Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   443 / 1320
(#) watt válasza Blint hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

De ha törlöd és újból jön, akkor nincs vége. Ezt úgy értem, hogy a megszakítást kiváltó jel nem lehet olyan sűrű, hogy ne legyen idő lekezelni.
(#) Blint válasza watt hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Értem, de szerencsére ez nem fog fenn állni, rotary encoder-t kezelek le, hogy megszakítás alatt bejöjjön még egy megszakítás kérés, ahhoz igencsak meg kéne tekerni szerencsétlen kapcsolót

Ez rendben is lesz. Mi is azért mentünk bele a folyamat kitárgyalásába, mert felvetetted, hogy mi van akkor, ha megszakítás alatt jön a következő megszakító jel.
(#) Blint válasza watt hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Igen, én nem voltam egyértelmű, nem mondtam meg az elején, hogy milyen jellegű a jelem, de köszönöm a segítséget, mostmár eléggé letisztult a
megszakítás <->flag-ek viszonya

Annyit még esetleg megjegyeznék, hogy megszakítás alatt nem kell külön megszakításokat tiltani, mert azt a kezelő megoldja(kivéve a prioritásos megszakításoknál, ha szükséges, de akkor sem az aktuális megszakításét, hanem a magasabb prioritásúét)). Ezt azért írtam, mert sokszor látok ilyet. Persze nem okoz különösebb gondot, csak felesleges.
(#) attika hozzászólása Márc 26, 2009 /

Sziasztok pest és környékéről keresek olyan felhasználót,aki feltudná nekem programozni a pic12f683-as picemet,mert az istenért nem tudok vele zöldágra vergődni.Itt az oldalon lévő autó belsővillágítás késleltetőt építettem meg,és annak a hex-ét kéne belepörkölni.Előre is köszi mindenkinek.
(#) darago hozzászólása Márc 26, 2009 /

Sziasztok!

Szeretnék megtanulni PIC-et programozni.
Rendeltem egy PICkit3 Debug Expressz programozót a hozzá tartozó próbapanellel. A programozgatást így el tudtam kerzdeni tanulni.
Kérdésem az lenne, hogy tudnátok-e segíteni abban, hogy a PIC16F628-as kontrollert milyen kapcsolásban tudom a PICkit3-hoz kötni, hogy ezen az IC-n is tudjak kísérletezgetni. Azért lenne jó, mert ilyen mikrokontrollert sikerült beszereznem, meg erre találtam is pár példa áramkört. Csak a programozására nem igazán találok összeállítást. (párhuzamos portos, meg soros portos lenne.)

Segítségeteket előre is köszönöm!

Laci
(#) watt válasza darago hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Javaslom olvass sokat, mert a kérdéseidből látszik, hogy nagyon sok hiányosságod van a témában. Kérlek ezt ne vedd szemrehányásként, ezzel mindenki, aki kezdő így van!
Szánj rá időt és olvasd el a topicot, és a hasonló témájú topicokat! Az oldalamon is találsz infókat a kérdéseidre és hivatkozásokat a további jó oldalakra. Ne ess abba a hibába, hogy minden kérdésedre új választ vársz, mert nem leszel népszerű. Rengeteg infó fenn van, csak keresned kell(kereső, cikkek). Meg kell tanulni a varázsszavakat(pl. ICSP), és tudomásul kell venni, hogy az adatlap ismerete nélkül nem lehet programozni sem, még akkor se, ha van egy kész áramkörünk, mondjuk egy demopanel. Ha nincs, akkor fokozottan fontos, már az első lépésnél, hogy ismerjük az elektronika alapjait, legalább. De nem megyek bele hosszasan, mert erről írok az oldalamon bőven. Sok sikert!
(#) icserny válasza darago hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Szerintem a PIC adatlapja és a PICkit kézikönyve minden szükséges információt tartalmaz. A kulcsszó: ICSP. Ha maradnának kérdések, azokra is választ találsz Watt honlapján (ICSP röviden).

Idézet:
„Csak a programozására nem igazán találok összeállítást. (párhuzamos portos, meg soros portos lenne.)”

Most ez minek, ha már van PICkit3 programozód?
Mellesleg Utóirat: kész megoldás is van az Interneten, de ebbe sem érdemes belevágni, amíg minden pontja és elem nem világos számodra.
(#) watt válasza darago hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

A 628-as kérdésedre az jutott még eszembe, hogy a PICkit3 felhasználói kézikönyvében tutira leírják a csatlakoztatást.
(#) kiskacsa2009 válasza darago hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Szia találtam két kis cuki képet a kérdésedre:

Kép: Hivatkozás

Valamint:

Kép: Hivatkozás

Már csak össze kell párosítani és megvagy.

NA jó, súgok:
1. számú kivezetés, (A kis nyilacskától számítjuk) megy a pic 4. lábára (szintén a kis pöttytől számítjuk, fentről le, és lentről fől);
2. számú kivezetés, megy a pic 14-es lábára;
3. számú kivezetés, megy a pic 5-ös lábára;
4. számú kivezetés, megy a pic 13-as lábára;
5. számú kivezetés, megy a pic 12-es lábára
6. számú kivezetés, megy a pic (ezt nem írja)

Ha tudsz angolul, akkor ezt olvasd végig:adatlap.pdf

Ui.: De ne mond el senkinek hogy súgtam!!!
mert akkor ezt én kapom:
(#) jano13 hozzászólása Márc 26, 2009 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy tudnék Pic-el ellenállást mérni,
vlmilyen kapcsolás kellene!

Koszi:Jano!
(#) bbalazs_ válasza jano13 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Maga a kapcsolas RENDKIVUL egyszeru:
Egy feszultsegoszto, aminek az also (vagy felso) ellenallasa egy ismert, pontos erteku ellenallas, a masik fele meg az ismeretlen. A ketto talalkozasi pontjat vezeted a PIC AD bemenetere, a felso ellenallas vegere tapot adsz, az also aljara meg foldet.
Az AD pontossaga viszont hatart szab az ismeretlen ellenallas megallapitasanak pontossaganak.

Kerdesedbol viszont arra kovetkeztetek, hogy egyelore lovesed sincs a PIC-rol, elotte olvasd el az ezzel foglalkozo megfelelo topicokat.

(#) watt válasza jano13 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Kapcsolás még lenne (bbalazs le is írta, mert olyan egyszerű) , de meg tudod rá írni a programot?
(#) Hp41C válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Szia!

A felső ellenállás helyett javasolnék egy áramgenerátort (LM334) pl. 1mA árammal. A skála máris lineáris, kb. 3-4 V feszültségig mérhető az alsó ellenállás értéke. A mért feszültség V-ban kiadja az ellenállás értékét Kohm-ban.
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Jó kis IC, nem ismertem! Eddig OPA-val, vagy tranyóval oldottam meg, ha kellett, de ez sokkal korrektebb! És - nem is drága - !
(#) icserny válasza jano13 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

(#) icserny válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Jó ötlet, csak eléggé behatárolja a lehetőségeket (5 kOhm-nál kikoppan az ADC). Igaz, még nem tudjuk, hogy milliohmokat vagy gigaohmokat kellene mérni...
(#) Hp41C válasza icserny hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Szia!

Az áram egy ellenállással a mérendő ellenállás tartományhoz állítható. Átkapcsolható, a pic- ből változtatható, stb...
Az 1mA-t csak azért írtam, hogy könnyű legyen számolni.

A lényeg a lineáris skála.
(#) kissi válasza icserny hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Nézd meg az adatlapot:
Features
Operates from 1V to 40V
0.02%/V current regulation
Programmable from 1μA to 10mA
True 2-terminal operation
Available as fully specified temperature sensor
ą3% initial accuracy

Ez nagyon jól használható!

Steve
(#) bbalazs_ válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Nagyon jo otlet! Koszonom a tippet - azt hiszem, en mindenkeppen ilyesmit fogok csinalni, ha legkozelebb hasonlo feladat akad.

De most nezzuk, jano13 mikent reagal a dologra.
(#) icserny válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Idézet:
„Átkapcsolható, a pic- ből változtatható, stb..”

Értem, ha programozottan átkapcsolható, akkor tényleg jó.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Programozottan nem, de néhány analog kapcsolóval biztosan meg lehetne oldani...
(#) szigetivan hozzászólása Márc 26, 2009 /

Sziasztok!

Találtam ilyen kódot
BSF 0x03,RP0
BCF 0x03,RP1
BSF 0x98,BRGH

MOVLW .10
MOVWF SPBRG

BCF 0x03,RP0
BSF 0x18,SPEN

BSF 0x03,RP0
BCF 0x98,SYNC

BCF 0x98,TX9

BCF 0x03,RP0
BCF 0x18,RX9

BSF 0x18,CREN

BSF 0x03,RP0
BSF 0x98,TXEN

BCF 0x8C,RCIE

Ez USART beállítás, de a parancsok paramétereinek sorrendje szokatlan. Hogy értelmezzem őket ilyen sorrendben?
Valaki elmagyarázna egy parancsot??
(#) trudnai válasza szigetivan hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Ez valoban szokatlan, ugyanis nem hasznal szimbolumot a regiszerekhez, azonban a bitekhez igen.

Nyisd meg az adatlapjat az adott PIC-nek, es a memory map kornyeken ott kell legyen melyik regiszter hol talalhato. Pl a 0x03 az a STATUS kell legyen, es ha megfigyeled az RP0 -lal bankokat valtogat.

Szepen csereld le az osszes szamot a megfelelo szimbolumra es akkor utana mar erteni fogod a kodot...
(#) trudnai válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Idézet:
„6. számú kivezetés, megy a pic (ezt nem írja)”

PGM-re mehet, de nem kötelező bekötni - én a békesség kedvéért vagy bekötöm vagy lehúzom a PIC PGM lábát 10k-val a földre. Ártani nem használ ahogy szokták mondani, mindenesetre így meglepetés még akkor sem érhet ha az LVP be van billentve a configban.
(#) darago hozzászólása Márc 26, 2009 /

Sziasztok!

Én kérdeztem a 628-asról. Köszi szépen a válaszokat. Watt honlapján találta hasznos infókat (eddig valahogy elkerülte figyelmemet a lapod).
A probléma ott volt, hogy nem adtam külső tápot az áramkörnek programozás alatt. Én így szürtem le a kapcsolásokból, meg a hozzá adott (PICkit3-hoz) próbapanelnek sem kell külső táp.

Laci
(#) trudnai válasza darago hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Idézet:
„A probléma ott volt, hogy nem adtam külső tápot az áramkörnek programozás alatt. Én így szürtem le a kapcsolásokból, meg a hozzá adott (PICkit3-hoz) próbapanelnek sem kell külső táp.”

Nyilvan a PICkit3 Vdd pin-je epp ezt a celt szolgalja. Sajnos meg nem volt szerencsem PICkit3-hoz, de a PICkit2-ben ugy van, hogy ha van kulso tap akkor azt erzekeli es nem ad kulon tapot, ha nincs akkor azonban igen - ill lehet manualisan is allitani, hogy ilyenkor adjon-e. Azonban amit szolgaltatni tud az erosen limitalt, ugye maga az USB is max 100mA-t ad le, ebbol maga a programozo is elvesz vagy 40-45mA-t ha jol emlekszem.

Na mindegy, nezd meg nem volt-e letiltva a Vdd a PICkit3 szoftvereben vagy az MPLAB menujeben (nem tudom mi alol hasznalod). Meg, hogy nem jelent-e a celaramkor tul nagy terhelest, mert nyilvan ekkor is inkabb kulso tap javallott...
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Márc 27, 2009 /

Vpp-s programozás esetén, teljesen mindegy hova van billentve az LVP bit és hogy mi van a PGM lábbal.

A program futtatásakor okozhat gondot, ha be van kapcsolva az LVP bit és a program nem használja a PGM lábat és lebeg, vagy használja és változik rajta a logikai szint.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Márc 27, 2009 /

A klón 500mA-t is le tud adni(nagyobb FET-ek), és az én USB-m is sokkal többet ad le(NF7 alaplap), mint az elméleti 100mA. Nem esküdnék meg, hogy ez minden alaplapon így van, de még nem találkoztam olyannal, ami csak 100mA-t tudott volna. De ezt csak megjegyzésként akartam írni.
Következő: »»   443 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem