Fórum témák
» Több friss téma |
háát nem tudom, melyik a jobb ?
Hangszórón fogom hallgatni.
Uhh Ne csináld ezt velem! És mégis milyen hangszórón és annak a hangszórónak lesz valami doboza? Amugy leirhatnád hogy mégis mit tud a Pc tápod, azt ami az oldalán van hogy milyen feszeken hány amperrel terhelhető!
Ez van ráirva:
Bemenet:115/230V-,6/4A 60/50Hz Output:235W +3,3V 10A Narancssárga + 5V 19A Piros + 12V 8A Sárga +5VSB 0,8A Lila - 5V 0,5A Fehér - 12V 0,5A Ker PS-ON Zöld P.G Szürke 235W-os a táp.Elírtam ![]()
Ok akkor ebből tudsz csinálni egy sztereó egy Ic-s végfokot, ha ezt csak erre használod. De még mindig nem tudjuk hogy a hangszóród hány W- os.
Háát én annyira nem értek ezekhez az Ic-s végfokokhoz
![]() Nincs hangszóróm de majd venni fogok csak hogy tudjam hogy kb mennyi bír el az erősítő.
Jobb lenne ha a válasz gombra kattintanál ha írni akarsz.
Itt a kapcsolás meg egy lehetséges nyákterv. Ha ennyire nem értesz az elektróhoz akkor sztem elöször olvasgass egy picit.
ok megfogadom a tanácsod.
Köszi a kapcsolási tervet meg a nyáktervet is.
Sziasztok!
Ezt már biztos kérdezték, bocs hogy most én is kiirom ide: Hány A-es biztosíték kell az erősítő áramköre elé? Jah és hány A-rel működik ? Köszi
Ha sztereót használsz akkor rakj elé egy 2A-s biztosÍtékot, biztos jó lesz elé, nekem is ilyen van és ha baj van akkor el is olvad (próbálva)
Sziasztok!
Nekem is volt egy TDA2030-as végfokom stereo a két végfok egyben volt. A gond az lett,hogy az IC-k "megsültek" és a nyáknak is annyi lett. A többi alkatrész az még jó,úgyhogy csinálnék neki új nyákot,de az alkatrészek mégsem stimmelnek. Egy mono nyák miért kap +/- tápot? Énnekem a 2 végfok ami egyben volt azt kapott +/- 12V-ot. Nekem ezt a végfokot akkor 2x kell megépíteni,de csak 2 elektrolit kondim van,vagy is azokat az alkatrészeket amiket leszedtem a régi stereo nyákra rákerül 1 monora? A másikhoz meg mindent újra megkell vennem... Amúgy a végfokot egy PC hangszóróbol vettem ki! ![]() Idézet: „Egy mono nyák miért kap +/- tápot?” Mert az áramkör így lett megtervezve! A kettős tápfeszültségnél elmarad a fél tápfeszültséget beállító ellenállások és a szűrőkondenzátor is, valamint a kicsatoló kondenzátort is el lehet felejteni. Így a terhelést a végerősítő közvetlen meg tudja hajtani. S talán ezáltal a járulékos torzítás is csökkenthető. ( Ha ez számít valamit. ) Az egyáltalán nem számít, hogy a kettős tápegységre egy vagy két "monó" erősítő van kapcsolva... ( Ha megfelelően van méretezve... ) ![]()
Akkor nem csak 2 új tda 2030-at kell vennem...?
Hanem egy egész végfok alkatrészeit??? Báár elvégre még meg sem néztem mennyibe kerül ![]() Ha át akarod építeni akkor csak a hibás alkatrészeket kell pótolnod. Ha teljesen újra, akkor természetesen az összes alkatrész legyen új!
Sziasztok.
Tüzetesebben átnéztem a szóbanforgó IC adatlapját, és azt találtam, hogy az alapkapcsolásban néhány alkatrész értékét módosítva meg lehet növelni a GAIN-t illetve le lehet csökkenteni az átviteli sáv szélességét. (Utóbbit a kettes és a négyes láb közti kondival és ellenállással lehet módosítani, ha minden igaz) Azt szeretném megtudni, hogy a kapcsolást úgy átalakítva, hogy a GAIN megnőjön, és az átviteli sáv ne legyen 15kHz, hanem mondjuk csak 12-13kHz lehetne e azt az eredetinél jobban gitárvégfoknak használni. A probléma az, hogy nem tudom, hogy a felharmonikusok milyen frekvenciákkal futnak. Mert ugyebár ha azokat kivágjuk, akkor a szerkezet nem fog valami szépen énekelni. A másik kérdés akár a kezdő kérdésekhez is mehetne, de én mégis inkább itt tenném fel. A próbálgatáshoz nem áll szándékomban trimmerekkel teleaggatni a nyákot, ráadásul nem pusztán az ellenállásokat, hanem 1 -2 kondit is állítani kellene, amihez nem kéne trimmer kondit venni. Milyen megoldással lehetne forrasztás nélkül az alkatrészeket bee-ki rakosgatni a nyákba? ![]() ![]() ![]() ![]()
Kisebb kondenzátorokhoz szerintem tökéletesen alkalmazható ez az egysoros törhető IC-foglalat!
![]()
Ez a végfok nem volt régi,úgyhogy mind a 2 végfokhoz szerintem nemfogom megvenni az új alkatrészeket...
Elég lessz csak az egyikhez...
Sziasztok!
Pár éve építettem meg a sztereo erősítőt ebből az ic-ből, most szántam rá magam a dobozolásra. Minden nagyon frankó, szól is, "mint állat", csak a hangerőszabályozás nem frankó. Két 47k-s mono poti van benne (ilyen volt itthon, meg ne legyen már olyan kopár az előlap ![]() Tudtok valami "csodaszert" erre a problémára? Jó lenne, ha nem úgy kezdődne, hogy "vegyél új potikat", de ha nincs más akkor jöhet az is, csakhát milyet? Üdv: FazksG
Szia!
Természetesen így. Közben kipróbáltam, hogy mi van, ha bekötök sorosan még egy 47k-s potit. Úgy már egészen jó. Csak az egyik potin be kell állítani egy minimális értéket, a másikkal meg lehet szabályozni a hangerőt. Most ott járok, hogy veszek két 47k-s trimmert, és akkor a fedlap csavarjainak kiszedése után egy mozdulattal fel lehet szabadítani a benne levő "kraftot". És visszaállítani is könnyű - egyikhez sem kell forrasztani. Bár nem kényelmes, azért jó megoldásnak tűnik. Egyetlen probléma, hogy így várnom kell holnapig, míg tudok trimmert venni ![]() ![]() Üdv: FazksG
Már ezzel én is megjártam egyszer... Az a megoldás, hogy felcseréled a jel és a föld kábeleket a poti 2 szélső lábán, nekem ezzel meg is oldódott a problémám.
Szia!
Bár elméletben fogalmam sincs, ez mit jelent (szerintem semmit), de azért rohanok a pákáért, kipróbálom ![]() Üdv: FazksG u.i.: Várjunk csak! Ebben az esetben nem fordul meg a forgásirány?
Lábakat megcseréltem, eredmény: forgásirány megfordult, viszont a probléma nem oldódott meg. Azért köszi, hogy próbáltál segíteni!
Üdv: FazksG
Szia!
Sajnos képet nem tudok készíteni, de pontosan így néz ki (persze 47k-s, de kinézetre ugyanez). Boltban vettem, tehát használva nem volt, a vicc, hogy ugyanilyen tipus (mondjuk nem tudom, hány k-s) a forrasztóállomásomban évek óta dolgozik, ugyanott vettem... És mind a két poti ugyanazt csinálja, nem tartom valószínűnek, hogy velük lenne a baj... Magamat meg annál azért tapasztaltabbnak tartom, hogy egy potit ne tudjak bekötni, de lehet, hogy tévedek... ![]() Üdv: FazksG
Igen, PONTOSAN így
![]() Kösz hogy ennyit rajzolgatsz a kedvemért... Üdv: Fazksg
Bocs, de ezt ki tudnád fejteni bővebben? Hogy tegyem a bemenőkondit testre? Úgy érted, hogy a bemenetet testeljem?
Üdv: FazksG
Hát ez hihetetlen... Vettem trimmert, beleraktam, asztali cd-vel hajtva (eddig is azzal próbálkoztam) teljesen jó az eredmény. CD játszó ki, gép be, hát olyan halk, hogy nagyon. Gépen természetesen minden ment max-ra. Feltekerem a trimmereket max állásba, potikat is maxra, így produkál normál szobahangerőt. Aztán bekapcsolom a cd-t, hát sokkal nagyobb jelet ad, mint a gép. Ezt még meg is érteném, de mikor bekapcsolva hagytam a cd játszót, meg ment közben a gép is, akkor a gép jele is olyan nagy volt, mint a cd-ről jövő
![]() Üdv: FazksG ![]()
Na, azt hiszem, megvan a megoldás... A gép és a CD "összevesztek". Ha leszabályozom a trimmerrel, és egyszerre csak egy jelforrás van rákötve, akkor jó. A szépséghibája, hogy 3 jelforrást kellene kiszolgálnia, és a dobozban nincs már hely bemenetválasztó kapcsolónak/áramkörnek :no: .
Egyébként meglepően jól szól. Üdv: FazksG
Nem is csoda, siettem is egy kicsit, meg a "természet feletti" jelenség hatása alatt voltam
![]() Üdv: FazksG
Péntek este újonnan szerzett IC-vel összeraktam a kapcsolást, és tökéletesen működik.
(ezek szerint Mátészalkán a bagaméri elektronikai boltaban vett ic-k hibásak voltak) Tápot jó trafó hílyán nem tudok csinálni, ezért sorbakötött elemekkel működtettem, majdnem tökéletesen szólt, de a 20-50 Hz-es mély frekvenciákon erősen torzít (valószínűleg a gyenge tápáram miatt). ![]()
Hellosztok
Összeraktam egy erősítőkapcsolaást ezzel az ic-vel (TDA 2030A), de a 20-50 Hz-es frekvenciáknál erősen torzít. Valószínűleg a rossz tápellátás miatt, mert sorbakötött elemekkel hajtom, tápegységem nincs. Van egy tesla ikertrafóm (2*11,5 watt), de 1 A helyett 10 A jön le róla ha rákötöm az ic-t (ha viszont számítógép ventillátort teszek rá, minimális az áramerősség, semmi probléma). Keresek olyan kapcsolási rajzot, ahol a trafó adatai is meg vannak adva, esetleg kapható, de ősrégi trafóval is érdekel (tv, rádió) Előre is köszönöm segítségeteket.
Ugye a trafó után raktál dihódahidat meg puffert, mert ha nem, akkor örülj hogy még megy az erőlködőd! Amúgy melyik típust építetted meg, a szimpa tápost, vagy a +- os tápot?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |