Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró készítése

Témaindító: Dr.Megavolt, idő: Jún 12, 2007
Lapozás: OK   10 / 29
(#) Epracer válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Ami most rajt vannak azok 18 cm átmérőjűek, és 2 cm magasak, 2 db, belső átmérőjüket nem tudom.
Próbálkozzak M 12-esekkel ?
http://logotech.hu/index.php?module=termekek&sub=termekek.php&akt_m...tart=9

2 db elegendő lenne ? nagyjából dupláznám.
Amúgy az összeszerelés utáni felmágnesezés mit jelent ? erre még nem jöttem rá
(#) Epracer válasza Epracer hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Itt 0,81-ről 0,49-re esett vissza összetett jóság. De gondolom így is elég nagy a szórt mágneses tér.
(#) pl13 válasza Epracer hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Nem, így csökken a mágneskör szórása, ha végiggondolod. Ezt használják mágneses árnyékolásnál is.

Hogy mekkora mágnes kell, azt nem tudom, ez attól függ, mekkora fér el. nem ismerem a hangszóró méreteit.

mondjuk ezt tisztán nem értem hogy tud vason kivül is hatással lenni a légrésben a térerősség nagyságára.
Az alsó pólusvas kissé kúpos, szval oldalt kb 6-7 mm hely marad a segédmágnes és a alsó vas között, gondolom ez jelentősen csökkenti hatását rá.
(#) Epracer válasza Epracer hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

ő lenne az

P1160580.JPG

És mi lenne, ha az alsó pólusvas alá raknám a tekercset ?
hogyan tudok számolni térerősséget állandó mágnes, illetve tekercs esetén ?
(#) gyzoli válasza Epracer hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Fizika óra ismereteimet felhasználva aszt hiszem tudok segíteni:

Az állandó mágnes indukcióját inkább mérik, sem mint számítják, abban nem tudok segíteni.
A tekercs indukciójának nagyságát a Biott-Savart törvény adja, beszkenneltem a füzetem egy részét, a képen láthatod.

A tekercs belsejét kitöltő anyag általában levegő, ennek mágneses permeabilitása 1, így a
mű=1*(4*pi*10 a -7 hatványon)
ha a vasmag van a tekercsben, akkor annak a permeabilitását keresd meg a neten, mert nem tudom, és akkor a most leírt képletbe az 1-es helyett beírod azt az értéket.

remélem érthető voltam, ha valami nem helyes, akkor jelezzétek.

scan0003.jpg

(#) pl13 válasza Epracer hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

elkezdtem válaszolni tegnap, de aztán csak elaludtam. Tehát mivel az alsó fedőlapra a mégneskörben lévő mágnessel azonos pólust ragasztod, ezért a vasmag felőli pólust erősíted, így növelve az indukciót.

Ugyanezt, vagy hasonlót eljátszahatod tekerccsel is, de a probléma ott is az, hogy a kúpos vasmag miatt sokat csökkenne a hatása. Esetleg a tekercsnek is kéne egy vasmag, amivel lehetne koncentrálni a hangszóró alsó fedőlapjának középső, - ha jól látom - viszonylag egyenes részére.
(#) Csaszu válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Tekercs talán jobb lenne, azt tudom kúposra, az alsó fedlaphoz igazítani, és mellette meg tudom találni az áram szabályzásával a legoptimálisabb gerjesztést.
(#) Epracer válasza pl13 hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Azthiszem mégis a te variációdat próbálom meg.
Szval az alsó pólusvas alá egy tekercs, talán vasmaggal.
Tudnál segíteni hogy a vasmag miből legyen, hogyan tudom legjobban koncentrálni arra a kis területre ?
Maga a sík felület 8 cm átmérőjű, és 3 cm az alsó fedlapon lévő kör alakú furat. A tekercset 12 V-ről szeretném gerjeszteni, lehet akár több száz Amper is.
Lényegében csak 3 másodpercig lenne gerjesztve a tekercs.
válaszod előre is köszönöm
(#) varttina válasza Lázár Péter hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Szia!
Igazán szép munka! Én is hasonló hangszórókat akarok építeni, de fogalmam sincs, hogyan fogjak hozzá. Megtehetném, hogy valakivel elkészíttetem a membránokat, de számomra nem a kész hangszóró a lényeg, hanem az építés. Egyszóval saját magam akarom valahogyan összehozni.
A kérdésem az lenne, hogy miként fogjak hozzá. Addig oké, hogy megfelelő vastagságú száraz deszkából kivágok egy kört, de utána fogalmam sincs hogyan tudnám azt megmunkálni. Fogjam be a fadarabot egy satuba, vagy valami forgó állványra tegyem? A homorú, vagy a domború oldalával kezdjem?
Flexem van, esztergához sajnos mostanában nem jutok. A forgó állványt meg tudom oldani.
(#) gyzoli válasza varttina hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Ha van flexed, akkor azt jó erősen rögzítsd 2 vagy 3 vas pántal az asztalhoz, és a fát mozgasd a csiszolólapon.

De szerintem a flex túl gyors, inkább csináld fúróval, az lassabb, szebben és óvatosabban lehet vele dolgozni, és az ujjad sem fogja lecsapni a csiszolólap.
(#) varttina válasza gyzoli hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Megpróbálkozom vele. Először tüzelőnek való deszkákat fogok elforgácsolni, majd ha eljutok egy olyan szintre, hogy tudok két egyformát alkotni, ami még jól is néz ki, és elg könnyű, akkor veszek valami jobb fajta faanyagot.
(#) gyzoli válasza varttina hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

ha sima fenyőből csinálod, szerintem az is megfelelő, és szerintem ne vágd először a kört, előbb csak rajzold rá a körvonalat, hogy a szélét a fának tudd megfogni, így biztonságosabb, és könnyebb.
(#) Lázár Péter válasza varttina hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Üdv. Ha kerítettél egy jó régi alapanyagot ami már több mint 10-éve szárad akkor abból vágd ki a kört dekopírral (ellenkező esetben ha friss a fa garantáltan eltörik vagy hajlik tapasztalat). Először a homorú felülettel kezd. Jó príma éles vésővel dolgozd ki a felesleg nagyát. Amikor kész a durva "teknő" tedd a flexedre a lamellás csiszolókorongot durvát, és szedd ki vele a maradékot. A homorú oldalt nem lehet vésőzni ezután ott is a korongozás marad. Miután ezzel megvagy akkor jön a kézi csiszolás tökéletesre. Illetve jó tanács vagy 2mm-rel nagyobb kört vágj ki, a szélét utólag lehessen pontosítani. Sőt membránszéltől függően kell kialakítani a famembrán széli dőlését. No meg a rengeteg por ami keletkezik, inkább szabad térben dolgozz
(#) varttina válasza Lázár Péter hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /

Köszönöm, a jótanácsot! Még a héten nekilátok, ha az idén elkészülök vele, az már jó. Van itthon egy használaton kívüli asztal, legalább 20 éves, valószínű abból fogom elkészíteni a végleges verziót.
(#) pl13 válasza Epracer hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Hát ekkora méretben gondolom lágyvas, és talán simán rúd alakú. De ezt nem tudom biztosan, hogy hogyan is volna a legjobb.
(#) Epracer válasza pl13 hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Akkor már csak csévetest kellene, talán fazékvasmagnak hívják, 30 mm belső átmérővel, kb. 100 mm magasan, vmi vastagabb falvastagsággal, 1800 W-al, és 500-as permeabilitással számolva 150 T-at kaptam indukciónak.
Honnan tudnék beszerezni valami hasonlót a célra ?
(#) pl13 válasza Epracer hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

A fazék az most szerintem nem jó nekünk. Az elvileg zárt, és pici a szórt tér.
(#) Epracer válasza pl13 hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

milyen alakúval lenne érdemes próbálkozni?
(#) varttina válasza Epracer hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Íme néhány példa. Ha tudsz esztergálni, akkor bármelyiket könnyen elkészítheted.

h_magnes.png

(#) pl13 válasza varttina hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

ok, de itt most nem erről van szó, és nem erre van szükség.

Egy sima vasrúd sztem megteszi. De ha valakinek van jobb ötlete...
(#) Epracer válasza varttina hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

végülis egy kompenzáló, segédtekercs lenne, szval az egyik pólusra nincs is szükségem, így megfelelne egy T alakú lágyvasmag ?
(#) Epracer válasza varttina hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Így szerintetek megfelene ?
(#) varttina válasza Epracer hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

A mágneses erővonalak mindenképpen önmagukba záródnak. A tekercs alján kilépő erővonalak nagy része az alsó fedlaphoz térnének vissza, a felső pólusvashoz csak néhány "eltévedt" erővonal térne. Csak az utóbbiak befolyásolnák a hangszóró működését. A jó hatásfokhoz szükség lenne egy olyan vas alkatrészre, amely a tekercs alsó pólusát a felső pólusvassal összekötné.
(#) Csaszu válasza varttina hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

fenntebb a linken, egy kb. azonos nagyságú állandómágnes, alsó pólusvas alatt kompenzálóként használva majdnem felére csökkentette a jóságot, de nemhiszem hogy a kompenzáló mágnes aljából a felső pólusvasba visszacsatolódtak az erővonalak.
De akkor leskiccelem a másik elképzelést
(#) Csaszu válasza Csaszu hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

(#) Csaszu válasza Csaszu hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

epracer voltam, csak másik user...
(#) pl13 válasza varttina hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

Féloldalasan is működni fog, a tekercs másik pólusa elég távol van az alsó fedőlaptól, szóval ez nem probléma.
Így még mindig jobban érvényesül a hatása, és kevesebb a veszteség mint a vasak "szélesítésével".
(#) varttina válasza pl13 hozzászólására (») Máj 3, 2009 /

A vasak szélesítésével semmit nem érsz el. A féloldalas megoldás működhet, de olyan, mint ha 20 centi széles légrést használnál. Ahhoz, hogy jó hatásfokon működjön a dolog, vason kellene vezetni a mágneses erővonalakat. Itt van erre két lehetséges módszer.
De ha van több száz ampernyi szűrt DC-d, akkor nem szóltam.

h_magnes2.png

Következő: »»   10 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem