Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Kedves Zoltán, Köszönöm a segítségedet. Az erste a rádióm működött! Tehát van antannám. A fülhallgatóm 2x2200 ohmos. Nem volna elég? Mindenesetre megfogadom a tanácsokat.
Este valamit fogtal halkan egy valamilyen szoba antennaval.
A tekercs adataid? Menetszam , tekercsatmero, huzal atmero? A halgatokat kosd sorba! Annyira egyszeru, hogy nincs miert ne mukodnie amennyiben van egy jo antennad.
Tiszteletem, megnéztem egy másik rádión, adás van. Tehát, a szerkentyűmmel van a baj... Csak jönnék rá...
A tekercs adatai: 117 menet. 0.5 huzalvastagság, 45mm tekercsátmérő. Az első leágazás a 30. menetnél, a második leág. a 40. menetnél, a következő az 50.menetnél, 60.menetnél, 70., 80., 90., 100., 110., s az utolsó lágazás a 117. menetnél.
WoW! Szól a detektorosom! Kedves Köbzoli, kedves segÍtöim, mindenkinek nagyon köszönöm a morális, és tehnikai segítséget!
Visszacsatolni csak többlet energiábol lehet. A rajz formailag hasonlít a visszacsatolt audionhoz, igen ám, de az audión aktiv eszköz, erősít, így van miből visszacsatolni.
Lathatod, hogy a vasarhelyi ado fogasahoz neked a forgokondi kapaitasa 61.868 pF kell legyen az adott induktivitashoz.
Igy igaz, no komment.
Mivel szures (RF szures) elott tortenik a visszacsatolas elkepzelheto, hogy a maradek RF jel hozzaadodik a bemeneti jelhez. S igy egy kis HF kimeneti feszultseg novekedest okoz, Az illeto meg eskuszik, hogy a szelktivitas no meg. Ez nem lehet mert a viszacstolas teheli a modulator kort es annak a Q erteket rontja egy kicsit. Erzesem szerint azert tunt a kivitelezonek a szelektivitas novekedes mert az antenna induktivan van csatolva igy annak a kapacitasa ellenallasa nem terheli a rezgokot olyan merterkben mind ha direkt kotnenk ra. Szoval ez vitathato, meg kell epiteni es akor tunik elo igazabol, hogy mire kepes.
Szuper! Nagyon kösz! Már másfél órája a detektorosomat hallgatom, mint az öregek ! Megérdemled a pontot! De mindazok is, akik segítettek nekem. Heny vajjon mit csinált a rádiójával?
Egy kepet legyszives a vevorol!
Itt van... Még a fülhallgatót kell megoldjam úgy, hogy ne kelljen zartsam a kezemmel a fülemnél, s be kell dobozoljam a rádiót. De először meg kéne oldjam azt, hogy fogjon több adót...
Igazán nem is tudom, nem számoltam ki a frekvenciáját... Nem is fogom egyelőre...
Örülök, hogy működik!
Még Henyének kell megszólalnia!
Mi volt a hiba?
A forgókondit ki kellett forgatni majdnem egészen, én meg csak félig forgattam ki, mert arra gondoltam, hogy hát úgysincs adó ott kint, ha itt bent nem volt... így hát véletlenül egy alkalommal kiforgattam, s bejött. Persze, miután szétszedtem minden szálat, s alaposan lekapartam a cínt. Felesleges volt szétszedni, addig is működöt, csak nem tudtam, hogy hova kell forgatni a forgókondit. Igaz, hogy egyetlen adót fog, de meg vagyok elégedve vele. Ez az első detektorosom.
Gratulalok hozza !
A gyakorlatert meg kell szenvedni!
Kozephullamu adok: 1197 KHz - Brasov 1323 KHz - Tg. - Mures 1593 KHz - Miercurea Ciuc
Ezek szerint a vevőm 1323KHz-en dolgozik?
Nem igen, hosszuhullamon egyedul a Bucarest1 van ha jol tudom.
A tobbi mind kozephullamon van. Most mind keresem a frekvencia kiosztast romaniaban de meg nem talaltam. Fellepek egy forumra ahol megmondjak a sracok , hogy jelenleg milyen adok mukodnek kozephullamon.
Heny-ke radioja is kellene szoljon.
Esetleg nincs megfelelo antennaja vagy hangolasi problemai vannak. Igazabol egy jo antenna a diodas radik eseteben fel siker. De ezt itt mindenki tudja. Ps: Heny-ke kapcsolasi rajzat hol talalom meg?
Akkor miért nem mutatod a rajzát?
(Mondjuk, el tudok képzelni egy kapcsolást, de azért lehet cifrázni...) Lehet, hogy valamilyen titkos, féltve őrzött ...
Sejtettem, koszi, hogy megerositettel !
Igazsag szerint nem is fognak neki egy diodas radionak amig nincs egy jo antennam. Mar erossen lusta vagyok, hogy felmasszak a tetote es kihuzzak egy 20-50 meteres antennat. Egesszen massal foglakozom. Aljon itt egy kep _lenyegeben a nagymeno Crystal Radio-s sracokkal levelezek ahol megvitatjuk a dolgokat. Ez egy nemzetkozi Crystal Radios halozat ahol a kulonbozo epitesi szamitasi modszereket megtargyaljuk amelyek aztan a neten kozlesre kerulnek. Nem vaganykodasbol szurtam be a kepet, a sracok is mielott epitenenek valamit elso dolguk, hogy egy jo antennat keszitsenek (azert mar meg van nekik). Ps: Az illeto urak oldalai itt meglathato: Bővebben: Link
Koszi igazan kedves vagy!
Nem mutatom meg senkinek sem! Egy kis adat is erdekel a tekercsrol. Pld. tekercsatmero. huzalatnero, tekercselesi hossz , a forgo kezdeti / veg kapacitasa, dioda tipus, halgato impedanciaja vagy DC ellenallasa stb. Ps: Az antennat csak ugy direkte vagy egy kondin keresztul kotod a rezgokorre?
Hat ez igy nem igazan jo mert az induktivitas "ha jol szamolok" az adott meretekkel 180 menetre es 0.35 mm lepessel 778.17537 uH.
Innen radbizom a kapacitas (forgo) ertekenek a kiszamitasat a brassoi frekvenciara. A ketszer 130 ohmos halgato sem megfelelo. Sorba kotve 260 ohm. Ez inkabb terhelo ellenallas szerepet tolti be mind a halgatoet.
Na ugy na_ mondta a szekely amikor a felesegebe a villam beleutot.
130 menetnel L= 405.900 uH mar szinte baratsagos.
110 menetnel L= 290.61 uH ez mar jobb. Innen mar csak a forgo kapacitasa kell megfeleljen , hogy rezolaljon a rezgokor az 1197 kHz frekvencian.
Az igazat megvalva nincs kikotes a tekercs induktivitasara nezve.
Igy vagy ugy be lehet rezonaltani. Termeszetesen kialakult egy nemzetkozi ertekrendszer es ezt figyelembe veve gyartjak a forgokondikat ugy, hogy a kapacitas valtozasuk megfelejen a frekvencia atfogasnak.
Nem voltam messze a megfejtéstől, de a rajz nélkül nem ment volna!
A hallgatóval valamit tényleg kellene kezdeni, mert az szerintem nem jó. Vagy kellene szerezni Henynek kristály fülhallgatót, vagy kimenőt kellene hozzá készíteni. Esetleg abban bízol, hogy nagyobb antennával így is megszólal? (Az én antennám 2,5m szobai.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |