Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   301 / 2501
(#) csezoli21 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget
A signal led mire való?
Helló
(#) szamóca válasza csezoli21 hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
Ha megfigyeled a két kapcsolást, láthatod hogy az egyiknél van egy poti, amivel a un. megszólalási küszöböt, vagyis a led felvillanási szintjét tudod beállítani. A másiknál ez fix érték.
(#) csezoli21 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
Köszönöm szépen
helló
(#) Mayan válasza dbase hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Na meg is csináltam tegnap, nem barmoltam szét nagyon, csak egy pici sztereó jack alj került a hátuljára, és egy szalagkábellel megy a végfok bemenetére közvetlenül. A potira is próbáltam kötni de ott valami nagyon bezavart mert nagyon eltorzult a hang. Viszont így gyönyörűen szól. Passzív előfokkal persze, mert hangerőszabályzás azért csak kell. Így van egy nagyon komoly végfokom és egy passzív előfokom amit ma csinálok meg készre most az egyszer példás precizitással, csillagföldeléssel
A végfoknak amúgy nagyon magasra és hihetetlenül, gyomormozgatóan mélyre megy a hangja, nagyon gyors és megfogott. Viszont nem annyira zenei. Inkább műszer mint hangszer. Olyan mint egy THX erősítő. De meglátom mennyire tudok vele együtt élni...
(#) Imi65 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Idézet:
„A végfoknak amúgy nagyon magasra és hihetetlenül, gyomormozgatóan mélyre megy a hangja, nagyon gyors és megfogott. Viszont nem annyira zenei. Inkább műszer mint hangszer.”

Bizony, évtizedek óta erről megy a vita. A mérnökök nagy része azon az állásponton van, hogy a kimenet a lehető legprecízebben kövesse a bemenő jelet, ahhoz ne tegyen hozzá, és ne vegyen el. Ekkor nagyjából azt kapod, amit ettől a géptől is, kicsit talán mesterségesen steril a hangja. Szerintem a CD-nek is ez a legfőbb problémája. Minden a helyén van, de valahogy pont az élet hiányzik belőle. Más erősítők nem ennyire jól kimunkáltak, megengednek maguknak "némi lazaságot, fegyelmezetlenséget", mindazonáltal az már csak mázli kérdése, hogy fülünk hogy ítéli meg a tevékenységét. Általános alapelv, ha egy félvezetős erősítő mérve rossz, akkor az biztos, hogy hallgatva is problémákkal terhes. Ha viszont mérve jó, még semmi garancia nincs arra nézve, hogy az jól is szól.
Azért azt gondolom, hogy pár nap Yamaha hallgatás után a Sámán megy a fiókba.
(#) Mayan válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Igen, és itt jönnek képbe az "ezoterikus" erősítők, mint pl. ezen a képen látható éterpumpáló szörnyeteg, single ended, közvetlen fűtésű gm100-as triódával és mindenütt csakis transzformátoros csatolással, transzformátoros hangerőszabályzóval. Ennél tisztábban éterikus nem nagyon lehet...
(#) Imi65 válasza Mayan hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Szerintem a képen látható erősítő (ha az egyáltalán) inkább már képzőművészeti alkotás, semmint műszaki. Soha nem hallottam ilyet szólni (még "élőben" sem láttam), így - nyilván - dőreség lenne bármit is állítani róla.
Legfeljebb - műszaki ember révén - arra lehetne felhívni a figyelmet, hogy az árcédulán látható igen magas összeg semmire sem jelent garanciát, az ilyen "merész" tárgyak alkotói nem igazán szégyenlős emberek. Formavilágának a megszokottól való eltérése szintén azt "sugallja", hogy más (jobb) mint a többi. Aztán lehet, hogy itt a fórumon is születtek már ettől jobb hangú (csöves) kapcsolások, csak nem voltak megközelítően sem ennyire reklámozva. :nemtudom:
(#) kiskacsa2009 válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
És azt hogy csináljam meg? hogy rakjam össze?
Legyél szíves és segítsél...
(#) Imi65 válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Ilyen a szimmetrikus elrendezésű tápegység. Ehhez megfelelő kacsolástechnikájú erősítő kell. A trafó feszültsége 2 x 28-30VBővebben: Link
(#) tommykaa hozzászólása Máj 27, 2009 /
 
Sziasztok! Van egy erősítőm és meg van halva az eggyik csatorna. A biztosíték is megfőtt de kicserétem és csak búgott. Amúgy vmi régi fajta erősítőnek néz ki. Ha tudtok segíteni írjatok. Köszi
(#) szamóca hozzászólása Máj 27, 2009 /
 
Üdv!
Van egy erősítőm aminek az elő foka brummos. A gond a hibakeresésben a nagyfokú integráltság. Egyetlen panelen helyezkedik el majd minden. Félig SMD, félig hagyományos furat szerelt alkatrészeket tartalmaz.
Ilyen eseteknél a jel utat kellene szkóppal végigkövetni, De nincs valami idő hatékonyabb ötlete valakinek a hibafeltárásra?
(#) tomcsibacsi hozzászólása Máj 27, 2009 /
 
Sziasztok!

Nem sokat tudok sajnos az erősítőkről, így lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban. Kezdő elektronikai tapasztalattal rendelkezek, szeretnék valamilyen egyszerűbb erősítőt építeni az itthoni hangfalamhoz, aminek a tulajdonságai (ami rá van írva) a következők:
Power: 100W/150W
Impedance: 4-8 Ohm

Ennyit tudok írni róla. Leginkább itthoni zenehallgatásra kéne, de ha kicsit nagyobb hangerőt szeretnék elérni vele, az se legyen akadály neki. (Ne legyen zajos, recsegő hangja nagyobb hangerőnél). Emellé még érdekelnének az erősítőkhöz szükséges védőkapcsolások, hangszínszabályzókról tudnivalók, kapcsolási rajzok.

A fórumot már olvasgattam, de sajnos nem tudtam sokmindent összeszedni belőle, így gondoltam itt tudtok segíteni a kezdésben.

Kezdetben valami egyszerűbb TDA IC-re gondoltam, de olvastam STK-ról, meg egyéb IC nélküli, tranzisztoros kapcsolásokról is. Hány W-os erősítőt ajánlotok amúgy a hangfalhoz, amit még elbír?

Üdv, Tamás
(#) hapro válasza tomcsibacsi hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Építs TDA7294 végfokot, de talán mintha láttam volna itt a hirdetések között is emberkéket mostanában akik kész ilyen végfokot árulnak, nézz be oda is, hátha szerencséd van és nem kell építeni, csak összevezetékezni.
Annak teljesítménye pont jó lesz neked, bár a tápfesztől fog függeni mennyit is ad le. Nézz be abba a topicba is majd.
(#) varttina válasza tomcsibacsi hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Szia!
Gondolom elég nagyok a hangfalaid, ha ilyen erősítőt akarsz hozzá építeni. Az enyémek 100W-osak, de egy 2x25W-os Texas erősítővel sikerült koppanásig hajtanom. Szerintem bele se fogj 100/150W-os erősítő építésébe, ha nincsenek legalább 300W-os hangfalaid.
(#) zenetom hozzászólása Máj 28, 2009 /
 
Hali!
Van egy TA8277H IC-m. Azt írja hogy
Idézet:
„Operating supply voltage: VCC (opr) = 9~18 V”
viszont nekem 20V-os tápom van (pufferelve). Rá köthetem, vagy már túl sok neki ez?
(#) djgombi hozzászólása Máj 28, 2009 /
 
ENNÉL a rajznál milyen típusú tranzisztorok kellenek?
(#) Imi65 válasza djgombi hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Bármilyen kisjelű. BC107, 108, 109, 182,301, stb.
(#) djgombi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget
(#) hüblerattila hozzászólása Máj 28, 2009 /
 
Sziasztok! Van egy videoton ra6363 erőítőm. Az vele a bajom hogy valamiért búg, és nagyon idegesítő. Ha kikapcoslom akkor ugyebár a kondik még felvanna töltődve benne tehát szól még egy kicsit, na akkor tisztán szól de amint visszanyomom a kapcsolót akkor máris búg, Mi lehet vele a gond?
(#) CIROKL válasza hüblerattila hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
(#) varttina válasza hüblerattila hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Szia! Kicsit furán van megoldva a Videoton rádiós erősítő tápfeszültségszűrése. A Graetz-ről két vezeték, és a közös megy a végfokra, valamint ugyaninnen megy 3 vezeték az elkók felé is. Kicsit átalakítottam. A 4700µF-os kondik helyére 10000µF-osakat raktam, valamint a végfokra menő vezetékeket közvetlenül az elkókra kötöttem. Így már a hangszórókból egyáltalán nem hallható hálózati brumm, csak a trafó zúg, ami ellen viszont sajnos semmit nem tudok tenni.
(#) hüblerattila válasza varttina hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Nekem is csak néha bebúg van amikor halkan aztán felhangosodik aztán megin halkul aztán van amikor abbamarad.... De gyárilag ez biztos nem csinálta ezt. Akkor a kondi lehet benne a rossz?
(#) varttina válasza hüblerattila hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Először is azt kellene kiderítened, honnan jön a búgás, a hangszórókból, vagy a trafóból. Mindkét esetben elképzelhető, hogy a hőmérséklettel a búgás erőssége is változik.
(#) varttina hozzászólása Máj 28, 2009 /
 
Az egytranzisztoros fojtótekercses erősítőhöz visszatérve. Szereztem néhány IRFP240-est, le is váltottam vele az IRF540-est. Egyáltalán nem szól jobban, viszont ugyanazt a hangminőséget fele akkora áram mellett produkálja. Így már akár órák hosszat is működhet a hálózati tápegység leégésének veszélye nélkül. Az már más kérdés, hogy így nem lehet addig kivezérelni, viszont szobába nekem így is bőven elég.
(#) Mayan válasza varttina hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Összeépítetted már ? Kérünk képet !
(#) Moderátor hozzászólása Mayan hozzászólására (») Máj 29, 2009
 
Kérlek, nyiss ennek külön topikot, s majd a megfelelő hozzászólásokat átpakolom innen oda.

Szabi
(#) Mayan válasza (») Máj 29, 2009 /
 
(#) Tomi20 hozzászólása Máj 29, 2009 /
 
Üdv

Van nekem egy hidalt 200W-os quad erősítőm. Most +-50V-ról megy, 8ohmos hangszóró van rajta. (aki nem ismerné a rajzot, MJ15003 van a kimeneten kvázi komplementer kapcsolásban) A tranzisztorok nem hamisak, majd teszek fel képet, mert szívtam hamis MJ tranzisztorokkal. Szeretnék kicsit tuningolni rajta +-60V-os tápfesz lenne neki (de inkább a nagyobb trafó miatt kellene cserélni, mert a mostani 250W-os, ami megy bele az meg 500). Hídkapcsolásnál a végfokon átfolyó áram szempontjából olyan, mintha egy végfokon egy 4ohmos hangszóró lenne gondolom én... Ohm törvénnyel számolva 15A lehet a maximális átfolyó áram, az MJ-k meg 20A-esek. Szerintetek bírnák az MJ-k ezt a terhelést? A hűtéssel nincs gond, most full hangerőn hallgatva kb 60 fokra melegszenek a tranzisztorok.
(#) Tomi20 válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 29, 2009 /
 
Azzal kezdeném, ha valaki a HQVideo-tól rendel MJ15003-as tranzisztorokat, akkor ne spóroljon azon, hogy az olcsóbbat veszi meg, mert az 150Ft-tal olcsóbb, mert később az lesz a drágább!! A csatolt képen látható az olcsó, és a drágább. Az olcsóról leszedtem a bekötő lábakat, mert be volt folyatva a chip része valami szilikonos szutyokkal, és letakarítottam nagyjából. Azon a bevezető drótok olyan vékonyak voltak(az emitter is), mint a másik bázisáé. Gondolom mondanom sem kell, hogy azután végeztem az összehasonlítást, miután a végfokban elszállt az egyik, és mivel Quad-ról van szó majdnem minden félvezetőt vitt magával
Remélem tudtam valakinek segíteni ezzel a kis képpel.

DSC00020.JPG
    
(#) scooby_ hozzászólása Máj 30, 2009 /
 
Sziasztok!

HI-FI erősítő készítésre készülök,lessz rajta 2 magnó,rádió,és lemezjátszó bemenet.
A kérdésem:A rádió és a kazettalejátszó elé mit tegyek?
Általában minden erősítőben szokott lenni valami a rádió és a kazettalejátszó elött,mert csak mV-kat adnak le.
Amúgy az erősítőben TDA7560-asvégfok,riaa korrektor(TL072),2x12V-os kockatrafó,a 220V~-os bemenetnél meg zavarszűrő.
És ha még lessz rá zseton,még fejlesztem hangfalvédelemmel,előerősítővel,kivezérlésjelzővel.
Következő: »»   301 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem