Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   325 / 2534
(#) djgombi válasza elektro777 hozzászólására (») Júl 9, 2009 /

Banándugó kell hozzá de ha lecsupaszítod a vezeték végét akkor amikor benyomod a rugós hangsugárzócsatlakozót akkor annak az oldalán lessz egy nyílás. Ott átdugod rajta a kábelt és már fogja is. A másik pedig az, hogy a + oda megy az erősítő pozitív kivezetése a - hoz a negatív.
(#) Robi85 hozzászólása Júl 9, 2009 /

Sziasztok.

Kaptam tegnap egy barátomtol egy Philips 5.1es hangdobozszettet mélynyomójából bontott erősitőt. TDA8567Q ic van benne 2DB. Maga az erősitő jó, csak az a baj, hogy nincs meg már az Infra vevője és igy nem lehet bekapcsolni. Arra gondoltam kiszedem belőle ezeket az IC-ket és csinálok belőle 2db sztereó erősitőt ha lehet hidalni ezeket az IC-ket. Adatlapján nemláttam erre kapcsolást. Megoldhato ennek a hidkapcsolása?
(#) elektro777 válasza djgombi hozzászólására (») Júl 9, 2009 /

Szia!
Először is köszi a válaszod, Csak már elnézést, de miért van kijavítva a hangfal hangdobozra??
3 utas(2 mélynyomó, egy középsugárzó, és 2 magassugárzó) és hangváltóval szerelve, és ez tuttommal hangfal!
De ha nem javítsatok ki!
(#) lapose válasza Robi85 hozzászólására (») Júl 9, 2009 /

Szia!

Ebben 4 db. hídkapcsolású végfok van, tehát már nem tudod még egyszer hidalni.
(#) Mayan válasza elektro777 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Ó, ez egy régi félreértés, amiről sokan nem tudnak. Hangfalnak nevezzük általánosan, de helytelenül. A hangfal, az csak egy lap, aminek a közepén van a hangszóró ( hangsugárzó ). Na ez nem túl praktikus, mert minél mélyebb hangokat akarunk lesugározni, annál nagyobb lenne a hangfal mérete, több méteres oldalak kellenének. Ezért találták fel a hangdobozt. Ami doboz alakú, nem csak egy "fal".
(#) szamóca válasza Mayan hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Köszi! És én vagyok a mumus aki küzd ez ellen.
(#) Akashi hozzászólása Júl 10, 2009 /

Üdv.

Készitettem egy erőstőt (texas+LM1036) és az a bajom vele, hogy a ventillátor (kis CPU venti) zaját hallom picit. Valahogyan összeszedi az előfok vagy valami.
A tápja le van szűrve, külön-külön stab IC-kről megy az előfok is meg a venti is. Létezik hogy a venti tápvezetékéről szedi össze az előfok a zúgást? Ahogy forog a ventillátor úgy lehet hallani a zúgást.
(#) szamóca válasza Akashi hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Próbáld meg egy 100nF-os kerámiakondival hidegíteni a ventinél.
(#) lewi válasza Akashi hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Most lehet, hogy megköveztek, de én a következő képp oldanám meg: Régen hasonló problémám volt egy cleopátránál, amibe ventit raktam. ha bekapcsoltam akkor búgott.., így alufóliával körbetekertem a kapcsolót, és a kábelt, és megszűnt a búgás. Azóta már kicseréltem árnyékolt vezetékre, de már azt is kiszedtem... Szóval szerintem az árnyékolást próbáld ki..
üdv: lewi
(#) Akashi válasza lewi hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Gondoltam én is árnyákolt tápkábelre Kipróbálom ha lesz új LM1036 ic-m Sajna szabin van a boltos hónap végéig ááááá...
szamóca. A stab ic kimenetén van egy 100nF és egy 47µF párhuzamosan, de próbálkoztam már más értékkel is, nem javitott a helyzeten. Sőt sajnos egy zárlatos kondi miatt szállt el a stab IC (füst) és ezzel egyidőben szépen elszállt az LM1036-is.
A ventillátor hőfokszabályozós, először gyorsan indul, aztán lelassul, és ahogy melegszik a borda úgy nő a fordulatszám, ezzel együtt a búgás..
Kipróbálom az árnyékolást és beszámolok a fejleménykről.
(#) djgombi válasza Akashi hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Nem lehet, hogy a venti szabályzó kavar neked?
(#) muimui hozzászólása Júl 10, 2009 /

Sziasztok, a kérdésem az lenne, hogy hangerőszabályzásnak mekkora poti kell?
(#) djgombi válasza muimui hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

50 kiloohm-os logaritmikus.
(#) muimui hozzászólása Júl 10, 2009 /

Megint én. Most azt szeretném kérdzni, hogy nekem az erősitő tápjában a transzformátor előtt, közveten ahol megy be a 230, ott van egy tekercs, ami, nmtudom mi célt szolgál, de most sikerült eltörnöm a vasmagját, vagy milyé t. Átköthetem direktbe?
(#) djgombi válasza muimui hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Valószínűleg egy zavarszűrő tekercs lesz. Nyugodtan kösd át vagy akár vedd is ki belőle.
(#) muimui válasza djgombi hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Nagyon szépen köszönöm, a választ, csak kicsit megijedtem, mondjuk így, hogy elvan törve a magja, igy is müködik, de akkor inkább kiveszem. Mégegyszer köszi
(#) Akashi válasza djgombi hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Nem tudom. Ez a venti egy CPU venti, a hűtőbordára ki van vezetve egy hőérzékelő a ventillátor motorjából.
Este ha hazaérek megnézem. Kipróbálom először az árnyékolt kábelt.
Eléggé gáz, hogy áthallani a zajt.. pedig hűtés kell neki, nem akarok(nincs is hely) nagyobb hűtőborda számára.
(#) elektro777 válasza Mayan hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Szia!
Tehát akkor a hangdoboz kifejezés, az ugye "nem alacsonyabb" mint a hangfal? Tehát úgyértem hangdoboznak nevezik a komoly zenekarok hangrenszerét is?
(#) szamóca válasza elektro777 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

A hangfal, és a hangdoboz között, lényeges a különbség!
Egy elektrosztatikus Martin Logan vagy egy Quad ESL valóban hangfal, de a többi bizony doboz!")
Mindkettőnek ugyanaz a célja, mármint az akusztikai rövidzárnak nevezett jelenség kiküszöbölése. De a hangfal egy olyan hanglesugárzást javító eszköz, ami egy "sík lap "(fal) közepébe helyezett hangszóró. Aminek a legalsó lesugározható frekvenciája a középpontól a szélekig lévő távolsággal egyenlő. Számokkal (hullámhossz=Hangsebesség/frekvencia) ha 50Hz-et szeretnénk lesugározni akkor annak a hullámhossza 340m/s osztva 50Hz-el=6,8m!
Tehát ekkora"falba" kell helyeznünk a hangszórót. És ez alatt az 50Hz alatt nincs lesugárzott hang. Ezért mély frekiken a méretből adódóan senki nem csinál hangfalat. Ezért nincs olyan sem hogy "hangfaltartó állvány". (20Hz-re már egy 17m-es körsík közepébe kellene rakni a hsz-ót)
Ezért született meg a hangdoboz. Itt a "falat"ráhajtogatták a hangszóróra . Elzárták az elejét a hátuljától. És ezzel jó alaposan megnehezítették ennek a hangsugárzásjavító eszköznek a számolását, mert itt már rengeteg együttható lépet be a képletbe. Ráadásul doboz típusonként változik a számolás.
Remélem sikerült azért valahogy érthetően elmagyaráznom a különbséget.
(#) hapro válasza elektro777 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Ez még talán hasznos lehet: Bővebben: Link
(#) zotyo91 hozzászólása Júl 10, 2009 /

Sziasztok egy tda7265-tel építek egy végfokot és az lenne a gondom hogy a tápba az egyik ágon 15,3Volt van a másikon meg 16,8Volt.Így nem halna meg az ic?
Tudna ekkora fesz kölönbséggel működni?
válaszokat várom.
(#) lapose válasza zotyo91 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Szia!

Igen működni fog, de teljes kivezérlés környékén jobban fog torzítani.
(#) zotyo91 válasza lapose hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Kössz a választ.
(#) elektrorudi válasza Akashi hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Lehet, hogy a forgó mágneses tér indukál feszültséget valamelyik kábeledben, vagy NYÁK-on lévő vezetősávokban
(#) ferzoo válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Nem indukál ott semmit az Ic sem az áram a vezetékben,csak jobban fog torzítani nagyobb hangerőnél 1-2%al.No meg kicsit jobban melegszik max.kivezérlésnél.Nem gond 75fokig bármelyik végfok Ic.állja a sarat.Hűtőborda hőmérsékletére gondoltam.
(#) elektrorudi válasza ferzoo hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Többször végigolvastam, de nem tudtam magyarra fordítani...
(#) zotyo91 hozzászólása Júl 11, 2009 /

sziasztok van kettő BU508-as és kettő BD139-es tranyóm.
ezekből lehetne valamilyen erősítőt összehozni?
meg van még egy rakás kondim meg ellenálásom.
válaszokat várom.
(#) muimui hozzászólása Júl 11, 2009 /

Sziasztok, egy kérdésem lenne megint, mégpedig az, hogy az ugye természetes jelenség, hogy kb. másfél óra zenélés után, kb. 20 fokos a transzformátorom? Csak azért kérdem, mert jövőhéten egy egész hetes zuzást kell eliselnie ennek az erölködőnek, és remélem, hogy kibirja. 0
(#) elektro777 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Köszi a Válaszod!
Most már valamennyire értem tehát hangfalat nem nagyon lehet akkor szerezni (csak csinálni) . Akkor a hangdobozok ugye nem adnak olyan jó hangot mint a hangfalak.
Csak én azt hittem hogy azt nevezik hangdoboznak, amibe nincs hangváltó .
És most lenne még egy kérdésem, most ajánlottak fel nekem egy olyan erősítőt, amit a képeken mellékeltem.
Szóval ez egy 2x150W RMS, és kb 600W zenei+karaoke bemenetekkel. ez 15000 ft, szerintetek megéri? Mert én nem nagyon értek hozzá, ti azért biztos hogy a képekről valamennyire megtudjátok állapítani hogy jó-e . Mert most nagyon nagy szükségem lenne egy ilyesmi erősítőre az új hangfalaimhoz. Quad 405-öm van, csak trafóm nincs hozzá, és azt is drága lenne csináltatni, és az csak 2x100w
Köszi a válaszotokat!
(#) varttina válasza elektro777 hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Ha működik, és a potméterek is jók rajta , akkor megéri. Egyébként többe kerülne a javítása, mint az egész készülék értéke.
Következő: »»   325 / 2534
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem