csak jack kimenet van szal csak fulhallgatonak megneztem.RCAval zajos lesz a hang?
(#) PTomi14k válasza PTomi14k hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Na végül vettem egy RCA kábelt de sajnos élvezhetetlenül recseg ropog a hang,olyan mintha nagyon torzítana...tudtok valami megoldást rá?Lehet az erősítő nem szereti ezt a TV-t?Egy bakelit lemezjátszó volt eddig rákötve és tökéletesen működött.
(#) kaszarobert válasza PTomi14k hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

A lemezjátszókból általában kispórolják az előerősítőt, és a hangszinkorrekciót, és ezt általában az erősítőbe teszik bele. Ha egy erősítőn jól szól egy lemezjátszó, nagy a valószinűsége, hogy ha normál vonalbemenetet kap az túlvezérli az előerősítő részt, és betorzít az. Sőt a mélyek is lehet, hogy megnövekednek, ha ez a bemenet eredetileg lemezjátszóhoz készült.
Megoldás lehet:

1. Az erősítőn ne a phono bemenetre kösd, hanem mondjuk a magnó in-re, vagy auxra, cd-re.

2. ha nincs más egy soros ellenállásosztó: pl.: 47k sorban a jellel a bemeneten pedig párhuzamosan egy 10k

3. Bekötsz egy potit és beállítod a jelszintet

4. ha sok a mély soros kondenzátor pl.: 47n-os
(#) e-chipmunk válasza greatman hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Sziasztok!
Van két régi nagy kb 70 literes hangfalam, kb 5 éve nem használták és fel kellene újítanom kívül belül.

A ládában nincs merevítés, ki van bélelve ipari filccel, van benne egy mély-magas hangváltó, egy piezzo magassugárzó, egy kb 32cm átmérőjű kb 6 ohmos 50VA-es mély(azért nem tom pontosan mert lekopott az írás róla).

Az egyik piezzo nem szól úgy, mint a másik, a két mély szerintem jó.

A kérdésem az lenne, hogy kell-e vmit csinálni a nagy
hangszórókkal ennyi pihi után?
Olvastam egy hozzászólásban, hogy érdemes a piezzoval sorba kötni egy 220-440 nF-os kondit, ezzel lehet hangolni. Ezt hogyan kell?
Eredetileg hogy volt-e benne reflexcső azt nemtom, mert az eleje tele van "lyukkal", szóval tegyek-e bele, és ha igen milyet?
Hozzászólásokat köszönöm!
(#) PTomi14k válasza kaszarobert hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Köszi a választ
Nem nagyon értek belőle sokat de megkérek egy ismerőst h magyarázza el
(#) ngyzoli válasza PTomi14k hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Az újabb típusok némelyikén "elkövették" a vonali hang kimenetet,felirata:audio(line)out,rca-csatlakozók formájában,ez több-kevésbé szabványos feszültséget/impedanciát biztosít.Erre köthető bármilyen külső végfok nagyszintű input-ja,ha mindenképpen kézzel akarod tekerni a hangerőt...,de azt.hogy:az erősítő nem szereti ezt a TV-t,ezt a mondatot nem nagyon tudom hová tenni.De remélem...csak nem a phono-bemenetre vezetted a jelet???
Következő: »»   8 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem