Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   31 / 67
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Szia!

Sajnos még nem indul be magától, de már van rajta kijelzés. Az offszeten még kell egy kicsit állítanom...

Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Már nagyon közel lehet a programod optimalizálásának vége. Ha megvagy a tesztekkel, néhány "ízelitő" képet feltölthetnél majd a működéséről.
- Sikerült egy kisebb, régi asztali Wand clock mechanikát újra építeni, ahol a rezgés már 5V és 0.14A áramnál elegendő kitéréssel dolgozik. Egyetlen problémája az, hogy igen könnyü az egész szerkezet, emiatt a rezgéshez le kell rögziteni az asztalhoz. Különben nem rezeg be, csak "zörgeti" az asztallapot és elmozog a felületén. Azon tünődöm, hogyan lehetne ellensúlyozni ezt a nemkivánt meghanikai berezgést, vagy egy súlyosabb alaplapra kellene építen az egészet. Néhány felvétel a mech. -ról. Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Szia Janocsi!

Sikerült beállítanom olvasható kijelzést, megjavult az offszet állítása is.

Majdnem mindent tudni fog, amit a propeller és a bázis együtt (de az évszázadot és a páratartalom mérést nem):

- 40 időpontos ébresztés a Wand ki/bekapcsolásával, hangjelzéssel, relé kapcsolásával,
- Dátum, idő, hét napja, az utóbbi szövegesen is 16 nyelven,
- Bináris kijelzés,
- 12 / 24 órás üzemmód,
- Távirányítóval állítható dátumformátum (yy-mm-dd, dd-mm-yy)
- Hőmérséklet, Wand áram, frekvencia mérése,
- Fényerő szabályzás időprogram vagy külső fény szerint,
- Állítható szövegmozgatási sebesség,
- Két mozgó szöveg EEProm-ból,
- Mozgó szövegben dátum, idő, hét napja, hőmérséklet,
- Hangjelzés egész órakor beállítható csendes időszakkal,
- Relé kimenet kapcsolása távirányítóval,
- RS232 illesztés PC-hez,
- Beállító program.

És még néhány meglepetés (még nincs tesztelve):
- Aktuális állatövi jegy képe,
- Még 31 álló kép 60*8 pixel felbontással,
- Üzenet megjelenítése az RTC-ből (feltölteni a PC-ről lehet),
- DCF77 szinkronizálási lehetőség.

És még mindig nincs vége:
- Egyfajta analóg idő kijelzés...

Amit nem tud még: automatikusan beindulni...
Sajnos feszültséget nagyon lassan futtatja fel. Lehet, hogy a pwm kimenet mellett még egy kapcsoló jelet is fel kell majd használni (szerencsére van még egy szabad láb, amit az i2c bővítés reset jelének szántam...).

Fényképek hamarosan...

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Újfent csak gratulálni tudok ehez a hatalmas munkádhoz. Elsőre nem gondoltam ekkora tudást felhalmozni ebben a projektben, de ez tényleg sokkal-sokkal több, mint amit elképzeltem az elején.
Van egy gondolatom, hogyan lehetne a "magától működő" önrezgő áramkört elindítani bekapcsoláskor. Egy kis időzitő á.k. 2-3 sec.-re rákapcsolná a tápfeszt a meghajtóra kivülről, talán elindulna és már be is rezegne a kar.
Sok sikert a tesztelésekhez, nagyon várjuk az eredményeket, szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy "komolyabb" mechanikus vázat raktam össze egy asztali Wand clock elkészítéséhez.
- Nem rezonál be az asztalon, simán működik lerögzítés nélkül. A mechanikus váz főbb méretei 15mm vastag rétegelt falemezből: alaplap 180*125mm, függőleges előlap 160*125mm. A sarkokat derákszögben lekerekitjük tetszés szerint.
Ez a mechanika 5V/0.14A teljesítmény felvétellel kitünően dolgozik. (2*705 menet, 0.2mm-es CuZ huzalból tekercselve.) A vezérlő szenzor egy billentyüzet egyik elemének Hall IC-je, (4 pin, ebből kettő +5V, egy nyitoott kollektoros kimenet, és a GND),. Néhány új felvétel erről, sziasztok.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Szia Janocsi!

Az igért képek...

A hőmérő és az árammérő még nincs bekötve.

A program a táblázatokkal együtt már 7k, a 16F886 ramja teljesen betelt...
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Júl 12, 2009 /
 
Szia!

Nagyon tetszenek az új mechanikák. A ház berezgése nagy gond, a kar rezgése teljesen megváltozik, ha a házat nem szorítom le...

Tesztelés alatt a kezelő program is... A rengeteg beállítási lehetőség miatt jelentősen bővíteni kellett az RS232 parancsokat.

Még kell egy kis idő a tesztelésre, mert sok mindent a propellerből vettem át és fordítva jelenik meg. Most a fényképezésnél vettem észre hogy "panrásaV"-ot írt ki "Vasárnap" helyett....

Szia
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Ekkora affinitással dolgozni ezen a projekten, én ezt hatalmas dolognak tarom.
Kösz a képeket, ebből már látszik a teljes folyamat végső kialakulása. Minden részlete új, izgalmas, és működő. A figyelmedbe ajánlanám, ha már minden jól működik majd, egy új lengőkart kellene hozzá elkészítened, amit nagyon könnyűre, (könnyítve mindehol), célszerű elkésziteni SMD 0603 méretkódú LED-ekkel szerelve, a csatlakozóig (0.1-0.15) CuZ levezetésekkel, igen kevés forrasz ón használatával.. Megnő az amplitudó és a frekvencia is nagyobb lehet majd, sőt könnyebben elindulva be is rezeghet.
Az újabb (asztali) mechanika tényleg jól csillapitja a nemkivánt berezgést, nem kell leszoritani mert elég nagy a felülete, és kellőképpen "nehéz" is lett. Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Szia!

Köszönöm...

Az áramkörön a legutóbb megírt hibák kijavítása óta nem történt változás. - Az automatikus indulás miatt lehet, hogy még lesz valamilyen módosítás.
Az alkalmazott technológia (próbapanel) lehetővé teszi a módosítást, ha a fetek és a táp körül kihagyunk egy kis helyet.

Az amplitúdó azért is kicsi, mert a rezgetés áramfelvétele miatt a tápon leesik a feszültség (kb 8 V-ra). Nagyobb teljesítményű dugasztápot kell beszereznem. A 7812 jelentősen melegszik, kapott egy kis hűtőbordát a kisérletezésekhez. A rezgető tápjában levő p-fet csak azért nem melegszik, mert a maximális feszültséget adja ki. A véglegesen a 4 TO220 tok egy nagy bordát kap (p-fet-eket egyedileg szigetelve lesznek felszerelve).

DCF77 dekódolása már a szimulátoron sikeres...

Egyenlőre a programokra koncetrálok... Az új kart majd elkészültük után fogom megépíteni. Könnyebb lehetne-e a kar, ha a vezetékek helyett magát a nyákot használnánk legalább a rugónál kialakított pöttyökig?

Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Szia Hp41C!
- Ha egy 1mm-es NYÁK-lemezeből kialakitott karon a levezetéseket is meg tudjuk valósítani, az lenne az igazi megoldás. Igy nem kellene külön vezetékelni a csatlakozó pontjáig.
- Még egy észrevétel, de már az asztali mechanikáról: A rétegelt falemez csak a jelzett, 15mm vastag lehet, teljesen hibátlan sima felületekkel. A méretek nem lehetnek kisebbek a megadottaknál. Csak igy érhető el a berezgés csillapítása. Szia.
(#) Hujikolp hozzászólása Júl 13, 2009 /
 
Szia Hp41C!

Találtam itt kapcsolási rajzot a RTC - PIC-hez, remélem ez jó lesz.
Mindegy, hogy a pic melyik lábára kötöm azt a két vezetéket, vagy kell neki valami tulajdonság? (Az elem fordítva van bent? Úgy tudom, hogy a hosszabbik fele a plusz.)
(#) Hp41C válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Szia Hujikolp!

- A picnek mindegy melyik lábra viszed (kivéve RA5 - MClr mivel csak input láb), de a program ezen a két lábon kezeli. Ha továbbra is a PORTA-n lesz, akkor a program könnyen átírható. Ha átkerül a PORTB-re, akkor a program átírása egy kicsivel nagyobb munkát igényel.
A forrásban megjegyzés van a problémáról: Ha egy másik folyamat is ugyan azt a portot kezeli, amin az I2C van, akkor a port csak a clrf, movwf utasításokkal kezelhető. A port aktuális értékét egy ram rekeszben kell tárolni, ott kell rajta a műveletet levégezni, az eredményt csak átmásolni szabad.
A PORTA-ra ki van dolgozva a programban.
-Az elem negatív kivezetése megy a földre.

Szia.
(#) Hujikolp válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Üdv!

Kicsit átalakítottam a kapcsolást, most már az RTC is kapcsolódik hozzá, de még csak 2 vezetéken. Az lenne a kérdésem, hogy ja a program memóriáját is szeretném használni, akkor kell nekem még egy vezeték, pontosabban a 3-as láb, az address input. A doksija 4. oldalán van. Letöltöttem kinyomtattam, belenézegettem, kezdem érteni, hogy mi is ez, meg hogy mennyire hasznos.
Viszont, máshol nem volt már hely, így a PortE-re került rá, aminek összesen csak 3 portja van. Így ha nem is kell majd a 3. láb, akkor legfeljebb üresen marad. Azt az egész portot nekiadom most.
Néztem a forráskódot, de nekem elég kacifántos Node, az majd még ráér, mert még csak az áramkört tervezem.
Üdv!
(#) Hp41C válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Szia!

A 3. láb az A0 a cím figyelésében kap szerepet.
Az I2C-n az eszközök címe három részből all. A felső 4 bit az eszköz típusát határozza meg (esetűnkben 1010 - memória). A következő 3 bit az eszköz egyedi címét határozza meg - az A2, A1 A0 lábakon beállított szintek szerin (esetünkben A2, A1 nincs kiépítve - 0, A0 van - A0). A harmadik azt jelzi, hogy a művelet írás vagy olvasás lesz.

Ha az I2C-n megcímeznek egy eszközt, akkor a címnek egyedinek kell lennie. Ebben segít az A0. Ha két RTC-t használnak egy I2C-n, akkor az egyiken az A0 magas, a másikon alacsony, a címük 0xA2-0xA3 és 0xA0-0xA1.

A fentiből kiderül, hogy menet közben nem kell az A0 lábon a szintet változtatni. A megmaradt port bitet inkább az int lábra kösd (felhúzó ellenállással a pic 5V-jára). Így kihasználhatod az RTC ébresztési lehetőségét is.

Szia.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Szia!

Ha a PortE 3 bites, akkor ez egy 40 lábú tok, 16F874 - 16F877 vagy 16F884 - 16F887. Ezeknek a kontrollereknek van I2C illesztőjük. Az SDA a 23. láb, az SCL pedig a 18. láb. Az MSSI-t felhasználva sokkal egyszerűbb az I2C programozása.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Júl 14, 2009 /
 
Szia!

További képek a kezelő programról...
Már működnek a mozgó szövegek is, nekikezdek a DCF77 szinkron teszteléséhez.

A múltkor feltöltött Alarm2 képen maradt mér Propeller felirat.

Szia.
(#) Hujikolp válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Szia!

Le a kalappal előtted :kalap: ! 16F871-el dolgozom, 40 lábbal, és megint átszerkesztem akkor, ezekhez az új infókhoz. Szerencsére még az előző óta csak papíron készítettem el a vázlatot. Jól megkutyulja majd, és lehet, hogy használ is majd neki, mert lehet, hogy egyszerűbb lesz a vezetékezés, de ez csak majd később derül ki.
Első körben csak a hardverrel foglalkoznék, és majd később állnák neki a programot megírni.
Te ezeket valahol olvastad, vagy magadtól jöttél rá, hogy hogy kell kezelni ezt az I2C-t? Sajnos én még nem tudom, hogy hogy kell programozni/vezérelni ezt, remélem majd tudnál nekem ebben segíteni. Remélem a többi része a programozásnak majd menni fog.
Köszi előre is!

Szia!
(#) Hp41C válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Szia!

Ha a propeller clock topikot március-április tájékán olvasgatod, láthatod mekkora vesződség árán sikerült az I2C szoftveres megoldása 16F628-on (nincs benne MSSI).
Két programrész is használta a PortA-t, külön-külön mindkettő működött, de együtt nem. Ugyanakkor a 16F876-on (MSSI-vel) már ment az RTC kezelése.
A Propeller/Wand clock 16f886-os verziói is elkészültek, a végső tesztelés alatt vannak, utánépítőket keresnek.... Mire odáig eljutsz, fent lesznek szerintem....

Az adatlapon részletesen leírják az illesztők működését, a Microchip honnlapján sok hasznos mintaprogram (App Note) található - Az MSSI kezelését én is innen töltöttem le.

Az áttervezett óráimat próbapanelon építettem fel. A propellernél számos áthuzalozás történt, mire a végleges változatot sikerült összeállítanom. A Wand óránál is történt már olyan módosítás, ami nyákon vezetékek átvágását és újrahuzalozását igényelte volna.

Sok sikert. Szia...
(#) Hp41C válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Szia!

Pont a 16F871-ben nincs MSSI. A 16F874 , 16F877 már van, a 16F884 és 16F887 is rendelkezik vele és feleannyiba kerük. Az utóbbi kettőben van "Ultra low power wake up" lehetőség is.

Szia
(#) Einstein hozzászólása Júl 15, 2009 /
 
Üdv mindenkinek! Szeretnék a Wand-nevű óra specifikációját(kapcsolás, tekercsadatok, méretezése) elkérni, mert amit vicsys belinkelt anno ahhoz nem tudok hozzáférni azon a honlapon. Előre is köszönöm!!!
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 15, 2009 /
 
Szia!

Bekötöttem a hőmérőt és az árammérőt. Az árammérő jelét szűrni kell - végre megvan a maradék erősítő szerepe.

Szia
(#) Hp41C válasza Einstein hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Szia!

Több verzió is fel van már töltve:

- Kép pic-es: 16F84 + 16F628
- Egy pic-es: 16F628(A) vagy 16F648A

- Kibővitett egy pic-es (16F886) változat fejlesztés alatt.

Szia
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Sziasztok!

Beépítettem a hőmérőt, az árammérés szűrőjét. Megy a frekvencia mérés kiolvasása is....

Sziasztok
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 16, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Nany lépésekkel megy előre a projekt. Időközben néhány mechanikát, majd meghajtő elektronikát vizsgáltam meg. Eléggé lehangoló tapasztalatokat szereztem. A mechanikus berezgés egy bizonyos amplitudónál kezd megjelenni, majd tovább erősödik a kitérés mértékével. Csak úgy tudtam megszüntetni a fali Wand-on, hogy egy tipnivel fel van rögzítve a falra. (Ott szépen rezeg a kar, nincs külön berezgés). Az asztali mechanika is igen nehezen tarrtható kézben, itt csak az számít, mekkora a tömege az elkészült talpazatnak. Igen nagy tömeg kell a berezgés elkerülésére. (3-5kg?). Ez is az amplitudó függvényében lehet egyre nehezebb. Az 5V-os mechanika kezd egyre jobban működni, már egy RTC-s 628(A)-as hajtja meg. Néhány kép erről, szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
Szia!

Én is azt, tapasztalom, hogy le kell szorítani az asztalhoz.

Az este találtam még néhány program hibát....

Az átírás során minden propeller örökséget megpróbáltam felszámolni. A mutatós kijelzés elhagyása lehetőséget ad arra, hogy a rezgés szinuszos mozgását figyelembe vegyük. A teljes rezgést nem muszály 120 részre osztani, mivel nem kell a mutatók pozícióját számolni. Kipróbáltam a 144=(2*(60+2*6)) részre osztást. Kijelezés továbbra is 60 pozícióban történik. A szélső karakterek beljebb kerültek, nincsenek annyira összenyomva. A karakterek vizszintes mérete csökkent - lehet, hogy a ledeket közelebb kellene forrasztani egymáshoz? Kipróbálok még néhány osztást, talán a dátumhoz kiférhet még az évszázad is.

Az automatikus indulás még mindig nem megy. Talán, ha a pwm-et egyszerű kapcsolóként használnám.

Szia...
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
Szia Hp41C!
A mechanika egy igen kényes dolog lett ebben a technikában. A frekvencia növelésével együtt megjelent ez a nemkivánt berezgés, aminek csillapitásával igen sok kisérletet kellene elvégezni.
Valami "ellensúly" kellene ellentétes írányban, ami közömbösíteni tudná ezt a berezgést. Egy ilyen mechanikán dolgozom, ahol a rugómechanika össze van építve egy ellentétesen szerelt súlyal. Enek bizony hátrányai is vannak, hiszen jóval nehezebb szerkezetet kell belengetni, igy a frekvencia is leesik, tehát oda juthatunk, ahonnan elidultunk.
Folytatom a lehetséges megoldások kisérleteivel, milyen módon tudnánk megoldani ezt a problémát, de várom a kedves fórumtársak saját véleményét, elképzeléseit is ezzel kapcsolatban.
Szia.
(#) lidi válasza janocsi hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
Egy másik rezgő nyelv kéne ami az előzővel szinkronban mozog, de ellentétes nyomatékkal akarja elcsavarni az alapot. Ha pontosan szinkronban jár, akkor nem is kell mechanikusan összekötni.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
Szia!

Két hevenyészett videó a 16F886 verzióról...
(#) janocsi válasza lidi hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
Szia Lidi!
Már jónéhány követendő és használható javaslatod volt, és van is ehez a projekthez. Az újabb technikai megoldás természetesen megfelelne a célnak, de kétszer kellene ugyanazt a rezgő egységet megvalósítani ebben az esetben, és szinkronban járatni "ellenütemben" egymással. Igy egyre bonyolultabb lenne a kialakitott elektromechanikai egység, amit nagyon nehezen lehetne ezután már utánépíteni.
Én a nagyon egyszerü megoldások híve vagyok, és remélem, található lényegesen egyszerübb lehetőség is erre a problémára. Ha mégsem, megfontolás tárgyává tehetjük ezt az elképzelést.
Köszönöm, hogy komoly figyelemmel kiséred a projekt alakulását, a mostani Wand-ok már teljes mértékben megfelelnének az elvárásoknak, ha ez a probléma is megoldódna egyszer. Szia.
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 17, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Tetszik! A nao kiírása ékezetesen magyarul, különösen megemeli komolyságát az órának. Ezzel már tényleg elérted a "gyári" órák szintjét, minőségét. Igy tovább, szia.
Következő: »»   31 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem