Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Nézegettem a ChipCadnél a zigbee modulokat. Ugyan csak 500m-ig használható, de az nekem még pont jó lenne, és van usb-s eszközük a pc oldalhoz is.
Csak a két modul kapásból 20eFt. Miért ilyen drága? Milyen olcsóbb vezeték nélküli alternatívát lenne érdemes használni? Idézet: „Milyen olcsóbb vezeték nélküli alternatívát lenne érdemes használni?” Kialtozas a szomszedba, esetleg automatizalt kisegerek hatara kotozott uzenet csomagok? IR modult esetleg megnezhetsz, de ahhoz is valoszinu lezere kellene inkabb - pl CDROM-bol kiszeded az IR-es lezer diodat, epitesz hozza meghajtot - de mondjuk ha abba bele nezel akkor nem fogod latni az infra fenyet megis megvakit, szoval nem tudom...
Nem vagyok egy rádiós ember, de a HE-t olvasgatva ez elsősorban antenna kérdése. Biztos, hogy kisebb modulokkal, jobb antennát választva - készítve - az a pár száz méter (vagy 10x100 is ) megoldható. Van pár ezzel foglalkozó topik...
Az mcc18 Mplab környezetben a c kódomból tudok valahogy assembly kódot kinyerni?
A suliban ASM-ben kellene szemléltetnem a kódot, amit a pic-re írtam. Vagy valami disassembler-rel kellene próbálkozni? Köszi.
Sziasztok,
az lenne a kérdésem, hogy ha egy kis lábszámú PIC-kel akarok megoldani egy feladatot, akkor hogyan kell használni az ICSP-t.Konkrétan: 12F683-mal kell megoldanom egy feladatot, és szükségem van az AN0 analóg bemenetre is, de az egyben az ICSP adatvezetéke is.Hogyan kell elválasztani, hogy áramkörben programozhassam?A PIC adatlapja a 12.10-es pontban megemlíti, hogy egy ellenállást kell betenni, de hogy mekkorát, arról nem ír. ha valaki tudja, kérem ossza meg velem. köszi üdv
Van egy ilyen menüpont! (View/Disassembly Listing)
Azért nem ír konkrét értéket, mert az az áramkör kialakításától függ (meg azért ennek a meghatározása nem kellene, hogy gondot jelentsen...)
Célszerű inkább az ICSP lábakat kimenetként használni a PIC-nél, így akkor az égető simán tudja mozgatni azokat a lábakat, és nemis kell a fejlesztés folyamán fel-le húzgálni az égetőt. Ellenállásnak jó egy 270 ohmos ezesetben. Ha bemenetként van használva a láb, akkor csak az áramköri környezet ismeretében lehet pontosabb információt adni. Persze ha a fel-le húzgálás nem gond, akkor oda is mehet a 270 ohm, az analóg forrást meg mondjuk 1k5 ellenálláson keresztül kell a lábra vezetni. De akkor buktuk az ICSP adta kényelmet...
Ez nem így működik, ettől sokkal összetetteb lehet attól függően milyen a külső áramköröd, azaz zavarja-e az adat vezetéken megjelenő feszültség, és viszont.
Ha nem tudod m,egtervezni(és nem árulod el az áramköröd részleteit), akkor old meg Jumperrel!
Köszi a választ.Nem tudok még én sem konkrétumokat.Annyi biztos, hogy az egyik analóg csatornára,célszerűen az AN0-ra érkező 0....5V-os jelet kell feldolgozni, és valamilyen algoritmus alapján kiadni a PWM jelet a CCP1 lábon.Az hogy az analóg jel milyen módon érkezik be, még nem ismert.
Semmi célszerűséget nem látok az AN0-ban...
Bármelyiket, semilyen szempontból nem különbözik egyik sem a másiktól. Mindig érdemes az áramkört úgy tervezni meg, hogy aztán az a firmware fejlesztése, tesztelése során ne okozzon problémát. Meg persze a nyák kialakítását is érdemes figyelembe venni, de ilyen kis lábszámnál általában ez nem olyan nagy megkötés.
azért tartom célszerűnek mert:
GP5, GP4 foglalt a kvarcnak GP3 reset láb GP2 a CCP kimenet marad a GP1 GP0, mindegyik az ICSP láb is egyben. Igaz, a kettő közül bármelyik lehet. vélemény?
Hali!
Ha nem ragaszkodsz a kvarchoz, akkor használhatnál RC oszcillátort, vagy belső oszcillátort, így a GP4 biztos felszabadul, azon meg ot az AN3 bemenet.
szia,
igen, az jó lenne, csak sajnos 20MHz-en kell menni a PIC-nek, a belső oszcillátor meg csak 8MHz-en tud járni max.
Üdv Nektek!
Újra itt vagyok és boldogítalak titeket a kérdéseimmel, remélem már néhány emberke kérdésére én is tudok majd válaszolni Szóval PIC16F877 el szeretnék bütykölni. Első körben egy véletlen szám generátort szeretnék, minek segítségével 0,5-10 másodperc között bármikor felvillantok egy LED-et. Van valami jó ötletetek erre? Természetesen asm-ben, mert nekem semmi És még egy kérdés, ha nagy baromságot kérdezek, akkor lehet röhögni Szóval ha elmentek a PIC memóriájába adatokat, azt mondjuk egy TXT-ben hogy tudnám PC-n megjeleníteni? Vagy csinált már valaki olyat, hogy PIC-el mondjuk SD kártyára mentett adatokat? Előre is köszi! És további szép napot!
Ebben az esetben a kristályoszcillátort fel lehetne építeni a PIC-en kívül, aztán az lehetne a külső órajel. Ha ez se jó, akkor én is a jumperes, vagy ellenállásos leválasztást javaslom.
Igen, valószínű az lesz, de végülis nem probléma.
üdv
hsz szerkesztettem, de közbe válaszoltál...
Idézet: „Első körben egy véletlen szám generátort szeretnék” Google: random number generator PIC asm Idézet: „mondjuk egy TXT-ben hogy tudnám PC-n megjeleníteni?” Notepad editor, Excel, Open Office, Gnuplot, GLE stb., stb. Idézet: „csinált már valaki olyat, hogy PIC-el mondjuk SD kártyára mentett adatokat?” Ha kettőt visszalapozol, élénk diszkussziót találsz ezügyben. Meg két hasznos linket.
Nem gond, használhatod az AN0 bemenetet is. Nézd meg az adatlapot, ha jól tudom, csak annyit kér, hogy a jelforrás impedanciája a 10 kOhm-ot ne haladja meg.
Az ICSP lábakon max. 5 V billeg, így túlfeszültségtől gondolom nem kell tartani. Egy soros ellenállással meg akkorára korlátozod a max. áramot, amennyire szükséges. Végszükség esetén a korábban ajánlott jumper is jó megoldás, de ha kívülről (pl. másik panelről) megy a jel, akkor egy oldható kötés (lehúzható kábel) is használható. A legtökéletesebb az, ha ugyanazon a csatlakozón megy be, mint a programozó, mert akkor nem felejted el lehúzni. (a jumperrel megesik, hogy ottfelejti az ember...)
köszönöm az ötleteket, így már nem lesz gond.
üdv
Rendben visszalapozok Bár úgy döntöttem elsőnek nem lesz SD
Sziasztok!
Igen kell az a két Send(0xFF), mivel hibát (MMC: write error 2 és MMC: read error 1) ír ki nélkülük a program. És eközben sikerült az SD blokkonkénti írása/olvasása, most már szépen működik a program Köszönöm a válaszaitokat!!!
Idézet: „Igen kell az a két Send(0xFF)” Köszönöm az infót! Idézet: „sikerült az SD blokkonkénti írása/olvasása” Nagyszerű! A "végső megoldásról"hallhatnánk valamit? Hátha Mrfencer fórumtársunk is kedvet kap hozzá...
Igen persze.
Két dolog kerülte el a figyelmünket.. 1. ) a main részben a TRIS-es részek előtt törölni kell az ANSEL és ANSELH segisztereket, mert különben nem megy az SPI.. 2. ) ugyanebben a részben, ami minden mintaprogramból kimaradt az az sdi 1-re állítása Ha ezek megvannak, akkor már működik a program
Sziasztok!
Kicsit gondolkodtam és szeretnék az SD-s programba egy késleltetést(assembly) belerakni írás közben, de fordításkor egy hibaüzenettel tér vissza a 224-as sorban: [/quote] DELAY_5MS CALL DELAY_1MS ^------ (The syntax is not implemented. This can be a compiler limitation)[quote]. Miért nem jó így?? |
Bejelentkezés
Hirdetés |