Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység

Témaindító: Szabiiiii, idő: Jan 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 54
(#) csonthulye válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Helló. Igazad van, az áram lemaradt, 500mA-er kellene és 2,7V.
(#) csonthulye válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Hát végülis az is megfelel. LM317-nek mennyi a legalacsonyabb feszültsége? 1V körül van valahogy, nem?
(#) Medve válasza csonthulye hozzászólására (») Máj 2, 2009 /

Igen, pontosabban, 1.2V...
(#) Csaplar hozzászólása Máj 9, 2009 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy 5V-os 5-10A-es stabilizált tápegységet.
Valaki tudna linkelni valami bevállt kapcsolási rajzot?

Köszi és üdv.:
Zoli
(#) kopaszs hozzászólása Máj 15, 2009 /

Sziasztok van egy 60 voltot leadó trafóm vagy tekercs mindegy eböl kellene nekem 45 volt 3-4 amper ehez kérnék segítséget.
(#) Imi65 válasza kopaszs hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Azt nem írod, hogy egyen, vagy váltó 45V kell.....
(#) kopaszs hozzászólása Máj 15, 2009 /

erősítőhőz szoval szerintem egyen

kezi1n.JPG

(#) kopaszs válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

bocsi elfelejtettem a válaszba nyomni szöveget
(#) josza01 hozzászólása Máj 27, 2009 /

Sziasztok! Van 22V AC-m és kellene nekem 12V DC aránylag stabil. Max 200 mA. Van valakinek valami javaslata?
(#) josza01 hozzászólása Máj 27, 2009 /

Légyszíves szóljatok valamit! Sürgős lenne!
(#) kaqkk válasza josza01 hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

7812 +greatz + 4700u puffer ennél egyszerűbben nem megy viszont ez tud 1-1.5 A-t
(#) josza01 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

Köszi. De tudnál valami rajzot adni, mert nem vagyok valami nagy guru a témában.
(#) josza01 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 27, 2009 /

Hálás köszönetem!!!
(#) komitya hozzászólása Jún 24, 2009 /

Sziasztok!

Van egy tápom10v-os 200w-os toroid trafóval gréc híddal pufferkondival és egy régi autóerősítőt hajtok meg vele így pufferelés után 12 V ot kapok.Az vele a problémám hogy,búg. Hiába van rajta 4 db 33000 mikros kondi hogy lecsökkentse az 50Hz es búgófeszültséget akkor is búg. Kellene nekem egy L C szűrő kapcsolás adatokkal: a tekercs menetszáma, a kondi értéke.Csináltam már tekercset forgókondenzátorral de az se lett jó.
Ha valaki tud kérem hogy, segítsen.Előre is köszönöm!
(#) xyxx válasza komitya hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Szia, nem lehet, hogy földhurok miatt búg?
(#) komitya válasza xyxx hozzászólására (») Jún 25, 2009 /

Szia de lehet hogy földhurok. Hogyan próbáljam megszüntetni?
(#) fihu hozzászólása Júl 4, 2009 /

Sziasztok!
Olyan kérdéssel / kéréssel fordulok hozzátok, hogy van 1 trafóm, ami egyenirányítás után 50V-ot ad le, (egy béltériből szereztem). Egy olyan könnyen, egyszerűen, viszonylag kevés alkatrészből megépíthető kapcsolás érdekelne, ami szabályozható, pl: 1,2...50V vagy hasonló. Főleg IC-s kapcsolás érdekelne. Válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza fihu hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Hello!
Az "egyszerű IC-s" kapcsolások, maximális feszültsége, 40V. Spéci nagyfeszültségű IC-k léteznek, elég borsos áron.
Ha 50V-od van, akkor abból 50V-ot amúgy sem tudsz kiszedni, maximum kapcsolóüzemű szabályzással. Az meg már nem az "egyszerű kategória".
üdv! proli007
(#) fihu válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Szia!
Köszi! Akkor lehet kap 1 ellenállatot, vagy kimarad.

Üdv!
(#) niedziela válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Idézet:
„maximum kapcsolóüzemű szabályzással. Az meg már nem az "egyszerű kategória”

LM2592 vagy LM2596 Egyszerű, kapcsolóüzemű, kiváló tápegységnek.
(#) proli007 válasza niedziela hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

üdv!
Oké, akkor kérünk, 50V-ból 1,2V..50V-ig egy egyszerű kapcsolást.
üdv! proli007
(#) niedziela válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

LM2592 Adatlapján ott a kapcsolás.
fihu pedig ezt írta

Idézet:
„kapcsolás érdekelne, ami szabályozható, pl: 1,2...50V vagy hasonló.”

A hasonlóba bőven belefér, mivel az egész puffer fesz kiszabályozható
(#) fihu válasza niedziela hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Ennek az IC-nek néztem az adatlapját, majd de nem volt túl sok időm akkor. Majd még át tanulmányozom!
Viszont kerestem HEstore-ban és HQ-n is de nem találtam. Esetleg valami ötlet?
Köszönöm a segítséget
Üdv!
(#) niedziela válasza fihu hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

63V max az IC bemenete, 1.2-57V -ig szabályozható.
Ebbe azért próbálj a trafóval beleférni.
(#) fihu válasza niedziela hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Simán meglesz Köszönöm a segítséget!
(#) Beles hozzászólása Júl 10, 2009 /

Van egy TR9162/A tápegységem, és villanypásztor szerelése közben hazavágtam mindkét oldalát. (Először azt hittem nem amiatt ment ki, ezért rákötöttem a másik felére is) Valami visszakúszó nagyfesz kinyírhatta. Az egyik oldalát sikerült is megcsinálnom, a rajzon a T10-es jelölésű tranzisztort kellett kicserélni. A másik oldalt viszont nem siekrült megcsinálni. Két napot ültem felette, és végül odáig jutottam, hogy kicseréltem benne minden tranzisztort, és még sem működik. Következő csinálja: Terhelés nélkül megvan pontosan a kimenő beállított fesz, de amint terhelem, leesik -0,5V-ra a fesz. Nem a bemenő fesszel van a baj, mert az stabil, az áramkörrel lehet valami. Ellenállásokat legtöbbet mértem is, de szemmel láthatóan sincsenek megsérülve. Valamint érthetetlen okból, néha "félig" működik, mert terheléssel az áramot fölcsavarva, olyan 200mA-ig jó, de utána leesik a fesz.
Nagyon örülnék, ha valaki tudna segíteni
Rajzot mellékeltem, ugyan ez a B, de ugyan az teljesen mint az A verzió.

tr9162 B.JPG

(#) proli007 válasza Beles hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Hello!
Nem ismerem ezt a tápot, de a rajz alapján meg lehet oldani a javítását. (Ha jól látom, a táp végárama 0..20V-ig 2A és 20..40V-ig 1A.)
Minden esetre, valami terhelő ellenállásokra lesz szükséged. pld 4,7ohm/25W, 22ohm/25W és 33ohm/40W-os ellenállás.

- Alapvetően a táp (a teljesítmény egységen kívül) két áramkörből áll. A T1..T6 tranyóból álló feszültségszabályzóból és a T7..T12 tranyóból készült áramkorlátozó részből tevődik össze .
- Ahhoz, hogy valamit tudni lehessen mi nem működik, a két részt, függetleníteni kell egymástól. Tehát ideiglenesen ki kell szedni, a D12 (BAY41-es) diódát. (ugyan is, ha az áramkorlátozás szerint túláram lépett fel, akkor ezen a diódán keresztül zárja le, a feszültségszabályzót az áramhatároló rész.)
Viszont fokozottan ügyelni kell, hogy ebben a módban nehogy rövidre zárjuk a tápot!
- Ebben a helyzetben, meg kell nézni, hogy különböző terhelések mellett a táp terhelhető-e és stabil-e a kimenő feszültség. pld. egy 4,7ohm-os terhelő ellenállással, meg kell nézni 9,4V-os kimenő feszültség mellett, hogy tartja-e a kimenő feszültséget. Ugyan így lehet a 22V kimenőnél 22ohm-al és 33V kimenetnél 33ohm-al ellenőrizni.
Ha így megfelelően működik, akkor lehet tovább lépni.
- Közben ellenőrizni kell, hogy az árammérő, a megfelelő áramértéket mutaja-e. Valamint, hogy az "Overload" túlterhelést jelző lámpa a beállított terhelőáram elérésekor jelez-e.
üdv! proli007
(#) Beles válasza proli007 hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Okés.J ól látod, ezt tudja a táp. Azt hiszem már próbáltam a diódát kiszedni, é s ú gy tesztelni, de úgy sem tudott áramot. Hamarosan szétszedem, és beszámolok a fejleményekről! Kös zi a segítséget! Üdv!
(#) Beles válasza Beles hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Dióda kivétele után is leesik a fesz terhelés hatására.
(#) proli007 válasza Beles hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Hello!
Hát akkor szép sorban el kell kezdeni a keresést a 2N3055-től kezdve.
- De mindenek előtt, nézd meg a tápfeszültségeket és hogy terhelhetők-e. Elsőként a C10 4700µF-os kondit terheld meg valamivel, hogy 1A áram folyjon. Másodsorban nézd meg a végtranyó meghajtó feszültségét a C5-ös kondiban. Ezt is terheld meg kb 100mA-el. Aztán nézd meg a +9V és -7V feszültséget. (ezt mát a tápegység plusz kimenetéhez képest kell mérni, de valószínűleg meg lesz.)
- Ezután a tápot egy kb. 1A--el terhelve, mérd meg a következő feszültségeket (a tápegység plusz kimenetéhez képest)
T13 (2N3055) emitter feszültségét, bázisfeszültségét.
T6 és T5 báis és kollektor feszültségét.
Zárd rövidre a T4 kollektor-emitterét és nézd meg, felugrik-e a táp kimeneti feszültsége, közel a C10-ben mért feszültségre...
Szóval valahogy ebben a sorrendben.
De ha a táp egyébként szabályozza szépen a feszültséget csak éppen nem terhelhető, akkor ez azt jelentené, hogy minden rendben van, csak éppen nincs áramerősítése a végfokozatnak. Tehát legjobban a T13, T5 és T6 tranyó, és annak áramkörében kellene a hibának lenni. Hiszen ezek áramerősítése biztosítja a kimenő áramot. Kivétel, ha a 2N3055 teljesítménykörében valamilyen "soros ellenállás" megnőtt és azon esik feszültség. Így a táp nem tud kimenőáramot adni.
üdv! proli007
Következő: »»   12 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem