Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 129
(#) Szirty válasza Brandyman hozzászólására (») Máj 26, 2009 /

Hali Brandyman!

Idézet:
„Tudna-e valaki segíteni abban, hogy mi a módszere annak, ahogy egy adott vezérlési feladatból funkció-blokkos megvalósítás legyen?”

Az FBD-re gondolsz? (Function Block Diagram)?

Vagyis erre?

Idézet:
„Foglalkozom egy ideje PLC-kkel, de ez a módszer számomra még ismeretlen terep.”

Eddig mi volt a fő csapásirány? Létradiagram?
Mert ha igen, akkor az FBD annak lényegében az alternatívája. Mindkettő logikai kapcsolatokat ír le, csak másképpen jeleníti meg őket.
(#) Brandyman válasza Szirty hozzászólására (») Máj 26, 2009 /

Igen, FBD-re gondoltam.

Ami igazán érdekel, az maga a MÓDSZER, ahogyan az adott feladatból FBD készíthető.

Az eddigi csapásirány: Grafcet lépés-diagram, majd annak az átírása létrába.

A vezérlési feladatok (számomra) jól felírhatóak Grafcet-el, és a létrára fordítás is relatíve jól megy. De FBD-re nem tudom megcsinálni, mert nem ismerem a MÓDSZER-t, ahogy ez végre kell hajtani. Minden bizonnyal létezik valamiféle technika, amellyel a papíron kapot feladatból FBD lesz.

Na, ez érdekel.
(#) waldi75 hozzászólása Máj 28, 2009 /

Üdvözlök mindenkit!

Nekem egy idec MICRO-1 plc-hez kellene infó.Egy demo programot találtam már illetve leírást, de például kábelről rajzot stb. még sajna nem.
Előre is köszönöm.
(#) Last_Scout válasza Last_Scout hozzászólására (») Máj 28, 2009 /

"megoldódot" a probléma...
A Siemensek szerint "Das ist ein system eigenschaft."
tehát tudják, de nem kívánnak foglalkozni vele. Gondolom csak azon kevés hülyét érinti, aki objetum orientált rendszer elemeket igyekszik csinálni S7-ben...
(#) Szirty válasza Brandyman hozzászólására (») Máj 28, 2009 /

Hali Brandyman!

Idézet:
„A vezérlési feladatok (számomra) jól felírhatóak Grafcet-el, és a létrára fordítás is relatíve jól megy.”

Ez azért érdekes kérdés, mert sok feladat nem oldható meg szekvenciális programozással (vagy csak nehezen).

De ha a létrát vesszük alapul, az könnyen átalakítható FBD-re. A soros kapcsolást egyszerűen ÉS kapukra, a párhuzamost VAGY kapukra kell cserélni és gyakorlatilag kész is.

A többi elem (R/S tároló időtag, számláló, blokk hívás, stb, gyakorlatilag azonos a létradiagramban használt jelöléssel).

Idézet:
„Minden bizonnyal létezik valamiféle technika, amellyel a papíron kapot feladatból FBD lesz. Na, ez érdekel.”

Én úgy szoktam, hogy elkezdem írni a programot.

ladfbd2.png

(#) aygo hozzászólása Máj 31, 2009 /

Sziasztok.

Esetleg valaki tudna segíteni egy tsx nano plc kábel rajzal a gép és plc közzé?
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Jún 17, 2009 /

Sziasztok!

Nem akartam új témát nyitni, ezért itt teszem fel a kérdésem, mivel szorosan kapcsolódik a PLC-khez. Szóval szükségem lenne GRAFCET-ről minél bővebb leírásra, bármilyen nyelven. Természetesen már túl vagyok az egyéb kereséseken, de semmilyen értékelhetőt nem találtam, egy kivételéve, de annak az árát kőkeményen megkérik Bővebben: Link. Remélem tudtok Nekem segíteni, amit előre is köszönök. Üdv.: Yoe
(#) Brandyman válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Talán segít, ebben a példában Grafcet lépésdiagram segítségével készül el a PLC program:
Link

Remélem segít!
(#) Szirty válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Helló Marko!

Idézet:
„Szóval szükségem lenne GRAFCET-ről minél bővebb leírásra, bármilyen nyelven.”

Nézd meg ezeket:
S7 Graph V5.2 for S7-300/400 Programming Sequential Control Systems Manual
S7-GRAPH V5.3 for S7-300/400 Programming Sequential Control Systems... steps
(#) hammer14 hozzászólása Jún 17, 2009 /

üdv PLC-s társaság!

Egy kicsit más típusú kérdésem lenne. Nem tudja valaki itt megmondani,hogy plc technikába használt motorokat érzékelőket,valamelyik cég átvesz-e? Mert nagyjából arra rájöttem hogy értékes,és szépen ki is bontottam a kidobott gyártósorból.,csak a gond most meg az hogy én nem tudom használni,magánszemély meg vagy pár ft adna érte vagy nem is kell egyáltalán. Az érzékelők omron típusúak,és pohto sensor felirat szerepel rajtuk 2 pici kis potméter is van rajta amivel valamit állítgatni lehet.
A motorok meg spg és oriental márkájúak.

Ha valaki tudna hasznos infót adni aki ilyen körökben mozog az jó lenne
(#) Marko Ramiusz válasza Brandyman hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Sziasztok Brandyman és Szirty!

Köszönöm a gyors válaszokat. Van már egy csomó jegyzetem erről a témáról, de egyik sem átfogó, ezért tettem fel a kérdést. Marad az, hogy összeollózzam, kicsivel több munka, de nem gond. Brandyman: látom, Te is Kuttor Gézánál tanultad a programozást . Egy kérdés: az ábrákat milyen progival rajzoltad? Szirty: már akartam Neked is e-mail-t küldeni ez ügyben. Ezek szerint a Step7-ben lehet Grafcet-ben programozni? Eddig a Siemens-szel még nem foglalkoztam, de a jövőben rá fogok kényszerülni.
Üdv.: Yoe
(#) Marko Ramiusz válasza hammer14 hozzászólására (») Jún 17, 2009 /

Szia! Kezdj el PLC-vel foglalkozni, ha még eddig nem tetted meg és használd fel saját célra.
Üdv.:Yoe
(#) Brandyman válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Jaja, Kutor Géza volt az alapozás, de elég sokat rá kellett tanulni...

A rajzokat PROTEL, azon belül SCHEMATIC-kal rajzoltam.
(#) Szirty válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Helló Yoe!

Idézet:
„Szirty: már akartam Neked is e-mail-t küldeni ez ügyben. Ezek szerint a Step7-ben lehet Grafcet-ben programozni?”

Ez a helyzet. Graph-nak hívja. De alap Step7 nem tartalmazza ezt a modult (opcionális).
(#) hammer14 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

helló!

Kösz ezt a nagyon egyszerű ötletet. A Plc meg én... hát kb annyit tudok róla hogy buta számítógép és mechanika vezérelhető vele. És még ha úgy is döntenék hogy foglalkozok vele akkor is nekem ilyenekre nincsen pénzem,mondjuk másra sem mert diák vagyok meg leszek még pár évig. Bár ha jó gondolom egy ember aki a mai világban ért a plc vezérléshez az egy félistennel felér a gyárba mikor a szalag megáll.

Maradnék inkább a cuccok eladásánál.
(#) Marko Ramiusz válasza hammer14 hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Brandyman és Szirty: köszönöm a válaszotokat.

hammer14: "...ha még eddig nem tetted meg...", ezt is odaírtam. Mellesleg a PLC nem egy lebutított számítógép, ezt az iskolában elég rosszul tanították meg Neked. Szerintem egyáltalán nem egy félisten a PLC programozó, sokkal inkább csak tudja kezelni a gépet, hiszen ez a dolga, ezt tanulta. Sőt igazándiból a gépzsír az igazi félisten, hiszen az egy fél lakatos!!!

Yoe
(#) Szirty válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 19, 2009 /

Hali Yoe!

Idézet:
„Sőt igazándiból a gépzsír az igazi félisten, hiszen az egy fél lakatos!”

gépzsír = fél isten -> fél lakatos.
Egész lakatos -> isten?

(#) Magorh válasza hammer14 hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Gondolom ezeket Samsung gyártósorról szerelted le. Sajnos nagyon könnyen hozzájuthatunk ilyenekhez, meg amúgy sem szeretünk használt termékeket beépíteni.

Azért leírnád a pontos adatokat?
(#) villanyszelelö hozzászólása Jún 27, 2009 /

Hi

Uj vagyol ezzen a Forumon .Kellene egy kis segitség ,
kaptam egy feladatot hogy változtasak meg néhag funktiot egy gépen a jövö héten mehetek egy masik géphez letölteni egy u90 filt.De sinte semmi ismeretem nincs a PLC programéringröl ha valaki tudna segiteni nagyon halás lennék. Ha lehet kuldjetek választ az E-mail cimemre elöre is köszönöm.
(#) Moderátor hozzászólása villanyszelelö hozzászólására (») Jún 27, 2009

Néhány dolgon változtass, ha egyszer majd régi tag is szeretnél lenni ezen a fórumon:
- próbálj meg rendesen fogalmazni, milyen szó pl. az, hogy
Idézet:
„programéring”
?
- helyesírásodon is akad javítanivaló, nem kell úgy sietni
- e-mail-ben ne kérj segítséget, az oldal célja az ismeretek megosztása, nem pedig a privát közlés
- ne kérd azt, hogy tanítsunk meg programozni, mert az itt nem fog menni, inkább egy-egy konkrét probléma megoldásában tudunk segíteni

Mellesleg a Unitronics hivatalos oldaláról le tudod tölteni a legújabb U90 Ladder-t, ami az említett .u90 file-ok létrehozásához, szerkesztéséhez való környezet. Nagyon jól dokumentált, a súgójában gyakorlatilag mindent megtalálsz, de ha elakadsz, konkrét kérdésekre megpróbálunk válaszolni.
(#) villanyszelelö válasza (») Jún 27, 2009 /

Elnézést a helyesirásomért soha nem volt az erösségem , az ékezetek kihagyásaér a bilentyüzetem
is lehet az oka, nicsen rajta minden magyar betü.
Csak segitség kellene ,majd idövel belejövök a program kezelésébe .Egyelöre az elsö feladat a PLC böl letölteni a PC-be.

(#) kobold válasza villanyszelelö hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Az ékezetek hiánya kevésbé zavaró, mint a szedett-vedett írásmód...

Kiolvasás nagyon egyszerű, elindítod az U90 Ladder-t, és a csatolt kép szerint navigálsz a menüben.
Tanácsos egyébként a teljes menüsor átnézése, sok dolog egyből látszik benne.

upload.png

(#) Sendi hozzászólása Jún 27, 2009 /

Üdv Mindenkinek.

Én egy idősebb kolléga vagyok, és most az lenne a feladatom, hogy Siemens S7 és a hozzá csatlakozó operátor panel tartalmát backup-olni.
Nagyon régen már csináltam ilyet (több mint 10 éve)
De már nem emlékszem minden részletre.
Megvan a Step 7 és a ProTool.
Nem emlékszem, hogy a csatlakozás előtt kell e konfigurálni (a típuson és a processzor típusán kívül)
és hogy mire kell figyelni.
Ha tudnátok valami irodalmat, vagy leírást ajánlani nagyon megköszönném.

Köszönettel
(#) Marko Ramiusz válasza Sendi hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Szia Sendi! Sajnos Én nem tudok Neked ebben segíteni, de ajánlom a következő web-helyeket: Bővebben: Link; Bővebben: Link; Bővebben: Link Üdv.: Yoe
(#) Sendi válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Helló Marko Ramiusz.

Köszönöm, megnézem.
De ha valakinek van még ötlete, örömmel venném.

Köszönöm
(#) Szirty válasza kobold hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Hali!

Én is válaszoltam neki a prohardver fórumin, mivel oda is postolta.
A "programéring" kb félig német szó. Olyasmi mint az "engedélygabe"

Érdemes lehet a az U90 oktatóanyag tanulmányozása is (magyar).

Mivel ahogy látom egy JAZZ típusról van szó, megjegyezném hogy ahhoz szükség lesz egy RS232 interfészre is (kb 10-15e Ft)...
(#) Szirty válasza Sendi hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Üdv kolléga!

Idézet:
„most az lenne a feladatom, hogy Siemens S7 és a hozzá csatlakozó operátor panel tartalmát backup-olni.”

A PLC programot úgy tudod backupolni, hogy elindítod a Step7-et és létrehozol egy üres projectet, amiben nincs semmi (HW sem).
Majd kiválasztod a PLC menüből az "Upload station to PG...) pontot.
Természetesen csatlakoztatva kell hogy legyen a PLC valamilyen ninterfészen keresztül, ami be is van állítva (set PG/PC interface). A berendezést nemn szükséges közben leállítani, menet közben is kiolvasható.

Az operátor panel lementéséhez a ProSave nevű programra lesz szükség. Ezt tartalmazza a ProTool csomag, de azt hiszem csak külön kérésre telepíti fel.
Ha ez egy 10 éves OP, akkor attól tartok az OP-ról nem nyerhető vissza a szerkeszthető project a protool segítségével.
(#) kobold válasza Szirty hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Szia Szirty!

Nem tudtam, hogy Jazz, ahhoz tényleg kell még egy külön modul (bár ezt a magam részéről hajlamos vagyok a tervezési hibák közé sorolni, igazán hagyhattak volna rajta kommunikációs vonalat).
Az említett szót értettem, csak azért szóltam, mert borzasztóan hangzott...
(#) Sendi válasza Szirty hozzászólására (») Jún 28, 2009 /

Helló Szirty.

Köszönöm a válaszodat.
Én is valahogy így gondoltam, de jól esett a megerősítésed.

Még egyszer köszönöm.
(#) Szirty válasza kobold hozzászólására (») Jún 28, 2009 /

Hali kobold!

Idézet:
„Nem tudtam, hogy Jazz”

A másik fórumon azt írtad, hogy ez egy .JZ10-11-T40.

A JZ típusjel utal rá.
40 I/O pont tranzisztoros digit I/O-k.
Következő: »»   10 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem