Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorgyújtás

Témaindító: Peti.Janka, idő: Nov 2, 2006
Lapozás: OK   58 / 206
(#) bubuc17 hozzászólása Jún 8, 2009 /

de ha a fet 8A akkor miért melegszik bordán 1.2A nál
?? ezt kéne valahogy megoldani hogy ne keljen nagy hűtés és ezáltal biztos legyen a működése..
néztem katalógusokat de én csak a buz91-et találtam ami nagyobb lenne és jó
de az is csak minimálisat tud többet... gyakorlatba viszont jobban melegszik mint az irf840!!
(#) gulyi88 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 8, 2009 /

Alapból, üzemszerűen kb 3W-ot elfűt, emiatt biztosan melegszik.
(#) gulyi88 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 8, 2009 /

úgy lenne jó ha a fet legalább 6-8ms ideig zárva lenne, de így csak addig van zárva amíg a mágnes elmegy elötte, ez meg a sugártól, mágnes méretétől és fordulatszámtól erősen vátozik. Ha nincs meg a kellő kioltása a fetnek, akkor a szikrafolyamat nem tud teljes egészében lefolyni, sőtt talán a fet ettől mégjobban fűt.
Lehet bonyolítani monostabillal (RTÉK92 autósok figyelem).

küröl kellene nézni, hogy 400-600V os fetekből van e kisebb RDS on-ú, 4Aes már elég.

Az meg a másik, hogy a trafónak relatív sok idő kell hogy kiépüljön a mágneses tere, ezért nem jó a fet elött invertálni a jelet. (túl sok idő alatt meg telítésbemegy és csak az ohmos ellenállása korlátozza a rajta és a feten átfolyó áramot (alapjárat... nyújtott töltésdő, ettől felforr az olaj benne, ha nem akkus üzemre tervezték.)))
(#) HarcosDVD hozzászólása Jún 8, 2009 /

Heló minenkinek, szeretném kérdezni h nincs valakinek egy eladó gyujtótekercse, ilyen fajta
(#) bubuc17 hozzászólása Jún 8, 2009 /

de ha nem megy a moci csak simán rá adom a gyújtást akkor melegszik nagyon . mikor már megy a moci akkor már majdnem tűrhető a helyzet. nincs valami kisebb ellenállású fet ami nem melegedne ennyire??
áram max 2A szal nem kell ekkora.. csak még kezdő vagyok és nem ismerem még úgy az alkatrészeket..
(#) mex válasza HarcosDVD hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Hello. Ezt a fajta MOTOPLAT gyújtást már nem gyártják.... Bontóból venni nagy rizikó,ha egyáltalán talász.
Ha ezen az oldalon szétnézel találsz adatokat egy esetleges újratek...éshez.
(#) mex válasza bubuc17 hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Bekapcsolt gyújtásnál,de álló motornál mérj rá a fet D-S lábaira, mekkora feszültség esik rajta. Egyébként úgy gondolom,hogy az elektronikával nincs különösebb baj,csak nem megfelelő trafót használsz. Le merem fogadni,hogy tirisztoros gyújtás trafóját tetted be,és ennek jóval kisebb a tekercsellenállása mint a hagyományos megszakitós trafóké.
Azt a 2 amperes áramfelvételt biztosan nem álló motor esetében mérted,vagy becsap a műszered.
(#) FREDDI válasza bubuc17 hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Az IRF840-nek majdnem 1 ohm a csatornaellenállása, az 2A-nál két V körüli, szor 2A = 4W. És szerintem 2A-nál több is folyik ott, úgy 2,5-körül. Lehet hogy kevés a nyitófesz a gate-n, ezért nagyobb fesz esik rajta, akkor meg pláne fűt. Tegyél be párhuzamosan még egyet. Mex-nek igaza lehet, te szerintem is üzem közben mértél, az pedig egy átlagolt érték lesz, ami álló motornál 3A, akkor meg akár 7-8W is fűthet álló motornál, vagy több.
(#) bubuc17 hozzászólása Jún 9, 2009 /

megszakítós trafót használok!! és tényleg csalt a műszerem...
1.5A folyik.. de a feten 9v esik
és a trafón 3v..
az ellenállást csökkentetem 600ohm ra de így is 9v esik rajta. és 12v ról próbáltam az asztalon
jah de ez buz91 mert az őszes irf 840 t elfüstöltettem elvileg erősebb mint az irf de jobban melegszik ezt sem értem amúgy..

próbáltam párhuzamosan kötni de egyből zárlatos lett az egyik fet. vagy csak én hibáztam valamit vagy nem lehet párhuzamosítani??

a d-s között mértem áramot és úgy több mint 3A folyik

és 9 volt marad rajta.. ami azért elég nagy
9/1.5=6ohm és 9*1.5= 13.5W még jó hogy melegszik..

no ez mitől van??
akármekkora ellenállást rakok nem változik semmi...
(#) mex válasza bubuc17 hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Ha a D-S feszültség 9V, akkor nem nyit a fet rendesen.
Mérd meg a gatefeszültséget is, nagyon kiváncsian várom az eredményt.
(#) mex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Egy kicsit vitatkoznák.... A fetnek nyilván a teljes tápfeszt meg kell kapni az 1k ellenálláson keresztül,és a hall-nak ezt közel GND-re kell húznia.
MaSTeRFoXX open kollektoros hall-t használt tehát az ic 5V-os tápfeszének semmi köze a kimeneti tranyó kollektorköréhez. Igy tehát tökéletesen ki-és bekapcsolható elvileg a fet.....
Hogy miért nem igy van annak valami triviális oka van,erre kellene rájönni.
Az nem megoldás, ha a hall kapcsolná be a fetet, a túl rövid időtartam miatt, ami a jeladómágnes fizikai méreteből adódna.
Mint már irtam rá kell mérni közvetlenül a gate-ra ki és bekapcsolt állapotban,ez egyértelműen behatárolja a melegedés okát. Nyilván nem nyit rendesen,illetve nem zár le (talán a hall is ludas lehet). De ha leköti a hallt akkor ezt is ki tudja zárni, és ekkor márcsak annak a 2-3A áramnak volna szabad fűtenie, de ez természetes.
Az egészet percek alatt rendbe lehet tenni meglátásom szerint,bizom benne, hogy sikerül a kérdést feltevőnek is.

Idézet:
„a d-s között mértem áramot és úgy több mint 3A folyik”

Nem tudom, honnan veszed azt az 1,5-öt a szorzáshoz !

Akkor tisztázzuk ! 9V x 3A = 27W álló motornál ! ! ! És ez menet közben sem sokkal kevesebb, ha a zárásszöged nagy. Remélem tudod mi az, ha nem , majd elmagyarázzák, vagy rákeresel a neten. A trafó: mint már írtam, egy gyújtótrafó általában min. 2,5A-t lenyel, ez 3V-on 3A-t, ez rengeteg. Nézz egy rendes 12V-os trafót, ami 12V-ról 3A (nuku elektronika, test, műszer, trafó, 12V, úgy mérjük !, és közben a betáp 12V, nem leesik, pld. egy autó akksiról próbálva). A gate ellenállás csereberélése nem fog változtatni semmit (illetve ronthat ha kicsi, lassan nyit a fet, nuku magas fordulat, meg ilyenek). A két ZY200 a fetet védi a túlfesztől. Jobb helyette suppressort használni. A rajzon csak a trafó szerepel, arról van egy 220nF-os kondi a trafós gyújtáson testre, nem véletlenül. Legalább 250V-os kell, és gyors. A trafó és a kondi rezgőkört alkot ! Ezt zárja le a fet, a trafón áram folyik, a mágneses energia létrejön a trafóban, ez fogja adni a szikrát soros rezgőkörként a kondival, amikor a fet elengedi. A fet meghajtásra be kéne tenni néhány tranyót a hall után, az lenne egy jó megoldás. A fet párhuzamosítás nem vezet a halálához a feteknek, valami más oka volt ! Röviden ennyi. Trafó mérés és csere ha kell, kondi, suppressor (unipoláris), fet meghajtás beépítés (a hall kimenete nem fet meghajtásra való, ha nem sima statikus kapcsolóról van szó, és ez az alkalmazás nem az).
(#) gulyi88 válasza FREDDI hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

csak megkérdezem, hogy lehet D-S között áramot mérni? Ha valóban ezt mérte, akkor a fetere rápárhuzamosította a műszer belső ellenállását--> az eredmény nem vehető valósnak
(#) FREDDI válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Ezen nem is problémázok!
(#) mex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Babszira akku nélküli kell,ha hajlandó vagy tekercselni egy új gerjesztőt akkor küldök neked egy olyat,hogy "megnyalod mind a tiz pákádat"
Bár az is jeladótekercses.
Üdv
(#) MaSTeRFoXX válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Nekem olyan kérdésem lenne hogy nem-e véletlenül a trafó valahogy elkötés miatt a föld és a sorce közé került és akkor ez a szerencsétlen n csatornás fet föntről akarná kapcsolgatni a megmaradt kb 3-4 voltos gate feszültséggel.

Az az egy viszont biztos hogy megfelelő trafóval 12V-os gate feszültséggel állóhelyzetben tuti ki lehet hajtani azt a trafót
(#) kurtyka válasza mex hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Üdv!
Erre a rajzra én is kíváncsi lennék kedves Mex.
Köszönettel : Kurtyka
(#) FREDDI hozzászólása Jún 9, 2009 /

Annyi kiegészítés még, hogy álló helzetre be kell tenni egy újratriggerelhető időzítőt, ami tiltja a fet áramát, ha pld. 0,5s -ig nincs a hall-ról jel. Ezzel az akkun kívül a trafót is védjük, és nincs gond, ha rajtamarad a gyújtás (mert ez előbb vagy utóbb így is úgy is meg fog esni ). Amikor leveszi a fet áramát, akkor adna egy gyújtó impulzust, ez nagyon nem jó. Az időzítő kimenetét úgy kell megoldani egy R-C taggal, hogy lassan vegye el a fet áramát, ezzel nem lesz gyújtó impulzus. Ez mindössze pár ellenállás egy kondi és egy tranyó.

Ha rajtamarad a gyújtás, az 10-15 perc alatt kivégezheti a trafót. Ugyan ez okból a zárászsöget sem ajánlott 50% fölé vinni.
(#) mex válasza FREDDI hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Legyen először üzemképes az eredeti MaSTeRFoXX -féle verziója Neki, aztán jöhet a "tunning".

Nagyon valószinű amit MaSTeRFoXX irt, forditva kötötte a szerencsétlen fetet, az meg persze,hogy fűt mint az állat....

a d-s zártam rövidre a műszeremmel és úgy mértem azt az áramot és csak azért hogy menyit visszafog a fet.
és nem cseréltem fel!! a középső D - + re kötöttem a trafót. és ha a G előtti ellenállást kiszedtem még akkor is 9-10 v maradt fent. mikor zár akkor 13v.
és működik a motor vele csak nem győzöm hűteni ez miatt.
és onnan vetem azt a az 1.5A áramot hogy az aksiról sorosan a fet + trafó.
az a 3A az akkor volt mikor rövidre zártam a fettet szal az a trafó áramfelvétele 12v ról..
és a hal az elejétől fogva le van kötve.

Nos a trafód legalább jó! És én is jól tudom még, mennyit vesz fel egy trafó.

De ha rendesen leírod a mérésed, meg a diagnosztikádat, és nem ilyen "szal" meg egyéb rövidítgetéssel foglakoznánk, lehet mindenki azonnal értene mindent ! Mindenki tapogatódzik a homályos leírásaid alapján, ha nem tűnt volna fel. Segítenének, csak kevés és homályos az infó. És rendesen írj, ez szabály is a fórumon, ha jól tudom ! Meg fogod látni, hogy lesz megoldás is. Tehát írásjelek, nagybetűk, tiszta fogalmazás, nem elspórolni a fele infót ! Hogy többet kell körmölni meg fogalmazgatni ? Igen !

Ezt írtad:

a probléma megoldva
az volt amit írtatok is.
hogy kicsi a nyitófeszültség így nem nyit teljesen a fet!
és ott rontatom el az egészet hogy helyettesítettem az irf840- et buz91-el....
aminek nem elég a 10v os nyitó feszültség..
elugrottam boltba 980ft-ér vettem 2db irf840- et kicseréltem és így máris csak 3 volt maradt fent rajta beraktam mellé (párhuzamosan) a másikat is és így 1.5-1.5v van rajtuk. bekapcsolva hagytam 10p ig. a borda langyosnál jobban nem melegszik és szikra is nagyobb lett (: szal ez a megoldás 2db fet!!
köszönöm mindenkinek a segítséget.
+ elég sokat tanultam belőle + most már tudom hogy a fetnek a nyitó feszültségét is kell nézni
(#) FREDDI hozzászólása Jún 9, 2009 /

Annyira azért még térjünk ki, hogy a kondi a trafóval sorban a hosszú élet titka, ugyan is korlátozza a maximális feszültségfelfutást, és nem lesz egy átütött trafónk egy idő után esetleg. A gyútás álló helyzetben való lekapcsolását meg lehet oldani (újratriggerelhető időzítő) egy-két tranyóval ellenállással és egy kondival. Ez az első gyújtójelnél visszaadja a gyújtást, tehát a motor folyamatosan üzemkész gyújtáson. Az R-C tagnak utána kell számolni, mekkora legyen. A C-t sütögetjük ki folyamatosan, ha ez elmarad (gyújtójel nem jön), tiltja a gyújtást, leveszi a trafóról az áramot.

Ha lassan zárod le a fete akkor szerencsétlen marhanagyot fog fűteni (mint most).
Az időkorlát lehetne inkább 5-10 s nagyásgú, akkor nem okozhat olyan nagy problémát +1 szikra az akkorra már álló motornak.

Ebben az esetben is korlátozott a feszültség a trafó primerén (viszont a meredeksége nem, ami előnyös!!!)
A fet UDS-e le van korlátozva a (zennerekkel ha benntvannak, ha nincsenek akkor a fetek halálra vanna ítélve) a zennerek miatt max 400V-ra.
Akkor a trafó primerén a feszlökés maixmum 400-Uakku V lehet.
A szikra ebben az esetben egyenáramú lesz, nem fog csillapodó rezgésbe belekezdeni, annak az energiáját az akkuba tolja vissza.

akkor a trafóval kössek sorosan egy 220nf kondit?
jah így hogy sokáig hagytam bekapcsolva a trafó tüz forró volt.
a kikapcsolást tök egyszerű megvalósítani
a hal jele tölt egy kondít onnan meg egy bc182 bázisára kötjük. a tranyó 1k ellenállással van sorba, tehát akkor kap gate áramot ha van jel. és kondi és ellenállás méretével lehet beállítani az időt.

jahh npn tranyó lenne jó. mert a hal negatív jelet ad
(#) CheeseE hozzászólása Jún 16, 2009 /

Sziasztok!

megpusztult a gyujtáselektronikám a robogómon, és szeretnék újat építeni!
Találtam a neten hozzá sémát.
Viszont 2 alkatrészt nem tudok beazonosítani!
egyik a tirisztor TP182, ilyet sehol sem találtam, esetleg megtudjátok mondani, hogy mivel lehet helyettesíteni, a másik meg egy dióda SK1/16, erröl találtam specifikációt, azt is mellékelem, viszont nem tudom mivel lehetne helyettesíteni.

Köszönöm a segítséget előre is!
(#) ksanyi52 válasza mex hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

Üdv, örülök hogy megtaláltalak ebben a topikban, köszi a tanácsaidat. Most más témával kapcsolatban lenne kérdésem hozzád,ill a többi fórumozóhoz. A multhéten kezembe került egy mini romett gyújtáshibával.Aztmondta a gazdi,"valami tekeccsel van baj"aztmodták neki. A gyertyát kivéve fúrógéppel meghajtva az impulzon 8-9 a gerjesztőn 95-100 volt-ot mértem. Mondtam neki ennek a tekercseivel semmi gond, a vezérlővel lehet a probléma. Már nem is emlékszem pontosan 7 vagy 8 kivezetésű CCCP vezérlő. Hát ehhez szeretnék kérni ha lenne valakinek kapcsolási rajzot. Előre is köszönöm ksanyi.
Következő: »»   58 / 206
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem