Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   519 / 1319
(#) menyus hozzászólása Júl 3, 2009 /

Sziasztok!

Érdeklődnék hogy hallottatok e már olyan PC s programról ami felismeri és kijelzi egy soros eszköz átviteli sebességét és beállításait? (Baudrate, paritás/ stopbit / hand shake ). Az a gondom hogy van egy soros GPS modulom ami semmilyen sebességen és beállításban nem hajlandó szóba állni sem a Hyper Terminal sem a Bray Terminal programokkal. Hogy lehetne "szóra bírni"..?
(#) szilva válasza spepe hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Nem tudom, ez a MikroE-s C milyen kódot generál, de igazán megpróbálhatnád a HiTech-kel, ha már egyszer azt ajánlják hozzá. A Pro változatot most fel lehet telepíteni olyan verzióban, ami ingyenes, de bizonyos optimalizációkat nem csinál meg. Én ilyennel dolgoztam mostanában, és azt kell mondjam, hogy nem annyira rossz az az optimalizálatlan kód sem, hogy ne lehetne amatőr célokra használni. Egy próbát mindenképpen megér!
(#) szilva válasza deguss hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Nekem ez az áramkör nem igazán szimpatikus. Azt mondjuk nem tudom, az az SHDN láb milyen szintekre mit csinál, de itt az oszci leállásakor féltápfesz-dióda lesz ott. Járó oszcillátornál elvileg annyival magasabb, amekkora a rezgés p-p értéke az OSC2 lábon. Viszont a kvarc kapacitív lezárása eléggé nemtetszős így.

Én azt javasolnám, ha már az oszci jelét szeretnéd figyelni, akkor talán érdemesebb lenne egy CMOS elválasztókaput beépíteni a szabályosan, két kerámiakondenzátorral beépített kvarc mellé, és a kicsatolt jellel egy újraindítható monostabilt triggerelni. Talán a monostabilt ki is lehetne alakítani a leválasztó CMOS kaput tartalmazó tok megmaradó kapuiból.
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Már mondtam neki, hogy mutassa meg a kapcsolási rajzát, több szem többet lát alapon lehet, hogy lesz ott még szabad láb...
(#) Csaplar hozzászólása Júl 3, 2009 /

Sziasztok!

Használta már valaki az EM406a névre hallgató GPS modult? Most kötöttem rá egy Pic18F1220-ra és szeretném kipróbálni.

C-ben nincs esetleg valakinek hozzá valami egyszerű modulja?

Látom, hogy van RX és TX lába is, de itt igazán csak egy oldalú kommunikáció van, nem?

Tudnátok segíteni?

Köszi
Zoli
(#) potyo válasza Csaplar hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Idézet:
„Látom, hogy van RX és TX lába is, de itt igazán csak egy oldalú kommunikáció van, nem?”

Mégis mit mond az adatlapja róla?

Idézet:
„Tudnátok segíteni?”

Helyetted nézzük meg az adatlapot?
(#) Csaplar válasza potyo hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Bocs, természetesen nem, csak bíztam benne, hogy valakinek már van ezzel az eszközzel tapasztalata és megosztja velem.
Kicsit megrémültem tőle, mert azt hittem egyszerűbb lesz...
Nekem összesen a pillanatnyi koordinátákra van szükségem, de egyelőre nem látom, hogyan tudnám azokat lekérdezni.
adatlap
Keresgélek tovább...
(#) icserny válasza Csaplar hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Van itt egy GPS modul és PIC című topik. Miért nem olvasol bele?
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

(#) Csaplar válasza icserny hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Köszi a linkeket, mindjárt átolvasom őket. Nem vettem észre a GPS-es topikot... akkor oda írtam volna.

Üdv.
(#) trudnai válasza Csaplar hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

[OFF] Most en vagyok ertetlen, vagy hogy van, hogy 2 perc utan olyan infokat latok az adatlapban, mintha ez sima ASCII-val ilyen uzeneteket kuldozgetne neked?
  1. $GPGGA,002153.000,3342.6618,N,11751.3858,W,1,10,1.2,27.0,M,-34.2,M,,0000*5E
(#) zsimon válasza trudnai hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Egy plusz lábad alapból lehet ha kvarc helyett rögtön oszcillátort használsz. Akkora mint egy DIP14-es tok, talán még kevesebb helyet is foglal el mint egy kvarc, két kondi, vagy a fenti "kicsatoló". 15 éve egy Microchip-es doksiban nem volt olyan hogy a kvarcot "lehúzni".
(#) sany hozzászólása Júl 3, 2009 /

Sziasztok! A kérdésem a csatolt forráskóddal kapcsolatos. Ez a forráskód a MikroC súgójából való. Átszeretném írni úgy hogy az A porton (A0,A1,A2,A3) lehessen dallamot választani és a kimenet pedig az RB 0 - ás porton legyen. Akkor hogy kellene átírni? Már sokszor próbáltam átírni , de nem akar működni.

forraskod.txt

(#) icserny válasza sany hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

1. Meg kell nézni az adatlapban, hogy van-e ütközés az A0,A1,A2,A3 lábakon.
2. TRISA=0xFF kell (a legalsó 4 bit az érdekes), bár a RESET elvileg így állítja be.

3. PORTB,3 helyett PORTB,0 kell.

4. PORTB,4 helyett PORTA,0
PORTB,5 helyett PORTA,1
PORTB,6 helyett PORTA,2
PORTB,7 helyett PORTA,3 kell

5. A maszkokat 4 bittel jobbra kell tolni
0x80 -> 0x08
0x40 -> 0x04
0x20 -> 0x02
0x10 -> 0x01
(#) pepe33 hozzászólása Júl 3, 2009 /

18F97J60 programozására tett ujabb kisérletem is kudarcba fulladt, ez volt a 3-ik PIC amit nem sikerült felprogramoznom , sem a céláramkörben , sem az emiatt a probléma miatt épitett programozó adapterben sem.

Mindig ugyanaz a probléma, felprogramozás után 000000 cimen ellenörzési hiba, és persze tiszta 00-t olvas vissza PICKIT2.
Már ott tartok a dologgal kapcsolatban , ha valaki hajlandó lenne segíteni beülök a kocsiba és elmegyek a helyszínre.

(#) sany válasza icserny hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Köszönöm a választ!

PIC16F628A - val szeretném megvalósítani az áramkört.

A forráskódot átírtam, de a következő hibaüzenetet kaptam:

erre a sorra hivatkozik: ADCON1 = 0x0F;

Error: Undeclared identifier [ADCON1] in expression

Mi lehet a baj?

( Bocsánat a bénázásért , de még elég kezdő vagyok a PIC-ek terén.)
(#) deguss válasza zsimon hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Hali!

Ez egy jó ötlet, így felszabadul egy bemenet. Elgondolkodom rajta, köszönöm a tanácsokat.
Nem ma kezdtem, nincs szabad pin, se olyan, amit használni lehetne másod funkcióban. A kapcsolás (még) nem publikus.
(#) cszotyi válasza sany hozzászólására (») Júl 3, 2009 /

Helló !
Ezt a hibát azért jelzi, mert a 16F628A- ban nincs analóg modul. Helyette írd oda :
CMCON = 0x07;
azért, hogy kikapcsold a komparátorokat, mert ha ezt nem teszed meg akkor sem nem fog rendesen működni a programod.
(#) Stefan válasza watt hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Köszönöm a sok segítséget, de végül úgy döntöttem hogy a boros ár ellenére egy gyári pickit2 debug express mellett voksolok
Mondjuk vicces hogy egy zip foglaltot 4-5e ért akarnak az ember nyakába varrni..
Megoldottam egy tüskesorral a probélmát....
(#) watt válasza Stefan hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

A gyári jó döntés, de én amellett vagyok, hogy szükség van egy PIC nélküli égetőre is, ha a PK2-ben megsérülne a firmware.
A zip-es dologban egyetértek! Viszont semmi szükség rá, mert erre találták ki az ICSP portot.
(#) Csaplar válasza trudnai hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Nem akar még mindig beindulni a GPS modul...

Egy PIC1220-as RA1 lábára kötöttem a GPS RX lábát és az RA4 lábra a TX lábat.

MCC18-al bütykölök, aminek van egy SW_UART modulja.
Abban beállítottam a lábakat és újrafordítottam:

1. SWTXD  equ     PORTA          ; Transmit pin port and pin
  2. SWTXDpin  equ 1
  3. TRIS_SWTXD  equ TRISA      ; Transmit pin tris and pin
  4. SWRXD  equ    PORTA           ; Receive pin port and pin
  5. SWRXDpin   equ     4
  6. TRIS_SWRXD  equ  TRISA     ; Receive pin tris and pin

A késleltetéseket a 20Mhz-es kristályhoz állítottam be 4800baudra.

Ezek után próbáltam egyszerűen lekérdezni:
  1. while(BusyUSART());
  2. byteGPS=ReadUART();

Sajnos semmi érték nem jött...

Mit rontok el?

Köszi
(#) Csaplar hozzászólása Júl 4, 2009 /

Van egy ilyen láb még, amit nem kötöttem be az EM406a GPS modulon:

PPS: This pin provides a one pulse-per-second output from the engine board that is synchronized to
the GPS time.

Igazából nem is értem pontosan, hogy ez mire kell, de úgy gondolom, hogy opcionális...
(#) SzervízMacska válasza watt hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Mi az a zip foglalat? Nem ZIF-ről beszélgettek?
(#) mammut válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Azaz! ZIF-Socket.
Zero Insertion Force foglalat.
Ilyen technikájú a számítógépes processzorok és még sok más ipari elektronika foglalata is!

WIKIPEDIA
(#) icserny válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Bizonyára ZIF-re gondoltak.
ZIP foglat akkor lenne, ha tömörítené a kivezetéseket, s a 44 lábú PIC-et bedughatnám a PICkit Starter Kit 20 lábú foglalatába.

Apropó Starter Kit: Stefan, a Debug Express helyett én előnyösebbnek tartanám egy cserélhető PIC-es kártya beszerzését. A PICkit2 viszont mindenképp jó választás.
(#) icserny válasza Csaplar hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Az RA1-en analóg funkció is van. Azt hol tiltottad le?
(#) trudnai válasza pepe33 hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

En szivesen segitenek de hat elegge elszantnak kellene lenned, hogy idaig elautozz

A kapcsolasi rajzot nem mutattad? ENVREG lab a foldon vagy a Vdd-n van? Minden Vdd/AVdd/Vddpll/Vddrx/Vddtx/Vss/AVss/Vsspll/Vssrx/Vsstx be van kotve? Mindegyik kozott ott van a 100nF hidegito keramia kondi? A Vddcore(Vcap)/Vss kozott is ott van a hidegito? Ha az ENVREG a foldon van akkor kap 2.5V-ot a Vddcore?
(#) Stefan válasza icserny hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Ja hogy ZIF! Csak mondták a chipcadnél, hogy az a neve, és úgy értettem zip... Na most már ezt is tudom
A debug expressre azért esett a választásom, mert adtak hozzá demo boardot, meg mplabot, meg ilyen ilyeneket. Egyenlőre nagyon meg vagyok vele elégedve, kiszolgálja az igényeimet 100%ig

watt: Ha sérülne a firmware, akkor az MPLAB, vagy az egyzserű égetőprogit amit adtak hozzá újra tudja programozni(Update OS).
(#) potyo válasza Stefan hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Idézet:
„Ha sérülne a firmware, akkor az MPLAB, vagy az egyzserű égetőprogit amit adtak hozzá újra tudja programozni(Update OS).”

Ha a bootloader sérül, akkor nem tudja újraprogramozni...
(#) Csaplar válasza icserny hozzászólására (») Júl 4, 2009 /

Így tiltottam le az analóg átalakítást:
  1. ADCON0bits.ADON = 0;
  2. ADCON1 = 0b11111111;
Következő: »»   519 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem