Fórum témák
» Több friss téma |
Lehetséges, hogy ez a generátor 58% os hatásfokkal működik? (szél energiájából - villany) nekem ennyi jött ki számolásra...
Még nem volt időm ezekre.
Megszületett a kislányom és azóta a szabadidőm = a 0-val. ![]() Ha lesz időm kirakom es írom a megfigyeléseket. ![]()
Gratulálunk hozzá, akkor mire bölcsis lesz, kapunk beszámolót is.
![]()
Végre megmozdult a szél...Ideje volt már mert ebben a hónapban a semminél is kevesebbet fújt eddig. Viszont hála a napelemeknek, most újabb áramtermelési rekordom születik.
Azt vettem észre hogy nagyon sok olyan nap van amikor 8-10km/h szél fúj szinte folyamatosan, de ott még a generátoraim éppen hogy nem termelnek. Most kerítek feszültség kétszerezőt, kíváncsi leszek hogy azzal ki lehet e használni ezeket a kisebb szeleket.....mert ugye a minimális termelés is több mint a semmi..... ![]() ![]() ![]()
Hello indenkinek!
Savonius "szélkereket" akarok majd építgetni nyárod, de előtte még kicsiben modellezgetem meg, Cd meg néhány pezsgőtablettás dobozzal ![]() ugyebár a "C" alakúnak van a legnagyobb. Én ezt úgy fogom fel, mint egy végtelen oldalúszabályos sokszög fele. Matematikailagis az ha n-->végtelenhez. Legyen n darab lapos részből összetéve ez a félkör. Mi lenne ha minden egyes lapos elem helyett egy-egy kisebb félkört raknánk bele, és úgy nézne ki mintha sok kisebb félkör lenne felfűzve a nagy félkörre(persze mindezek felülnézetből értendőek) Mert akkor a laposok közegellenállási tényezőjénél a kis félköröké(hengereké) nayobb lesz, és ezáltal nagyobb erővel hajtja majd a szél. Teljesen lehetetlen, meggondolandó vagy Nobel díjat érdemlő gondolkodás ez? ![]() és lerajzoltam hogy gondoltam, esetleg gyorsan összedobom kicsiben is.
Számolnod kellene az ilyen kivitelnél megjelenő turbulenciákkal is, de gyanitom,nem lenne egyszerű. Marad a kisérletezés kicsiben.
Mint már ajánlottam másoknak is,probáld ki gyakorlatban.Igy személyesen is eldöntheted elméleted helyességét.És ami a legfontosabb,lehetöleg házilag is kivitelezhető legyen.
A C alakzatnak azért kicsi a légellenállása, mert alakjából kifolyólag könnyen meg bírja kerülni a szél. És itt a lényeg a megkerülésen van, tehát ha összefűzöd őket úgy, hogy ne bírja megkerülni a szél, akkor már el is vesztetted a jó légellenállást.
Magyarul: egy szál cérna mellett simán elfúj a szél, de ha szélzsákot készítesz belőle...
Ez nagyon jó hasonlat!
Thunder de a C betűbe így fújna bele a szél:
C <--- és ekkor nem tudná kikerülni, tudom h fordítva kicsi, de ebből az irányból nagyobb. Sztem. NeM? >
A légellenállási együtthatók közötti különbség minél nagyobb, annál jobb. A megoldásod ugyan növeli a felületet, de jelentősen rontja a Ce különbséget.
Üdv Mindenkinek! Kicsit OFF leszek, de remélem valaki tud segíteni.... Van egy időjárás állomásom amiről usb-n le lehet tölteni az adatokat. (http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMUZPVlZhZWs1UVVrVnJkdz09&pid=VkZaU1drMXJOVFpXV0d4UVVrZGtOUT09) Valószínűleg a készülékkel nincs gond, de a program amit hozzá adtak az őrületbe kerget (WeatherCapture 1.4.2)......Be lehet állítani hogy milyen gyakran mentse az adatokat, a leggyakoribb az 5 perc, erre állítottam, mert minél többször ment annál hitelesebbek a mért adatok. Amikor megpróbálom letölteni az adatokat akkor lehet választani hogy mekkora időközre vagyok kíváncsi: az utóbbi 1 órától a végtelenségig. Gyanús volt hogy az órák mennyisége és az 5 perces mentések száma alapján valami nem stimmel, de először azt hittem hogy a vevő egység elveszítette a jelet és ezért nem regisztrált. Aztán elkezdtem 1 óránként növelve az értéket lekérdezni, és kiderült hogy 7 órás intervallumnál már valami nem jó. Csatolom a képeket az elmúlt 6 és a 7 órás időszakról, látszik rajtuk hogy a 6 óráson 145 mérési adattal számol, a 7 óráson meg már csak 63-al és a két grafikon köszönő viszonyban sincs egymással. Ha van valakinek ötlete, vagy esetleg tud olyan univerzális programot amivel ez a készülék is menne, kérem jelezze, mert sokat segítene. Láttam a neten egy két programot, de ami biztosan kezelné ezt a készüléket az fizetős, amit meg le tudtam tölteni azzal nem boldogultam. Előre is köszönöm a segítséget és bocs az OFF-ért
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Jelen pilanatban igy fest a szélmotor még nincs összerakva a cucc.
Leirom a milyen anyagok kellettek hozzá: -6x6cm vastag fenyöfa -0.5cm vastag rétegelt lemez 2cm vastag rétegelt lemez Esztergályosom csinálja már a tengelyét majd azt is megmutatom. Máma terveim szerint tartó oszlop is legyártásra kerül. További szép napokat. ![]()
Játéknak jó lesz, de sok áramot ne várj tőle.
![]()
Majd meglátjuk mi lesz ha nem válik be szép dísze lesz az udvarnak 20ezer ft-ból csodát ne várjon senki ennyibe van eddig ez a pörgenytyü.
A sok lapátos szélkerekeknek elég alacsony a fordulata,ezek jók pl. membrános vizszivatyukhoz,de áram termelésre alkalmatlanok,vagy áttétellel nagyon alacsony hatásfokuak.Áram termelésre sokkal alkalmasabbak a 3 lapátos sz.kerekek.
Hát ez nálunk nem igy van .Sajnos nincs mindig jó szél ,ami egy 3 lapátost elátna . De kisebb szelek többször huzamosabb ideig is fujnak .Ezért inkább a sok lapátosra szavazok és maradok ez mellett.
én is a soklapátos verziót támogatom, erős összefügést sejtek a lapátfelület és a tényleges súrolt felület között, erre akarok majd méréseket végrehajtani. Áttételre bolygókerekes "hajtóművet" gondoltam..
Ebben az esetben szerintem csak megfelelöen tulméretezett,és áttétellel ellátott soklapátos sz.kerék a ,,,kiut,,, .Persze ez ki kell probálni.
Nekem ez egyfajta kisérlet de én is a 3 lapátosra szavazok fenyöfagerendából ugy szabom le a lapátot ahogy nem akarom
![]()
Időnként emlegetik a "zöldek" hogy a szélgenerátor azért nem jó mert zavarja a madarakat.......csak éppen a madarakat nem kérdezte meg egyikük sem.....
A ,,,zöldek,,, egy részéröl nekem is megvan a magam külön bejáratú véleményem.Egyesek szerint a környezet védelmében egységesen vissza kéne másznunk a fára,és esetleg makognunk is.De szerintem bizonyos akciójuk mögött nagyon jól sponzorált érdekek huzodhatnak meg.Ez nem zárja ki hogy a környezetünk nagyon is komoly védelemre szorul,de ezt tehetnék jóval ésszerübben is.
Itt a közelünkben ,Bükkaranyoson van egy nagy szél gen. Talán 2 MW os,van egy pár egerészöjv akik a gépházról figyelik a rétet. Nem érdekli őket a forgó lapát a másik oldalon.Elhullott agyonvert madarakat sem látni a környékén.
Üdv mindenkinek!
Érdeklődnék,hogy Hugh Piggott leírása megtalálható-e lefordítva valahol?Előre is köszönöm a segítséget ![]()
Tudomásom szerint eddig nem akadt senki,aki le merte volna forditani magyarra,és ezt közkincsé is tette volna.De,gondolom,biztosan találsz szükebb környezetedben valakit,aki némi honorárium(mondjuk néhány üveg sör) fejében leforditja neked.Megjegyzem én is igy fordittattam le magamnak.
Üdv mindenkinek!
Ma végre elkészültem a szélmérő kütyüvel. (Ez alapján:Bővebben: Link Még nem a végleges helyén van de már tesztelem.
Nagyon jó lett! Nagyon tetszik. Régen én is csináltam ilyet, csak a biciklis sebességmérőt nem tudtam hozzáállítani, mert bmx kerék méretű volt a legkisebb átmérő amire még be lehetett állítani...
Más: Az lenne a kérdésem, hogy ideiglenesen, miből, hogyan lehet csinálni könnyű, kb 30 cm-es lapátokat? Van egy videómagnóból származó befűző motor, aminek rendkívül jó a csapágyazása, nagyon kicsi az ellenállása, ezt nem tudom hasznosítani generátorként, de kíváncsiságból csinálnék egy szélkereket, hogy lássam mennyire forgatja a szél... Miből, hogy lehetséges? |
Bejelentkezés
Hirdetés |