Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Féklámpa-index kerékpárra, LED-del
Lapozás: OK   1 / 2
(#) cupi97 hozzászólása Máj 8, 2009 /

Szeretnék a kerékáromra egy féklámpát készíteni. Megoldható ez valahogy: Koszonom
(#) zolika60 válasza cupi97 hozzászólására (») Máj 8, 2009 /

Nagyjából egy vagy két féklámpa kapcsoló egy elem meg a ledek megfelelő előtét ellenállással. nem egy nagy dolog.
(#) zoly15 válasza cupi97 hozzászólására (») Máj 8, 2009 / 4

Szia!
Kisebb koromban az ismerősökkel ezt úgy oldottuk meg hogy, a hátsó fékre tettünk 2 drótot ami csak akkor ér össze ha a fék be van húzva, az egyik vezeték fix ponton van a másik "lengőkábel" ha összeér akkor világított egy led vagy izzó...
Ha az "érintkezőt" meg tudtad valósítani, ami lehet akár egy mikrokapcsoló is, akkor egy akkumulátor vagy elem a telep vele az izzó vagy a led sorosan _(ha led akkor előtét ellenállást kell méretezni hozzá amire itt a HE n van lehetőség..) majd az áramkörbe be kell iktatni az érintkezőt/ mikrokapcsolót..

Üdv!
(#) cupi97 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 8, 2009 /

Oyan féklámpa kapcsolot honnan tudnak szerezni?

(#) zoly15 válasza cupi97 hozzászólására (») Máj 8, 2009 /

Amit leírtam, tulajdonképpen az a féklámpa kapcsoló
A féklámpa kapcsolását össze tudod kötni, vagy szükséges hozzá rajz?
(#) cupi97 válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 8, 2009 /

Igen kellene! :yes:

Megrajzoltam.
Mondd meg az elem vagy az akkumulátorod feszültségét és hogy hány Ledet akarsz..

Eelem 4,5 V, 4led

Oké, azt elfelejtettem kérdezni hogy, milyenek a ledek?
Nagy fényerejűek?
Vagy simák?
Adatlapot tudsz róla?
Vagy egy linket ha neten vetted..
(#) cupi97 hozzászólása Máj 8, 2009 /

csak normális piros led

Felteszem a konkrét rajzot, ha kevesellnéd a fényerőt akkor utána kel számolni!
De ha kevés a fényerő és más ellenállást teszel (hogy jobban világítson) vigyázz arra hogy ne melegedjenek, mert akkor az átfolyó áram sok!
Ha valami probléma van, írj ide..

Üdv!
Sok sikert!

Köszikee!!

Én is köszönöm a pontot
(#) varttina válasza cupi97 hozzászólására (») Máj 8, 2009 /

Szia! Ha hozzájutsz valahonnan kidobásra szánt nyomtatóhoz, abban nagy valószínűséggel találsz erre a célra megfelelő végállás kapcsolót.
(#) eredetileg válasza varttina hozzászólására (») Máj 24, 2009 /

Sziasztok!

Azt hiszem ilyen kérdéssel még nem találkoztatok. De nekem most a gyakorlati része nem megy.
Hozzájutottam egy csomó SMD ledhez piros, kék és zőld.
Nagyon szépen világítanak 2,7 volton és szinte nem is vesznek fel áramot (10db párhuzamosan ~20 mA)

Gondoltam csinálok szép kis ezt-azt...
De nem megy illetve nem tartós. Annyira sérülékenyek!

Leginkább a telefon billentyűvilágítására használt ledekhez hasonlít.
Valakinek van ötlete arra, hogyan tudnám úgy összerakni, hogy ne törjön darabokra.
Vagy csak nyákra tudnám rátenni?

Köszi!
(#) zoly15 válasza eredetileg hozzászólására (») Máj 24, 2009 /

Szia!
Leg egyszerűbb a nyákra tenni...
Levegőben nem "biztonságos"....

Üdv!
(#) eredetileg válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 24, 2009 /

Igen, de ahoz jobb lenne hőlégfúvó...
Valhogy pedig elhasználom őket
(#) Norberto válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 24, 2009 /

Pedig ilyen hosszú HobbiElektronikás előélettel már tudhatnád, hogy párhuzamosan nem illik direktben összekapcsolni LED-eket. Előtét-ellenálláson keresztül lehetséges, azaz minden egyes LED-hez célszerű egy-egy előtétet alkalmazni és az előtétekkel együtt lehet párhuzamosan kapcsolni őket...

Ez azért van, mert teljesen azonos típusú LED-ek sem egyformák az elektromos paramétereik tekintetében, és emiatt azonos nyitófeszültség mellett valamelyiken például másfélszer nagyobb áram is kialakulhat, mint egy vele párhuzamosan kapcsolt példányon. És ez csak példa volt, a különbségek lehetnek kisebbek, nagyobbak is akár...
(#) Norberto válasza eredetileg hozzászólására (») Máj 24, 2009 /

Ennyire érzékeny típusokhoz jutottál hozzá? Amúgy azért komoly a kérdésem, mert én már jópár tíz féle SMD LED-típussal találkoztam, és egyik sem törik szét csak úgy. Ha kalapáccsal próbálnám meg egyengetni az életútjukat, maximum akkor számíthatnék hasonlóra... csipeszes megfogás, vagy pákával való forrasztás miatt még sosem láttam darabokra tört LED-eket
(#) bankimajki válasza Norberto hozzászólására (») Máj 24, 2009 /

ezzel én is egyetértek, és a hőlégfúvó mihez kell (max. kiszedéshez, de még ahhoz sem) pákával simán be lehet őket tenni panelra, de lehet hogy ezek spéci SMD LEDek, akkor nem szóltam
(#) eredetileg válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 25, 2009 /

Ezt a külön előtétest nem tudtam... (így is épp elég macerás)

A sérüléseket nem összeszereléskor, hanem használat közben szerezték és persze nem törtek szét csak a pad sérült meg. És ez is csak azért mert balga módon:

Fogtam egy vezeték darabot blankoltam, kiszedtem kettő szálat a sodronyból, egymás meléé helyztem őket, ónpasztával vékonyan bekentem, rápakoltam a ledeket és lassan rámelegítettem. mini usb csatakozóm van néhány... 1es 5ös lábra forrasztottam 49 és 51 ohmos ellenállásokon keresztűl.
Egy-két napig minden rendben is volt. Aztán jöttek sorban a sérülések...
Mint írtam a telefonok billentyűzetvilágítására használt ledekhez hasonlit a legjobban és van egy olyan infóm, hogy a jog ball led néhány típusú telefoon 4 színű, mégpedig úgy, hogy körben van négy 1színű led és ezek olyanok...

Próbáltam tőlem telhetően összeszedetten leírni a sztorit. Félretéve a fentiekben érzett iróniát. Köszönöm az érdeklődést!
(#) fajzat válasza cupi97 hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Egyszer egy barátom már csinált magának de zárlatos lett
(#) trabigo2 hozzászólása Júl 31, 2009 /

Féklámpát biciklire törvényesen lehet felrakni.
(#) GaborR hozzászólása Aug 3, 2009 /

Sziasztok!
nekem aztmondták hogy mikrokapcsolóval is lehet csinálni,és azt valahogy a vfékra kötni...aki érte az irja meg légyszii!
köszi
(#) Macsek71 válasza GaborR hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

V-fék fékkarban van egy csavar ami a kar pozícióját állítja. Ezt sokan nem használjuk... Csavar helyére menetes cső, a csőbe rúd, cső végére bontó nyomógomb...
Működés : alaphelyzetben a fékkar a rúdon keresztül benyomva tarja a nyomógombot ( bontva van). Fékezéskor (kar meghúzása) a rúd "elengedi" a nyomógombot - záródik az áramkör

Nekem évek óta szolgál egy ilyen megoldás....

B verzió :
Állítólag létezik mágnesre bontó reed cső (hall is jó) . Fékkarba pici mágnes, házra érzékelő. Kar nyugalmi helyzetben legyen érzékelhető ...
(#) Frodo94 válasza Macsek71 hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Üdv! Szerintem a morze reed relé tudja azt, hogy tudja bontani is és összekapcsolni az áramkört. Szóval mint egy normál relé.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) danca hozzászólása Máj 26, 2011 /

Hello!

Én már csináltam ilyet és tökéletesen működik a mai napig. A fékkarba tettem két drótot a két oldalra, ha az összeér, akkor nem világít, ha pedig nem ér össze, akkor világít. A rajz paintos, remélem látható

kapcsolas.jpg

(#) laszlo987 válasza Frodo94 hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Tökéletes a reed relé, egy kis márnessel
(#) peti-5000 hozzászólása Dec 30, 2011 /

Hello, olyat szeretnék csinálni hogy, a kerékpáromra akarok indexeket, olyat szeretnék mint gondolom sokan ismernek amilyen a simsonokon vannak, csak nem tudom h kivitelezhető e és h mik kellenek hozzá. Gondolom akksi kell meg ugye egy kapcsoló de ezeken kívül kell még valami ? És hogyan tudnám összehozni ezt tehát hogyan kössemm össze h működjön is?
(#) peti-5000 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

köszi szépen de egy valamit nem értek :S a tranzisztoroknál ott van ugye hogy 2 kell BC182, 183 .....
ez azt akarja jelenteni hogy mind1 melyik kettőt csak egyezen ?
És még valami gondolom ha a két vezetéket forrasztok rá a led helyére és kivezetem kb 50 cm-t és úgy rákötöm a ledet akkor az ugye úgy is jó lesz ( szerinted nem fog megtörni vagy ilyesmi ) ?
Jah meg azt akartam hogy lehet e külön működtetni a két villógót egy kapcsolóval meg ugye egyetlen áramkörrel ?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem