Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   112 / 507
(#) pudding1 válasza kuku hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

(nekem eddig nagyszerűen muzsikál a szénkefe nélküli megoldás, gyorsan le is kopogom )
Azért kíváncsi lennék hogy amikor az én 12v-os generátoraim 500W körül vagy a felett dolgoznak akkor elméletileg mekkora szénkefék meg kábelek kellenének hogy az le is jöjjön anélkül hogy valami is túlmelegedjen.....
(#) Winettou válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /

Az én generátorom még nem tudom mit tud,de biztos vagyok benne,hogy egy önindító bronzkeféi attól nagyobb áramot is képesek elviselni.
(#) pudding1 válasza Winettou hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Ez bizonyára így is van, csak annyi a különbség hogy az önindító megy megy 2-3 napot (akár) folyamatosan, mint a szélgenerátor. Remélem neked összejön, de én teljesen lemondtam róla. Számolgattam egy kicsit és rá kellett jönnöm hogy a mért adatok utólag nagyon becsapósak lehetnek. Januárban 1 nap alatt 9,522 KWh áramot termelt a 3 szélgenerátor. Ez óránként és szélgenerátoronként 132,25w-os átlag, ami nem tűnik soknak......Viszont ebben voltak olyan időszakok amikor 15-20 percig is ki voltak akadva koppanásig a 30A-es műszerek és csak azon imádkoztam hogy ha elszabadulnak a lapátok akkor ne arra repüljenek amerre én vagyok. Nálam azért kellett más utat választani mint a szénkefés megoldás, mert az egyenirányítás a 2 csúszógyűrű miatt fenn volt a generátorban. A fékezést viszont csak terheléssel tudtam megoldani, viszont minél jobban terheltem annál jobban melegedtek a szénkefék, és előbb utóbb valami engedett.(hol ez hol az).
(#) kuku válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Valami nagyobb gépre gondoltam pl. nálunk van 750w-os sarokköszörü 1.2kw-os furogép leselejezve én ilyenekre gondoltam. Ezeknek a szkeféknek a terhelhetösége pedig szerintem elég nagy.
(#) pudding1 válasza kuku hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Tényleg nem a vitatkozás kedvéért, de én úgy tudom (javítson valaki ha rosszul emlékszem) hogy ezeknél a szénkefés dolgoknál a lényeges adat az Amper. Az 1,2kw-os gép 230V-ról az csak 6A, nálam meg 12V-on több kellene mint 40A.
(#) deguss válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Ez pontosan így is van!
Nagy, monstrum erős bronz keféket kell keresni, nekem van egy kb. 10-15A-ig terhelhető egy ipari hűtőventillátor szétsúrlódott (csapágy beállt, a forgórész összetörte a gerjesztőt és a tekercseket) tengelyéről, nekem már csak a szélgenerátor többi része hiányzik.
(#) lehar válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Éppen ezért kell a nagyobb feszültségre ,,,startolni,,, minnél nagyobb a fesz,annál kissebb az áram,igy elkerülhetök a nagy áram gerjesztette problémák.Pl már 1 Kwattnál is a 24 volt nagyon sokat enyhitett az áram problémákon.Fel teszek néhány képet,az egyik legujabb készitményröl.Itt a generátor 75O Wattos,24 voltra,van 4 db.,egyenként 18O Wattos,12 voltos napelem.Az inverter 1 Kwattos.24 Voltra.+ 2 db. egyenként 18O Ah.-orás akku.

Remélem most már jó lessz.

Még egy kép.

A harmadik.

És még egy.
(#) gulyi88 válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

És mi van, ha egy csúszógyűrűt egyszerre pl 6 szénkefe "koptat"?

Csúszógyűrű nélkül egy trükkel megoldható a +- kb 340° os elfordulás, majdnem 2 egész kör (ha nem körbe pörög a szél akkor megfelel).
Egy szabadonfutó gyűrűt kell beépíteni a szégenerátor elforduló része és a tartó állvány találkozásának pontjára. A szabadonfutó gyűrűre tengelyirányban egy csapot kell hegeszteni, ami ráfed /rálóg/ az állványra és az elforduló részre is. Az álványra és az elforduló részre meg úgy kell csapot hegeszteni, hogy a gyűrű felé álljanak és nem érjenek össze. A csapok szélességétől függ, hogy mekkora elfordulást enged meg a szerkezet. (ha van átmérődifferencia, akkor azokat korrigálni kell)
Bevallom nekem is az egyenes, csúszógyűrű mentes megoldás tetszik jobban.
(nem kell karbantartani, minimális veszteség, (talán egyszerűbb is), viszont be van korlátozva az egyirányú körbefodulások száma)
...remélem érthető volt, de ha kell lerajzolom...
(#) sfmman hozzászólása Ápr 17, 2009 /

Üdv
A következő lenne problémám:
Fel van állítva a szélkerék, de nem áll be szélirányba, hanem kifordul.
Az adatai:
-3m átmérő
-6 lapát
-1x0,7m hátsó farok
Mi lehet a baj?
Köszönöm a Válaszokat!
(#) lehar válasza sfmman hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

A hátsó,farok rész nincs megfelelően kiképezve,és a függöleges tengelytöl való távolsága is kevés,ajánlott a farok tartórudjának meghosszabitása,és a helyes szög kialakitása.
(#) pudding1 válasza sfmman hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

valószínűleg rövid a lapát rúdja. A felülete a faroklapátnak elég , csak szerintem hosszabb rúdra kell tenni , mert sok és nagy a rotor. A másik megoldás hogy elhagyod a farkat és a lapátokat tárcsával együtt megfordítod, így kvázi tolató üzemmódban lesz. Mjoy-nak is ilyen van és bevált. Nála is mindig kitért amíg volt faroklapát. (uff. lehar gyorsabb volt.)
(#) sfmman válasza lehar hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Értem, Mége egy kérdés, miben befolyásolja a problámáa a lemez vastagsága amiből készítettem.(1,5-ös vaslemezből van)
A lapátok mérete: 1,5x0,30m
(#) sfmman válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

A farok kb egy méterre van a függőleges tengelytől.
Tegyem még messzebbre?
(#) kingkey válasza sfmman hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Legalább 3 méterre növeld a faroktartót.

Szerintem.
(#) sfmman válasza sfmman hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Üdv
Némi helyesbítéssel élnék ami az adatokat illeti
(a szélkereket fater építi, én csak az infót szállítom)
De a lényeg:
az átmérő: 3,60m
a lapátok: 8 db 1,30mx35cm
a farok 1mx0,70m
az egész 1,5-ös vaslemezből van, vascsövekre erősítve.
Előzetes becslés szerint potom 1 mázsa körül van a súlya.
A kérdés a következő, cseréljük-e le 0,8-as lemezre a farkat, ill. milyen messze kerüljön a függőleges tengelytől?
Bocsánat a közjátékért, és nagyon köszönöm a válaszokat!
(#) pudding1 válasza sfmman hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Ezt csak ti tudjátok ott helyben eldönteni, mert a lemez vastagsága alapján hiába számolgatnánk. A lényeg szerintem, hogy ha ilyen nehéz akkor a felfogatási pont ahol az oszlopra rögzítitek, az legyen a tömegközéppont is.(Felfüggesztitek azon a ponton, és elkezditek a farokrúdon egyre távolítani a lapátot, addig amíg az egész egyensúlyba nem kerül. Ha ez azzal járna hogy nagyon hosszú farokrúd kellene, akkor növeld a faroklapát súlyát vagy méretét (inkább a méretét mert minél nagyobb annál inkább beáll a széllel szembe, persze ezt sem szabad eltúlozni) és akkor rövidebb rúdon kerül egyensúlyba. Célszerű addig próbálkozni a távolsággal és a mérettel, amíg nem csak tömegközéppontos hanem esztétikus is lesz. (Nem árt ha jól néz ki, és valahogy arányosak a különböző méretei.)
(#) kuku válasza deguss hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Bocsi de én teljesitmény alapján akartam méretezni. :eek2: S ha igy van akkor gondolhatom át ujra. Köszi
(#) Winettou válasza lehar hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Üdv Lehar!
Ilyen invertereket nálatok menyiért lehet beszerezni?(sinuszos?)
A töltésszabályzóval kapcsolatban kérdezném,hogy a két trimmer potival mit kell beállítani vagy milyen állásban kell lennie.Azt tudom hogy a két normál potival a feszt.Néha berreg a relé kapcsoláskor mi lehet az oka?
(#) deguss válasza kuku hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Ha még minden csak tervekben van, akkor eleve 24 vagy akár 48V-os rendszerben tervezz. Sokkal kisebbek lesznek a veszteségek. Egyedül az inverter okozhat némi nehézséget, de ha még az sincs meg, akkor no problém.
Én először mindig felmérem a terepet, mit lehet kapni, milyen áron, utána tervezgetek csak.
(#) deguss hozzászólása Ápr 19, 2009 /

Uraim, ezt érdemes átolvasni:
Vertikális tengelyú szélgenerátor az Ezermester újság 1980-as évkönyvéből. Konkrét építési leírás, minden mérettel! A generátor egy Skoda100-asból kitermelt. A nagy nyomaték miatt használható gyorsító áttét is a szerző szerint. Talán a "mi" generátorunkkal elhagyható az áttételezés is.
Kommentárokat várom!
(#) lehar válasza Winettou hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /

Ilyen invertert a neten találtam,ára kb,38O Ron,ami kb 8O euró.+2O ron postaköltség.Googliban beirod ,,,invertoare,,,enter, és ott rátalálsz.Ez a tipus szinuszos,stabilizált kimenetű,mélykisülésvédő,tulterhelésvédett,kimeneti frekvencia stabilizált,stb. A töltésszabályozó,,,berregésével,,, kapcsolatban irtam,hogy a relékre egy kikapcsolás késleltetőt kell tenni,ugy jó 1O percest,akkor nagyon stabillá fog válni.Ez a berregés akkor szokott fellépni amikor az akkuk teljesen fel vannak töltve és nincs rajtuk semmilyen terhelés.ezért kell a kikapcsolást késleltető áramkör.Remélem a többire magadtol is rájössz.
(#) lehar válasza deguss hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /

Mivel ez a tipusú szélmotor valahol 15O-25O fordulat per perc-en pörög,nyugodtan használható az állandómágneses generátor,áttételezés nélkül.
(#) athor77 válasza deguss hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /

Én megcsináltam kicsiben.
A legnagyobb gondja a megfelelő erősségű visszahúzórugó beszerzése.
Egyebként nem egy őrdöngősség a megépítése.
(#) deguss válasza athor77 hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /

De ügyes! És gyakorlati tapasztalatok? Megforgatja a szél? Kinyílnak a lapátok? Mit tudsz mondani a működéséről? Hol (milyen magasságban) helyezted el?
(#) pudding1 hozzászólása Ápr 21, 2009 / 1

(#) dB_Thunder válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /

Az...csak az a baj, hogy a csajszi nincs benne az árban
Következő: »»   112 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem