Fórum témák
» Több friss téma |
Azzal a generátorral kapcsolatban kérdeztem amit illett volna belinkelnem, de nem tettem hanem csak a linket másoltam be. Ez a generátor direkt 220V-ot termel. A demó videón meghajtották egy akkus fúrógéppel és kigyulladt a csöves szerelőlámpa. 70/min fordulatszámon maximális a teljesítménye. A tengelyre direkt mehet a lapátkerék.
Üdv lehar! Ha 2x14db 40x20x10-es neodym lenne a tárcsákon és a tekercsekhez 0,8-as drótom van akkor kb mennyi menet kellene belőle és egy vagy több szálat kell tekerni? (14 tekercset szeretnék. A 12 is jó lehet de jobban örülnék a 14-nek) Függőleges tengelyűhöz lenne, úgy hogy alacsony fordulat lenne a cél és 12V-os a rendszer.Előre is köszi a segítséget.
![]()
Tisztelt Dequss.
Mivel nagyon sokszor kényszerültem összetettebb,magasabb szintű technikai kérdéseket elmagyarázni viszonylag röviden(szinte dióhéjban),ugy, hogy abbol valamit is megértsen a hozzá szinte semmit se értő személy,és lehetöleg helyesen,innen a ,,,sajátos,,, stilusom.Viszont amit itt a forumon mégis csak szem elött kelle(ene) tartani,szerintem az hogy a legtöbb résztvevö személy nem sokat ért az elektromosság titkaihoz.Ezért a lehető legkevesebb számot,konkrét adatot fogok használni a jövöben is.Ennél,inkább sokkal fontosabbnak tartom az alapelvek bemutatását,és néhány Készre tervezett szgenerátor bemutatását,amik sok fejtörés nélkül,viszonylag könnyen kivitelezhetök legyenek Házilag.Ellentétben a gyári,nagy precizitású termékekkel,othon mindenki azt használ fel,amennyire lehet,amije van.És ezt különösen fontosnak tartom az állandómágneses,légmagos generátorok esetében,amit,ha észrevetted,nagyon sokan keményen megkérdöjeleztek.És ezt,sajnos,föleg az elektromossághoz jól értök tették.Egyébként is, csak néhány éve kezdtek nagyobb mértékben elterjedni ezek a tipusú generátorok,igy szinte természetesnek tartom a velük szembe tanusitott ,,,értetlenséget,,,.Egy utolsó észrevétel:aki egyszer egy ilyen generátort megépitett,érdekes modon a másodiknál már teljesen biztosra megy.
q helyett inkább g de csak részlet kérdése.
Teljesen osztom álláspontodat kedves lehar, örülök, és maximálisan támogatom azt, aki tapasztalatait osztja meg, és segít ahogy tud a többieken. Azzal is tisztában vagyok, hogy ebben a témában Te vagy az egyik, aki a "dolgokat előre viszi", szerintem mindannyian örülünk hozzászólásodnak, A figyelmeztetés inkább úgymond egy felhívás volt mindenki számára, de ha nem írok konkrét példát, hogy mit kifogásolok, akkor meg senki nem vette volna magára. Lényeg: Nem kell ebből ennyit kihozni, tudomásulvettétek, ennél több nem kell, ne elnézésezzetek és hasonlók. Egyébként a közelmúltban egy több mint 100 oldalat megélt téma is a sűllyesztőbe kerül, mert "elhanyatlottak a dolgok". Hogy érdemit is írjak: A léptetőmotor elvén nem lehetne generátort építeni? Nem egyszerűbb a mágnesek tangenciális elosztása a forgórészen, melyet a légmagos tekercsek kívülről hengerpalást-szerűen körbevesznek? Így nagyobb kerületi sebesség érhető el, mivel a mágnesek tényleg a legnagyobb átmérőn vannak.
Tekrcsenként 12O menet legyen,1,2 mm.-es drotbol.Ha 14 tekercset teszel,akkor 7 db.8-12A-es egyenirányitó hidra lessz szükséged.Nem szükséges a több szálas tekercs.Viszont ha már ilyen sok neodimet használsz,javasolnám a nagyobb,24V.-os feszt,mivel igen nagy teljesitmény fog lejönni a generátorbol,amit egy,két akkuval, nagyon nehezen fogsz kezelni.Itt a keletkező 7OO-1OOO Watra gondolok.
Van egy táblázatom a külömbözö motorok,és generátorok szgenerátorként felhasználásának az elönyeiröl,és föleg a hátrányairol,ez idegen nyelven van meg nekem(románul) de a hétvégén leforditom,és felteszem a forumra.Ebben a táblázatban sokkal részletesebben,és igényesebben van leirva az általad keresett válasz is.De tényleg nem érdemes a léptető motorokat generátorként használni,és nemcsak,pedig nagyon kézenfekvönek tünik,
Elhiszem, ne vesződj a fordítással, csak egy kósza gondolat volt, mivel épp vezérlést programozok léptetőmotorokhoz, és hát mindenhol az energiatermelést látom én is... De egyenlőre csak fogyasztó vagyok...
![]()
Köszi! Azért írtam több szálat, mert 0,65-ös és 0,8-as drótom van, ebből kell dolgoznom. Viszont ha ennyi menet lesz, nem biztos hogy elférnek a tekercsek egymás mellet. Csak 26cm-es a féktárcsa.....Na majd meglátjuk....
![]()
A komolyságmomat iletve meg a kóromt amelyjiket Sertbijában éltem le idájig 56 évesen. Ahol magyar tagozati njeltudásomat ne birtam akademikus szinre emelni nem tartom undoral ovasni ez a topikot. De ezek utan nem fogok töbet semit irni.
Ezel elköszönök töletek semijen harag. Üdvozletem minden topikosnak.
Nem szabad magadra venned, ha ez a helyzet, amit leírsz! Sajnos rajtad csattan az ostor olyan hazánkfiai miatt, akik itthon élnek és még sem tudnak normálisan írni. Ha tundának, akkor azonnal látnánk, hogy valaki nem magyarországon nevelkedett, és tisztelettel bánnánk azzal a tudással ami megadatott neki a magyar nyelvből! Mondom ezt annak ellenére, hogy sokan nem itthon élnek és jobban írnak, mint sok itthoni suhanc!
Sajnos áldozat vagy, és ez nem a te szégyened, hanem a miénk!
Watt nagyon jól látja a helyzetet, azonban ki kell, hogy egészítsem.
Ha nem szólok, nem felelek meg az elvárásoknak. Ha csak többes szám második személyben szólok, senki nem veszi magára, ha személyeskedek, akkor meg jön a sértődés. Elhiszem amit írsz, sajnállak, tisztellek, stb. de kőkeményen ki kell tartanunk a helyes nyelvhasználat mellett. Ha nem vagy hajlandó a legkisebb kompromisszumra sem (helyesírásellenőrző program, vagy böngésző), és még a figyelmeztetést/tanácsot sem fogadod meg, akkor akármekkora szaktekintély is vagy, nem tudok mit tenni. Ha Neked megengedem, hogy írjál úgy, ahogy tudsz, akkor miért ne engedjem meg a többi sok ezer erdélyinek, szlováknak!? Sajnálom.
Ebben is van valami, el tudom fogadni. Valóban egy word sokat segítene, és csak a szándék szükséges hozzá. (Rád egyébként egyáltalán nem lehet haragudni, te is áldozat vagy.) Fura egy helyzet alakul ki ebből az egész reformból, de szerintem szépen kialakul és meglesz az eredménye.
Szia!
Ezzel egyet is értenék--DE: sokszor munkahelyről irok ahol koreai, kinai, francia a szokásos nyelv, billentyűzet-- S levan tiltva a váltási lehetőség akár angolra is.!!! Ilyen esetben mit tennél?? kitiltassz??? koszonettel Atis ![]()
ha személyeskedek, akkor meg jön a sértődés.
Nem sértötem meg.
Gond lenne, ha mindenki hazájára jellemző email címmel regisztrálna?
Látom az alagút végét, és biztos vagyok benne, hogy a sok küzdelem meghozza a gyümölcsét, és elsősorban, a neveletlen, pimasz, írni nem tudó kis tizenéves kölköktől vagy megszabadulunk, vagy megneveljük őket. (az vegye magára, akire vonatkozik, ezzel nem általánosítok, csak tény, hogy ebből a korosztályból való a legtöbb "eltévedt").
Hiszem, hogy ez a helyes út, nem csak a nyelvtantanár és az iskola a gyerek nevelője. Azonban az internet annyira anonímmá tesz minket, hogy ránézésére nem lehet megmondani ki hány éves, hova valósi, milyen anyanyelvű. Ezért is nagyon nehéz a küzdelmünk, de be kell látni, hogy már most is van kézzel fogható eredménye. Nem linkelek be senkit, de több embert is már "helyes útra" és jobb belátásra térítettünk az egész fórumhoz való hozzáállásával kapcsolatban. Hidd el kedves István, én sem lelem örömöm a hozzászólók moderálásában, állandó figyelmeztetésében, és nekem is nagyon fáj, ha valakit ki kell tenni az oldalról mert sokan annyira makacs fejűek, hogy ha 3-szor is elmondja az ember, hogy ez nem chat, akkor is folytatják. Küzdünk, hogy az egyedülálló oldalunk ne süllyedjen ijen, + ojan színtre. Nos, nem szeretném tovább boncolgatni a témát, szerintem mindenki levonta a tanulságot. Személyes tanácsként azt tudom ajánlani, hogy - mivel elvárható egy minimális érthetőségi és szintetikai szint - ezért ha valaki nagyon rosszul fogalmaz és ír, használjon valamilyen javítóprogramot hozzászólása elküldése előtt. Nem térek ki a technikai megoldásokra, a lényeg a szándék. Atis57 kérdésére válaszolva: Senki nem tilt ki az oldalról egyszeri esetben előforduló helyesírási hibáért, vagy akármekkora baromságért sem, nagyon kicsi az esélye, hogy épp elolvassa egy moderátor az adott hozzászólást. Ha mégis, kapsz egy üzenetet, majd egy figyelmeztetést, esetleg újabb, ismételt alkalommal mégegyet, és még ha akkor sem tudod kimagyarázni magad, vagy nem vagy hajlandó változtatni, akkor némítást, és csak a legmakacsabb, legösszeférhetetlenebb felhasználókat tiltják ki, elsősorban kollégáim, én eddig szinte mindenkinek megbocsátottam. ---- Remélem mindenki levonta a tanulságot, és a körülményeihez képest törekszik arra, hogy megértsék a többiek, és örömmel olvassák hozzászólását. Nem szeretném szétrobbantani a témát a hosszúra nyúlt hozzászólásommal, de köszönöm hogy elolvastátok, esetleges kommentárokat inkább ebbe a témába, vagy privátba, ha az elveimmel nem értetek egyet. Folytassuk a szélgenerátorokról szóló témát, egy érdekes felvetésem lenne: Ugye a tekercseknek minél vékonyabbnak kell lenni, elképzelhetetlen dolog kétoldalas nyákokra elkészíteni a tekercset? Így tartható az egyenletes távolság, és érzésem szerint 4db kétoldalas nyákkal (egymásra ragasztva szigetelővel köztük) elérhető a kívánt menetszám is. Egyetlen hátránya a kicsiny vezető keresztmetszet. Annyira nem jó ötlet?
Szerintem nem váltja be a hozzáfűzött reményeket. A nyákhordozó "vastagsága" hátrány. Gondold át: a hagyományos tekercsek menetei a lehető legszorosabban vannak csévélve, az egyes vezetők közti távolság elméletileg a szigetelőlakk vastagságának függvénye. Ami sokkal vékonyabb mint bármely nyákhordozóé. Ha viszont fazonhuzalt gyártanának olyan méretekben,ami a szélgenerátorépitésnél használatos, akkor jobb térkitöltésű tekercseket lehetne késziteni.
Hát jobban belegondolva valóban kósza gondolat volt, esetleg csak igen magas feszültségű generátoroknál, ahol sok menetszám, nagy szigetelés, és kis áram kell - vált volna be. De ennek meg nincs haszna.
A fazonhuzal alatt a lapos, széles kiképzésű huzal értendő, ugye? Ennek szélessége (pl. 8mm) határozná meg a két mágnes közti távolságot? (pl. 10mm?)
Igen, a téglalap keresztmetszetű huzalokra gondoltam, de bevallom nemtudom lehet-e kapni megfelelő méretet ilyen aránylag kis teljesitmények megcélzásánál.
Talán célravezető lenne rézszalag alkalmazása is, a menetek közti szigetelést pedig a jellegzetes sárga szinű, ilyen célokra fejlesztett szalaggal megoldani.
Ha a tekercsek térkitöltésére gondolsz,valoban jobb lenne a téglalap,vagy négyszög keresztmetszetű drot,de : ezek a profilok nagyon preciz tekercselési technikákat igényelnek,amik házilag nem nagyon elérhetöek.Ráadásul a nagyobb teljesitményű generátoroknál már nagyobb feszültségre van igény,ami nagyobb menetszámot igényel.Az általad emlitett tekercsdrotokat inkább az ,,,erőmotorokban,,, használják,Pl.a régebbi öninditó autó motoroknál,ahol viszonylag kevés menetszám,nagyon nagy amperre.Ezzel szemben viszont a Gerjesztésnél fontos a minnél kissebb keresztmetszet ami a drotban keletkező örvényáramok viszaszoritására jó.Ezért használnak sok esetben a több erű tekercselést,és nem a megfelelő keresztmetszetű drot hiánya miat.
Fixa ideámnak tűnik, de szerintem egy adott teljesítményt ésszerűbb minél magasabb feszültségen kivenni a generátorból, mert ugye az áramot mindenképp jó messzire kell elvezetni ( teszem azt, 6m oszlop,-ja, és közben esetleg csúszógyűrű) , valamint senki nem 5 méterre a fogyasztótől teszi a tornyot.
Arról nem szólva, hogy a vékonyabb drótnak jobb a térkitöltése.
Természetesen,ugy van ahogy irod.Pl.1 Kwatt közelében,vagy föleg felette,már minim 48 voltban kell gondolkodni.De hogy pontositsak,kb 2OO-25O Wattig megy a 12 volt,felette 5OO-75O Wattig a 24 volt,ezenfelül már a 48 volt, 1,5-2 Kwatt felett pedig már a 11O volt a megfelelő feszültség.Igy viszonylag könnyen lehet kezelni a befogott teljesitményt.(itt a szélgenerátor,+ esetleges napelemek teljesitményére,külön,külön, gondoltam)
No, ezzel én nem fogok vitatkozni
![]() Manapság egy kapcsolóüzemű szabályzó párszáz wattos tartományig nem UFO-terület.
Normálisan senki se fogja a torony mellé tenni a fogyasztokat (kivételes esetekben ez is van). Viszont pl.én ugy oldottam meg hogy az akkukat,napelemeket+ invertert a toronymellé épitett kis kamrácskába/ra helyeztem,jó 1OO méterre a házamtol.Onnan már a 22O volt elvezetése nem jelentett különösebb gondot,egy 4x4mm-es földalatti kábelen vezettem a házhoz.Alig 2O cm.-es árkot huztam ekével a földbe,majd a kábel lefektetése után,betemettem.Igy nincs utamba a kábel.
Világos, én még töprengek azon is, hogy esetleg a generátornál föltranszformálni, és a használat helyén meg le.
Ezt jól át kell gondolni, a szóbajöhető teljesítmények, és távolságok figyelembevételével lehet, hogy nem ördögtől való gondolat. Tényleg nem eszement áron mehetnek a konverterek ( persze nem a boltiak ).
Minden csak a teljesítmény kérédse. Valószínű pár száz Wattra nem éri meg transzformálgatni, túl sok a veszteség, illetve kérdéses a trafó mibenléte.
A magas feszültség igaz hogy a szállítás szempontjából gazdaságosabb, de én se építenék az ilyen 300-1000W-os rendszerre 48V-nál nagyobb akkupakkot. Szóval kompromisszum kérdése. Tehát nem előnyös a fazonhuzal sem? Mi van a korábban valaki által felvetett ferrit magokkal, mi van, ha az állómágnes gerjesztette térbe rövid, tömzsi ferritmagos tekercset rakunk? Persze mindezt elég nagy átmérőre, hogy a frekvencia ne legyen annyira alacsony, persze kHz-eket így se lehet nagy számban összehozni vele, de a teljesítményen dobna valamit?
A légmagos generátorokat éppen azért épitik,mert az egyik legnagyobb elönyük, a rendkivül könyű indulás.Ha vas,vagy ferrit mag kerül a mágnesek közé,az nagyon lefogja a generátort,és könnyen meglehet,föleg a neodimes mágnesek esetében hogy akár egy közepes orkánban se fog elindulni.Egyébként ezen én is átestem,valamikor nagyon ,,,vasmagos,,,párti voltam.Egy kissebb példányon ki is probáltam,teljes csöddel.Külömben nem nehéz kiprobálnod a gyakorlatban is,2 neodim mágnes között probálj mozgatni egy darab ferritet,vagy egy vasmagot,tekercsel.És ugyan azt a tekercset mag nélkül.Igy akár méréseket is végezhetsz,és ami a fontos,saját kezüleg érzékelheted a külömbségeket.
Szia!
Próbálnám én, igazából szinte minden van, de mágneseim még nincsenek. Olyannyira nincs, hogy még csak pár ajtórögzítő ferrit-darabkám van, itt meg igazából nem érzek semmilyen különbséget, már amennyire kicsi a fluxussűrűség (B), nem is várható el sok. Épp hogy a saját súlyát megtartja egy fémlemezen, ha a szélesebbik oldalával fekszik fent. |
Bejelentkezés
Hirdetés |