Fórum témák
» Több friss téma |
zia4
A profi áramzolgáltatásban ezt az elvet követik...-DE házilag 2X 0,8---,85 hatásfokú trafót beiktatni? akkor már 48-60-90V-s generátor és 1+ 1 kapcsolós táp. a házban . kell a két táp , mert az 1ik 6-30Vig működve , a másik: efelett tölti az akkukat.
Ha van ,,,forgalombol,,, kivont merevlemezed,abbol gond nélkül kiszedhedsz néhány db.-t, tudtommal 2 db. van minden merevlemezben.Azok már nagyon erösek,nagyon jól megfelelnek kisérleti célokra.
A lakásban,házban akkut tartani,föleg amikor még töltöd is, messze nem ajánlott.A keletkező hidrogén mellett a savgözök hamar galyra vágnák a lakok tüdejét,a többi mellékhatásrol nem is beszélek.
Én kizárólag kapcsolós tápokkal képzelem el a dolgot, mert akkor ( jó nagy, de nem akármekkora, tehát 100 kHz körüli frekin) irdatlan teljesítmények vihetők át.
Ha most 90 % mindegyik oldalon, elvész ~20 %. Ámde 10 ampert elvinni mondjuk 30 méterre - alighanem az nagyobb veszteség, pláne, ha még pl. a 14.4 V alatti termelt feszültséget nem hasznosítjuk. A fazonhuzal előnyös, csak amennyire én tudom, azt csak combos méretben készítik, tehát nemigen lehet sok menetet használni. Márpedig a termelt fesz a menetszámtól, a frekitől ( ford.szám, pólusszám) függ. A hely meg akkora, amekkora.
Akkor melléképület.Zárt, felitatott elektrolitos akkuk, vagy normál, de 14V-ig töltve.Akkor nem fejlődik gáz.
Megismerkedtem egy egyszerűen kezelhető, de mégis napokat felemésztő betanulást követően egy többek között mágneses terek szimulálására alkalmas programmal, csak dícsérni tudom. Mellékelek egy gyári példát. Ahogy lesz időm, majd lemodellezem az általatok felvázolt konstrukciót is, de egyenlőre egy egyszerű szolenoiddal boldogulok csak.
Mellékletek: ...vázlat: Így néz ki az elvi elrendezés, ez egy négypólusú, generátor, vagy motor mindegy hogy fogjuk fel. A tekercsekben nincs áram, csak az állandómágnesek (Neodínium32-es) vannak jelen. A sok sárga szín a számolási felbontást mutatja. ...B: A mágneses fluxussűrűség eloszlása vektoriálisan B=[T] (Tesla) ...B_intens: a fenti intenzitása ...H_intens: a mágneses térerősség intenzitása H=[A/m]. Jól láthatók a légrésekben fellépő maximumok.
A lényeget kihagytam: A program neve: FEM, és ami a legjobb, ingyenesen használható!
Letölthető innen
Megkérdezhetném leharól privátba, de lehet más is szeretné tudni, ezért itt teszem fel a kérdésem. Hogyan mondják románul „műgyanta“? A hozzánk közeli városban legalább hat helyen forgalmaznak festékeket és építő anyagokat, de csak az egyik tulajdonosa beszél magyarul, de ő sem tudja, mi fán terem a műgyanta. Ha szó szerint fordítom románra, úgy a „mesterséges gyanta“ nevet kapná, és ezzel a kérdéssel ugye nem fordulhatok az eladókhoz. Amennyiben tudom a pontos nevét az anyagnak, még csak a vadászláz kedvéért is beszerzik, de meg kell mondjam, mi kell nekem.
Lac poliesteric cardat+întaritor.Itt romániában ritka kivétellel,nem kapható festék,ill vegyszer boltban.Ehelyett nagyon sok cég foglalkozik üvegszál termékek gyártásával,innen egy két liternyit viszonylag könnyen beszerezhetsz+ a hozzávaló butánt is(igy nevezik a második,keményitő komponenst.Általában szivesen elmagyarázzák a felhasználási modot is.
Sziasztok !
Új tag vagyok itt, de már régebb óta foglalkoztat a szélgenerátor építés. Maszekban műgyanta+üvegszál termékgyártással foglalkozom, ebből tervezem megcsinálni a lapátokat. Ha van valakinek lapáttervező programja, akkor azt szívesen venném. Esetleg ha valaki érdekelne lapát, akkor segítek a gyártásban. Több lapát = olcsóbb előállítás. Egyébként románul vagy magyarul is Poliészter gyanta vagy Vinilészter gyanta a neve. Katalizátornak Butanox nevű anyagot használunk maximum 3 súlyszázalék arányban. u.i. Jó ez a fórum. Kicsit sokáig fog tartani, mire végig olvasom
Üdv! Ha állod a postát, küldök törött lapátot sablonnak. Tőben, deformálódás nélkül törött úgy hogy össze lehet ragasztani a két darabot, csak felszerelni nem, mert tuti nem bírná a terhelést, de sablonnak jó. 75cm-es lapát, kép az oldalamon. Üdv:pudding1
Én itt találtam régebben ::" blade design "
Tisztelt Lehar !
Érdeklődni szeretnék , hogy milyen akkumlátorokat használsz ,hány van belőle a rendszeredben . Köszönöm
Sajnos túl kicsi.
1500 mm hosszú lenne az első lapát, amit készítenék. Mivel nagyon pontosan méretre tudom gyártani, nem is igen kísérleteznék vele, rögtön élesben menne. Ezért kellene valami tervező program.
16 db.normál,kamion akkuk, eggyenként 12V/200 A-orásak.A rendszerem 48 voltra lett készitve,utána az inverter.
Üdv a szeleseknek! Immár vagy két hete olvasgatom/tanulom az itt leírt dolgokat,de mintha inkább egyre csak butulnék! Egy elméleti kérdést tennék közzé /legfőképp Lehár válaszát várnám,ugyanis az itt leírtak alapján neki már van egy teljesen működő,jól bevált rendszere./ Tehát: a havi átlag fogyasztásom,a számlámról lesve/álltalányt fizetek/ 160 kwh. Kérdésem a következő: Tételezzük fel,h.a szél egy gyenge közepes erősségű és állandó,akksi 6-8 db 12v 200 ah-ás,és meg van az elszántság,és a pénz a generátor építéshez. Mit tanácsoltok? Persze csak a jól bevált állandó mágneses,légmagos tekercses generátorban gondolkodom.Milyen méretű mágnes+milyen tekercsek tudnának engem "boldoggá"tenni? Segítséget előre is köszönöm. Aztán úgyis lesz még gondom.
Amennyiben sziget rendszert tervezel,akkor szgenerátornak az 1,5 Kwattos megfelel.De mivel nincs állandóan szél, ezért a megfelellő méretű napelemekre is szükséged van,amiknek a szgenerátoréval kell egyenlő legyen.Utána az inverter,az is legyen akkorára méretezve hogy a háztartási gépeidet gond nélkül vigye.Akkukbol pedig legalább 12 db.200Ah,de minnél több annál jobb,itt tárolod a befogott energiát,és ebböl minnél többet tudsz tárolni,annál ,,,gördülékenyebb,,, lessz a rendszered.
Igen jól látod,a végcél a sziget rendszer lenne,de Most még nem szaladnék annyira előre. Az a pénz mennyiség még sajna nem áll rendelkezésre.De a tanácsaid alapján elindulnék az "úton",és reményeim szerint egy-két év,és talán elfeledhetném a villany,víz /kutam ugyanis van/,és persze ezzel együtt a szennyvíz számláim. Így hát az első konkrét kérdéseim a mágnesek darabszáma,mérete,és a tekercsek adatai lennének. Aztán ha a generátor termel,jöhet az inverter kérdés. ahogy olvasgattam,ebből érdemes előrelátóan nagyobbat venni. De mégis mennyivel? Gondolok itt a lakás átlagfogyasztására. Az tényleg átlag. Mi a helyzet mondjuk akkor,ha egyszerre 3 nagyobb fogyasztó is megy?Például mosógép/boijler/hegesztő/hútő.
Nekem 4,5 Kwattos az inverterem.Ezzel Pl. ha rákapcsolok egy nagyobb fogyasztót nincs semmi gond,mind addig amig egy bizonyos határt elér.Általában ugy oldottam meg,hogy nagyobb fogyasztók esetén,azért figyelem az összfogyasztást,és amig ,,,lejár,,, a csucsfogyasztás,valami kevésbé fontos fogyasztot lekapcsolok.De erre nagyon ritkán kerül sor.Meg a melegvizet napkolektorral,ill fával állitom elő.Ezek a modern inverterek ráadásul nagyon komoly mindenféle védelemmel vannak ellátva,tehát tulterhelés esetén önmüködöen lekapcsol.
Köszi az eddigieket! Tehát akkor mekkora mágnest kellene beszereznem,és milyen vastagságú réz huzalt hány tekeréssel készítsek a kitűzött energia elérése érdekében?
A 10x20x50-es Neodim mágnesek éppen megfelelnének céljaidnak.Amennyiben nagyobb teljesitményre startolsz,ebben az esetben72 db.ami 36 párt jelent,ugyan enyi tekercsel,az egészet 48 Voltra tervezve,34O menet,o,8mm-es drotbol.Miután megvannak a mágnesek,hozzájuk a tekercsek,neki kezdhetsz mágnes tárcsákat tervezni.
Sziasztok. Szétnéztem Neodym mágnes ügyben, és láttam hogy könnyfakasztó ára van. Arra lennék kíváncsi, hogy egy jól bevált szélgenerátorhoz hány darab, milyen méretű mágnest kell vennem. Nekem nem kellene hatalmas energia első nekifutásra, csupán egy hidrofort ( ~ 600-800W) és egy keringetőszivattyút (~150W) szeretnék üzemeltetni. Ez a két szivattyú nem menne folyamatosan. Érdekelne minden, huzalvastagság,menetszám stb. Eddig kb 3x néztem meg a rajzokat de nem igazán értek benne sok dolgot. Előre is köszönöm.
Találtam mágnest, Neodym 20x20x10-es. Ezzel a mérettel tudnék valamit előrelépni vagy keressek nagyobbat? A válaszokat előre is köszönöm.
Nagyobb teljesitmények elérése bizony, tényleg sokba kerül,de sajnos ez van.A te esetedben pl.elegendő lenne ugy 12-16 pár 10x20x50mm-es neodim mágnes.A generátorodat pedig lehetöleg min 24 voltra tervezd.Enyi Befogott energiához pedig legalább 4 db.150-180 Ah.akkumulátor szükséges.Emellett nagyon ajánlom néhány napelem beszerzését is,mivel a szél eléggé ,,,illékony,,,üzemanyag.Inverterként már egy 1,2 Kwattos-24 voltos böven elég lessz.Igy marad energia esetleges mellék fogyasztonak is(pl.világitás este,vagy egy kissebb tv.,vagy hütő,ez utobbi nyáron jön jól a sörnek).
Köszönöm szépen a válaszod. A 10x20x50-es mágnes megadott méretei legnagyobb lapjára helyezett állapotban 10 mm magas ,20mm széles és 50mm hosszú?
Hol tudok venni ilyen méretben? Utána jártam a mágneseknek és lehet én nem figyeltem, de nem találtam ilyen méretben mágnest. Először össze szeretném gyűjteni a hozzá való anyagokat, csak ezután szeretnék hozzálátni a munkához. Sajnos anyagi javaimat nagyon be kell osztanom, így nem lesz azonnal kész.
Szerintem nézz körül a Bővebben: Link oldalon. Nézelődéseim során ez a cég tünt a legolcsóbbnak, igaz az említett méretű mágnes nincs viszont 50X18X10-es van, ha jól rémlik!
Megnyugtatlak,több mint egy évig épitgettem,gyüjtögettem az anyagot a generátoromhoz.Szerintem valahol csak fogsz találni megfelelő mágneseket.
Én is nagyon köszönöm az útmutatásod,segítséged! A mágnes beszerzése lesz a legidőigényesebb,de se baj. Úgy tartják,h.a jó munkához idő kell. Minden jót!
Üdv lehar! Csináltam egy próbát a légmagos generátorral. (14tekercs 0,65mm-es dupla drót, 120menet és 2x14db 40x20x10-es neodym hasáb mágnes)Kézzel felpörgetve egy tekercsen a max 0,8A volt az eredmény. Gondolom vízszintes tengelyűhöz már elég lenne ez is de én függőlegeset akarok csinálni. Szerinted folytassam és kezdjem a lapátrendszert építeni vagy csináljak másik generátort? ( A mágnesek nincsenek leragasztva, szerencsére a sablon és a vonzás a féktárcsák felé olyan erős hogy a helyükön maradnak, nyugodtan lehet tesztelgetni leragasztás nélkül is úgy hogy akármikor átpakolhatom másik tárcsákra. Ja.. képek az oldalamon.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |