Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC vagy AVR
 
Témaindító: (Felhasználó 466), idő: Okt 5, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 14
(#) Lucifer válasza lmao hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Ez megint nem bizonyít semmit, ugyanis C-ben írták. A fordítók optimalizációs szintjei közt sok különbség lehet.
(#) lmao válasza Lucifer hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Csak érdekességképpen postoltam be. Egyébként én úgy vagyok vele, hogy ha a sebesség és az egyszerűség számít, akkor először az ATMEL-ek között nézek szét, ha pedig a fogyasztás, akkor PIC-et használok.

Ha pedig szeretnék 16 bites mikrokontrollert, ami 32 bites fix pontos DSP utasításokkal, 16 bites sigma-delta AD-vel rendelkezik és 1MHz-en 300uA-t fogyaszt, akkor rendelek a texastól MSP430-ast.
(#) tom793 hozzászólása Jan 18, 2009 /
 
Már nagyon sok helyen kerestem, de sehol sem találtam Xmega AVR-t. Atmega-t is csak kevés helyen, és kevés varianciában.
Tudnátok nekem segíteni, hogy Magyarországon belül hol lehet ezekhez hozzájutni?
Illetve az érdekelne még, hogy vajon az Xmega-kat tudja-e az AVRISP910-es programozni?

Előre is köszi!
(#) Norberto válasza tom793 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Az ATMEL-ek hivatalos viszonteladója hazánkban az MSC Budapest Kft.
(#) Dudus válasza Norberto hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Nincs kizárólagos képviselet!

Itt tudod megnézni a disztribútorok listáját.

Csatolom file-ként is!

Üdv.
(#) Norberto válasza Dudus hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Akkor úgy írom, a legközvetlenebb és legdinamikusabban fejlődő az az MSC Budapest Kft...
(#) Ktulu válasza pici hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Szia!
Az LQ035NC111 adatlapjat honnan tudom letolteni?
(esetleg feldobnad ide?)
Koszi.
(#) pici válasza Ktulu hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
(#) killbill hozzászólása Márc 21, 2009 /
 
Üdv!

Topi PIC vs. AVR cikkével kapcsolatban szeretném véleményemet elmondani. Alapvetően egyetértek a cikkel, de van benne egy sor, ami nem világos. A cikkben ezt olvasom:

Idézet:
„Egyértelműen, a PIC saját assembly nyelve könnyebb.”


Én ezt ilyen egyértelműen nem merném kijelenteni, mivel elég sokféle PIC core van, és sok az eltérés közöttük, ha nem tévedek. De ha ez nem is így volna, ez az egész dolog szubjektív. Van, aki szereti a rendes stack-et, push/pop uasítást, feltételes ugrásokat. Ezek a korai PIC-ekben nincsenek.

Idézet:
„Az AVR Harvard architectúrájából eredő 8050-es széria alkotta nyelv nehezebben tanulható.”


Mivel a PIC is Harvard arhitektúrás, ennek így nem sok értelmét látom. Meg egyébként sem értem a mondatot. ...széria alkotta nyelv... Vagy mit jelent az arhitektúrábol eredő széria? Az csak egy tervezői döntés kérdése, hogy milyen arhitektúrájú lesz egy processzor. Nem az arhitektúrából ered a széria. Azon felül mi az a 8050-es széria?

Üdv,
Andor
(#) potyo válasza killbill hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
Idézet:
„Én ezt ilyen egyértelműen nem merném kijelenteni, mivel elég sokféle PIC core van, és sok az eltérés közöttük, ha nem tévedek.”


Olyan túl sok azért nincsen és az eltérés sem túl nagy közöttük. A Mid-range-ek utasításkészlet változás nélkül létezik a PIC18-ban is, csak a PIC18-nál vannak további utasítások, tehát igazából bővítésről van szó. 16 bites AVR nincs, ott nem lehet összehasonlítani, míg a 32 bitesekből is csak egyféle utasításkészlet van mindkét oldalon, így szerintem igaz a fenti állítás.
(#) potyo válasza killbill hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
Idézet:
„Ezek a korai PIC-ekben nincsenek.”


Ja azt elfelejtettem, hogy ne T-modellt hasonlítsuk már a Subaru Imprezahoz, tehát ne a korai PIC-et hasonlítsuk már az AVR-hez, hanem a 18F-et és az AVR-t hasonlítsuk egymáshoz.
(#) Lucifer válasza killbill hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
Idézet:
„Azon felül mi az a 8050-es széria?”

Szvsz 8051 akart lenni.
(#) killbill válasza potyo hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Ok, ne a PIC16 sorozatot nézzük. Belenéztem a 18F1220 adatlapjába. Jól látom, hogy az aritmetikai műveletek egyik operandusa mindíg a W regiszter? Tehát nincs add r1,r28 vagy hasonló utasítás. Aztán a push/pop. Ez nem az a push/pop, amivel a stack-be tudsz regisztert menteni. Szóval igazán ez sem lett jobb. De nem is erről van szó! Mert egy pár dologban jobb a PIC. Pl. az AVR-en a feltételes ugrások csak -64 - +63-at tudnak csak ugrani, a PIC-en -128 - +127-et. A problémám a cikkel az a kijelentés, hogy egyértelműen könnyebb. Eleve, mi az, hogy könnyebb? Megtanulni könnyebb, vagy egy feladatot megoldani vele? És mitől egyértelműen?
(#) killbill válasza Lucifer hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Idézet:
„Szvsz 8051 akart lenni.”


Akkor legyen is az! De ha az is akarna lenni, az AVR es a 8051 olyan messze áll egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől.
(#) killbill válasza killbill hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Idézet:
„Ok, ne a PIC16 sorozatot nézzük.”


Mellesleg az említett cikkben PIC16F877 és ATmega16 van szembeállítva.
(#) potyo válasza killbill hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
És ha a cikkben az a kettő van szembeállítva, akkor neked is azt kell, még ha tudod, hogy nemis azokat kellene? Mi már mondtuk neki régebben, hogy nem kellene, de már másik cikkekben levő hibákra is fel lett hívva a szerző figyelme, és azok se lettek kijavítva.

Idézet:
„Jól látom, hogy az aritmetikai műveletek egyik operandusa mindíg a W regiszter? Tehát nincs add r1,r28 vagy hasonló utasítás.”
Igen, mindig a W az egyik. Nincs, mert nemis kell, az ADDWF a teljes memóriaterületen bármit tud címezni.

A PIC kisebb, de univerzálisabb utasításkészlettel rendelkezik. Pl. BSF utasítással bárhol, bármelyik bitet be tudom billenteni. Volt már erről szó itt a témában talán nemis egyszer. Emiatt könnyebb megtanulni és könnyebb használni is az utasításokat. Nem véletlen, hogy a PIC-et ma is sokat asm-ben programozzák, mert C-ben sem lenne sokkal egyszerűbb. Míg AVR-nél a sokféle utasítást a fordító elfedi, és emiatt sokkal könnyebb, gyorsabb C-ben fejleszteni AVR-re az asm-hez képest.
(#) gtk válasza killbill hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Az ar/sebesseg/tudas viszonyrol szol ez az egesz.
Es ebben jobb az AVR (szerintem).
iButton interfeszeket epitettek 16F84re, jo dragak. Itteni arak szerint 6 darab tiny2313 -at lehet venni egy 16F84 arabol! 1. Es mennyivel konnyebb az egeszet C -ben fejleszteni mint ASMben. Vagyis ebben az esetben 1db. PICes projekt arabol 6 db-ot lehet csinalni. Meg is tettem



(#) potyo válasza gtk hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Már megint 16F-et, ráadásul abból is az egyik legrégebbi darabot hasonlítasz. Vettek (vettél) volna valami olcsó PIC-et, nem az egyik legdrágábbat, amit már csak azért gyártanak, hogy beszerezhető legyen, de igazából már rég kidobták volna a forgalomból, mert lassan 20 éves lesz.

PIC-re is van C fordító!

Szerintem sokan el vannak itt tévedve a PIC vs. AVR dologban. Én nem védem egyiket sem, csak gyakran azt látom, hogy az AVR-esek le vannak ragadva PIC terén a régi tipusoknál (főleg a 16F84 és 16F877-nél, talán mert ezeket tanították nekik főiskolán/egyetemen), emiatt olyasmit hoznak elő az AVR előnyeként, ami a PIC-nél is ugyanúgy megtalálható az AVR-el egy generációba tartozóknál. Talán ott rontották el a Microchipnél, hogy végig PIC maradt a kontrollereik jelzése, hiába volt közben generációváltás...
(#) gtk válasza potyo hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Ok. Te is lathattad hogy en egy adott helyzetben hasonlitottam. Most mar csak arra lennek kivancsi hogy tiny2313 arban talalnek-e hasonlo PICet, amire "ugyanugy" Cben fejleszthetnek.

(#) potyo válasza gtk hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Szerintem nem az ATTiny-hez hasonlót kellene keresni, hanem a feladatra alkalmasat. Az alapján, hogy azt írod, hogy 16F84 elég lett volna a feladathoz, kinéztem a 16F616-ot és a 16F630-at, amik tokozástól és hőmérséklettartománytól függően nettó 220 és 320Ft között van a chipcad-nél. Ez kb. ugyanaz az ár, mint amibe az ATTiny 2313 kerül az mscbp-nél.
(#) trudnai válasza gtk hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Idézet:
„Most mar csak arra lennek kivancsi hogy tiny2313 arban talalnek-e hasonlo PICet, amire "ugyanugy" Cben fejleszthetnek.”


Most megfogtal minket. Az a helyzet, hogy sajnos a PIC-eknel 20 labuban nincs ilyen kicsi program memoriaval eszkoz, ezert kenytelen voltam 2x akkora memoriaval rendelkezo peldanyok utan nezni. DigiKey-nel nezem mindig mert en nem Mo-n vagyok. Szoval ott 1 euro kornyeken van az ATtiny2313 ha 100-as tetelekben veszed. A 16F785-nek tehat 2x akkora memoriaja van ugyanannyi labszam mellett, de bevallom most lusta vagyok egyeb parametereket is elemezgetni. Az 1.20 euro 100 peldanyszam mellett. Namost a 18F-eknel a 18F14K50-et ill a 18LF24J10-et talaltam meg hirtelen, mindkettonek 4x akkora a program memoriaja es 8x akkora a RAM-ja, es igy 1.4 euro az ara 100 peldany eseten. Ez utobbiaknak mar emelt szintu utasitaskeszletuk van es 16 bites program memoriajuk tehat technologiailag is jobban ossze hasonlithatok az AVR-rel.
(#) killbill válasza potyo hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Azért csak egyről beszélünk. Mondjuk én rettentő magasról tojok rá, hogy kinek melyik uC tetszik. Már régen nem folyok bele olyan vitákba, hogy Linux vs. Windows, japán vs. német kocsik, AVR vs. PIC, C vs. Pascal, pedig határozott véleményem van mindegyik kérdéskörben. Tudom, hogy ezek örök viták, semmi értelmük. Mindenki más szempotok alapján dönt. Nekem a cikkel volt bajom. Azzal, hogy szubjektív véleményt tényként közöl, hogy értelmetlen mondat van benne, plusz (feltehetően) egy elírás is (8050). De legfőképp azzal, hogy szóltam a szerzőnek és nem javította a cikket. Az, hogy még csak nem is válaszolt, az egy dolog. Nem gondolkodunk egyformán. Az viszont már probléma szerintem, hogy nem javítja a cikket. Engem nem érdekel, hogy mit ír a PIC-ekről és AVR-ekről, de akik ez alapján döntenek, akik ebből tanulnak, azoknak árthat.
(#) gtk válasza trudnai hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Az egyeb parameterekre kivancsi lennek. Meg arra hogy hany MIPS. De majd utanna nezek.
(#) trudnai válasza killbill hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Idézet:
„plusz (feltehetően) egy elírás is (8050).”


Az Intel 8050 az az MCS-48 csaladhoz tartozik, mig a 8051 az MCS-51-hez. Nyilvan igy ertette Topi, marmint vegulis az MCS-51 az MCS-48 szeria utodja es utasitas keszletben memoria szervezesben, cimzesben stb nagyon hasonloak.
(#) trudnai válasza gtk hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Idézet:
„Meg arra hogy hany MIPS. De majd utanna nezek.”


Ne azt nezd meg hany MIPS, hanem, hogy adott feladatokat el lehet-e vegezni vagy sem. Ma tobbszor fejtegettuk, hogy a MIPS onmagaban semmit sem er, nem jo mutatoszam kulonbozo tipusu eszkozok osszehasonlitashoz. Azonkivul teljesen felesleges szerintem hogy mig egy esemenyre varakozik az MCU addig egy vagy tizezer NOP-ot hajt kozben vegre... tehat amig a feladatat ellatja addig a sebesseg akkor is megfelelo ha varakozas nelkul teszi meg es semmi elonye a masiknak amelyik kenyszer varakozssal tolti kozben az idejet. A mikrokontroller nem szamitogep!
(#) gtk válasza trudnai hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Ebben egyet ertek.
Egy rakas szempontbol lehetne meg hasonlitani. Pl. a kod hordozhatosaga AVRrol AVRre, es ugyanez PICnel. De szerintem ne menjunk bele, mar lehetett szo rola
(#) killbill válasza trudnai hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Nyilván igy ertette. Biztos, persze. Tudod, en arra varok, hogy Topi mondja meg, hogy hogy ertette, mert helyette mindenki nagyon okos, csak valasz nincs a kerdesre, hogy mi az a "harvard arhitekturabol eredo 8050 szeria alkotta nyelv"...

Mellesleg az MCS-48 meg annal is messzebb all az AVR-tol, mint az MCS-51. Hol van az MCS-48-ban 16 bites pointer postincrement cimzessel, vagy ehhez hasonlok??? Ne bosszantsatok mar!
(#) trudnai válasza killbill hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
Idézet:
„Mellesleg az MCS-48 meg annal is messzebb all az AVR-tol, mint az MCS-51. Hol van az MCS-48-ban 16 bites pointer postincrement cimzessel, vagy ehhez hasonlok??? Ne bosszantsatok mar!”


Nem ertem miert lovagolsz ezen, de pl kb ugyanezt a kerdest feltehetted volna, hogy mi koze a 8088-nak a Pentium Core 2 Duo-hoz? Hol van a 8088-ban MMX, SSE meg FPU? Hol van abban vedett mod, tobb szintu cache es hyper pipline? Nem beszelve a vedett modu uzemmodrol es a dual core architekturarol...
(#) killbill válasza trudnai hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
Idézet:
„Nem ertem miert lovagolsz ezen,”


Mert szeretnem megerteni azt a bizonyos mondatot, ami Topi cikkeben olvashato. Azert, mert valamifele osszefuggesbe hozza az AVR, szerinte nehezen tanulhato assembly-jet a 8050 szeriaval, es szerintem meg semmi koze nincs a kettonek egymashoz.

A 8080-nak meg legalabb annyiban koze van a Pentiumhoz, hogy mindketto Intel fejlesztes.
(#) killbill válasza killbill hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
Idézet:
„kb ugyanezt a kerdest feltehetted volna, hogy mi koze a 8088-nak a Pentium Core 2 Duo-hoz?”


Hát éppen ez az! Legalább a 8088 valahol a Pentium őse, pontosabban a Pentium ősének, a 8086-nak egy oldalága, de a 8050 (ami nem széria!) és az AVR-ek semmilyen rokonságban nincsenek egymással.
Következő: »»   8 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem