Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Igen arra gondolok, csak itt mi nem mint 200mV-os alapműszert használjuk, hanem azzal a trimmerrel állítjuk be az áramot, mivel fesz-osztó nélkül van rákötve a 0,33 Ohm-os ellenállásra. Így ott állítási lehetőség nincs. Nem mondom, hogy nem lehetne máshogy is megcsinálni, de én így csináltam meg.
Te rosszul csináltad. Nagyon rosszul!
Alkotó
Egy éve működik tökéletesen, semmi hiba nem volt vele eddig. Pedig van, hogy több napig megy kikapcsolás nélkül. Én csak leírtam, hogy nekem hogy van megcsinálva, nem muszáj ugyanígy csinálni.
Ezt részemről lezárom, te azt csinálsz amit jónak látsz, és remélem más is így tesz.
Alkotó
Ne várj művészi rajzot, de hirtelenjében lerajzoltam hogyan is kéne ezt csinálni (Alkotó szerint legalábbis).
A te feszültségosztód lehet, hogy jól működik, de nagyon pici a osztóláncon folyó áram. Ez nagyon zavarérzékennyé teszi a mérést. Kb. 0,5-1mA-t érdemes ide tervezni. Ezt figyelembe véve, kiszámoltam a neked kellő osztók értékeit. Ha trimmert is használsz, akkor ez így jó lesz. A 0,33ohm-ra való "direkt" rákötés nyilvánvalóan nem lehet jó, mert azon 2 A hatására 660mV esik, ami erősen kiakasztaná a 200mV-os alapműszert. (A rajzon elirtam az árammérő osztóján folyó áram mértékegységét. Természetesen nem 0,77A, hanem 0,77mA, de már lusta vagyok újra beolvasni.) Ahogy oda is írtad, a polaritás feszültségméréskor hejtelen, de ha kikötöd ezt a szegmenst, akkor nem okoz gondot. Alkotó
Végül is úgy döntöttem, nem keverem bele az árammérőbe a feszültségmérő digitjeit. Csak az áramkorlát ledjét szereltem be a műszer jobb felső sarkába. Az logikailag is beleillik a "képbe".
Alkotó
Így nagyon jól mutat és tényleg nagyon látványos és használható. A táppal kapcsolatban (amihez a dupla nyákos pdf-et feltetted) lenne kérdésem megépítés előtt. A trafómról lejön 2x24 V és 2x15.6 V, szeretnék egy szimmetrikus tápot készíteni, kicsit "spórolni" szeretnék elfűtött teljesítmény ügyében, ezért ha 26 V tól kisebb feszültséget szeretnék kivenni akkor csak a 24 V os ágat használnám fel, nem szól ez bele a működésébe? A 2n3055 elfogja bírni ezt a feszültséget? Mennyire válogassam a 2N3055-öket ?
Külön plusz pont hogy nem "current limit"-et vagy hasonlót írtál oda. Én is magyarul szoktam írni mindig minden feliratot az előlapokra.
Köszönöm a segítséget, amint lesz rá időm, meg alkalmam megcsinálom így, aztán majd írok, hogy mire jutottam.
Üdv.:Gery
Szia!
Kipróbáltam a javasolt zénereket, a melléklet rajzrészlet szerint bekötve. Tökéletes! Köszönöm! Alkotó
#459703 -- Erre nem tud senki semmi okosat mondani?
Helló.Azt szeretném kérdezni,hogy a Pioneer féle táp működik-e 26V egyenfeszültségről?
Helló ! Nekem tetszik ! De még nyakig vagyok a másik tápban. Okosat nem tudok mondani.
Helló ! A segítségeteket kérem. A most épülő labortápomba áram mérésre deprez műszert szeretnék. És három mérés határt: 40 mA , 400 mA , 4 Amper. A műszerem 50 uA-es 1,2 kohmos. Ha jól számolok a végkitéréshez 60 mV kell. A söntöm 0,22 ohm ha ezen 40mA folyik akkor 8,8 mV a feszültség esés. Tehát a műszerem nem tudja mutatni.Mit tudnátok javasolni?
Előre is köszönöm.
Üdv.!
Egy erősítőt, aminek 6,818181818181... az erősítése.
Ez pedig egy kalkulátor hozzá
Vagy a mellékletben a saját módosításom E12 és E6 sorozatu ellenállásokkal.
Vagy alacsonyabb méréstartományhoz nagyobb söntöt esetleg. Amit a méréshatár választóval kapcsolgathatsz.
Helló ! Köszönöm a segítséget. Eddig három uA mérő kapcsolást építettem meg a műszerhez de egy sem működött. Marad lidi javaslata a nagyobb sönt.
Jó az ötlet köszönöm.Egy hetem ment rá ,hogy uA mérőket gyártottam de volt amelyik nem erősített ha nem gyengített.
Szia!
Működik, csak egy két ellenállás értékét módosítani kell. R7=330ohm R6=12kohm R8=56kohm Így természetesen a maximális kimenő feszültség is lecsökken kb. 24V-ra. Pioneer
Szia!
Leszimuláltam és egyetlen problémát találtam a kapcsolásban, hogy nem lehet levinni a kimeneti feszültséget 0V-ra. Pioneer
Szia!
Néha valóban kell kicsi árammérési határ is, de azért azt hiszem nagyon ritka. (Ha mégis kell, még mindig ott a kéziműszer) Óvatos legyél ezzel. Én tegnap letörtem az egyik műszerem mutatóját, mert maradt még egy kis feszültség a pufferben. Tehát én azt javaslom, érd be a 0,4A és 4A-es méréshatárral. Akkor könnyebb a kapcsoló kérdést megoldani, és jóval kisebb a műszerrongálás esélye, no és nem kell nagyobb értékű sönt sem, ami általában egyéb dolgokat is befolyásolna a stabilizátorokban. De sokat számit, valójában mire is akarod használni a majdani labortápot. Alkotó
Most már két példány is biztosan jól működik az 1994/11-12-es RT újságban megjelent rajz szerinti labortápegységből. Pontosabban annak a melléklet szerinti módosított változatából.
Mindkét példány elsőre, minden probléma nélkül elindult, a határértékek nagyon jól beállíthatóak. Nálam volt egy kis "kaland", de annak semmi köze sincs a kapcsoláshoz, csupán saját tökéletlenségem ékes bizonyítéka. Bátran ajánlom, minden szempontból nagyon stabil szerkezet. Alkotó
Üdv mindenkinek!
Valami nem okés az áramkörömmel(Spafi fél 4db BD249, Alkotó féle NYÁK). 4A-nél megint zárlatba ment egy tranzisztor. Nem értem, de itt valami szerintem ne jó, mert Doncso írta hogy ő rövidzárban is használta, és nem volt problémája. A tranzisztorok most tuti eredetiek voltak, és BD249C-k. 0,8ohm-al terheltem. Nagyon nem akar összejönni ez a táp. Köszönöm a segítséget előre is.
Ezzel ugyan nem jutsz előrébb, de nálam is simán bírja az 5A-t, sőt a rövidzárat is ennél az áramkorlát értéknél.
Csak egyetlen baja van, nem egyszerű kellően nagy hűtési intenzitással ellátni. Ugyan csak találgatok, de nem lehet, hogy hőmegfutás okozza a zárlatot? Esetleg a párhuzamosított tranyók közül, valamelyiknek nagyon eltérőek az elektromos jellemzői, ezért túl sokat "vállal magára" a kimeneti teljesítményből. (A most készülő saját tápomba válogattam a 2N3055-öket. Ugyan csak műszerrel mérve, tehát nem 1A-el előfeszítve, de sikerült 78-85 közti bétákat találnom mindkettőbe. Le is ellenőriztem mennyire egyenletesen osztoznak a feladat ellátásában, méghozzá úgy hogy megterheltem, és mértem a 0,22ohmokon eső feszültséget. Teljesen frankón egyenletes.) Alkotó
Idézet: „0,8ohm-al terheltem” Ezt hogyan értsük? Ha a kimenetre raktad, akkor 3,2V-ot állítottál be? mert ennyi kéne az említett 4A-hez. Javaslom az izzós terhelést. nálam remekül beváltak a 24V/100W-os izzók (nekem 2db van "üzemben", amit ha kell sorba, vagy párhuzamosan is szoktam kötni). De a lényeg, hogy ezen jó közelítéssel 4A folyik, de ha kicsit növeled a fezsültségét, simán fel lehet tolni 5A-re is (az izzókat takarni szoktam, mert megfájdul a szemem a nagy "fényességtől"). (csak megjegyzem, hogy a SPAFI féle tápot -természetesen- akár egy árammérővel is rövidre zárhatod, és akkor éppen annyi áram fog folyni, amennyit az áramkorláttal megengedsz) Alkotó
Szia!
Lehetséges, hogy az emitter ellenállásoknál lesz valami turpisság. Hasonlítsd össze őket, esetleg ha ki tudod mérni, mérd ki őket. Mind a négy ellenállásnak 0,22Ohm-nak kell lennie. Ha valamelyik kisebb mint a többi, akkor annál a tranzisztornál folyik el a nagyobb áram. Pioneer
Nem akarok okoskodni, és nem is néztem utána, de ha jól emlékszem, akkor ebben a tápegységben 0,68ohm/2W-ok vannak az emitterek közösítésére. És ez azért se mindegy, mert szintén csak emlékezetből, de éppen ezek közül az egyiken "figyeli" a kimeneti áramot is az áramkorláthoz. (SPAFI rajza, Alkotó nyákja alapján)
Ettől függetlenül, persze legyenek egyformák. Alkotó |
Bejelentkezés
Hirdetés |