Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC programozás

Témaindító: G-Lex, idő: Okt 24, 2005
Lapozás: OK   13 / 66
(#) novarobot válasza potyo hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Még nincs beforrasztva, úgyhogy kicserélem 5k ra a lehúzókat.

Másik probléma,.átvittem haverhoz a pic programozómat és ott mindig 0X3FFF et olvas ki a pic ből.

Kábel hibára gyanakodtam, de többször is ellenőriztem és minden rendbe van.

Mi lehet a baja?

Novarobot
(#) Kriss válasza Marty McFly hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Szia! Találtam neked olyan progit, ami zenét letud fordítani asm.-be is, aztán azt csak be kell másolni a programba!

BTcSE20.zip

(#) Kriss válasza Kriss hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Itt találtam!Bővebben: Link
(#) Marty McFly válasza Kriss hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Szia! Ez a progi nagyon tetszik!! Csak még arra nem sikerült rájönnöm hogy hogyan kötöm hozzá a hangszórót! Látok kapcsolási rajzokat, de nem igazán értem mit nevez digitalnak, mi történik ha eltérő értékű ellenállást teszek bele? A programban mivel kell még kiegészítenem a program által készített fájlt hogy működjön?
(#) Marty McFly hozzászólása Márc 8, 2009 /

Ja és mégegy probléma! Ehhez őrült nagy programmemória kell! Esetleg olyat lehet hogy egy külső eepromot programmemóriának használni? Meg az RC szűrőt se értem! Most akkor egy port minden bitjére egy ellenállás, ezek végei öszekötve, és a csomópontra kötök egy hangszórót és egy kondenzátort? Mert nem értem hogy a program által lefordított hangban minden sorban a retlw parancs mellett 8 bit van, és nem értem hogy a rajzokon szereplő bekötéseknél hogyan kerül ki a 8 bit pl 1,5 bitre?
(#) icserny válasza Marty McFly hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

A korábban belinkelt cikkben a kimenet egybites, csupán a kitöltési tényezővel játszik. A két kimenet (digital A és B), ha súlyozatlanul van közösítve, akkor csak arra jó, hogy a kimeneti terhelhetőséget növelje.

Ha külső EEPROM-ot illeszt az ember, akkor az célszerű inkább adatmemóriaként használni. Persze, ahhoz más program kell...
(#) Kriss válasza Marty McFly hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Itt van rá példaprogram.Bővebben: Link
A linkeken írják hogy mit hogy kell csinálni! Csak angolul!
(#) Kriss válasza Marty McFly hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Megírtam a programot, csak az a baja h minden megszakításnál a legelső retlw-t olvassa be és nem tudom hogyan lehet úgy megcsinálni h a soronkövetkező retlw sorra ugorjon és ne mindig ugyanarra. Aki tudja az segítsen már légyszi!

Wav.asm

(#) icserny válasza Kriss hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Ebben megtalálod a választ.
(#) Hp41C válasza Kriss hozzászólására (») Márc 10, 2009 /

Szia!

Több apró probléma is van a programben:

- A táblázat nagyobb mint 256 utasítás - a hívásnál a PCLATH regisztert be kell állítani.

- A táblázatot célszerű kerek címre tenni, könnyebb lesz a PCLATH értékének kiszámolása.

- a TABLE cím elött kimaradt egy addwf PCL,f utasítás

pl:
org 0x0FF
addwf PLC,f

org 0x100
TABLE
retlw 0xAA
.....

- kimaradt a hivás előtt a kivát sorszám beállítása a W (és a PCLATH) regiszterekbe.

Szia.
(#) trudnai válasza novarobot hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Sokat segitene ha kapcsolasi rajzot betenned, hogy lassuk hogy is nez ki az aramkor. Anelkul bajos barmi tanacsot is adni.
(#) novarobot válasza trudnai hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

A pic et beégették nekem, és úgy néz ki működik.

A pic helyet atme processzorral fogok ezután foglalkozni ezért a pic égető már nem kell.

Érdekelt volna mi a baja, de annyira felbosszantott az a sz@r hogy inkább már el is felejteném hogy valaha foglalkoztam pic el.

A versenyre ahová kellet volna végül pic nélkül verziót vittük el mivel nyertünk .

A kapcsolást előző hozászolásokban megtalálod, de Link elltem is.

Érdekel mit rontottam el de foglalkozni már nem akarok vele , ennyire még áramkör nem bosszantott fel mint ez

(#388992) watt

Azért kíváncsi vagyok mi volt a másik programozónak a baja?

Ennyi volt rövid pic es karrierem, talán az atme vel nagyobb szerencsém lesz.

Azért mindenkinek köszönöm a segítséget.

Novarobot
(#) potyo válasza novarobot hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Most szívtál egy csomót egy áramkörrel, egy csomó tapasztalatot szereztél, és most majd jössz azzal, hogy az atmelnél mennyivel egyszerűbb. Ha azzal kezdtél volna, akkor azzal szívsz egy rakást, majd áttérsz pic-re, akkor azt mondod, hogy a pic az egyszerűbb. Meg eleve olyasmiket csináltál, amiket nem lenne szabad kezdőként, gondolok itt arra, hogy összekötötted a chipek lábait, és úgy akartad felprogramozni azokat, kitudja az áramkör hogy nézett ki fizikailag, stb.
(#) bbalazs_ válasza novarobot hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Erdekes hozzallas. Sok sikert az 'atme'-vel!

(#) watt válasza novarobot hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Hidd el, nem a PIC-ben van-volt a hiba!
Sok sikert Atmellel!
(#) mgabesz válasza novarobot hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Szia.
Ha ez volt az első pic-es projected akkor elég hamar feladtad.
Azért felhívnám a figyelmed arra, hogy az amtel-nél sem létezik "setup.exe" ami mindent feltelepít, beállít, programoz és megold helyetted.
Vagyunk itt egy páran akik hónapokat, éveket szívtak és néha szívnak ma is a pic-ekkel és amtelek-kel mégsem adjuk fel.
Ráadásként nézd azt is, hogy az amtel-nek jóval kevesebb a magyar nyelvű irodalma.
Azért sok sikert.
Találkozunk az "AVR miértek és hogyanok"-ban.

Üdv.:
mgabesz
(#) trudnai válasza novarobot hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Idézet:
„A pic helyet atme processzorral fogok ezután foglalkozni ezért a pic égető már nem kell.”

Mindegy melyikkel foglalkozol, egyet erdemes lenne megjegyezned: A PIC es az Atmel nem processzor!

Ezek komplett mikrokontrollerek, amiknek van sajat processzoruk (CPU), memoriajuk, es tipustol fuggoen mindenfele moduljaik. Majdhogynem ugy tekinthetjuk oket mint egy komplett szamitogep, de a "majdhogynem" szo nagyon hangsulyos! Ebbe bukott bele a projected is. Az elektronika sok tanulast es turelmet igenyel, annak ismerete hianyaban tok mindegy PIC, Atmel, Parallax, ARM vagy mit tudom en MSP430-at valasztasz nem fogod tudni a projectedet sikerrel befejezni.

Szerintem jobban jarnal kesz modulokkal (demo boardok vagy robot projectekhez valo modulok) amik a kesz aramkort tartalmazzak es mint egy beagyazott rendszert kell tekintened, nem kell torodnod ellenallas ertekekkel. Bar ez sem igaz igy egy az egyben, de majdnem...

Sok sikert amugy!
(#) novarobot válasza trudnai hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Persze hogy nem a pic be volt a hiba, és szorított a határidő.

Biztos hogy meglehet oldani pic el is ha rendesen megtanulom, de erre most nem volt lehetőség.

Mindenképpen átértem volna az atme re mert azt fogják tanítani a főiskolán, és egyenlőre örülök ha egy típust megtanulok ezért az atme.

Novarobot
(#) Marty McFly válasza novarobot hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Minden kezdet nehéz! Én még a helyedben azért adnék még 1 esélyt a PIC-nek!
(#) bbalazs_ válasza novarobot hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Legalabb a nevet tanulnad meg helyesen...
(#) Szamy hozzászólása Márc 18, 2009 /

öcsém, mint a keselyűk...
(#) vadassy hozzászólása Márc 18, 2009 /

Sziasztok!

Tudna valaki ajánlani olyan pic-et ami flashes, hogy ne legyen baj ha nem jó a program, vagy változtatni kell rajta és van 32 kimenete, valamint 16 bemenete? Ha van ilyen típus, akkor nem kellene multiplexelni. Előre is köszönöm a segítséget!

üdv:
v.
(#) potyo válasza vadassy hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Gyártó oldalát nézted már? Help Me Select a Part!
(#) vadassy válasza potyo hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Szia!

Köszi a gyors választ! Most már néztem. Sajnos nem lettem sokkal okosabb. Nyilván 32 bites kell, de még így is kidob rengeteget. Gondoltam valaki aki nálam kicsit jobban ért ezekhez a dolgokhoz tudna valamit mondani. Esetleg mire érdemes figyelni, stb.
(#) bbalazs_ válasza Szamy hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Nezd, idejott ez a csoka es kozolte, hogy ket ket mulva valami versenye lesz, addig akarja PIC-be betenni a logikat. A PIC-rol annyit tudott, hogy fekete es sok laba van. Itt sokan probaltak segiteni, ugy-ahogy megertetni vele, ha mar lebeszelni nem lehetett. Itt az eredmenye. Nem tudom, mit vart...

Elhatarozta, hogy vilaghiru futo lesz. Edzett ket egesz napot! Aztan a jarokeretes neni leelozte a lampanal. Erre kitalalta, hogy vilaghiru festo lesz. Vett ket Nebulo ecsetet meg egy keszlet vizfesteket. Probalt festeni viragokat egy hetig, aztan kitette az ablakba. Erre kirohogtek a mazolmanyait. Ugy erezte, hogy akkor most inkabb az elektronikaban fog ustokosszeru palyat bejarni. Azonnal a PIC-hez nyult, es hat ez lett belole.

Szep dolog az onbizalom, de a legtobb dologhoz - akar hobbiszinten is - alazatosan illik kozeledni.
Az ilyen figurakat megmosolyogjuk, de igyekszunk segiteni, amennyire lehet. A legtobben belatjak a korlataikat - am van, aki megatalkodott az o lelkeben...

(#) bbalazs_ válasza vadassy hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Ha a multiplex magas neked, akkor a 32bites is az lesz...
Esetleg a shift registerekkel lenne erdemes megismerkedni...
(#) eriktoth hozzászólása Márc 18, 2009 /

Sziasztok!Megépítettem a kövekező pic programozót:Bővebben: Link
Nos a probléma ott van, hogy a program olvassa meg minden csak írás után azt irja ki, hogy write failed.
Tudtok rá valami megoldást, vagy az egés le van rontva.
Előre is köszönöm a válaszokat
(#) bbalazs_ válasza eriktoth hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Probald ki egy masik gepben, vagy meg jobb, ha PCI-os COM port bovitovel probalod ki.
Valoszinuleg a gond a portfeszultseggel van.
A JDM-et itt nem szeretik, olvass utana.
A KERESŐT hasznald!
(#) icserny válasza vadassy hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Idézet:
„Nyilván 32 bites kell, de még így is kidob rengeteget.”

Mi a csudáért kellene 32 bites? A 8 bites is elég bonyolult lesz! Ha minden ki-bemenetet külön lábon akarsz vinni, akkor a 80 lábúakkal kellene megismerkedni, de nem nagy öröm a beforrasztásuk.

Ennél logikusabbnak látszik egy kis lábszámú PIC16F vagy 18F sorozatú mikrovezérlő alkalmazása, meg néhány soros vezérlésű (SPI vagy I2C) periféria bővítő IC.
(#) icserny válasza Marty McFly hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Idézet:
„Én még a helyedben azért adnék még 1 esélyt a PIC-nek!”

Fölösleges A PIC-re rábeszélni, ha úgyis mást fog tanulni! Ellenben azt az LPT portot érdemes volna alaposan megvizsgálni, mert az "öt szál dróttal" történő AVR programozásból is ugyanilyen felsülés lehet.
Következő: »»   13 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem