Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   26 / 67
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Sziasztok!
A teszt alatt lévő nyákrugós Fali_Wand_2 verzióról néhány gondolat. Stabilan működik lassan egy hete. Elváltozást a rugónál egyáltalán nem tapasztaltam, legfeljebb a melegedés hatására a kiírási pozició változott kis mértékben. (Eltolódás. A keretben a karakterek szimmetrikusan jelenjenek meg). Ezt korrigálni az órához tartozó résoptó helyzetével lehet. Valószinű, hogy stabilabb áramforrással ez a változás nem következik be. (Dugasztáp, 12V/1A!). Egy kép a működő óráról. Sziasztok.
(#) janocsi válasza gtk hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szia Gtk!
A FaliWand_2-es verziója megadta magát, a NYÁKrugó elrepedt. Leszedtem a falról, és átvizsgáltam, de ez tényleg elfáradt. Egy héten keresztül ment folyamatosan, és "csak" eddig birta. Most aztán kereshetjük a megoldását megint az acéllal? Nem tőben a befogásnál tört el, attól kb. 10-15mm-re Néhány fotó a törésröl. Szia.
(#) webinas válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Holnap jön a megoldás. Az nem fog el repedni.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Sziasztok!
A NÁK-rugót gyorsan kicseréltem a FaliWand_2-es verzióban. Ez nem jelenti azt, hogy ezzel rendben is lennénk, mert ha könnyű is cserélni, már nem megbizható ez sem. Néhény felvétel a javítás után. Sziasztok.
(#) janocsi válasza webinas hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szia Webinas!
Előre is megköszönöm azt a rugót, talán azzal tényleg stabilan fog menni majd az óra. (Annyira bíztam ebben a NYÁK-rugóban, hogy egyáltalán nem is gondoltam már másfajta megoldásra). Amint megjön, beépítem azonnal. A Fali_Wand_1-es verziója még mindig megy az "acélrugóval", immár 2 hónapja. Szia.
(#) gtk válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szia !

lehet hogy a NYAK lemeznel sem mindegy hogyan vagod el?Gondolok itt arra mint ami az acel lemeznel szoba jott..
(#) janocsi válasza gtk hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szia Gtk!
Igy van. Annak is van "szálíránya", most ezt a legújabb rugót már igy vágtam ki. A régi, miért ne, pont keresztben volt vágva ezekre a "vezető" vonalakra. Szia.
(#) webinas válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Küldtem 5db-ot. Mindegyikből kijön kettő. Lesz miből kisérletezned. Azért figyelemmel kisérem, hogy sikeres lesz-e ezzel az anyaggal. Szurkolok neked.

Még annyi tanácsot adnék (amit már más is írtt), hogy ne hagyj sarkokat rajta. Mindenhol kerekíts! Főleg ott ahol majd lekeskenyíted az anyagot. Ha sarkot, szöget hagysz benne, ott fog elrepedni.
(#) janocsi válasza webinas hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szia Webinas!
Mindeképpen megfogadom a tanácsaid, azon leszek majd, sehol se legyen "él és szöglet" rajta. Ha elkészül az első beültetése, feltőltök róla képeket, hogyan is néz ki. Még annyit, érdemes a befogásnál lekerekiteni az éleit a szoritólemezeknek, hogy a hajlítás tőben ne legyen olyan éles? Köszönöm, szia janocsi.
(#) webinas válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szerintem nem, mert nem tőben fog hajlani.
Ha majd befogod satuba, akkor meglátod, hogy tőben kizárt hogy meghajoljon.
Én is csak kalapácssal tudtam meghajlítani tőben. (Úgy vágtam le). Viszont pár centivel beljebb már nagyon jól hajlik. Szerintem be fog válni a dolog.

Én a helyedben még megpróbálnék egy olyasmit is, hogy nem felfelé áll a szár amin a LED-ek vannak, hanem lefelé, mint az óráknál az inga.
Teljesen másképp viselkedne az egész lengés, és kisebb terhelés érné a rugót is.

Megkockáztatom, hogy még a NYÁK-os "ingád" is hoszabb életű lenne.

Mindenféle képpen megérne egy próbálkozást.
(#) webinas válasza webinas hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Kicsit jobban belegondolva, a függőleges (ingás) megoldás még jobb is lenne, mert stabilabb, gyorsabb rezgést tudnál kihozni belőle.
Az álló megoldásnál (jelenlegi) amikor a szár kitér az egyik irányba, és elindulna visszafelé, akkor a gravitációt is le kell már küzdenie (ha csak csekély mértékben is), mivel a forgáspontjától valamelyik irányba kitért.
A függőlegesnél (ingás) pedig nem kell ezt az erőt leküzdenie, sőt, segíti is azt a visszatérésben.

Meglehetősen régen foglalkoztam már ezekkel a kérdésekkel, de helyedben megpróbálnám ezt a lehetőséget is.
(#) lidi válasza webinas hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Na jó, de fejjel lefelé meg az amplitúdó szélei felé kell küzdeni a gravitációval. Mondjuk szerintem ennél a pár grammos fejnél ez nem igazán számít.
(#) janocsi válasza webinas hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szia Webinas!
A Fali_Wand_1-es verzió pontosan igy van kialakitva, alul van a kijelzés. A 2. verzió már forditva lett bekötve, ahol felül van a kijelzés.
Bővebben:
Nézd, az az 1-es nekem is jobban tetszik. Szia.
(#) lidi válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Csak 1 kérdés: mikor eltörik a rugólemez, a mágnes nem kuszálja össze a vékony huzalból készült tekercset ?
(#) janocsi válasza lidi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Szia Lidi!
Még eddig "megusztam" a tekercsek tönkretételét, nem fordult elő egyszer sem. Amikor a rugó törik, azt nem rögtön teszi meg. A rezgési amplitudó elkezd lecsökkenni, vagy a rezgés is leállhat, bizonytalan, ha súlyosabb már a repedés a lemezben. Ilyenkor én még gyötörni szoktam, mert nem minden esetben látható ez a hiba. Azt gondolom, valami más probléma keletkezet, de nem, az bizony elrepedt. Amikor nagyon erős rugóm tört el, (saját edzés), az akkorát roppant mellettem, hogy komolyan megijjedtem, de ekkor sem lett semmi gond a tekercsekkel, a mágnes hozzátapadt a vasmaghoz. és kész. Szia.
(#) webinas válasza lidi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
1., A rúgó, normális esetben nem törik el. Most még azért törik, mert nem lett megtalálva az ideális megoldás.
2., A tekercset meg lehet védeni egy burkolattal.
(#) janocsi válasza webinas hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Szia Webinas!
Megkaptam a rugókat, nagyon köszönöm! Azonnal elkezdtem egyet átalakitani, mégpedig a Fali_Wand_1-es verziót. A kijelzés a zöld SMD-LED-ekkel nappal igencsak nehezen volt látható, kékre cseréltem ezt is. (A rugólemezen a csavaroknak gömbölyű tűreszelővel be van félcsavar mélységben reszelve a helyük). A munkáról, az új rugóról és a kész Fali_WC_1-ről néhány kép. Szia.
(#) webinas válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Szia! Nincs mit.
Akkor már csak idő kell, hogy meddig bírja ez a rugó. Remélem beválik, és végleges lesz.
(#) janocsi válasza webinas hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Szia Webinas!
A rugó rögzitését átalakitottam úgy, hogy mostmár sokkal egyszerübb lett a felépítése. A Fali_WC_1-nél itt, már ezt alkalmaztam. Nem kell forraszteni, bandázsolni, mint a korábbi verzióknál. A kar a takarólemezekkel van szerelve, majd a mágnessel együtt erre az alutömb nyúlványra csavarozva. Igaz, kicsit nehezebb lett az egész szerelvény, de elviseli. Van néhány kép a rögzitési módokról egy archivumban, feltőltöm. Szia.
(#) webinas válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Nagyon profi lett!
A rugó végét nem lágyitottad ki nagyon hosszan?
Vagy nem azért lett olyan sötét?
Mert ha igen, akkor el fog törni....

Ha befejezem a rámpa vezérlést, akkor lehet, hogy én is belevágok ebbe a faliórába. Nagyon tetszik.
Csak gratulálni tudok a kitartásodhoz.
Én, már lehet megtapostam volna....
(#) janocsi válasza webinas hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Szia Webinas!
Okulva az előzőkből, nem lágyitottam ki a rugólemezt sehol, csak "csikorogva" bereszeltem a csavarok helyét a lemezben. Tehát, minden maradt úgy, ahogyan kaptam Tőled. Nem kell sehol sem kilágyitani, (attól én is tartózkodom), mert egy-két gömbölyű tűreszelőm még akad és reszelhető valamennyire az anyag. Csináltam még két tartalék rugó-kar rögzitő mechanikát, mert van úgy vagy 6 darab Wand Clock-om, amiből asztali csak egy územel folyamatosan Január elejétől. (Ebben ilyen rugólemez lehet, mert még mindig megy). A mechanika alapja egy 20mm*6mm*45mm-es alu rúd, ebből van kivágva, befürészelve, menetelve stb. Itt a tartalékokról egy kép, szia.
(#) sehaxx válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
cobalt furoval ki lehet furni a lemezt,de csak asztali gépben,folyamatos hütéssel.
(#) janocsi válasza sehaxx hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Szia Sehaxx!
Itthon nem tudtam megvalósítani a kifúrását, ezért csak reszeltem, reszelgettem. Ezzel biztos, hogy nem rontottam a rugólemez paraméterein. Egyelőre ezzel a módszerrel meg tudtam oldani a szerelését. Az a helyzet, hogy nem vagyok mechanikus, mindig is távol állt tőlem, de ezzel a Wand Clock-al jól kifogtam... Itt szinte minden a mechanikáról szól, és már egyáltalán nem bánom hogy igy van. Megpróbálom megoldani a felmerülő problémákat, de bizony ez sokszor nagyon nehezen megy. Itthon csak alap szerszámaim vannak, kis fürészeim, egy kicsi (amatőr) oszlopos fúrógépem, és egy satum. Ezzel nem mindent tudok tökéletesen megoldani, de sebaj, még mindig megvan a türelmem hozzá, és időm is rengeteg. Néhány kép egy kar-mágnes-rögzitőelemekkel a beépítésig. Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /
 
Sziasztok!
Csináltam néhány könnyitett kar-rugó-mágnes rögzitó elemet, a Fali_1 verzióban már ki is cseréltem. 3-4 Hz-et is jelentett felfelé ez a művelet. Most 22Hz-es rezgéssel jár a lengőkar. A kijelzés már 20 Hz-től álltalában nem vibrál. Néhány kép a megoldásokról. Sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Sziasztok!
Ezzele a rugóval és az új rögzítési technikával sikerült újra az egyoptós "normál" kapcsolással is működtetni az órát. Igy sokkal egyszerübb a felépítése az elektronikának is. (Egy kis hütőlemez van csak a BD139-en). A modell verzióval kipróbálva, és néhány felvétel az összeállításról is. Sziasztok
(#) webinas válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Na, ennek így kell lennie! Örülök, hogy működik!

Fel lelhető itt a topicban a dokumentációja az órának?
(#) janocsi válasza webinas hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Szia Webinas!
Itt a topikban minden információ megvan az építéshez, de Neked felteszem egyben is a részletes komplett összeállítást. Szia.
(#) webinas válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Rendes vagy. Köszönöm!
(#) janocsi válasza webinas hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Szia Webinas!
Még egy leírást és összeállítást készitettem erről az egyszerű óráról. A topikban sok-sok képi információ van már az elkészítéséről. Feltöltöm, hátha még valaki meg akarja majd építeni a PIC16F84A-val működő Wand Clock II.-t. Szia.
(#) janocsi válasza gtk hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Szia Gtk!
Még mindig megy a Fali_Wand 2, a NYÁK rugóval szerelve. Ma újra átnéztem, de hibát e pillanatban még nem fedeztem fel. Álltalában úgy jenentkezik a hiba, hogy elkezd labilis lenni rezgés, vagy bizonytalakodik az amplitudója is. Meglátjuk meddig bírja ezzel a rugóval, feltöltök néhány fríss képet róla.
- A Fali_Wand_1-es verziója az új "spéci" rugólemezzel kitünően dolgozik továbbra is, a teszt megyen folyamatosan. Szia.
Következő: »»   26 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem