Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   98 / 274
(#) geri1995 hozzászólása Márc 1, 2009 /

háát nem tudom, melyik a jobb ?
Hangszórón fogom hallgatni.
(#) troby válasza geri1995 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Uhh Ne csináld ezt velem! És mégis milyen hangszórón és annak a hangszórónak lesz valami doboza? Amugy leirhatnád hogy mégis mit tud a Pc tápod, azt ami az oldalán van hogy milyen feszeken hány amperrel terhelhető!

Ez van ráirva:

Bemenet:115/230V-,6/4A 60/50Hz
Output:235W
+3,3V 10A Narancssárga
+ 5V 19A Piros
+ 12V 8A Sárga
+5VSB 0,8A Lila
- 5V 0,5A Fehér
- 12V 0,5A Ker
PS-ON Zöld
P.G Szürke

235W-os a táp.Elírtam

Ok akkor ebből tudsz csinálni egy sztereó egy Ic-s végfokot, ha ezt csak erre használod. De még mindig nem tudjuk hogy a hangszóród hány W- os.

Háát én annyira nem értek ezekhez az Ic-s végfokokhoz Feltudnál világosíteni ??
Nincs hangszóróm de majd venni fogok csak hogy tudjam hogy kb mennyi bír el az erősítő.

Jobb lenne ha a válasz gombra kattintanál ha írni akarsz.
Itt a kapcsolás meg egy lehetséges nyákterv.
Ha ennyire nem értesz az elektróhoz akkor sztem elöször olvasgass egy picit.
(#) geri1995 válasza troby hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

ok megfogadom a tanácsod.
Köszi a kapcsolási tervet meg a nyáktervet is.
(#) desz hozzászólása Márc 6, 2009 /

Sziasztok!
Ezt már biztos kérdezték, bocs hogy most én is kiirom ide:
Hány A-es biztosíték kell az erősítő áramköre elé? Jah és hány A-rel működik ? Köszi
(#) Gyimate válasza desz hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Ha sztereót használsz akkor rakj elé egy 2A-s biztosÍtékot, biztos jó lesz elé, nekem is ilyen van és ha baj van akkor el is olvad (próbálva)
(#) scooby_ hozzászólása Márc 9, 2009 /

Sziasztok!

Nekem is volt egy TDA2030-as végfokom stereo a két végfok egyben volt.

A gond az lett,hogy az IC-k "megsültek" és a nyáknak is annyi lett.

A többi alkatrész az még jó,úgyhogy csinálnék neki új nyákot,de az alkatrészek mégsem stimmelnek.
Egy mono nyák miért kap +/- tápot?
Énnekem a 2 végfok ami egyben volt azt kapott +/- 12V-ot. Nekem ezt a végfokot akkor 2x kell megépíteni,de csak 2 elektrolit kondim van,vagy is azokat az alkatrészeket amiket leszedtem a régi stereo nyákra rákerül 1 monora?
A másikhoz meg mindent újra megkell vennem...

Amúgy a végfokot egy PC hangszóróbol vettem ki!
(#) _JANI_ válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Idézet:
„Egy mono nyák miért kap +/- tápot?”

Mert az áramkör így lett megtervezve!
A kettős tápfeszültségnél elmarad a fél tápfeszültséget beállító ellenállások és a szűrőkondenzátor is, valamint a kicsatoló kondenzátort is el lehet felejteni. Így a terhelést a végerősítő közvetlen meg tudja hajtani. S talán ezáltal a járulékos torzítás is csökkenthető. ( Ha ez számít valamit. )

Az egyáltalán nem számít, hogy a kettős tápegységre
egy vagy két "monó" erősítő van kapcsolva...
( Ha megfelelően van méretezve... )

(#) scooby_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Akkor nem csak 2 új tda 2030-at kell vennem...?
Hanem egy egész végfok alkatrészeit???
Báár elvégre még meg sem néztem mennyibe kerül
(#) _JANI_ válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Ha át akarod építeni akkor csak a hibás alkatrészeket kell pótolnod.

Ha teljesen újra, akkor természetesen az összes alkatrész legyen új!
(#) desz hozzászólása Márc 9, 2009 /

Sziasztok.
Tüzetesebben átnéztem a szóbanforgó IC adatlapját, és azt találtam, hogy az alapkapcsolásban néhány alkatrész értékét módosítva meg lehet növelni a GAIN-t illetve le lehet csökkenteni az átviteli sáv szélességét. (Utóbbit a kettes és a négyes láb közti kondival és ellenállással lehet módosítani, ha minden igaz) Azt szeretném megtudni, hogy a kapcsolást úgy átalakítva, hogy a GAIN megnőjön, és az átviteli sáv ne legyen 15kHz, hanem mondjuk csak 12-13kHz lehetne e azt az eredetinél jobban gitárvégfoknak használni. A probléma az, hogy nem tudom, hogy a felharmonikusok milyen frekvenciákkal futnak. Mert ugyebár ha azokat kivágjuk, akkor a szerkezet nem fog valami szépen énekelni. A másik kérdés akár a kezdő kérdésekhez is mehetne, de én mégis inkább itt tenném fel. A próbálgatáshoz nem áll szándékomban trimmerekkel teleaggatni a nyákot, ráadásul nem pusztán az ellenállásokat, hanem 1 -2 kondit is állítani kellene, amihez nem kéne trimmer kondit venni. Milyen megoldással lehetne forrasztás nélkül az alkatrészeket bee-ki rakosgatni a nyákba? Nyák-ba építhető sorkapocsból én ezidáig csak 2-est láttam, a saruk ki vannak zárva, ... Valami elmés megoldást ha tudnátok mondani, amivel ugy cserélgethetném az alkatrészeket, hogy azok azért közben stabilan álljanak a nyákban, nagyon hálás lennék.
(#) _JANI_ válasza desz hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Kisebb kondenzátorokhoz szerintem tökéletesen alkalmazható ez az egysoros törhető IC-foglalat!
(#) scooby_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Ez a végfok nem volt régi,úgyhogy mind a 2 végfokhoz szerintem nemfogom megvenni az új alkatrészeket...
Elég lessz csak az egyikhez...
(#) fazksg hozzászólása Márc 19, 2009 /

Sziasztok!
Pár éve építettem meg a sztereo erősítőt ebből az ic-ből, most szántam rá magam a dobozolásra. Minden nagyon frankó, szól is, "mint állat", csak a hangerőszabályozás nem frankó. Két 47k-s mono poti van benne (ilyen volt itthon, meg ne legyen már olyan kopár az előlap ). Az egyik az teljesen letekerve is hangosabban szól, mint ahogy én zenét szoktam hallgatni, további tekerésre a hangerő is tovább nő. A másik az csendben van, ha le van tekerve, de olyan 10-15%-nál nem tudom jobban feltekerni, mert letépi a fejemet. Tehát mindkét potinál nagyon kicsi a mindennapi életben használható tartomány, így macerás szabályozni. Gondoltam rá, hogy beteszek egy fesz. osztót, de az kényelmetlen lenne, ha "egyszer csak" ki szeretném venni az erősítőből a teljes rendelkezésre álló teljesítményt.
Tudtok valami "csodaszert" erre a problémára?
Jó lenne, ha nem úgy kezdődne, hogy "vegyél új potikat", de ha nincs más akkor jöhet az is, csakhát milyet?
Üdv: FazksG
(#) fazksg válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

Szia!
Természetesen így. Közben kipróbáltam, hogy mi van, ha bekötök sorosan még egy 47k-s potit. Úgy már egészen jó. Csak az egyik potin be kell állítani egy minimális értéket, a másikkal meg lehet szabályozni a hangerőt. Most ott járok, hogy veszek két 47k-s trimmert, és akkor a fedlap csavarjainak kiszedése után egy mozdulattal fel lehet szabadítani a benne levő "kraftot". És visszaállítani is könnyű - egyikhez sem kell forrasztani. Bár nem kényelmes, azért jó megoldásnak tűnik. Egyetlen probléma, hogy így várnom kell holnapig, míg tudok trimmert venni . Meg a legjobb az lenne, ha az előlapi potival a szobahangerőtől a maximális teljesítményig mindent be lehetne állítani, de ez nem megy egyenlőre
(#) Gyimate válasza fazksg hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

Már ezzel én is megjártam egyszer... Az a megoldás, hogy felcseréled a jel és a föld kábeleket a poti 2 szélső lábán, nekem ezzel meg is oldódott a problémám.
(#) fazksg válasza Gyimate hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

Szia!
Bár elméletben fogalmam sincs, ez mit jelent (szerintem semmit), de azért rohanok a pákáért, kipróbálom
u.i.: Várjunk csak! Ebben az esetben nem fordul meg a forgásirány?
(#) fazksg válasza Gyimate hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

Lábakat megcseréltem, eredmény: forgásirány megfordult, viszont a probléma nem oldódott meg. Azért köszi, hogy próbáltál segíteni!

Szia!
Sajnos képet nem tudok készíteni, de pontosan így néz ki (persze 47k-s, de kinézetre ugyanez). Boltban vettem, tehát használva nem volt, a vicc, hogy ugyanilyen tipus (mondjuk nem tudom, hány k-s) a forrasztóállomásomban évek óta dolgozik, ugyanott vettem... És mind a két poti ugyanazt csinálja, nem tartom valószínűnek, hogy velük lenne a baj...
Magamat meg annál azért tapasztaltabbnak tartom, hogy egy potit ne tudjak bekötni, de lehet, hogy tévedek...

Igen, PONTOSAN így . Azt meg nem mondtam, hogy nem szabályoz szépen, mert ameddig halláskárosodás nélkül fel tudtam tekerni, addig teljesen jól szabályozott, csakhát ez nekem hangerőben már sok...
Kösz hogy ennyit rajzolgatsz a kedvemért...
Üdv: Fazksg

Bocs, de ezt ki tudnád fejteni bővebben? Hogy tegyem a bemenőkondit testre? Úgy érted, hogy a bemenetet testeljem?
(#) fazksg válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Hát ez hihetetlen... Vettem trimmert, beleraktam, asztali cd-vel hajtva (eddig is azzal próbálkoztam) teljesen jó az eredmény. CD játszó ki, gép be, hát olyan halk, hogy nagyon. Gépen természetesen minden ment max-ra. Feltekerem a trimmereket max állásba, potikat is maxra, így produkál normál szobahangerőt. Aztán bekapcsolom a cd-t, hát sokkal nagyobb jelet ad, mint a gép. Ezt még meg is érteném, de mikor bekapcsolva hagytam a cd játszót, meg ment közben a gép is, akkor a gép jele is olyan nagy volt, mint a cd-ről jövő . mikor kinyomom a cd-t, akkor meg lezuhan a hangerő... Hát, ez már abszolút szétzilálja az idegeimet... Mitől lehet ez??? (a bemeneti csatik - 4 pár RCA - simán össze vannak kötve). És árt az a cd lejátszónak, ha be van kapcsolva, és közben gépről megy a zene? A tipusa Denon DCD-590.
(#) fazksg válasza fazksg hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Na, azt hiszem, megvan a megoldás... A gép és a CD "összevesztek". Ha leszabályozom a trimmerrel, és egyszerre csak egy jelforrás van rákötve, akkor jó. A szépséghibája, hogy 3 jelforrást kellene kiszolgálnia, és a dobozban nincs már hely bemenetválasztó kapcsolónak/áramkörnek :no: .
Egyébként meglepően jól szól.
(#) fazksg válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Nem is csoda, siettem is egy kicsit, meg a "természet feletti" jelenség hatása alatt voltam . Holnap talán sikerül megesztergálni a forogatógombokat, és akkor elkészültnek nyilváníthatom végre a "csodát"...
(#) sanyi01 hozzászólása Márc 25, 2009 /

Péntek este újonnan szerzett IC-vel összeraktam a kapcsolást, és tökéletesen működik.
(ezek szerint Mátészalkán a bagaméri elektronikai boltaban vett ic-k hibásak voltak)
Tápot jó trafó hílyán nem tudok csinálni, ezért sorbakötött elemekkel működtettem, majdnem tökéletesen szólt, de a 20-50 Hz-es mély frekvenciákon erősen torzít (valószínűleg a gyenge tápáram miatt).
(#) sanyi01 hozzászólása Márc 25, 2009 /

Hellosztok

Összeraktam egy erősítőkapcsolaást ezzel az ic-vel (TDA 2030A), de a 20-50 Hz-es frekvenciáknál erősen torzít. Valószínűleg a rossz tápellátás miatt, mert sorbakötött elemekkel hajtom, tápegységem nincs. Van egy tesla ikertrafóm (2*11,5 watt), de 1 A helyett 10 A jön le róla ha rákötöm az ic-t (ha viszont számítógép ventillátort teszek rá, minimális az áramerősség, semmi probléma).
Keresek olyan kapcsolási rajzot, ahol a trafó adatai is meg vannak adva, esetleg kapható, de ősrégi trafóval is érdekel (tv, rádió)

Előre is köszönöm segítségeteket.
(#) Gyimate válasza sanyi01 hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Ugye a trafó után raktál dihódahidat meg puffert, mert ha nem, akkor örülj hogy még megy az erőlködőd! Amúgy melyik típust építetted meg, a szimpa tápost, vagy a +- os tápot?
Következő: »»   98 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem