Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztorok helyettesítése
Lapozás: OK   29 / 146
(#) lacihobby hozzászólása Jún 20, 2009 /

Szeretnlm tudni milyen tranzisztor A1300 03 És milyet tehetek helyette.Egy motort vezérel kimenő tranzisztorként müködött átütött a zárlatos motorért.
(#) lacihobby válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 20, 2009 /

szia , nem tudom miért minden rendben van tettem egy BD tranzisztort de forró és elötte a dioda is mi lehet az oka nem tudom csak terhelesnél melegszik,ellenállással nincs baj
esetleg leirnám miröl van szó bövebben ha nem érted
koszi
(#) cargo hozzászólása Jún 24, 2009 /

hello egy szolár lámpába kiment 2tanzisztor 1gyik száma c33740, s9015 mivel lehet hejetesiteni
elöre is köszönöm a segitséget
(#) hapro válasza cargo hozzászólására (») Jún 24, 2009 /

S9015 Bővebben: Link elvileg BC640 vagy BC559 biztos jó helyette PNP.

A másik meg elvileg BC337 NPN.
(#) csabee hozzászólása Jún 26, 2009 /

Üdv!
Keresem de nem találom az ST8050C tranyó helyettesét de nem találok semmit csak az adatlapját.
Tudna nekem valaki tippet adni?
ST8050C
Köszi...
(#) Dudus válasza csabee hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Ha tényleg kell ekkora áram, akkor pl. a 2SD1207 jó helyette.

Itt az adatlapja...

~63 Ft az ára, és pl. a HQ - nál beszerezhető.
(#) csabee válasza Dudus hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Hát igazából nem tudom hogy az áram mennyire kritikus mert egy dvd-be van a kicsike...
Köszi segedelmet...
(#) Pioneer hozzászólása Jún 27, 2009 /

Sziasztok!

Van egy elektronikus fénycsőelőtét amit javítanom kellene. A hibát már megtaláltam, a két MJE13003-as tranzisztor és 2db 22ohm-os ellenállás füstölt el benne.
MJE13003-as helyett vettem BUT11 -eseket, viszont gondom van a lábkiosztással. Az MJE13003-as tranzisztort kétféle lábkiosztással találok a neten. Melyik lehet a jó?

Link1
Link2
(#) lapose válasza Pioneer hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Szia!

Amivel én találkoztam: Ha szemből nézed, és a lábai lefelé vannak akkor a lábak sorrendje balról jobbra: emitter, kollektor, bázis.
Ha az a 2db. 22 ohm-os ellenállás az amire gondolok, akkor a 2 tranzisztor bázisára voltak kötve.
(#) Pioneer válasza lapose hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Köszönöm!
(#) lapose válasza Pioneer hozzászólására (») Jún 27, 2009 /

Szívesen!
(#) bandita31 hozzászólása Jún 29, 2009 /

Üdv
Nekem a modellrepülönek a motorszabályzója ment tönkre,kisfordulaton járattam a motort és egyszer csak elkezdett dölni a füst.... szerintem csak 1tranzisztor ment tönkre amin látni is hogy szénné van égve.a feszültség ami a bázis lábra megy szépen változik mikor tolom a gázt neki szerintem az elektronika többi részénak nem let baja mert nem zárlatosra égett a tranzisztor hanem az egyik lába kiesett aszámát nem tudom leolvasni mert nagyon megsült szegényke de ennyit látni: U425
MORO.CO (a pintok a nem látható számokat jelzi)
B85... de talán egy 5-ös van még ott nem vagyok benne teljesen biztos mást egyeléltalán nem lehet látni

ez egy negativ feszültségre reagáló tranzisztor (NPN ha jól tudom) a negatív megy a motorhoz -megy a bázisra és -megy a collektorra is (remélem nem kevertem nagyon össze a lábakat)

Haszügség van még valami adatra kimérem.
Segítségeteket elörre is köszönöm. :worship:
(#) bandita31 válasza bandita31 hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

A kérdésem az lenne hogy milyen tranzisztor lenne jó bele szerintetek? ennyi volt ráírva: Art-Tech electronic speed controller.
(ez lemaradt)
(#) lapose válasza bandita31 hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Szia!

Az szerintem egy FET lehet benne, első körben én IRL2203N-el vagy IRL3803PBF-el próbálnám helyettesíteni.
(#) djyuri hozzászólása Jún 29, 2009 /

Sziasztok!

Ismeri valaki ezt a tranzisztort?

Szeretném kicserélni valami érzékenyebbre. Csak annyi volna a módosulás,hogy ne 3V legyen a VBE hanem kisebb. Tehát kisebb feszültséggel tudjam vezérelni.

Köszönöm

Üdv.: Gábor
(#) Dudus válasza djyuri hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

A V(BE) paraméternek semmi köze a tranzisztor áramerősítéséhez! A tranzisztort árammal vezéreljük nem feszültséggel, bár a BE-Dióda karakterisztikájában meg lehet feleltetni egy feszültséget egy adott áramhoz egy adott hőmérsékleten. ( Érzékenység nevű paramétert nem használunk bipoláris tranzisztoroknál. Inkább áramerősítési tényezőről szoktunk beszélni.)

Ha nagyobb áramerősítésű PNP tranzisztort keresel Ic=500mA - re Uce=300V -ra az nem egyszerű és nem is biztos, hogy eléred vele amit szeretnél.

Ha volna egy kapcsolási rajzod és elmondanád, hogyan szeretnéd átalakítani, könnyebb dolgunk lenne!
(#) pestside válasza djyuri hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Csak nem a hírhedt mókamester vagy a Terminál fórumról?!

A tranyók nyitása típustól függően 0.55V...0.6V körül indul, magasabb kollektoráramnál a bázis-emmiter feszültség 1V fölé is felmehet.
Ez az általad beszúrt linken található adatlapon is világosan látszik!
Ezek után nem értem a kérdést!
Gyanítom, hogy nem vagy tisztában a tranzisztorok működésével.

Mindenesetre, hogy konkrétan segítsek is, annyit mondanék, hogy nem kell és nem is tudod kicserélni más, "jobb" típusra. A tranyó nem egy feszültségvezérelt kapcsoló... Nem relé, amit különböző névleges meghúzófeszültséggel lehet kapni, és csak két állása van, nyit-zár.

Azt sejtem egyébként hogy neked egy komparátorra lesz szükséged!
(#) djyuri válasza pestside hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

SZia.

Köszi Elképzelhető,mert nem is biztos,hogy itt a hiba az erősítőben. Csak gondoltam hátha van olyan,ami már kevesebb jelre is jobban kinyit.
Ez csak egy ötlet még...egyelőre a műveleti erősítőt fogom lecserélni. Talán az egyből megoldást is ad a problémára.
(#) djyuri válasza Dudus hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Szia. Ettől tartok én is. De közben rájöttem,hogy nem is biztos,hogy itt a gond. Mert bőven elegendő az aktuális MJE a céljára. Csak a műveleti erősítőm nem tud elegendő vezérlést produkálni. Kapcsrajzot nem tudok,de ha nem jutok dűlőre,majd megszerkesztem egy tervező programban.

Amúgy talán egy példa:
IRF640 helyett IRF940-t használok egy másik erősítőben és egy az egyben ki tudom vezérelni. És fordítva is sikerült,de az nem is lehetne kérdés.

Biztos hülyén tettem fel a kérdést,ezt én is látom már De a válaszod több,mint elég A problémát nem ezen a szakaszon kell megoldanom,hanem még előtte.

Köszi
(#) bandita31 válasza lapose hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

a héten beszerzek 2 olyan fet-et ,az a kérdésem lenne hogy ha mégse jó bele mi fog történni? leég az egész áramkör?
(#) lapose válasza bandita31 hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Szia!

Nem hiszem, hogy bármi baja lenne tőle, max. nem fog működni az áramkör. De ami nekem itthon vannak szabályzók abba mindegyikben FET van.
(#) mrautomi hozzászólása Júl 8, 2009 /

Sziasztok! a"BC547 NPN"-es tranzisztort mivel lehet helyettesíteni?
(#) sprofan válasza mrautomi hozzászólására (») Júl 8, 2009 /

Válogass:
Bővebben: Link
(#) goldscorpio07 hozzászólása Júl 14, 2009 /

Üdv mindenkinek.
Dolgozgatok egy technics erősítőn,de belebotlottam egy C1685-ös tranyóba ami rossz...na most guglival kerestem 2sc1685-öt,a HQ-n találtam is ,de ezt írják:kifutott tétel,nem rendelhető,helyettesítőt nem írnak.Valaki tudna segíteni mivel helyettesíthetném?Előre is köszönöm,üdv.
(#) sprofan válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Tessék:
Bővebben: Link
A 2sc1685 150Mhz-es, nem tudom milyen szerepet töltött be az a tranyó az erősítőben, de a listáról inkább minimum 150mhz-eset válassz.
(#) goldscorpio07 válasza sprofan hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

2sc1685: SI-N 60V 0.1A 0.25W 150MHz UNI
2SC2634:SI-N 60V 0.1A 0.4W 200MHz UNI
Akkor ez most jó nekem ugye?
(#) sprofan válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Igen, de a 2SC945 olcsóbb
SI-N 60V 0.1A 0.25W 250 MHz
(#) goldscorpio07 válasza sprofan hozzászólására (») Júl 14, 2009 /

Köszönöm szépen segítőkészségedet!
Üdvözlet
(#) neocska hozzászólása Júl 15, 2009 /

Hello!
Az MBD507 és MBD508 at mivel lehet helyettesiteni?
Kösuönöm elörre is a segitséget.
István (neocska)
(#) lapose válasza neocska hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

Szia!

Az Motorola BD507-BD508. A BD135-BD136(szűken), vagy BD233-BD234, vagy BD239-BD240 páros jó helyette.
A tokozás az más, de nem hiszem, hogy az eredeti tokozásban könnyen beszerezhető valami.
Következő: »»   29 / 146
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem