Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kikapcsolás utáni hűtés PIC vezérléssel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) tpeti90 hozzászólása Aug 17, 2008 /
 
Hali!

Van egy nagyobbacska teljesítményű reflektrom mely 12V-ról működik és nem először vágta galyra az izzót. Eleinte menet közben haltak be ekkor tettem rá egy 5V-os ventilátort mely megoldotta a hibát de a nagy probléma most az, hogy kikapcsolom hosszas használat után máskor mikor szeretném bekapcsolni az a nagy helyzet, hogy az izzó halott...

Arra gondoltam PIC vezérléssel építenék hozzá egy kikapcsolás utáni hűtést. Amit úgy képzeltem el, hogy a tápról kap 5v-ot a PIC ami stabill állandóan ott van kap még egy 5v-os bemenetet ami eltűnik kikapcsoláskor. A PIC bekapcsolástól számítva adna kifelé 5v-ot viszont mikor eltűnik az a bizonyos 5v utána még 5percig működne a venti mert úgynéztem ez elegendő a visszahüléséhez.

Nos mivel PIC programozásom annyi mint amennyi az ősember olvasási képessége ezért hozzátok fordulok. Sajnos nem szeretném megtanulni lehet rossz hozzáállás de valószínüleg soha többé nem lesz rá szügségem. PIC 12C508as típust néztem ki magamnak ami szerintem tökéletesen megfelel nekem.

Így várok ötleteket magához a forráskód elkészítéséhez de egy elkészített kódnak jobban örülnék

Üdv, Peti
(#) atesz93 válasza tpeti90 hozzászólására (») Aug 17, 2008 /
 
Szia
Ezt 555-tel is meg lehet oldani, felesleges piccel.
555-höz pedig a cikkek között találsz egy nagyon jó leírást.
(#) tpeti90 válasza atesz93 hozzászólására (») Aug 17, 2008 /
 
Persze tudom. De mindenféleképpen PIC-el szeretném elkészíteni mert eléggé szűküs a hely és az pont elfél 555-höz kellenek kondik-ellenállások és nincs elég hely hozzá ahova szeretném beépíteni. Meghát tudtommal olcsóbban jön ki És hamár van egy olyan eprom égetőm ami képes ezt a PIC-et programozni akkor miért ne? Ráadásul ilyen PIC-em is van itthon csak az a gond, hogy nincs mit beleírni még...
(#) Topi válasza tpeti90 hozzászólására (») Aug 17, 2008 /
 
Idézet:
„Ráadásul ilyen PIC-em is van itthon csak az a gond, hogy nincs mit beleírni még...”


És mi tart vissza? Ez egy perces program, ezért nem kell téma.
Ne várj, míg valaki megírja helyetted, hogy neked csak beégetni kelljen.

Ha nem értesz a processzor programozáshoz, itt az idő nekifogni. Találsz rengeteg cikket itt a HE-n is. Tessék gondolkodni, tessék venni a fáradtságot, hogy megírd magad.

Idézet:
„egy elkészített kódnak jobban örülnék”

Ne dolgoztass másokat. Írd meg magad a kódot, ne csak "utánépíts".

Nekem is van cikkem, PIC-es időzítő. Abban is ott a segítség.

(#) tpeti90 válasza Topi hozzászólására (») Aug 17, 2008 /
 
Persze gondoltam ez lesz az első reakció meg is értelek. Csak ott van a gond, hogy keresek csak éppen nem találok amit meg találok nem értem...
(#) SzervízMacska válasza tpeti90 hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
555-höz nem kell külön 5 voltos tápot beépíteni, elég neki amiről a reflektor megy. A hűtés idejét is szabályozhatnád a potméterrel, és szintillesztéssel sem kéne bajlódnod. Arról nem is beszélve, ha rövid lesz a picben az időzítés, holnap rísz hogy írják át a programot?
(#) tpeti90 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Rítam pár sort Pü-ben. Előre is nagyon köszönöm a pozitív hozzáállásodat a problémámhoz.
(#) Madárpók válasza tpeti90 hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Esetleg valami termisztorral nem lehetne megoldani? A lehető legközelebbb odateszel egy melegen vezető termisztort és amíg meleg megy venti.
(#) frrrrr válasza tpeti90 hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Az izzók általában bekapcsoláskor "szoktak" tönkremenni, mert a hideg izzószálnak kisebb az ohmikus ellenállása, mint a forró szálé. Én a "lágyindítással" próbálkoznék.
(#) Norberto válasza frrrrr hozzászólására (») Aug 19, 2008 /
 
Mellesleg nekem is ez volt az első megérzésem a dologgal kapcsolatban, mikor a topiknyitó hozzászólást elolvastam... a kikapcsolás utáni hűtés viszont nem szükséges, hiszen a kikapcsolási/lehűlési folyamat az úgy jó, ahogy van, pont az az, amit nem szabad sürgetni! Ezzel ellentétben viszont a bekapcsolási folyamat az, ahol be kellene avatkozni, lehetőleg elég drasztikusan, miszerint, ahogyan azt frrrrr kolléga is írta, pont a bekapcsolás pillanatában szoktak eldurranni az izzók. És ebben teljes mértékben igaza van.

Tehát a dolog másik végét (bekapcsolási folyamat) kéne szemügyre venni!
(#) huba válasza Norberto hozzászólására (») Aug 19, 2008 /
 
A projektorizzókat szokták kiakapcsolás után még hüteni. Igaz ott valószínüleg ha megállna a keringés megolvadna a doboz.
(#) tams hozzászólása Aug 19, 2008 /
 
Ha föltétlen hűteni akarsz akkor először próbáld manuális kapcsolással. És így nem dolgozol fölöslegesen és könnyen beláthatod, hogy azoknak lesz igaza akik szerint a lágyindítás lesz a nyerő.
(#) proba válasza tams hozzászólására (») Aug 19, 2008 /
 
Kivéve, ha nem fix a lámpa ,és a mozgatásig nem hül ki eléggé.(nekem egy két égőm ezt bánta.)
(#) ebke hozzászólása Máj 14, 2009 /
 
Sziasztok!
Nekem is hasonló problémám volna, mint a topiknyitónak. Csak én XBOX konzolra szeretném alkalmazni. Sajnos a mostani Xboxoknak a kikapcsolás utáni túlmelegedés az egyik gyenge pontja. Leállítás után, nincs több levegő ami hűtse a procit. Így az nem tudja leadni a meleget és a forrasztásai felszakadnak az alaplapról. Ezért kéne még kb 4-5 percig üzemeltetni a ventiket, kikapcs után.
Láttam már a neten pic-es megoldásokat 7-8E Ftért.
Szerintem szemétség a 400Ft megoldásokat sokszorosáért adni. Ezért szeretném én megépíteni.
Fix 5V táp van a gépből. Megvan a pont is ahonnan lehetne ellenőrizni a ki, be kapcsolt állapotot.
Ha van valakinek ötlete, hogy kezdjek neki, kérem ossza meg! Kezdő vagyok még a pic-ekben, de szeretném megtanulni.
(#) potyo válasza ebke hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Ha leírod, hogy milyen az a jel, ami alapján el lehet dönteni, hogy be van kapcsolva vagy nem az xbox, akkor talán összeüthetünk valami egyszerű kapcsolást. Mert a PIC az minden, csak nem egyszerű, illetve ide egy kicsit ágyúval verébre kategória lenne a PIC.
(#) didyman válasza ebke hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Az előző kérdező is helyproblémákról beszélt. Basszus. Egy FET, egy kondi, egy ellenállás, egy dióda. Kondiból a FET miatt elég kicsi kapacitás is, ami kicsi méret, egy ilyen időzítő körömnyi helyen elfér, egyszerű és működik. Még az 555 is túlzás, hiszen nem precíziós időzítés kell. Olyan kár, hogy az elektronika is teljesen elszakad az alapjaitól és sok mai lelkes kezdőnek már a PIC-kel kezdődik, pedig olyan érdekes és szép alapjai vannak.

A prolémáról. Kikapcsolás után a CPU/VGA már nem ad le meleget, relatív kis felületű magja kb. másodpercek alatt a környezetéhez, vagyis a bordához hűl (míg a reflektor egy igen nagy hőmérsékleten izzó szálról a rossz hővezető levegőnek igyekszik leadni termelődött hőjét, ami igen nagy mechanikai igénybevételt jelent, ha a kényszerszellőzés hirtelen megszűnik). Ezután pedig egy lassú lehűlés következik. Ezt gyorsítani ventilátorral, pont olyan hatást ér el, amitől a forraszt kímélni szeretnénk, ez pedig nem a nagy meleg, hanem a gyors, nagy mértékű hőmérsékletváltozás. Ez a gondja melegedéskor, bekapcsoláskor is és üzem közben is, és ezen szokás segíteni egy állandó, ventilátoros szellőztetéssel: Én inkább ezt javaslom, csökkenteni a hűtőborda hőmérsékletváltozásának ütemét. Ezzel együtt erősen ajánlott a hűtendő felületeket újrapasztázni is. Sajnos a forraszok ridegsége miatti elfáradás időzített jelenség, gondos kezeléssel is jellemzően előfordul, szerencsére egy jó BGA rework-kel a hiba megszüntethető és későbbi előfordulása megakadályozható.

A 400Ft-os pic-ből úgy lesz 7-8k-s vezérlés, hogy aki ezzel foglalkozik, az felprogramozza, járulékos alkatrészekkel együtt panelba rakja, dobozolja, reklámozza és még meg is akar élni belőle, meg nem magyar órabérekben gondolkozik. Nem is az ár a probléma itt, hanem az, amikor az ember jön hitetlenkedve, de hogy az egy 400ft-os alkatrész (ami egy időzítés miatt marha felesleges). Majd elhiszed, ha ebből próbálsz megélni, hogy nem ez számít, és ha egy órát eltökölök egy ilyen apró vezérléssel is, mire a boltban ácsorgásból (mert ez is munkaidő, az alkatrészeket be kell szerezni, nem csak otteremnek a polcon, a páka, PC meg árammal megy, nem szenteltvízzel, ráadásul amortizálnak) dobozolt termék lesz a postán csomagolva, akkor az nekem nem éri meg 2-3k-s árral, amiből egy ezres az anyag+áram+amortizáció, mert a mekiben jobb órabér van.
(#) ebke válasza didyman hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Didymen igazad van a 8000Ft ár ügyében. Aki ebből akar megélni, az mindent bele kell, hogy számítson az árba.
+ keresni is akar belőle. De a páka és alkatrészért sorbanállás nekem is van és megy. Megasztán többe nézem azt, amit magamnak rakok össze, mint a készet. Addig is elfoglalom magam.
Ezért is vagyunk itt a forumon
Így néz ki a más által elkészített vezérlés.
Bővebben: Link
Nem tudom, hogy ez pic vagy más esetleg.
555 kapcsolás is érdekelne, ha erre a célra megvalósítható.
Technikai adatokról: Az xboxban találtam fix 5 V tápot. + egy forrasztási pontot ahol bekapcsolt gépnél, saját méréseim alapján 4,01 volt van. Kikapcsolt állapotban 0 volt. Erről a pontról tudná a kapcsolás, hogy működik vagy sem gép. Ha nem érzékel semmit, 5 percre 5-6 percre működtetné még a ventiket. A ventillátor vezérléshez 3,14volt megy ki.
A csatlakozási pontokat, a neten keringő leírásból szedtem. Berakom mellékletbe, ha nem gond.
Köszönöm segítségeteket!

overcool.pdf
    
(#) didyman válasza ebke hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Ja, hogy a felprogramozott pic-et kapod meg ennyiért és aztán szereldmagad? Hümm .
Érdekes a tulajdonságok között a kis fogyasztás .
A FET-es időzítés szintén egyszerű, egy lehetőléeg logikai szinttel vezérelhető, pár A-es FET kell. GS közé egy pár MOhm-os ellenállás, vele párhuzamosan a kondi, amit a szokásos, T=0,7*R*C képlettel tudunk számolni (T helyére s-ban helyettesítünk), a dióda nyitóirányban kerül a 4,xV-ra kerülő pont és a G közé, a G felé néző katóddal. A FET közvetlenül kapcsolhatja a ventit az 5V-os tápellátásával, a S földre kerül, a D a venti értelmszerű pontjára. Én mindenképp javasolnám ezt az állandó üzemet, és a késleltetés is benne lehet így (bár én nem javaslom, illetve rövidebb lefutással), vagy ha a hőfokfüggő vezérlés marad, akkor még kicsit bonyolódik (a ventivezérléshez megy akkor a D, de nem tudom, hogy itt negálni szükséges-e, ez plusz egy fokozat). SMD alkatrészekkel akár kisebb is lehet, mint a 8 lábú IC. 555 felesleges, nem a pontos időzítés alényeg, hanem hogy legyen valamekkora.
(#) dickheadz hozzászólása Jún 21, 2009 /
 
didyman:
Az XBOX-nál alapból van ventis hűtés, de nem közvetlenül a hűtőbordákon, csak a ház hátulján (ez inkább csak "szellőztetés). Az a legnagyobb gond, h a GPU-nak sokkal kisebb és rosszabb hőelvezetésű a bordája, mint a CPU-nak. Ráadásul a GPU üzem közben jobban is melegszik (90nm chip), mint a 65nm-es CPU.
Csak sajna a kényszerített hűtést nem olyan 1xű megoldani, mert rossz a helykihasználás is - pont fölötte van az optikai meghajtó
Utánhűtés(overcool) létjogosultsága igazából engem sem győzött meg - pl. PC-knél sem alkalmaznak ilyen megoldásokat, és ugyebár ott fel sem merült ilyen probléma...
Vszleg ott van a kutya elásva, h a hűtőbordák rögzítését eléggé bénán oldották meg(X-Clamp) és emiatt a nyák és a proci vetemedik/elmozdulhat egymáshoz képest. A másik dolog, amit okolnak, az az ólommentes forrasztás rosszabb minősége/ridegsége (legalábbis ebben az esetben).


Hogy vmi építő jellegű is legyen a hozzászólásomban:
Az első Overcool-okat pontosan 555-ös IC-vel oldották meg + igényesen, zsugorfóliázva árulták; csak a vezetékeket kellett bekötni.
Az újabb fajták már PIC-esek (PIC12F609) - nem akartam elhinni, h tényleg csak a PIC-et kapod meg, és ilyen tré módon szerelik a tápcsatira....
Ha valaki a DIP8-nál is kisebb méretet akar, akkor SO8 SMD tokozás, vagy pedig a 10F-es PIC széria. Ezeket ráadásul ki lehet egészíteni extra funciókkal(pl. hőmérséklet-figyelés, PWM szabályozás), így már van létjogosultsága a mikrovezérlőnek
Amennyiben tényleg van rá igény, akkor nekifekszem a dolognak - magamnak úgyis akartam csinálni 1et.
(#) gerg0 válasza dickheadz hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Tudom ajánlani még az Atmel ATTiny24-es vagy az ATTiny45-ös mcu-kat. Ezekkel már direkt lehet hőmérsékletet mérni és SO8-as tokban szintén kaphatóak.
(Csak hogy ne mindig mindenhol Pic legyen.)
(#) potyo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
Arról meddig is forogna egy 100mA-es ventilátor?
(#) ebke válasza dickheadz hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
dickheadz!
Engem érdekelne a dolog. Nagy segítség lenne, ha összedobás után megosztanád velünk. Sajnos én nem vágom ennyire a témát.
Köszi előre is!
(#) dickheadz hozzászólása Jún 22, 2009 /
 
potyo:
mit 100?! 400mA!! így még jobb
Bővebben: Link
ebke:
hát annyira én sem vágom, mint potyo és a többiek itt, de ez azért még menni fog. Amint visszakapom a boxomat, nekiállok kísérletezni.
(#) ebke válasza dickheadz hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
dickheadz
Ha szükséged van az alaplapi bekötési pontokra, szólj! Feldobom a képeket valahova.
(#) dickheadz válasza ebke hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
ebke:
Úgy tűnik, jövő 7en már végre megjön a 'kicsike', úgyhogy a 7végén talán neki is állhatok a project-nek. Viszont mielőtt nekiállnék, pontosítani kéne pár dolgot.
Sztem ne offoljunk itt (legfeljebb majd kap 1 külön topic-ot vagy cikket a téma) - dobj 1 mail-t a címemre, és akár még MSN-re is mehetünk megdumálni a többit.
(#) kriszo válasza dickheadz hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Sziasztok,555 el hogyan lehetne megoldani?
(#) kaqkk válasza kriszo hozzászólására (») Szept 19, 2009 /
 
Monosabil alapkapcsolás.
(#) kriszo válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 20, 2009 /
 
Köszi,már megcsináltam azóta és tökéletesen mukodik
(#) bence192 hozzászólása Ápr 24, 2010 /
 
sziasztok én is egy boldog xbox tulajdonos vagyok érdekelne hogy valaki haladt e valamit a témával kapcsolatban, érdekel a pic-es megoldás is, és a bekötési pontok a 555 monostabil kapcsoláshoz mit hova hogy kell kötni, hogyan is működik a beavatkozás hogy történik hűtésmopd stb..
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem