Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Nyákrajzot adjak? sprint-layottal csináltam.
Hello, fontold meg, mert visszahajló a karakterisztikája az áramszabályzásnak...ilyen kell?
Idézet: „vagy nem azt kell vele tenni?” De igen, első körben mindenképp.
Hellóztok!
Írtam már itt a forumban A ttila86-nak,de ugylátom nem olvasta el sajnos,belinkelem a hozzászólásom mégegyszer,kérlek ha tudsz segíts nekem! Köszi! Üdv Erik! #411679=>ez a hozzászolás száma!
Kicsit át kell terveznem, mert a trafóm kimeneti feszültsége 48V, ami egyenirányítva, szűrve kb. 67V, az általad adott kapcsolás pedig max. 35V-ot kezel. A 6-os kimenet és T2 bázisa közé egy feszültségerősítőt kellene raknom, a 7-es, 11-es, 12-es kimenet elé pedig ugyanilyen arányú feszültségosztót, ezen felül egy külön segédtápot kellene beépítenem a szabályzó táplálására.
Mindenesetre köszönöm kedvességed! Valószínű az Általad küldött sémából kiindulva tervezem meg saját verziómat.
Az első leveledre válaszoltam, a másik azóta is meg van nyitva a böngészőm egyik fülén. De eddig nem volt időm rá válaszolni, és most pár napig úgy néz hogy még inkább nem lesz.
A fórumon mindenki a saját szabadidejében segít itt másoknak. Család, munka, egyéb elfoglaltságok stb... általában ennél előbbre valók (nálam legalábbis). Ezért majd akkor válaszolok ha lesz rá időm és energiám. Jelenleg a hét végéig szinte biztos hogy nem lesz.
Sziasztok! Az Attila86 féle Labortápegység-ben a BD245-ös tranzisztort ki lehet-e cserélni BD249-re?
Mert az nagyobb teljesítményű!
Hello!
Természetesen ki, de semmit nem ér, ha a hűtés nem megfelelő. Mert a lényeg azon van. üdv! proli007
Sziasztok!
Ha már a hűtésnél tartunk, van 2db téglatest alakú hűtőm(mondhatni aludarab, semmi "recével") és ha ezt a kettőt a képen látható módon összecsavarozom, akkor nő a hűtőfelület, szóval jobban fog hűteni igaz? És ha pl egy tranzisztort hűtök, vagy végül is bármit, akkor úgy a legjobb, ahogy a képen látható, hogy a legnagyobb kiterjedésű része néz felfele, hogy a legnagyobb felületről szálljon fel a hő, igaz? Helyes az elméletem?
Hello!
Hát még ha látnánk is amiről beszélsz! De egy gépésznek ezt jobban kellene tudni, mint aki elektronikával foglalkozik. Nem? üdv! proli007
Ja, hoppá a kép lemaradt!
De biztos ami biztos megkérdezem. (De középsuliba még nem tanulunk áramlástechnikát, meg hűtéstechnikát, meg hasonlót. Egyetemi szinten már lehet )
Sziasztok! A Lomex-ról megrendeltem a labortápegységbe az alkatrészeket de a TL431 helyett LM431-et kaptam. Jó e helyette az LM431?
Előre is köszi
Hello!
Hát így a felület nem sokkal lesz nagyobb és elsősorban az számít. Plusz, a két fél között még a jó hővezetést is biztosítani kell. Ha ez nem teljesül, még fordítva is elsülhet, mint a kapanyél. Nem véletlen, hogy egy borda úgy néz ki ahogy kinéz. És ha felállítod sokkal többre mész. Nézz meg egy radiátort. Ott sem azért vannak a bordák függőlegesen, hogy jobban elférjen a fal előtt. üdv! proli007
Hello!
Természetesen. De Te is eldönthetted volna, ha megnézed a kettő adatlapját. üdv! proli007
Hát, de a fektetett forma, az gyakorlatilag olyan mint a padlófűtés. Ott is direkt egy nagyobb felületet vízszintesen minél lejjebb raktak, hogy a hő felfele szálljon. Nemde?
Viszont ez az összerakás dolog, így belegondolva, valóban rosszabbul is elsülhet, szóval az tényleg felesleges.
Hello!
Idézet: „Ott is direkt egy nagyobb felületet vízszintesen minél lejjebb raktak, hogy a hő felfele szálljon. Nemde?” Nem. De ez nem az a fórum. De kérdezd meg a görögöket, Ők találták ki, de nem tranyóknak. Viszont kis ügyeskedéssel, meg lehet mérni, mi milyen jó. Mert az áramlástan, hőleadás, hőátmenet, hőellenállás azaz a hőtan, egy külön tudomány ág. Ha mást gondolsz, pötyögd be a Google-ba "konvektív hőátadás" és nézelődj. üdv! proli007
Szia proli007!
Még azt szeretném megkérdezni,hogy van egy hűtőbordám ami 18cm hosszú 7,5cm széles és a bordájai 2,5cm-esek. Szerinted megfelelő hűtést biztosít-e a BD249 és a BD241-es tranzisztornak az Attila86 féle Labortáphoz. Köszönöm az előbbi válaszod de még nagyon kezdő vagyok ezen a téren. Üdv.petya100
Hello!
Hát így ránézésre 1,5..2K/W hőleadásra saccolnám, ami kb. 25..30W hő leadására elegendő. (a borda gerinc vastagsága, nem túl bíztató, igaz nem is látható jól.) A tápegységnél, meg az a kérdés, hogy mekkora a trafó feszültsége, és a maximális terhelő áram a táp kimenetén. Tehát ha végáramon tartósan zárlatban járatod, akkor nem lesz megfelelő. De ha ezzel nem kell számolni (tehát ha nem terheled agyon a tápot), akkor gyakorlatban elegendő lehat. Esetleg építs rá hőfokvédelmet. üdv! proli007
A trafó feszültsége 14V és 2A-ig lehet terhelni a Labortápot
Hello!
Akkor jó lehet hozzá. (De a tápot módisítani kellene, mert mint ha nem erre készült volna.) üdv! proli007
Hmmm.... Na ezt az elkövetkezendő pár napba jól átgondolom, vagy esetleg keresek egy hőtanos topikot.
Ennek konvektív hőleadás után is utána nézek, mert kíváncsivá tett a dolog.
Hello!
Akkor vissza a "#418607" hozzászóláshoz.. (Légy oly kedves, használd a Válasz gombot!) üdv! proli007
Sziasztok! Lenne egy kérdésem az Attila86-féle Labortápot Készítem az függőleges panelon van két kapcsoló azokat nem tudom hogy kell beforrasztani van van-e jelentősége, hogy forrasztom be.
Előre is köszi
Kétféleképpen tudod csak berakni, de mindegy, mert mindkettő ugyanazt eredményezi.
Üdv.!
Ahogy MolnarG írta; mindegy. De a pákával ne sokáig forraszd mert nagyon hamar megolvad az a kis kapcsoló. Sajnos nem valami jó minőségű.
Szia, még egyszer és utoljára!
Meg kérdeztem az egyik gépészmérnök tanárt ezzel kapcsolatban, és bár nem kételkedtem abban hogy igazad van, ő pontosan el is magyarázta, hogy miért is, amit persze most nem taglalok, mert valóban nagyon hosszú lenne. Szóval mindenképpen állítva rakom majd fel a hűtést! :yes:
helo va egy olyan gondom hogy van egy 5kv/A trafóm és a kiment 12v ac 24v ac lab tápot szeretnék csinálni ,hogy csináljak?
Sziasztok lenne még egy kérdésem a vízszintes panellal kapcsolatban, azon belül is az IC ,-t a Lomex-ról rendeltem de nem volt RC4136 szerintetek az LM339N IC -vel lehet e helyettesíteni vagy valami mással?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |