Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Idézet: „A V2.0-ás trafómon nem tudtam máshogy megoldani a kivezetést. Nagyon gáz? Ha álló csévetestet használnék akkor a primernél lenne ugyanez a helyzet.” Majd elválik. Idézet: „Ezen az oldalon: http://www.bcae1.com/trnsfrmr.htm azt írják, hogy az Uprim (ami a trafóegyenletben van) az kétszerese a primer oldal tápfeszének. Ha ez igaz akkor a primer (és szekunder) körök száma is kétszereződne. Eszerint rosszul használnánk a trafó méretező képletet vagy az oldal téved???” Nem tudom miért számol így. Igaz, hogy a feteken 2x-es primer feszültség jelenik meg, de az már egy ellentétes gerjsztés a trafóra. Teljesen jó az általunk használt 12V. A képlet ami alapján számol a program jó, csupán nem 24V a primer. Tehet kamionhifit méretez ![]()
Köszi a választ! Hát én (mint kezdő a témában) erősen vakargattam a fejem, hogy vajon miért is számolhat így. A neten rengeteg helyen találtam erre az oldalra linkelést (félrevezetik a népet?!), viszont az áramköri leírások mind 4-5 menetes primerekről írnak (nen pedig 8-10). Vagy ők úgy gondolják, hogy a közepén meg kéne csapolni? Nem egyértelmű
![]()
Köszi a tipet, tényleg a vasmag nem ferrit volt.
Egy másikkal már tökéletesen müködik.
Helló.Az lenne a kérdésem,hogy lehet-e +12V(autóakumulátor) ból +24V és -24V előállitani.Ha igen hogyan?
Végfokot szeretnék meghajtani ezzel a tápal.
Helló helló minden kedves Hi-Fi társamnak!
![]() Nem tudok abban dönteni, hogy a kapcsi táp secunder körébe melyik egyenirányítót rakjam be! Amit a kapcsoláson írnak, azt nem lehet hűtőbordára fogatni elméletileg, mert más a tokozása (BY329). A másik dió meg csak 200V tud maxba irányítani (BYW80-200)! Mellékelem az alkatrészek dokumentációját. A véleményeket várom örömmel ![]() Ja még valami a 329-es dió kb 2x áron vásárolható, mint a BYW80-200-as! Sziasztok! ![]()
Ha jól látom a BY329 is TO220 tokozású amit probléma nélkül fel tudsz szerelni egy hűtőbordára. Amúgy miért kell ilyen nagy feszültség (800V+)? A másik ami esetleg kevésbé szerencsés, hogy elég nagy a feszültség esése a BY329-nek. Egy schottky-nak min. fele ennyi, nem fűt el annyit feleslegesen.
Kedves Baliszoft!
Az a helyzet h a BYW80-200-as diódára gondoltam, mert sokkal gyorsabban kapcsol, mint a BY329-es a, feszültségeséssel teljesen egyet értek veled. ![]() de akkor a gyári rajzon miért van ez a "lomha" dióda és még drága is! Igazság szerint az egyenirányítás után 110V kell nekem amit a BYW-s elbír, csak attól tartok hogy a trafó visszarúgása miatt nagy fesz indukálódik ami nagyobb lesz mint amit a BYW max elbír!
Hát ekkorát mát csak nem rúg vissza, hogy 200V ne legyen elég.
Hello!
Ezt, hogy érted h +-200V nekem csak +-55V kell. A trafó visszarúgása függ a ferkitől a tápfesztől meg az induktivitástól, de ezt nemszámoltam még ki! De saccolni szerintem a tapasztaltabbak megtudják. A lényeg h a BYW kibírja-e vagy inkább vegyek BY329-est? ![]() Én bevallom őszintén, hogy a BYW-nek jobban örülnék, de ha nem bírja akkor BY329-es lesz!
A diódára értettem. Elvileg a BYW-el 200V ig jó vagy mindkét irányban, én nem vennék erősebbet. -+55V-ra én az MBR10200-at használom.
Akkor én is maradok a BYW-nél!
Köszi ![]() ![]()
Sziasztok!
Anno építettem még ezt az erősítőt. Akkor csak annyit tudtam mondani, hogy szól mint "állat" ![]() Most sikerült szereznem egy 500Wattos műterhelést, és lemértem pontosan. Bemenő jelként 50hz szinusz jelet raktam, és 15A-t 14.00V-on simán felvett!!! Tovább is tudtam volna tekerni, de amúgyis 15A-s bizti van benne, és mivel a teszt ideje alatt nem volt elég vastag a kábelem (és a rádió is csak úgy oda volt kötve, már villogott minden). Mikor ezt mértem a táp +-40V-os kimenete +-38V-ra esett le. Szóval szerintem ez nagyon szuper! ![]() ![]() Üdv.:Gery
Hello
Elegge jo ez! Nem is gondoltam volna. Pedig nezegettem ezt a kapcsolast.
Elkészült a tápegységem. Kb 3hónapja csinálgatom és ma lett kész. Egész komoly teljesítmény leadására képes, ahhoz képest hogy egy 250w-os pc-mag dolgozik benne.
Cimopata kapcsolási rajza alapján készült, de helyszűke miatt összekellett zsúfolnom az alkatrészeket. Nyáktervel nemtudok szolgálni mert kézzel rajzoltam az egészet. Holnap leméren nagyjából a hatásfokot is, próbaképp egy 15ohmos ellenállással terheltem a kimenetet, és a fesz 80v-rol 65re esett le ekkor 4A produkált. Addigis rakok fel pár képet.
Szép munka
![]()
Nagyon menő. Amúgy kell ekkora hűtés neki?
Lehet hogy nagy, de ezvolt a legszimpatikusabb.
![]()
Sziasztok!
Ennek a kapcsolásnak mekkor a teljesítménye? Írtad h 250W-os Táp trafója van benne, de tud többet is. Mennyit? ![]() Amúgy, nagyon szép, precíz munka! Grat ![]()
Nemtudom mennyit birhat, de szerintem 250w-nál jobban nem érdemes kínozni, inkább használj kettőt belőle.
Az a helyzet hogy a huzal keresztmetszet miatt nemis tudnék nagyobb teljesítményt kicsikarni belőle, mivel nálam egy 130w-os végfok fog menni róla és annak elég egy 180-200w-os táp. Még nemvolt időm méregetni a hatásfokot, valószinű délután lesz belőle valami.
350W-ig biztosan tudja, de 450-ig még elpöfékelne szerintem.
Csatoltam a dolgokat, hogy minden együtt legyen. Ráírtam a kapcsolásra is a fontosabb adatokat, hogy ne csak egy légből kapott dolog legyen. üdv
Bocs ha félreértettél, nem a kapcsolásra értettem ezt a teljesítményt (mert az tud többet is), hanem az álltalam használt vasra.
![]()
Üdv
![]() Nem is neked címeztem a válaszomat. ![]() sankesz19 kérdezte: Idézet: „Ennek a kapcsolásnak mekkor a teljesítménye?” Amit te építettél arra irányulhatott a kérdése, én pedig megválaszoltam.
Hello Cimo
![]() Nem volt időm mostanában foglalkozni a tápommal, de mostmár hamarosan neki kezdek a végleges változatnak. ![]() Átterveztem a nyákot is az ETD49-emre. ![]()
Sziasztok!
Hogy szoktátok lemérni a tápok, hatásfokát? Érdekelne!
Hello Cimopata.
Volna 1 kérdésem remélem te tudod rá a választ. -adott a kapcsoló üzemű táp ami remekül működik. -adott a fetes végfok is (130w)ami szintén működőképes, eddig 2x48v-ról ment, persze torroidról. De valami oknál fogva a kettő nemszereti egymást mert 4v egyenfesz jelenik meg a végfok kimenetén. Okozhatja-e a tápegység ezt a hibát, ha igen lehetne valahogy szűrni? Előreis kösz a választ. Hinar83 |
Bejelentkezés
Hirdetés |