Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
De ha törlöd és újból jön, akkor nincs vége. Ezt úgy értem, hogy a megszakítást kiváltó jel nem lehet olyan sűrű, hogy ne legyen idő lekezelni.
Értem, de szerencsére ez nem fog fenn állni, rotary encoder-t kezelek le, hogy megszakítás alatt bejöjjön még egy megszakítás kérés, ahhoz igencsak meg kéne tekerni szerencsétlen kapcsolót
![]()
Ez rendben is lesz. Mi is azért mentünk bele a folyamat kitárgyalásába, mert felvetetted, hogy mi van akkor, ha megszakítás alatt jön a következő megszakító jel.
Igen, én nem voltam egyértelmű, nem mondtam meg az elején, hogy milyen jellegű a jelem, de köszönöm a segítséget, mostmár eléggé letisztult a
megszakítás <->flag-ek viszonya
Annyit még esetleg megjegyeznék, hogy megszakítás alatt nem kell külön megszakításokat tiltani, mert azt a kezelő megoldja(kivéve a prioritásos megszakításoknál, ha szükséges, de akkor sem az aktuális megszakításét, hanem a magasabb prioritásúét)). Ezt azért írtam, mert sokszor látok ilyet. Persze nem okoz különösebb gondot, csak felesleges.
Sziasztok pest és környékéről keresek olyan felhasználót,aki feltudná nekem programozni a pic12f683-as picemet,mert az istenért nem tudok vele zöldágra vergődni.Itt az oldalon lévő autó belsővillágítás késleltetőt építettem meg,és annak a hex-ét kéne belepörkölni.Előre is köszi mindenkinek.
Sziasztok!
Szeretnék megtanulni PIC-et programozni. Rendeltem egy PICkit3 Debug Expressz programozót a hozzá tartozó próbapanellel. A programozgatást így el tudtam kerzdeni tanulni. Kérdésem az lenne, hogy tudnátok-e segíteni abban, hogy a PIC16F628-as kontrollert milyen kapcsolásban tudom a PICkit3-hoz kötni, hogy ezen az IC-n is tudjak kísérletezgetni. Azért lenne jó, mert ilyen mikrokontrollert sikerült beszereznem, meg erre találtam is pár példa áramkört. Csak a programozására nem igazán találok összeállítást. (párhuzamos portos, meg soros portos lenne.) Segítségeteket előre is köszönöm! Laci
Javaslom olvass sokat, mert a kérdéseidből látszik, hogy nagyon sok hiányosságod van a témában. Kérlek ezt ne vedd szemrehányásként, ezzel mindenki, aki kezdő így van!
Szánj rá időt és olvasd el a topicot, és a hasonló témájú topicokat! Az oldalamon is találsz infókat a kérdéseidre és hivatkozásokat a további jó oldalakra. Ne ess abba a hibába, hogy minden kérdésedre új választ vársz, mert nem leszel népszerű. Rengeteg infó fenn van, csak keresned kell(kereső, cikkek). Meg kell tanulni a varázsszavakat(pl. ICSP), és tudomásul kell venni, hogy az adatlap ismerete nélkül nem lehet programozni sem, még akkor se, ha van egy kész áramkörünk, mondjuk egy demopanel. Ha nincs, akkor fokozottan fontos, már az első lépésnél, hogy ismerjük az elektronika alapjait, legalább. De nem megyek bele hosszasan, mert erről írok az oldalamon bőven. Sok sikert!
Szerintem a PIC adatlapja és a PICkit kézikönyve minden szükséges információt tartalmaz. A kulcsszó: ICSP. Ha maradnának kérdések, azokra is választ találsz Watt honlapján (ICSP röviden).
Idézet: „Csak a programozására nem igazán találok összeállítást. (párhuzamos portos, meg soros portos lenne.)” Most ez minek, ha már van PICkit3 programozód? ![]() Mellesleg Utóirat: kész megoldás is van az Interneten, de ebbe sem érdemes belevágni, amíg minden pontja és elem nem világos számodra.
A 628-as kérdésedre az jutott még eszembe, hogy a PICkit3 felhasználói kézikönyvében tutira leírják a csatlakoztatást.
Szia találtam két kis cuki képet a kérdésedre:
Kép: Hivatkozás Valamint: Kép: Hivatkozás Már csak össze kell párosítani és megvagy. NA jó, súgok: 1. számú kivezetés, (A kis nyilacskától számítjuk) megy a pic 4. lábára (szintén a kis pöttytől számítjuk, fentről le, és lentről fől); 2. számú kivezetés, megy a pic 14-es lábára; 3. számú kivezetés, megy a pic 5-ös lábára; 4. számú kivezetés, megy a pic 13-as lábára; 5. számú kivezetés, megy a pic 12-es lábára 6. számú kivezetés, megy a pic (ezt nem írja) Ha tudsz angolul, akkor ezt olvasd végig:adatlap.pdf Ui.: De ne mond el senkinek hogy súgtam!!! mert akkor ezt én kapom: ![]()
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy tudnék Pic-el ellenállást mérni, vlmilyen kapcsolás kellene! Koszi:Jano! ![]()
Maga a kapcsolas RENDKIVUL egyszeru:
Egy feszultsegoszto, aminek az also (vagy felso) ellenallasa egy ismert, pontos erteku ellenallas, a masik fele meg az ismeretlen. A ketto talalkozasi pontjat vezeted a PIC AD bemenetere, a felso ellenallas vegere tapot adsz, az also aljara meg foldet. Az AD pontossaga viszont hatart szab az ismeretlen ellenallas megallapitasanak pontossaganak. Kerdesedbol viszont arra kovetkeztetek, hogy egyelore lovesed sincs a PIC-rol, elotte olvasd el az ezzel foglalkozo megfelelo topicokat.
Kapcsolás még lenne (bbalazs le is írta, mert olyan egyszerű) , de meg tudod rá írni a programot?
Szia!
A felső ellenállás helyett javasolnék egy áramgenerátort (LM334) pl. 1mA árammal. A skála máris lineáris, kb. 3-4 V feszültségig mérhető az alsó ellenállás értéke. A mért feszültség V-ban kiadja az ellenállás értékét Kohm-ban.
Jó kis IC, nem ismertem! Eddig OPA-val, vagy tranyóval oldottam meg, ha kellett, de ez sokkal korrektebb! És - nem is drága - !
Kezdd az alapoknál: Ellenállás mérése
Egy mintapélda: Ellenállás mérése PIC mikrovezérlővel (ADC nélkül!)
Jó ötlet, csak eléggé behatárolja a lehetőségeket (5 kOhm-nál kikoppan az ADC). Igaz, még nem tudjuk, hogy milliohmokat vagy gigaohmokat kellene mérni...
Szia!
Az áram egy ellenállással a mérendő ellenállás tartományhoz állítható. Átkapcsolható, a pic- ből változtatható, stb... Az 1mA-t csak azért írtam, hogy könnyű legyen számolni. A lényeg a lineáris skála.
Nézd meg az adatlapot:
Features Operates from 1V to 40V 0.02%/V current regulation Programmable from 1μA to 10mA True 2-terminal operation Available as fully specified temperature sensor ą3% initial accuracy Ez nagyon jól használható! Steve
Nagyon jo otlet! Koszonom a tippet - azt hiszem, en mindenkeppen ilyesmit fogok csinalni, ha legkozelebb hasonlo feladat akad.
De most nezzuk, jano13 mikent reagal a dologra. Idézet: „Átkapcsolható, a pic- ből változtatható, stb..” Értem, ha programozottan átkapcsolható, akkor tényleg jó. ![]()
Programozottan nem, de néhány analog kapcsolóval biztosan meg lehetne oldani...
Sziasztok!
Találtam ilyen kódot BSF 0x03,RP0 BCF 0x03,RP1 BSF 0x98,BRGH MOVLW .10 MOVWF SPBRG BCF 0x03,RP0 BSF 0x18,SPEN BSF 0x03,RP0 BCF 0x98,SYNC BCF 0x98,TX9 BCF 0x03,RP0 BCF 0x18,RX9 BSF 0x18,CREN BSF 0x03,RP0 BSF 0x98,TXEN BCF 0x8C,RCIE Ez USART beállítás, de a parancsok paramétereinek sorrendje szokatlan. Hogy értelmezzem őket ilyen sorrendben? ![]() Valaki elmagyarázna egy parancsot?? ![]()
Ez valoban szokatlan, ugyanis nem hasznal szimbolumot a regiszerekhez, azonban a bitekhez igen.
Nyisd meg az adatlapjat az adott PIC-nek, es a memory map kornyeken ott kell legyen melyik regiszter hol talalhato. Pl a 0x03 az a STATUS kell legyen, es ha megfigyeled az RP0 -lal bankokat valtogat. Szepen csereld le az osszes szamot a megfelelo szimbolumra es akkor utana mar erteni fogod a kodot...
Idézet: „6. számú kivezetés, megy a pic (ezt nem írja)” PGM-re mehet, de nem kötelező bekötni - én a békesség kedvéért vagy bekötöm vagy lehúzom a PIC PGM lábát 10k-val a földre. Ártani nem használ ahogy szokták mondani, mindenesetre így meglepetés még akkor sem érhet ha az LVP be van billentve a configban.
Sziasztok!
Én kérdeztem a 628-asról. Köszi szépen a válaszokat. Watt honlapján találta hasznos infókat (eddig valahogy elkerülte figyelmemet a lapod). A probléma ott volt, hogy nem adtam külső tápot az áramkörnek programozás alatt. Én így szürtem le a kapcsolásokból, meg a hozzá adott (PICkit3-hoz) próbapanelnek sem kell külső táp. Laci Idézet: „A probléma ott volt, hogy nem adtam külső tápot az áramkörnek programozás alatt. Én így szürtem le a kapcsolásokból, meg a hozzá adott (PICkit3-hoz) próbapanelnek sem kell külső táp.” Nyilvan a PICkit3 Vdd pin-je epp ezt a celt szolgalja. Sajnos meg nem volt szerencsem PICkit3-hoz, de a PICkit2-ben ugy van, hogy ha van kulso tap akkor azt erzekeli es nem ad kulon tapot, ha nincs akkor azonban igen - ill lehet manualisan is allitani, hogy ilyenkor adjon-e. Azonban amit szolgaltatni tud az erosen limitalt, ugye maga az USB is max 100mA-t ad le, ebbol maga a programozo is elvesz vagy 40-45mA-t ha jol emlekszem. Na mindegy, nezd meg nem volt-e letiltva a Vdd a PICkit3 szoftvereben vagy az MPLAB menujeben (nem tudom mi alol hasznalod). Meg, hogy nem jelent-e a celaramkor tul nagy terhelest, mert nyilvan ekkor is inkabb kulso tap javallott...
Vpp-s programozás esetén, teljesen mindegy hova van billentve az LVP bit és hogy mi van a PGM lábbal.
A program futtatásakor okozhat gondot, ha be van kapcsolva az LVP bit és a program nem használja a PGM lábat és lebeg, vagy használja és változik rajta a logikai szint.
A klón 500mA-t is le tud adni(nagyobb FET-ek), és az én USB-m is sokkal többet ad le(NF7 alaplap), mint az elméleti 100mA. Nem esküdnék meg, hogy ez minden alaplapon így van, de még nem találkoztam olyannal, ami csak 100mA-t tudott volna. De ezt csak megjegyzésként akartam írni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |