Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Idézet: „A V2.0-ás trafómon nem tudtam máshogy megoldani a kivezetést. Nagyon gáz? Ha álló csévetestet használnék akkor a primernél lenne ugyanez a helyzet.” Majd elválik. Idézet: „Ezen az oldalon: http://www.bcae1.com/trnsfrmr.htm azt írják, hogy az Uprim (ami a trafóegyenletben van) az kétszerese a primer oldal tápfeszének. Ha ez igaz akkor a primer (és szekunder) körök száma is kétszereződne. Eszerint rosszul használnánk a trafó méretező képletet vagy az oldal téved???” Nem tudom miért számol így. Igaz, hogy a feteken 2x-es primer feszültség jelenik meg, de az már egy ellentétes gerjsztés a trafóra. Teljesen jó az általunk használt 12V. A képlet ami alapján számol a program jó, csupán nem 24V a primer. Tehet kamionhifit méretez
Köszi a választ! Hát én (mint kezdő a témában) erősen vakargattam a fejem, hogy vajon miért is számolhat így. A neten rengeteg helyen találtam erre az oldalra linkelést (félrevezetik a népet?!), viszont az áramköri leírások mind 4-5 menetes primerekről írnak (nen pedig 8-10). Vagy ők úgy gondolják, hogy a közepén meg kéne csapolni? Nem egyértelmű
Köszi a tipet, tényleg a vasmag nem ferrit volt.
Egy másikkal már tökéletesen müködik.
Helló.Az lenne a kérdésem,hogy lehet-e +12V(autóakumulátor) ból +24V és -24V előállitani.Ha igen hogyan?
Végfokot szeretnék meghajtani ezzel a tápal.
Helló helló minden kedves Hi-Fi társamnak!
Nem tudok abban dönteni, hogy a kapcsi táp secunder körébe melyik egyenirányítót rakjam be! Amit a kapcsoláson írnak, azt nem lehet hűtőbordára fogatni elméletileg, mert más a tokozása (BY329). A másik dió meg csak 200V tud maxba irányítani (BYW80-200)! Mellékelem az alkatrészek dokumentációját. A véleményeket várom örömmel Ja még valami a 329-es dió kb 2x áron vásárolható, mint a BYW80-200-as! Sziasztok!
Ha jól látom a BY329 is TO220 tokozású amit probléma nélkül fel tudsz szerelni egy hűtőbordára. Amúgy miért kell ilyen nagy feszültség (800V+)? A másik ami esetleg kevésbé szerencsés, hogy elég nagy a feszültség esése a BY329-nek. Egy schottky-nak min. fele ennyi, nem fűt el annyit feleslegesen.
Kedves Baliszoft!
Az a helyzet h a BYW80-200-as diódára gondoltam, mert sokkal gyorsabban kapcsol, mint a BY329-es a, feszültségeséssel teljesen egyet értek veled. de akkor a gyári rajzon miért van ez a "lomha" dióda és még drága is! Igazság szerint az egyenirányítás után 110V kell nekem amit a BYW-s elbír, csak attól tartok hogy a trafó visszarúgása miatt nagy fesz indukálódik ami nagyobb lesz mint amit a BYW max elbír!
Hát ekkorát mát csak nem rúg vissza, hogy 200V ne legyen elég.
Hello!
Ezt, hogy érted h +-200V nekem csak +-55V kell. A trafó visszarúgása függ a ferkitől a tápfesztől meg az induktivitástól, de ezt nemszámoltam még ki! De saccolni szerintem a tapasztaltabbak megtudják. A lényeg h a BYW kibírja-e vagy inkább vegyek BY329-est? Én bevallom őszintén, hogy a BYW-nek jobban örülnék, de ha nem bírja akkor BY329-es lesz!
A diódára értettem. Elvileg a BYW-el 200V ig jó vagy mindkét irányban, én nem vennék erősebbet. -+55V-ra én az MBR10200-at használom.
Akkor én is maradok a BYW-nél!
Köszi
Sziasztok!
Anno építettem még ezt az erősítőt. Akkor csak annyit tudtam mondani, hogy szól mint "állat" . Most sikerült szereznem egy 500Wattos műterhelést, és lemértem pontosan. Bemenő jelként 50hz szinusz jelet raktam, és 15A-t 14.00V-on simán felvett!!! Tovább is tudtam volna tekerni, de amúgyis 15A-s bizti van benne, és mivel a teszt ideje alatt nem volt elég vastag a kábelem (és a rádió is csak úgy oda volt kötve, már villogott minden). Mikor ezt mértem a táp +-40V-os kimenete +-38V-ra esett le. Szóval szerintem ez nagyon szuper! Csak gondoltam megosztom veletek... Üdv.:Gery
Hello
Elegge jo ez! Nem is gondoltam volna. Pedig nezegettem ezt a kapcsolast.
Elkészült a tápegységem. Kb 3hónapja csinálgatom és ma lett kész. Egész komoly teljesítmény leadására képes, ahhoz képest hogy egy 250w-os pc-mag dolgozik benne.
Cimopata kapcsolási rajza alapján készült, de helyszűke miatt összekellett zsúfolnom az alkatrészeket. Nyáktervel nemtudok szolgálni mert kézzel rajzoltam az egészet. Holnap leméren nagyjából a hatásfokot is, próbaképp egy 15ohmos ellenállással terheltem a kimenetet, és a fesz 80v-rol 65re esett le ekkor 4A produkált. Addigis rakok fel pár képet.
Szép munka Ez melyik kapcsolás? Linkeld be légyszi! Köszi.
Nagyon menő. Amúgy kell ekkora hűtés neki?
Lehet hogy nagy, de ezvolt a legszimpatikusabb.
Sziasztok!
Ennek a kapcsolásnak mekkor a teljesítménye? Írtad h 250W-os Táp trafója van benne, de tud többet is. Mennyit? Amúgy, nagyon szép, precíz munka! Grat
Nemtudom mennyit birhat, de szerintem 250w-nál jobban nem érdemes kínozni, inkább használj kettőt belőle.
Az a helyzet hogy a huzal keresztmetszet miatt nemis tudnék nagyobb teljesítményt kicsikarni belőle, mivel nálam egy 130w-os végfok fog menni róla és annak elég egy 180-200w-os táp. Még nemvolt időm méregetni a hatásfokot, valószinű délután lesz belőle valami.
350W-ig biztosan tudja, de 450-ig még elpöfékelne szerintem.
Csatoltam a dolgokat, hogy minden együtt legyen. Ráírtam a kapcsolásra is a fontosabb adatokat, hogy ne csak egy légből kapott dolog legyen. üdv
Bocs ha félreértettél, nem a kapcsolásra értettem ezt a teljesítményt (mert az tud többet is), hanem az álltalam használt vasra.
Üdv
Nem is neked címeztem a válaszomat. sankesz19 kérdezte: Idézet: „Ennek a kapcsolásnak mekkor a teljesítménye?” Amit te építettél arra irányulhatott a kérdése, én pedig megválaszoltam.
Hello Cimo
Nem volt időm mostanában foglalkozni a tápommal, de mostmár hamarosan neki kezdek a végleges változatnak. Átterveztem a nyákot is az ETD49-emre.
Sziasztok!
Hogy szoktátok lemérni a tápok, hatásfokát? Érdekelne!
Hello Cimopata.
Volna 1 kérdésem remélem te tudod rá a választ. -adott a kapcsoló üzemű táp ami remekül működik. -adott a fetes végfok is (130w)ami szintén működőképes, eddig 2x48v-ról ment, persze torroidról. De valami oknál fogva a kettő nemszereti egymást mert 4v egyenfesz jelenik meg a végfok kimenetén. Okozhatja-e a tápegység ezt a hibát, ha igen lehetne valahogy szűrni? Előreis kösz a választ. Hinar83 |
Bejelentkezés
Hirdetés |