Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Wand Clock
Szia!
Sajnos még nem indul be magától, de már van rajta kijelzés. Az offszeten még kell egy kicsit állítanom... Szia.
Szia Hp41C!
Már nagyon közel lehet a programod optimalizálásának vége. Ha megvagy a tesztekkel, néhány "ízelitő" képet feltölthetnél majd a működéséről. - Sikerült egy kisebb, régi asztali Wand clock mechanikát újra építeni, ahol a rezgés már 5V és 0.14A áramnál elegendő kitéréssel dolgozik. Egyetlen problémája az, hogy igen könnyü az egész szerkezet, emiatt a rezgéshez le kell rögziteni az asztalhoz. Különben nem rezeg be, csak "zörgeti" az asztallapot és elmozog a felületén. Azon tünődöm, hogyan lehetne ellensúlyozni ezt a nemkivánt meghanikai berezgést, vagy egy súlyosabb alaplapra kellene építen az egészet. Néhány felvétel a mech. -ról. Szia.
Szia Janocsi!
Sikerült beállítanom olvasható kijelzést, megjavult az offszet állítása is. Majdnem mindent tudni fog, amit a propeller és a bázis együtt (de az évszázadot és a páratartalom mérést nem): - 40 időpontos ébresztés a Wand ki/bekapcsolásával, hangjelzéssel, relé kapcsolásával, - Dátum, idő, hét napja, az utóbbi szövegesen is 16 nyelven, - Bináris kijelzés, - 12 / 24 órás üzemmód, - Távirányítóval állítható dátumformátum (yy-mm-dd, dd-mm-yy) - Hőmérséklet, Wand áram, frekvencia mérése, - Fényerő szabályzás időprogram vagy külső fény szerint, - Állítható szövegmozgatási sebesség, - Két mozgó szöveg EEProm-ból, - Mozgó szövegben dátum, idő, hét napja, hőmérséklet, - Hangjelzés egész órakor beállítható csendes időszakkal, - Relé kimenet kapcsolása távirányítóval, - RS232 illesztés PC-hez, - Beállító program. És még néhány meglepetés (még nincs tesztelve): - Aktuális állatövi jegy képe, - Még 31 álló kép 60*8 pixel felbontással, - Üzenet megjelenítése az RTC-ből (feltölteni a PC-ről lehet), - DCF77 szinkronizálási lehetőség. És még mindig nincs vége: - Egyfajta analóg idő kijelzés... Amit nem tud még: automatikusan beindulni... Sajnos feszültséget nagyon lassan futtatja fel. Lehet, hogy a pwm kimenet mellett még egy kapcsoló jelet is fel kell majd használni (szerencsére van még egy szabad láb, amit az i2c bővítés reset jelének szántam...). Fényképek hamarosan... Szia
Szia Hp41C!
Újfent csak gratulálni tudok ehez a hatalmas munkádhoz. Elsőre nem gondoltam ekkora tudást felhalmozni ebben a projektben, de ez tényleg sokkal-sokkal több, mint amit elképzeltem az elején. Van egy gondolatom, hogyan lehetne a "magától működő" önrezgő áramkört elindítani bekapcsoláskor. Egy kis időzitő á.k. 2-3 sec.-re rákapcsolná a tápfeszt a meghajtóra kivülről, talán elindulna és már be is rezegne a kar. Sok sikert a tesztelésekhez, nagyon várjuk az eredményeket, szia.
Sziasztok!
Egy "komolyabb" mechanikus vázat raktam össze egy asztali Wand clock elkészítéséhez. - Nem rezonál be az asztalon, simán működik lerögzítés nélkül. A mechanikus váz főbb méretei 15mm vastag rétegelt falemezből: alaplap 180*125mm, függőleges előlap 160*125mm. A sarkokat derákszögben lekerekitjük tetszés szerint. Ez a mechanika 5V/0.14A teljesítmény felvétellel kitünően dolgozik. (2*705 menet, 0.2mm-es CuZ huzalból tekercselve.) A vezérlő szenzor egy billentyüzet egyik elemének Hall IC-je, (4 pin, ebből kettő +5V, egy nyitoott kollektoros kimenet, és a GND),. Néhány új felvétel erről, sziasztok.
Szia Janocsi!
Az igért képek... A hőmérő és az árammérő még nincs bekötve. A program a táblázatokkal együtt már 7k, a 16F886 ramja teljesen betelt...
Szia!
Nagyon tetszenek az új mechanikák. A ház berezgése nagy gond, a kar rezgése teljesen megváltozik, ha a házat nem szorítom le... Tesztelés alatt a kezelő program is... A rengeteg beállítási lehetőség miatt jelentősen bővíteni kellett az RS232 parancsokat. Még kell egy kis idő a tesztelésre, mert sok mindent a propellerből vettem át és fordítva jelenik meg. Most a fényképezésnél vettem észre hogy "panrásaV"-ot írt ki "Vasárnap" helyett.... Szia
Szia Hp41C!
Ekkora affinitással dolgozni ezen a projekten, én ezt hatalmas dolognak tarom. Kösz a képeket, ebből már látszik a teljes folyamat végső kialakulása. Minden részlete új, izgalmas, és működő. A figyelmedbe ajánlanám, ha már minden jól működik majd, egy új lengőkart kellene hozzá elkészítened, amit nagyon könnyűre, (könnyítve mindehol), célszerű elkésziteni SMD 0603 méretkódú LED-ekkel szerelve, a csatlakozóig (0.1-0.15) CuZ levezetésekkel, igen kevés forrasz ón használatával.. Megnő az amplitudó és a frekvencia is nagyobb lehet majd, sőt könnyebben elindulva be is rezeghet. Az újabb (asztali) mechanika tényleg jól csillapitja a nemkivánt berezgést, nem kell leszoritani mert elég nagy a felülete, és kellőképpen "nehéz" is lett. Szia.
Szia!
Köszönöm... Az áramkörön a legutóbb megírt hibák kijavítása óta nem történt változás. - Az automatikus indulás miatt lehet, hogy még lesz valamilyen módosítás. Az alkalmazott technológia (próbapanel) lehetővé teszi a módosítást, ha a fetek és a táp körül kihagyunk egy kis helyet. Az amplitúdó azért is kicsi, mert a rezgetés áramfelvétele miatt a tápon leesik a feszültség (kb 8 V-ra). Nagyobb teljesítményű dugasztápot kell beszereznem. A 7812 jelentősen melegszik, kapott egy kis hűtőbordát a kisérletezésekhez. A rezgető tápjában levő p-fet csak azért nem melegszik, mert a maximális feszültséget adja ki. A véglegesen a 4 TO220 tok egy nagy bordát kap (p-fet-eket egyedileg szigetelve lesznek felszerelve). DCF77 dekódolása már a szimulátoron sikeres... Egyenlőre a programokra koncetrálok... Az új kart majd elkészültük után fogom megépíteni. Könnyebb lehetne-e a kar, ha a vezetékek helyett magát a nyákot használnánk legalább a rugónál kialakított pöttyökig? Szia.
Szia Hp41C!
- Ha egy 1mm-es NYÁK-lemezeből kialakitott karon a levezetéseket is meg tudjuk valósítani, az lenne az igazi megoldás. Igy nem kellene külön vezetékelni a csatlakozó pontjáig. - Még egy észrevétel, de már az asztali mechanikáról: A rétegelt falemez csak a jelzett, 15mm vastag lehet, teljesen hibátlan sima felületekkel. A méretek nem lehetnek kisebbek a megadottaknál. Csak igy érhető el a berezgés csillapítása. Szia.
Szia Hp41C!
Találtam itt kapcsolási rajzot a RTC - PIC-hez, remélem ez jó lesz. Mindegy, hogy a pic melyik lábára kötöm azt a két vezetéket, vagy kell neki valami tulajdonság? (Az elem fordítva van bent? Úgy tudom, hogy a hosszabbik fele a plusz.)
Szia Hujikolp!
- A picnek mindegy melyik lábra viszed (kivéve RA5 - MClr mivel csak input láb), de a program ezen a két lábon kezeli. Ha továbbra is a PORTA-n lesz, akkor a program könnyen átírható. Ha átkerül a PORTB-re, akkor a program átírása egy kicsivel nagyobb munkát igényel. A forrásban megjegyzés van a problémáról: Ha egy másik folyamat is ugyan azt a portot kezeli, amin az I2C van, akkor a port csak a clrf, movwf utasításokkal kezelhető. A port aktuális értékét egy ram rekeszben kell tárolni, ott kell rajta a műveletet levégezni, az eredményt csak átmásolni szabad. A PORTA-ra ki van dolgozva a programban. -Az elem negatív kivezetése megy a földre. Szia.
Üdv!
Kicsit átalakítottam a kapcsolást, most már az RTC is kapcsolódik hozzá, de még csak 2 vezetéken. Az lenne a kérdésem, hogy ja a program memóriáját is szeretném használni, akkor kell nekem még egy vezeték, pontosabban a 3-as láb, az address input. A doksija 4. oldalán van. Letöltöttem kinyomtattam, belenézegettem, kezdem érteni, hogy mi is ez, meg hogy mennyire hasznos. Viszont, máshol nem volt már hely, így a PortE-re került rá, aminek összesen csak 3 portja van. Így ha nem is kell majd a 3. láb, akkor legfeljebb üresen marad. Azt az egész portot nekiadom most. Néztem a forráskódot, de nekem elég kacifántos Node, az majd még ráér, mert még csak az áramkört tervezem. Üdv!
Szia!
A 3. láb az A0 a cím figyelésében kap szerepet. Az I2C-n az eszközök címe három részből all. A felső 4 bit az eszköz típusát határozza meg (esetűnkben 1010 - memória). A következő 3 bit az eszköz egyedi címét határozza meg - az A2, A1 A0 lábakon beállított szintek szerin (esetünkben A2, A1 nincs kiépítve - 0, A0 van - A0). A harmadik azt jelzi, hogy a művelet írás vagy olvasás lesz. Ha az I2C-n megcímeznek egy eszközt, akkor a címnek egyedinek kell lennie. Ebben segít az A0. Ha két RTC-t használnak egy I2C-n, akkor az egyiken az A0 magas, a másikon alacsony, a címük 0xA2-0xA3 és 0xA0-0xA1. A fentiből kiderül, hogy menet közben nem kell az A0 lábon a szintet változtatni. A megmaradt port bitet inkább az int lábra kösd (felhúzó ellenállással a pic 5V-jára). Így kihasználhatod az RTC ébresztési lehetőségét is. Szia.
Szia!
Ha a PortE 3 bites, akkor ez egy 40 lábú tok, 16F874 - 16F877 vagy 16F884 - 16F887. Ezeknek a kontrollereknek van I2C illesztőjük. Az SDA a 23. láb, az SCL pedig a 18. láb. Az MSSI-t felhasználva sokkal egyszerűbb az I2C programozása.
Szia!
További képek a kezelő programról... Már működnek a mozgó szövegek is, nekikezdek a DCF77 szinkron teszteléséhez. A múltkor feltöltött Alarm2 képen maradt mér Propeller felirat. Szia.
Szia!
Le a kalappal előtted :kalap: ! 16F871-el dolgozom, 40 lábbal, és megint átszerkesztem akkor, ezekhez az új infókhoz. Szerencsére még az előző óta csak papíron készítettem el a vázlatot. Jól megkutyulja majd, és lehet, hogy használ is majd neki, mert lehet, hogy egyszerűbb lesz a vezetékezés, de ez csak majd később derül ki. Első körben csak a hardverrel foglalkoznék, és majd később állnák neki a programot megírni. Te ezeket valahol olvastad, vagy magadtól jöttél rá, hogy hogy kell kezelni ezt az I2C-t? Sajnos én még nem tudom, hogy hogy kell programozni/vezérelni ezt, remélem majd tudnál nekem ebben segíteni. Remélem a többi része a programozásnak majd menni fog. Köszi előre is! Szia!
Szia!
Ha a propeller clock topikot március-április tájékán olvasgatod, láthatod mekkora vesződség árán sikerült az I2C szoftveres megoldása 16F628-on (nincs benne MSSI). Két programrész is használta a PortA-t, külön-külön mindkettő működött, de együtt nem. Ugyanakkor a 16F876-on (MSSI-vel) már ment az RTC kezelése. A Propeller/Wand clock 16f886-os verziói is elkészültek, a végső tesztelés alatt vannak, utánépítőket keresnek.... Mire odáig eljutsz, fent lesznek szerintem.... Az adatlapon részletesen leírják az illesztők működését, a Microchip honnlapján sok hasznos mintaprogram (App Note) található - Az MSSI kezelését én is innen töltöttem le. Az áttervezett óráimat próbapanelon építettem fel. A propellernél számos áthuzalozás történt, mire a végleges változatot sikerült összeállítanom. A Wand óránál is történt már olyan módosítás, ami nyákon vezetékek átvágását és újrahuzalozását igényelte volna. Sok sikert. Szia...
Szia!
Pont a 16F871-ben nincs MSSI. A 16F874 , 16F877 már van, a 16F884 és 16F887 is rendelkezik vele és feleannyiba kerük. Az utóbbi kettőben van "Ultra low power wake up" lehetőség is. Szia
Üdv mindenkinek! Szeretnék a Wand-nevű óra specifikációját(kapcsolás, tekercsadatok, méretezése) elkérni, mert amit vicsys belinkelt anno ahhoz nem tudok hozzáférni azon a honlapon. Előre is köszönöm!!!
Szia!
Bekötöttem a hőmérőt és az árammérőt. Az árammérő jelét szűrni kell - végre megvan a maradék erősítő szerepe. Szia
Szia!
Több verzió is fel van már töltve: - Kép pic-es: 16F84 + 16F628 - Egy pic-es: 16F628(A) vagy 16F648A - Kibővitett egy pic-es (16F886) változat fejlesztés alatt. Szia
Sziasztok!
Beépítettem a hőmérőt, az árammérés szűrőjét. Megy a frekvencia mérés kiolvasása is.... Sziasztok
Szia Hp41C!
Nany lépésekkel megy előre a projekt. Időközben néhány mechanikát, majd meghajtő elektronikát vizsgáltam meg. Eléggé lehangoló tapasztalatokat szereztem. A mechanikus berezgés egy bizonyos amplitudónál kezd megjelenni, majd tovább erősödik a kitérés mértékével. Csak úgy tudtam megszüntetni a fali Wand-on, hogy egy tipnivel fel van rögzítve a falra. (Ott szépen rezeg a kar, nincs külön berezgés). Az asztali mechanika is igen nehezen tarrtható kézben, itt csak az számít, mekkora a tömege az elkészült talpazatnak. Igen nagy tömeg kell a berezgés elkerülésére. (3-5kg?). Ez is az amplitudó függvényében lehet egyre nehezebb. Az 5V-os mechanika kezd egyre jobban működni, már egy RTC-s 628(A)-as hajtja meg. Néhány kép erről, szia.
Szia!
Én is azt, tapasztalom, hogy le kell szorítani az asztalhoz. Az este találtam még néhány program hibát.... Az átírás során minden propeller örökséget megpróbáltam felszámolni. A mutatós kijelzés elhagyása lehetőséget ad arra, hogy a rezgés szinuszos mozgását figyelembe vegyük. A teljes rezgést nem muszály 120 részre osztani, mivel nem kell a mutatók pozícióját számolni. Kipróbáltam a 144=(2*(60+2*6)) részre osztást. Kijelezés továbbra is 60 pozícióban történik. A szélső karakterek beljebb kerültek, nincsenek annyira összenyomva. A karakterek vizszintes mérete csökkent - lehet, hogy a ledeket közelebb kellene forrasztani egymáshoz? Kipróbálok még néhány osztást, talán a dátumhoz kiférhet még az évszázad is. Az automatikus indulás még mindig nem megy. Talán, ha a pwm-et egyszerű kapcsolóként használnám. Szia...
Szia Hp41C!
A mechanika egy igen kényes dolog lett ebben a technikában. A frekvencia növelésével együtt megjelent ez a nemkivánt berezgés, aminek csillapitásával igen sok kisérletet kellene elvégezni. Valami "ellensúly" kellene ellentétes írányban, ami közömbösíteni tudná ezt a berezgést. Egy ilyen mechanikán dolgozom, ahol a rugómechanika össze van építve egy ellentétesen szerelt súlyal. Enek bizony hátrányai is vannak, hiszen jóval nehezebb szerkezetet kell belengetni, igy a frekvencia is leesik, tehát oda juthatunk, ahonnan elidultunk. Folytatom a lehetséges megoldások kisérleteivel, milyen módon tudnánk megoldani ezt a problémát, de várom a kedves fórumtársak saját véleményét, elképzeléseit is ezzel kapcsolatban. Szia.
Egy másik rezgő nyelv kéne ami az előzővel szinkronban mozog, de ellentétes nyomatékkal akarja elcsavarni az alapot. Ha pontosan szinkronban jár, akkor nem is kell mechanikusan összekötni.
Szia!
Két hevenyészett videó a 16F886 verzióról...
Szia Lidi!
Már jónéhány követendő és használható javaslatod volt, és van is ehez a projekthez. Az újabb technikai megoldás természetesen megfelelne a célnak, de kétszer kellene ugyanazt a rezgő egységet megvalósítani ebben az esetben, és szinkronban járatni "ellenütemben" egymással. Igy egyre bonyolultabb lenne a kialakitott elektromechanikai egység, amit nagyon nehezen lehetne ezután már utánépíteni. Én a nagyon egyszerü megoldások híve vagyok, és remélem, található lényegesen egyszerübb lehetőség is erre a problémára. Ha mégsem, megfontolás tárgyává tehetjük ezt az elképzelést. Köszönöm, hogy komoly figyelemmel kiséred a projekt alakulását, a mostani Wand-ok már teljes mértékben megfelelnének az elvárásoknak, ha ez a probléma is megoldódna egyszer. Szia.
Szia Hp41C!
Tetszik! A nao kiírása ékezetesen magyarul, különösen megemeli komolyságát az órának. Ezzel már tényleg elérted a "gyári" órák szintjét, minőségét. Igy tovább, szia. |
Bejelentkezés
Hirdetés |