Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Kaptam egy régi (Fujitsu-Siemens Lifebook S4572) laptopot, aminek szokás szerint rossz a háttérvilágítása (kép van, persze alig kivehető). Megvizsgáltam az invertert, rádugtam egy másik képernyő világítását, azzal sem megy. A biztosíték jó. A kimeneten bekapcskor sem mérhető semmi. Kimértem a bemenetet is: 4 láb, 15V, fényerő (1,5-5V), 0V, GND. Ezt a 0V-osat 1K-n keresztül összekötöttem a fényerővel, hátha az a bekapcsolás-jel, de semmi. Ezek alapján mennyire valószínű, hogy az inverter a ludas? Az eBay-n találtam pár típusazonos invertert, de nagyon drágák, az egész nem ér annyit. Nagyon hasonló, szintén Fujitsu-Siemens példányokat viszont sokkal barátságosabb összegekért is árulnak. A csatlakozók azonosnak néznek ki, annyi, hogy ha jól látom, a bemenet nem leszorítós, hanem sima benyomós változat. Ezek mennyire lehetnek csereszabatosak? UI: azért nyitottam külön témát, mert elég gyakori problémáról és potenciálisan veszélyes alkatrészekről van szó.
Hello! Van kereső és van is ilyen téma!
Szia!
Jó esélyell lehet inverter hiba. De nézd meg az inverteren lévő PWM szabályzó IC típusát. Rá keresel a gugliban, az adatlapjára, és ott meg fogod találni a kapcsolási rajzát is. Ezek után le tudod ellenőrizni, hogy melyik lábon milyen fesznek kell lenni. (Tápfesznek, fényerő, indítás, stb.) Egyébként jellemzően az inverterekben a PWM szabályzó csak a fényerő szabályzás miatt van. Elvileg és gyakorlatilag is teljesen át lehet kötni, ilyenkor nincs fényerő szabályzás, soros diódával a táp felől be lehet állítani a fényerőt. Az inverter gyakorlatilag csak két tranzisztor vagy fet, egy kondi, meg a trafó. Ezeket leválasztva a PWM szabályzóról meg lehet nézni, hogy elindul-e, nem melegszik-e, stb. Ha az inverter ezen része működik, akkor lehet foglalkozni a PWM szabályzással. Valószínűleg más FS noti inverterét simán be lehet szerelni. Meg kell nézni az azon lévő PWM IC bekötését, és vissza lehet keresni a megfelelő kivezetéseket.
Általános laptopjavítással és kijelző-újrahasznosítással kapcsolatos topikokat találtam, ahol többek között a háttérvilágítást is említik. Szerintem ez egy elég gyakori probléma ahhoz, hogy saját topikja legyen. Ráadásul itt a nagyfesz miatt a félműveltség veszélyes is lehet, úgyhogy szerintem nem árt, ha az infó egy helyen van, és nem kell a Kedves Olvasónak összemazsolázgatni.
Csak azért mondom mert CCFL-es topicot én nyitottam anno klikk
Ha minden igaz, megvan az adatlap, a PWM IC típusa 5001C. Mindjárt átnézem, most sajna mennem kell
Én előbb a kapcsoló tranzisztorokat nézném meg, meg a diódákat. Az nagyob eséllyel cserélhető, mint az IC.
Itt vagyok megint. A kapcsoló tranzisztor az, ami közvetlenül a trafó előtt van?
A kiforrasztást a diódáknál sem lehet megspórolni, igaz? (SMD...)
A trafó előtt tranyó, meg dióda is lehet. A dióda mérés talán megy a helyén.
Szerintem a kapcsoló tranzisztorok vagy a dióda de az is lehet hogy az ott lévő elkó száradt ki,lehet hogy hülyeséget mondok, de én olyat láttam amiben volt az is a kimeneti nagyfeszt simítani, lehet az zárlatosodott be és magával húzta a tranzisztorokat.
A trafó előtti, erősen tranzisztorgyanús SMD alkatrészek felirata: 619. Ez lenne?:
http://www.diodes.com/datasheets/FMMT619.pdf SuperSOT SOT23 NPN SILICON POWER (SWITCHING) TRANSISTORS A multiméterem tud tranyót tesztelni, de az a helyzet, hogy ezt a funkciót még sosem használtam (tranyóknál már sajna megáll a tudományom), milyen eredmény tekinthető normálisnak? Amúgy felraktam egy képet az inverterről.
Más: ha nem sikerül megjavítani, és másfajta invertert kell beszerelnem (ti. ez a típus kevés helyen kapható és drága), akkor számít, hogy mekkora képernyőhöz volt eredetileg? Ez az átlagnál kisebb, olyan 12"-esnek néz ki.
Szia! Az inverter képén bejeltöltem neked a fontosabb részeket. Mérd meg, hogy bekapcsolás után a PWM dióda bejelölt lábán van-e feszültség. Gyakorlatilag, ha ide feszültséget kapcsolsz, (persze a PWM FET kiforrasztása után) az inverternek be kell indulnia. Feltéve, hogy az jó. Vagy kiforrasztod a FET -et, vagy átvágod a vastag fóliát a tekercs előtt, majd ide kapcsolsz egyenfeszültséget, (10-12V 1A) A legjobb lenne áramgenerátoros tápról, így nem tudod leégetni. Ha nincs, akkor 1 A -es biztosítékon keresztül. Így ki lehet deríteni, hogy az inverter nem indul el, vagy a szabályzó a rossz. Igazából elég egyszerű a felépítése, azonban jó lenne a tranzisztorokat ill. a diódákat kimérni.
Megmértem, a PWM-dióda egyik oldalán sincs fesz.
Ki fogsz röhögni, de nemhogy áramgenerátorom nincs, de még egy nyamvadt 1A-es biztosítékot sem találok 2,5A már sok, igaz?
Az FFC csati mellet a sárga tégla egy biztosíték. Rá van írva, hogy mekkora (ha jól látom, 1,6A).
Én azt mondanám, hogy mérd meg a 619-es tranzisztorokat. Ha máshogy nem megy, akkor a helyén, dióda méréssel, minden láb közt. Az mondjuk gyanús, hogy a PWM részen nincs kimenő fesz. Itt is elsősorban a tranyókat és diódákat mérném meg, azt lehet cserélni, ha kell. Vagy talán a legjobb, ha kiveszed a két 619-es tranyót (úgyis meg kell mérni), és úgy próbálod elindítani a PWM részt. Ha indul, akkor az inverter rész zárlatos.
A tranyó kiforrasztása közben sikerült kicsit megolvasztani a tőle jobbra levő lapos kondit, az élén keletkezett egy kis mélyedés ("elkenődött" az anyaga), ez nagy baj?
Feltettem róla egy képet. Be szabad így indítani?
Most azt is kiszedtem, kapacitást nem mérek rajta, ellenállása 45 Ohm. Bezárlatosodhat így egy kondi, vagy lehet, hogy ellenállás a drága? Semmilyen jelölés nincs rajta.
(Az eset tanulsága: kényes munka közben ne nézzünk vígjátékot )
Visszatérve a tranyókhoz, jól azonosítottam, erről van szó? http://www.diodes.com/datasheets/FMMT619.pdf
Az a kondi amit kiszedtél, az egy kb 220 - 330 nF -os kondi. A 619 -es tranyókat ellenőrizd le zárlatra. Javaslom, hogy vigyázz rájuk, mert a tapasztalatok szerint elég kényes tud lenni az inverter arra, hogy a tranyók párban legyenek. Ha nem fut szimetrikusan, akkor az egyik melegszik, majd elszáll. Ha a 619 -es tranyók nem zárlatosak, akkor tedd vissza őket, meg a kondit is. A PWM Fet -et vedd ki, és úgy próbáld meg elindítani az invertert. Ha nincs biztosítékod, akkor egy nagyon vékony sodrott rézhuzal 1 szálával váltsd ki. A PWM addig nem fog elindulni, amíg az inverter nem megy, tehát az rossz irány, hogy a PWM -et teszed először rendbe. Az inverterről folyamatosan méri a feszt, és ennek megfelelően szabályoz ill. tilt le. Ha nincs táp a PWM diódáján, akkor tutira nem fog elindulni az inverter. Mérd meg, hogy a PWM IC tápfesz lábán van-e feszültség. Mellékelek egy tömbvázlatot amiben láthatod hogyan is működik az inverter.
Valószínűleg ez lehet. Egyébként jellemzően a nem smd inverterekben 2sc5707 tranyókat használnak, tehát ezeknek a paramétereiből ki lehet indulni. Tehát a sorrend amit én követnék, mielőtt bármit kiforrasztok:
0. Minden félvezető ellenőrzése zárlatra (beforrasztott állapotban) 1. csatlakozón táp (12V) megjelenik -e?), bekapcsolási jel megjelenik -e? (nem biztos hogy van) 2. biztosíték rendben van-e 3. PWM FET egyik lábán táp megjelenik -e? 4. PWM IC tápfesz lábán táp megjelenik-e? 5. PWM tekercs egyik lábán (vagy a diódán) táp megjelenik-e?) Mikor ezekkel a mérésekkel megvagy, akkor lehet már következtetni, hogy hol lehet a hiba. Ezeket a méréseket mindig bekapcsolás közben kell mérni. Ha letilt a PWM, akkor kb. 1- 2 s -ig van pl. fesz a tekercsen.
Ha tényleg kondi, akkor jól elcsesződött, a műszer semmi kapacitást nem mér rajta, az ellenállása viszont stabil 44-45 Ohm. Kb. milyen kondival lenne érdemes pótolni (feszültség, stb)?
Sziasztok!
Hasonlo problemara en azt a megoldast talaltam, hogy amennyiben a fenycso jo, es az eleg hamar kiderul a teszt utan, egy szamitogephazaknal alkalmazott invertert erdemes beepiteni a keszulekbe. En atalakitottam igy egy Dell monitort, amibe elfert az inverter, valamint egy Viglen Hordozhatot is, ez utobbiba az inverter igazabol a fedlap megfurasa utan kivulre kerult. :yes: Hatranya hogy tallani kell 12V Voltot valahol a keszulekekben, (neha 5 Volt), illetve hogy stabil modban az inverter kulon kikapcsolasat pl. egy kis relevel meg kell oldani. A Dell monitom allandoan megy es igy nem zavaro a dolog. Hasonlo megoldast alkalmaznak TV szervizek is. Ebayes alkatresz koltesegek miatt... Sok sikert: Joe, UK
Ezek ennyire csereszabatosak? Nem gondoltam volna.
Tulajdonképpen igen. Csak az notiban nehezen fér el. Normál monitorban lehet alternatíva. Az alap kapcsolása gyakorlatilag ugyanaz, sőt a trafóját lehet használni minden szívfájdalom nélkül gyári trafó kiváltására. A kondira visszatérve érdekes ez az ellenállásosdi. Megnéztem mégegyszer a képet, de az alapján ez kondinak néz ki, illetve annak is kell ott lennie. Mint írtam, 220 - 330 nF 100V -os kondi kell oda. Az, hogy tudsz rajta ellenállást mérni, az sehogysem jó. A képen bejelöltem neked egy gyári inverter kapcsolásban a kondit.
Amúgy lehet hgy alapból a kondi vitte el ez egész áramkört az valami fólia kondenzátor és lehet hogy átütött és bezárlatosodott.Bár az nem mindennapi lenne, de soha nem lehet tudni.
Na, így tranyók nélkül sincs semmi fesz a PWM diódán, viszont most a tápon mért fesz is lemegy 1V-ra bekapcs után pár másodperccel. A fényerő lábon megvan az 5V, és most ugyanennyit mérek a korábban 0V-os lábon is.
A tranyók mérésénél (hFE) mi tekinthető normálisnak?
300 felett. A lényeg, hogy a két tranyó közel azonos erősítést produkáljon. Attól, hogy kivetted a két tranzisztor még nem is lesz feszültség a diódán. Ha zárlatos lenne valamelyik tranyó akkor a biztosítékot kapásból kilövi. A biztosíték jó? Az IC kap tápfeszt? A Fet -en van tápfesz? Ezeket mérd meg. A PWM fet -et vagy a tekercset foraszd ki. Így tudod leválasztani a szabályzót a z inverterről. Az invertert már írtam párszor, hogy külön tápról próbáld meg beüzemelni, mert ha valami nem jó, akkor így a szabályzót fogod hazavágni. Ha az inverter megy stabilan, akkor ráérsz foglalkozni a PWM szabályzóval, akkor már nem tudod túlterhelni. Sőt a notiról is leválasztanám teljesen addig amíg az inverter nem indul el. Kár lenne hazavágni a noti tápellátását.
Fordulatot vett az ügy, nevetséges áron vettem az eBay-n egy más típusba való, de szintén FS invertert, egy ócska PC tápjáról megküldtem, csodálatosan működik. Egy dologban vagyok bizonytalan: az eredeti inverter akksiról 12, töltőről 15V-ot kapott. Elképzelhető, hogy ez az új invertert esetleg tönkreteszi? Ugyanis nem teljesen kompatibilis, a fényerő pl. fordítva működik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |