Fórum témák
» Több friss téma |
sziasztok
Vettem ezt a peltieres hűtőtáskát, kocsiba. Valaki írta, hogy ez kb. 1 évet bír, mert a peltier cella tönkremegy, a kérdésem az, hogy mi megy ezen tönkre? úgy értem, hogy nincs benne egy darab mozgó alkatrész sem, vagy esetleg a ki-be kapcsolást nem bírja? Mert az nem lenne gond, mivel most szereltem a kocsi hátuljába egy állandó áramú szivargyujtót, így nyáron folyamatosan be lenne kapcsolva, álljon nekem készen ha jön a dögmeleg ez esetben is sanszos a garancia időtartam + 1 nap élettartam?
Üdv!
Én nem tudom meddíg bírja, az én hűtőládám már több mint 20 éves, semmi baja. Csak a ventilátort kellett kicserélni, mert nagyon zajos lett, és nem lehetett aludni tőle. Arra azonban figyelj, hogy gyárilag van-e benne védőáramkör, ami lekapcsolja a hűtőt, ha az akkufesz 11 V alá csökken mert ha az akku mélykisül, gond lehet a reggeli indítással. (toltam már ilyen miatt autót, régen) Ha nincs, feltétlen csinálj, vegyél egyet.
Sziasztok,
Peltier elemmel keszitek egy borhutot es az elektronikajat 2 szamitogep ventillator es egy peltier elem adja. Tegnap el is keszultem vele, a ventiket egy LM317tel szabalyozom, a peltier 12V-ot kap. Akövetkező problemam akadt: Ha csak a 2 venti megy, minden rendben. Ha rakotom a peltiert is, kicsit leesik a fordulatszam, de a feszultseg marad. 3 perc utan a tap 12V helyett csak 4ed ad le hirtelen. Ennek mi lehet az oka? Ez egy 12V 4A tap valami szamitogep vagy nyomtató vagy hasonloe lehetett. A termosztat egy 12V KEMA univerzalis Temperature switch, A Peltier-em nem tudom mi, allitolag 136Wos, de ezt nem tudom pontosan nincs rairva semmi. ezen kivul csak egy 3W os es egy kb 1W-os ventillatorom van bekotve. Ennyi az egesz hutom, semmi tobb. Biztos tudjatok mi tortenik ilyenkor, lehet ez ellen tenni? vagy valamelyik alkatresz nem eleg eros? Eszembe jutott, hatha a tap gyenge es valami biztonsagi cucc lekapcsol benne. Vagy lehet hogy csak egyszeruen rossz? Lehet hogy a peltier tul sokat tud, eleg lenne kisebb is? Köszi a segitseget!
Meg az jutott eszembe, hogy a hűtőtér összesen 16l lenne 4 üvegnek. az egesz elektronika meh minden 40x40es cellahoz lett kialakitva. Arra gondoltam, hogy talan a Peltier egyseg tul eros a 4A-es taphoz, annal nagyobbat viszont nem tudok szerezni. 12V-os 4A-s peltier egyseg kb 50W-os, ez szerintetek eleg ekkora terhez? talan a legegyszerubb lenne a peltiert lecserelni.
A masik ötletem, hogy valamit betenni a Peltier ele, hogy ne vegye fel a 10 Ampert amit elvileg tudna. Ez jarhato ut lenne? köszönöm!
Szerintem,ha már ugyis van 12V,kellene egy szabályzót csinálni a cellának.A legdrágább alkatrész a tranzisztor lenne,aminek tudnia kell a 10A áramot folyamatosan.Lehet FET vagy bipoláris.
Ha eléteszel egy huzalellenállást,az is járható út.De igy nincs ellenőrzés alatt az áramfelvétel,ami esetleg problémát okozhat.
Köszi a segitseget. mar az LM317 elkeszitesen is sokat gondolkodtam, nemhogy ezen nem vagyok valami nagy pákavirtuóz es nem is értem mit csinalok, csak masolok
uh lehet h nekem az a legjobb, ha veszek egy kisebb peltiert.... A huzalellenallasnak milyen ertekűnek kellene lennie hogy 12V-on 10A-ből 4-et csinaljon? azt sztem meg megoldanam
Egy kisebb cella jobb választás lehet,ha csak 4A-es a tápod és ennek a kétszeresét elbirja a peltier.Nem lesz meg a megfelelő hűtő teljesitménye.
Egy kisebb (áramú)cella,viszont már képes lesz fagyasztani a környezetét,amennyiben kellően nagy melegoldali hűtése van.Máskülönben hamar vége lesz a cellának. De a szabályzst,azért csak old meg valamiképpen,lehet akár egy kapcsolható huzalellenállás is,mert folyamatosan a csúcsra járatva a tápot,nem biztos hogy hosszú életű lesz.
Köszi,
a meleg oldalon van egy proci hűtőborda egy 100as ventivel a hideg oldalon meg egy VGA hűtő hogy fújja be a hideg levegőt a hűtőtérbe. Az egesz termeszetesen egy termosztattal kapcsolható. így jó esellyel nem jár állandóan az egész. Jól gondolom, hogy egy 50-70W-os peltier eleg lenne a 4A-hez? Szerencsére a borhűtő csak poen, bulikra stb, nem lesz allandóan hasznalva, inkabb a keszitese erdekelt. Ha ennyivel megoldható, akkor nem bajlódom a forrasztgatassal...
Ugyanabban a felvett teljesítményben peltier cellás, vagy a gázos rendszer hűt jobban? Melyik a megbízhatóbb, és szervizelhetőbb?
A kompresszoros utána az adszorbciós, és végül a peltier cellás. A szekunder oldali hűtés (hőmérséklet különbség) miatt. A legszervizelhetőbb a peltier cellás, nincs folyékony hűtőközeg, hosszú élettartamú, csak a ventilátort kell néha takarítani.
És mégegy kérdés, hogy hogyan működik a peltier cellás? Mi hűt benne?
Bocs, de ehhez nem tudok mit hozzáfűzni!
Egy kicsit hosszú lenne leírni, de a NET -ről sok információt szerezhetsz. Bővebben: Link, de van tőbb is, ékes magyar nyelven. A gugli biztos segítségedre lesz. :google:
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Peltier cellával működő kis hűtőm. Mikor használtan megvettem nem hűtött, kapott egy új Peltier elemet ami 136,8W-os. Umax=15V Imax=9A. A tápegység viszont 11,7V-ot és 6A-t ad le. Így a Hűtő kb 12fokig hűt 22 fokos szobahőmérséklet mellett. hiába állítom a vezérlést a legkissebb hőfokra(4C ) csak 12C-ig hűti le. Valahogy van arra mód, hogy a Peltier cellából többet hozzak ki? Pl.: a 12V-ot 14-re emelni és 6A-t 8A-ra? Megvalósítható ez valahogy? Vagy ennyit tud a hűtő, és törődjek bele?! Előre is köszönöm a segítséget.
Tisztelt hozzáértők. Segitséget szeretnék kérni önöktöl.
Szeretnék egy 220 l es fagyasztóládát üzemeltetni, 100-150w ost ,12-v os akksirol. Mivel tanyán lakom ,kérném önöket, hogy irják meg nekem , ez milyen módon lehetséges.Én egy 12 v os napelemes töltőre ,egy 100 amperórás akksira és egy szinuszos inverterre gondoltam. Nem tudom ez így lehetséges e,abszolút laikus vagyok ebben a témában. Segitségüket,és tanácsaikat előre is köszönöm.
Lehetséges csak akkor lenne, ha nem működne túl sokat.
Egy 100Ah-s akkumulátor körülbelül tíz órán keresztül tudja szolgáltatni a Szükséges energiát. Ha ennél hosszabb ideig nincs töltés a rendszer megáll. A napelemnek akkorának kell lenni, hogy ezt az energiát visszatöltse. Mivel ez az év nagy részében lehetetlen, mert nem süt eleget a Nap az akku kapacitást növelni kell.
Ez amit írtál nem teljesen igaz ! Egy jó vastagfalú lehel hűtőláda 800wh energiát fogyaszt naponta , ha van töltés
és miért ne volna .. Nyugodtan megy egy napot normál üzemben (valószínű hogy gyorsfagyasztó üzemmódban amikor folyamatosan megy a hűtő lemerítheti az akksit , de ez elég ritkán fordulhat elő ) Én azért ha mást is akar használni legalább 200ah-s akksit és a hozzá illő napelemtáblát javasolnám
Csak a megadott teljesítmény igénnyel számoltam. Természetesen ha nem használja ki elég lehet, ha mindig van napsütés, de akkor is csak tavaszól őszig. Egyébként nem süt eleget a Nap. A veszteségeket nem is vettem figyelembe. (inverter hatásfoka) A töltés oldali teljesítményeket nem is ismerjük. :yes:
Cö-cö-cö!
Még hogy tönkremegy? Mitől menne tönkre? Legfeljebb kissé koszos lesz a ventilátor által behordott portól - de az is csak a meleg-oldali /vagyis a külső/ felénél. Nekem kb. 10 éve van ami van, (még az Auchanban vettem valamikor akciósan) és egyenlőre semmi baja. Maga a hűtőláda - esetleg a ventilátora - az sokkal hamarabb tönkre tud menni, mint a benne dolgozó Peltier elemek. Én az egész cuccot 220 V-ról egy régi 200 W-os számítógép-táppal szoktam meghajtani (mert sajna hálózati táp beleépítve nincsen), és nekünk tavalyelőtt augusztusban Agárdon egy teljes héten át ment folyamatosan - italaink hűtésére. A hűtőbordák szinte lejegesedtek benne. Megléte óta az egyetlen módosítás, ami megtörtént vele, hogy a fedélbe szereltem egy kézikapcsolót (mert eredetileg akkor volt bekapcsolva, ha beledugtam a szivargyújtóba), és tettem bele egy működést visszajelző LED-et. Ennyi ...
Üdv!
El olvasgattam a hsz-okat, érdekelt, hogy hogyan is működik, aztán találtam róla egy érdekes videót, be linkelem, ha valaki kíváncsi rá nézze meg! youtube
Köszi a választ, így 3 év távlatából
Még bírja az enyém is
Sziasztok
Szerintetek ahhoz, hogy a hűtőtáska külső és belső hőmérséklete közötti különbséget növelni lehessen, ahhoz nagyobb teljesítményű cella kellene, vagy pedig 2db cellát kellene egymásra helyezni. Jó lenne, ha nem csak kb 10 fok különbséget lehetne előállítani vele. Próbálta már valaki a több cella egymásrarakását?
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok, az autós hűtőláda nekem belső inverterrel megy 220 Voltról, vagyis ment, most sajnos nem megy és ebben kérnék segítséget hogy mi lehet a baja. Amit tudok: áramfelvétel van az elején, tehát a kondik feltöltődnek, bemeneti biztosíték jó, kimeneten már nincs mérhető feszültség. Mi lehet a gond? Aki tud még valamit ahol érdemes rámérni az kérem írja meg, 12 V-ról sem megy de az is az inverterhez van bekötve tehát lehet, hogy valami olyan baja van ami közös táp probléma. Köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Már nagyon rég nem jó az elektromos hűtőládám! Annó ismerősnek cseréltem a gyári hibás 48 wattos cellát 80 wattosra, ami a kinti 30 fokban csinált benne 5 fokot! Az enyémnél ugyan ez a helyzet, de nem hajlandó külső 22 foknál belül 14 fok alá hűteni! Ha leveszem a hideg oldalt, és elindítom azonnal lemegy a cella felülete mínusz 12 fokosra! Közben a meleg oldal is 30 fok körül van! Mi lehet vele a gond, hogy ez nem működik összerakva a másik meg igen! üdv PIXI
Sziasztok!
Hasonló cipőben járok mint Pixi. A Peltier elem nem volt jó a ládában kicseréltem egy erősebbre. Azóta nem tudom a hűtőben a hőfokot 13-16C alá vinni. Meleg oldalon a hűtőbordát kb 3x nagyobbra cseréltem és a 10cm-es venti helyett 2db 12cm-es venti hűti, hogy a hatásfok jobb legyen. Mit tudok még kipróbálni???? Tanácstalan vagyok. 1 dolog jutott eszembe még. mivel 4-60C fokig vezérelhető a hűtő, és a 4C helyett csak 13-16 van viszont a fűtés esetén, eltudom vezérelni a 60C-ig. Mi történik ha 60C-ra állítom, de peltier elemet a bordák közt megfordítom, és a környezet felé fűtene. Arra gondolok én, hogy így nem-e a hideg oldal is jobban üzemelne. Szerintetek? Előre is köszi a választ! Üdv:aliens26
Valahol a hőáram útjában ellenállás keletkezett. Hővezető paszta, jó felfekvés mindkét oldalon, erős mechanikai szorítás, stb. Jónak kell annak lenni. Próbáld meg megfordítani a cellát, és akkor a 60 fok lesz kívül.
Kompresszoros hűtőtáska? Tudsz erről több infót írni? De rég keresek már egy ilyet... Akár privátban hogy ne legyen Off
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
Parancsolj. Arra készülj fel, hogy nem olcsó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |