Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Kérdésem a következő:
Egy PLC-szimulátor programon dolgozom, és szükségem lenne olyan személy(ek)re, aki tesztelné a programot. Mindenféle kötelezettség nélkül. Valakit érdekel a dolog?
Hali Brandyman!
Idézet: „Egy PLC-szimulátor programon dolgozom, és szükségem lenne olyan személy(ek)re, aki tesztelné a programot.” Milyen PLC-t szimulál?
Hello!
Nem a milyen a lényeg, hanem az, hogy szimulál A lényeg, hogy gyakorlási/oktatási célra készülne, és létrában "ért". Begyakorolni jó, aztán ha konkrét PLC-re kerül az ember, jóformán már csak a helyi dolgokat kell megtanulnia. Értem ez alatt, hogy ha az ember (fia) valamely PLC-t már tud programozni pld. létrában, akkor létrában más PLC-t már könnyen megtanul. Hogy a kérdésedre is válaszoljak; saját ki-, bemeneti változói, merkerei vannak, (meg minden), de ezek próbálnak hasonulni az általánosan használtakhoz. Pld. M0, M1... a merkerek, I0, I1, I2 a bemenetek, T0, T1,... az időzítő.
Hali Brandyman!
Idézet: „Hello! Nem a milyen a lényeg, hanem az, hogy szimulál A lényeg, hogy gyakorlási/oktatási célra készülne, és létrában "ért".” Értem. Miért döntöttél úgy, hogy ilyesmibe vágod a fejszét? Sokféle szimulátor van már... Vagy ingyeneset akarsz létrehozni? Netán ezen a módon pénzt keresni? Azért kérdeztem milyen PLC, mert igaz ugyan, hogy vannak szabványok a programozásra (pl. a létra) de a lényeg mindig a részletekben van, Ebben az esetben ezek éppen az egyes típusok jellemző sajátosságaiban vannak. Idézet: „Begyakorolni jó, aztán ha konkrét PLC-re kerül az ember, jóformán már csak a helyi dolgokat kell megtanulnia” Lehet, hogy butafejű vagyok, és erősen szubjektív is a véleményem, de a tapasztalat nekem azt mutatja, hogy pont a helyi dolgok miatt nem érdemes globálisan nekiállni ilyesminek. Omron-t kezdtem először létrával, gyakorlatilag azon tanulgattam ezt a módot, aztán, mire tűrhetően ment, jött az M90, LG, IMO relé felületei. Az addig megszerzett tudás szinte csak arra volt jó, hogy a szimbólumokat felismerjem, eleinte minden új PLC-nél a súgót túrtam (meg néha ma is). Még az amúgy egyedi programozási logikát is alakítja egy-egy eszköz az utasításkészlettől, lehetőségektől függően, ezek miatt én célszerűbbnek tartom valamelyik (netán várható) típuson való gyakorlást, mint egy általános felületet. Idézet: „ezek miatt én célszerűbbnek tartom valamelyik (netán várható) típuson való gyakorlást, mint egy általános felületet” Feltéve, ha van várható (vagy egyáltalán bármilyen) típusod... Én a programot oktatási célra szánom, és otthoni, gyakorlási célra. Természetesen nem helyettesít semmilyen valós PLC-t, de ha (pld.) kéthetente szombaton vannak csak órák, és nincs más lehetőség a köztes napokon gyakorolni, akkor arra a célra véleményem szerint akár még meg is felelhet. Plusz igényként felmerülhet, hogy egy valós PLC-vel sem megy az ember sokra, ha nincs hozzá semmi, legfeljebb futófényt programozhat, amit a kimeneti visszajelző LED-eken csodálhat, ezért írtam bele a programba kiválasztható "környezetet", amely képes a "virtuális" PLC be-, illetve kimeneteire kapcsolódni, és animált, interaktív módon programozható. Itt láttam hasonló megoldásokat: Bővebben: Link Na, ehhez hasonló dolgok vannak beleírva, diákjaim egy része már teszteli, ezen gyakorol. Eddig meg vannak elégedve.
Tudom, hogy léteznek már szimulátor programok, de azok nem rendelkeznek interkatív környezettel...
Talán csak az előző hozzászólásomban írt linken található programban, de az meg nem ingyenes. Nem kimondottan a pénz keresés a célom, hanem egy valóban jól használható program összehozása, amely tényleg lehetővé teszi az otthoni gyakorlást. Nem szeretnék itt villogni azzal, hogy oktatom a PLC programozást, hiszen nálam sokkal jártasabb PLC-s szakemberek is vannak itt, de valahol ez a motiváció lényege. Valahol mindig a tanár felelőssége a diákok tudása. Na, én biztosra szeretnék menni
Üdv Brandyman!
Idézet: „Tudom, hogy léteznek már szimulátor programok, de azok nem rendelkeznek interkatív környezettel...” Mivel a környezet szimulációját egyáltalán nem említetted (ez 35 perccel ezelőtt koboldnak íródott leveledben derült ki először) ezért én sem arra gondoltam. Az már valóban nem olyan gyakori. Hiszen ilyet szinte kizárólag csak prezentációra és oktatásra használnak. Hasonlót én is csináltam már. No nem magát a szimulátort, hanem szimulációt gyári szoftverek segítségével. A célja is hasonló volt. TPszim és fúrószim.. Sajnos az eszközök, amikkel készültek, szintén nem ingyenesek. Idézet: „Valahol mindig a tanár felelőssége a diákok tudása.” Egyértelmű! Szívesen megnézném ha az lehetséges...
Elnézést, ha kihagytam a szimulált könyezet megemlítését, nem volt szándékos, pláne, hogy arra vagyok a legbüszkébb. Attól lesz szerintem jól használható "fegyver"
Néztem a két linket; jóféle kezdeményezés! Program e-mail-ben elment! Üdv!
Sziasztok!!
Segítséget szeretnék kérni. Egy szökőkút vezérlését szeretném megoldani, amiben egy víz és fényjátékot hoznék létre. Vezérelni szeretnék 20 db 24v-os mágnesszelepet 4 db RGB ledlámpát és a szivattyú fordulatszámát. A kérdésem az lenne, hogy megoldható e ez PLC vezérléssel. Ha igen akkor mit tanávsoltok és kb mennyi lenne a bekerülése. Előre is köszönöm!
Hali vitila!
Idézet: „A kérdésem az lenne, hogy megoldható e ez PLC vezérléssel.” Igen. Megoldható. De nem hiszem hogy gazdaságos lenne. A PLC nem ilyesmire való. Viszonylag olcsón talán unitronics-al össze lehet hozni kb 100e alatt. Kvalixnál találsz típus simertetőt és árlistát is (kvalix.hu)
Szia!
Szerintem inkább PIC-kel kellene megoldani. A 20 db mágnesszelep vezérlését meg lehet oldani 5 bit felhasználásával. Ezeket dekóder IC-re kötve ki lehet alakítani a 20 db kimenetet. Így nem kell, hogy a PIC minden egyes kimenetet önállóan biztosítson, tehát találsz olyat, aminek elég portja van. A fordulatszámot pedig a PIC PWM funkciójával könnyen megoldhatod. Idézet: „kb mennyi lenne a bekerülése” Egy PIC néhány ezer, vagy néhány száz forint. Még az áramkör többi alkatrészével sem kerül 100.000 forintba, de szreintem még 10-be se.
Hali Bago!
Idézet: „ Egy PIC néhány ezer, vagy néhány száz forint. Még az áramkör többi alkatrészével sem kerül 100.000 forintba, de szreintem még 10-be se.” Ez nyilván teljesen igaz, de ilyen alapon nem szabad összehasonlítani az árat. Kb. olyan mint ha a cseresznyét a gyümölcsös kerttel hasonlítanád össze
Üdv.
Idézet: „ szivattyú fordulatszámát ” Egy kicsit több infot adj, milyen szivattyú-ról van szó ? Imi.
Hello!
Én nem a PIC és a PLC árösszehasonlítására törkedtem, hanem arra, hogy a terv megvalósítása melyik megoldással olcsóbb.
Szia! A motor fordulatszámát miért akarod változtatni? Yoe
Sziasztok!
köszönöm az eddigi infókat. A szivattyú 2kw 3fázisú. Azért kell változtatni a fordulatszámát, hogy még több vízképet tudjak létrehozni.Ezáltal meg tudom oldani a vizkép le-fel történő hullámzását.
Ilyen (és ekkora) motorhoz már frekvenciaváltó illene (amit akár mikrovezérlővel, akár PLC-vel irányíthatsz).
Ha annak az árára gondolok, akkor már mehet a PLC-s vezérlés is, drágább lesz valamivel, de üzembiztosabb, és töredék idő alatt elkészülhet.
Üdv.
Idézet: „ 2kw 3fázisú ” Akkor egy gyári frekvenciaváltót célszerű hozzátenni, pl. OMRON V1000-es sorozat. Olcsó, megbízható, mi is használunk ilyent szivattyúhoz. 0,1..15 kW-ig léteznek. Alapból van 0(4)-20mA, 0-10V, és 32kHz impulzusbemenete, ezeken keresztül lehet frekit szabályozni. A zavarszűrő bent van, nem kell külső. Ha ez nem elég, akkor van Memobus kommunikáció (RS-485/422 max. 115 KBps). A PLC valami olcsó kompakt legyen, vagy valami programozható relé szerű egység amin van impulzus vagy analóg kimenet. Körül kell nézni, gyorsan változik a piac. Persze mikrokontrollerrel is megoldható, de az jóval több munka. Imi.
Sziasztok
Sikerult Kitöltenini a u90 filt a Unitronics iranyitó egységböl ... De a kijelzö szövegen kivul ami angolul van minden más lengyelül . Most kel találnom valakit aki att forditja...
Sziasztok
Még egy kérdés kellene egy atalakito az analog bemenetre PT100-nak van valami olcso megoldas vagy muszaj megvennem a Z109PT-t. ?Kicsit draganak találom.
Sziasztok!
van egy omron c20k plc-m, és szeretnék csinálni hozzá egy interface kábelt. lehetséges ez? tudnátok benne segíteni?
Helló mate080!
Idézet: „Sziasztok! van egy omron c20k plc-m, és szeretnék csinálni hozzá egy interface kábelt. lehetséges ez?” Az nem lesz egyszerű, mivel amennyire én tudom, a C20K-n nincsen számítógép csatlakoztatására alkalmas csatlakozás. Pl. soros. Ehhez egy LKxxx interfészre van szükséged. Más szóval: A kábel nem lesz elég...
igen azt gondoltam h nem uszom meg ennyivel... esetleg valami adatlapot a c20k-hoz tudnál küldeni amin rajta van a port kiosztása? vagy egy kapcsirajzot v. valamit hogy mit kellene megépítenem hogy működjön?
Üdv. Máté
Hali mate080!
Idézet: „esetleg valami adatlapot a c20k-hoz tudnál küldeni amin rajta van a port kiosztása? vagy egy kapcsirajzot v. valamit hogy mit kellene megépítenem hogy működjön?” Nem tudok ilyet. De szerintem nem is nagyon lesz. Abban az interfészben vagy 20-30 IC van... :-/
Hy!
Akkor viszont köszönöm a segítséget és az infót
Sziasztok!
Van elfekvőben Allan Bradley PLC (CPU, Tápegység, I/O modul) Esetleg valakit érdekel?
Sziasztok!
A melléklet egy Imo plc hátlapja, tápja 230v. A kijelző világít, de más egyéb funkció nem működik. Szerintetek javítható a képen látható nyomok alapján? köszi!
Szia Magorh! Micrologix 1200-ashoz vannak alkatrészeid? Konkréten egy analóg bemeneti modul kellene! Yoe
Most sikerült "összefutnom" egy Unitronicsv570-es plc-vel (V200-18-E2B).Az eredeti programozója már nem elérhetö.Annyi baj van vele "csupán", hogy bárhol változtatok a progin egész egyszerüen totál mást csinál a plc.Hozzáteszem , hogy erdetileg szerb és angolnyelven irták a progi megjegyzéseket.Tudna segiteni valaki átnézni, hogy nincs-e rejtett része a proginak?(mellékletbe berakom.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |