Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Érdeklődnék nem - e tud valaki üvegszálas szövet elérhetőséget jó áron? Jó lapátokat készítettem belőle de már elfogyott és nem tudok szerezni.
Üdv! Több mint egy évig használtam trapéz inverterrel keringető szivattyút, soha semmi gond nem volt vele. Egyetlen különbség volt, hogy kicsit hangosabb, brummogósabb hangja van ha trapézról megy. (Még most is arról menne, csak már sokkal nagyobb a termelt áram, és e miatt szereznem kellett nagyobb invertert is, az meg már szinuszos)
Üdv.
Próbáld meg a Novia Kft.-nél (Budapest, Nagy-Lajos király út...) náluk van üvegszövet is.
Mennyit vesz fel a keringető?
300W- alatt elmegy?
Sziasztok!
Eddig csak olvasgattam a forumot de most belekezdek saját szélgépem építésébe, elsőnek a lapátokat készítem el a Hugh Piggott féle leírás alapján. Csatoltam egy képet amin megszerkesztettem a lapátnak 5 helyen a metszetét az eredeti leíráshoz képest csak 1m lesz a lapátok hossza. A lapátok dőlésszöge az elejétől a végéig folyamatosan változik, mennyivel romlik a hatásfoka ha végig ugyan akkora? mert ez a kialakítást bonyolítja...
Nekem 25/60-as típusú van , ez 3 fokozatú:45-60-90W.
Sziasztok, eddig csak olvasója voltam a fórumnak, 2 hét alatt elejétől-végéig átolvastam az egészet.
Nos, én egy olyan faluban lakom, mely a Móri árokban van és itt mindig fúj a szél, ezért én is szeretnék szélgenerátort készíteni. Az ötletemet nem tartottam magamban és hát ahogy mondani szokták, egy bolond százat csinál. Szóval a falunkban többen tervezünk ilyen célú áramtermelőket fabrikálni. Ma délután az egyik barátom hívott, hogy neki kész a "prototípusa" amely szerintem annyira jól sikerült, hogy gondoltam felteszem ide. Nem mért semmit, így nem tudja még, hogy mit tud voltban, se amperban, se wattban. Mondta, hogy a következő prototípus generátora sokkal nagyobb átmérőjű lesz, mivel az egésznek az a lelke. A súly alacsonyan tartása miatt tele van műanyag és alumínium elemekkel.
Másik dolog, hogy kaptam egy érdekes villanymotort. Ez egy pár éves merdzsóban a hűtőventilátort hajtotta, de mivel az autó frontálisan karambolózott, így a lapátok is eltörtek. Mivel a lapátot nem tudta külön az elektromotortól megrendelni szerviz, így a biztosító komplett újat engedélyezett, én pedig a havertól megkaptam ezt, gondolta a tekercseket talán tudom használni még.
Levettem a hátsó vezérlését és lám ez a látvány fogadott, felállt 6 réz láb, benne a tekercsek, körbe-körbe a mágnes. Nem tudom milyen fordulattal pörgött ez a ventilátor, abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy első látásra ez használható-e lenne generátornak? Hogy kellene a kivezetéseket összekötni, hogy valamit mutasson a multiméter? Vagy felejtsem el és csak a rézdrótokat használjam majd fel?
Mivel ez a tipusu elektromotor hasonlit a tekercselésében az autogenerátorokhoz,ugy is probálkozz a beméréssel.Forgasd meg egy elektromotorral,és VÁLTÓÁRAMÚ mérövel mérd be a kijövő feszültségeket,esetleg a leadott áramot,külömböző pontokon.Probáld külömböző fordulatokon a méréseket megismételni.Igy következtethetsz az esetleg kivehető teljesitményröl is.Valoszinüleg a szembenálló kivezetések jelenthetik az eggyes tekercsek kivezetéseit,de ezt ohmmérövel kell(ene) megállapitani forgatás elött.Mivel nincs kolektor+szénkefe,ezért mindenképp csak váltoáramú méréseket kell végezni.
Sziasztok,
Összeírtam azokat a hivatkozásokat, amelyek alapján tervezek függőleges tengelyű szélgenerátort készíteni. Ezek szerintem elég jól használható videók, ezért gondoltam bemásolom őket ide. Ha jól értem 190-es fordulatnál ad le 490 Voltot? 10kw-os szélgenerátor, szélterelőkkel. Idővel ilyet szeretnék össze...én is: 5 kw, 4 nagyméretű szélterelővel, nekem úgy tűnik aggregátorként mű...rátor: 3 lapátos 5kw-os pacwind szélgenerátor: 20 kw-os Ropatec szélgenerátor. Európában talán ők a legnagyobbak v...közül. 50-től 250 kw-os rendszerű RaceCom szélgenerátor, lapátilag ez nem ...ikált: Savonius 3 lapátos és a 16 lapátos RaceCom szélgenerátor összehasonlítása: Más, de ide tartozik: Kínai barátaink is egyre ügyesebbet barkácsolnak, ne hagyjuk figyelmen kívűl: ügyesen másolunk 1.rész ügyesen másolunk 2.rész
Sok sikert kívánok hozzá, de azért megjegyezném hogy ha a második linken szereplő (10Kwh...) akarod megcsinálni, akkor nagyon ne keseredj el ha meg sem fogod közelíteni a 10Kwh-t. Ha ekkora méretben elő lehetne állítani, akkor már minden tetőn lenne egy....
Egyet értek. Egyébként szerintem a többi sem közelíti meg a címben szereplő teljesítmény értékeket. 50-250kw-os ban szereplő szerintem jó, ha 1-2kw-os. Az is csak viharos szélben.
Az általad említett FM4-T16 páros megfelelne a tekercsek kiöntéséhez, vagy valamelyik másik összeállítás lenne a nyerő?
Valószínűleg. Én is arra használom, csak nálam 4 köbcenti egy kiöntés. Nagyobb térfogatokkal csínján kell bánni, persze arra is megvan a technológia, sőt, üveghomokkal kitöltőanyagot lehet bele keverni, olcsóbb.
Én csak az üvegszövetes dologra értettem, hogy valószínűleg más összetevőkkel szokták csinálni. Több lépésben szerintem gond nélkül alkalmazható az FM4-T16 tekercskiöntésre. De ismétlem, készségesek a tanácsadással, kérdezni kell... Én 14 éve használom, és elektromosan biztosan kifogástalan ( ráadásul tekercs is van a kiöntött térfogatban... ![]()
Többeteknél láttam, hogy a mágneseket féktárcsákra teszitek. Költségcsökkentésre javaslom, hogy nem érdemes újat venni az autósboltoktól (Unix/Bárdi/Meteor/Láng), az autószalonok, márkaszervizekben az elkopott, lecserélt féktárcsákhoz ingyen is hozzá lehet jutni. És egy Suzuki féktárcsánál nagyobb egy E osztályú Mercedes-é, vagy még nagyobb egy kamioné vagy buszé. Bár nagyobb féktárcsára több mágnes fér, több tekercs is kell, de minél nagyobb átmérőjű a generátor tárcsa (és vele a több tekercs) úgy annál kisebb fordulaton már leadja azt a teljesítményt, mintha egy kicsi tárcsára lettek volna a mágnesek felrakva.
Neked gyári szélturbinád van.
Itthon vetted vagy Kínából rendelted? Az érdekelne, hogy milyen szállítási költséggel lehet kínábol rendelni?
Üdv! Itthon vettem a permanent-nél, meg egy csomót kéz alatt használtként, de azok is a permanent-től származnak. Konténeres mennyiségben jönnek , így szerintem pár darabbal nem érdemes kínlódni, mert nem érné meg a magas szállítási költségek, meg a kis darabszám miatti magasabb ár miatt.(Nem tudok pontos összeget, de szerintem ha nem kellene nagy tételt rendelni a jó árhoz, akkor már nem csak ez az egy cég forgalmazná itthon. Ne tévesszen meg hogy több magyar cég oldalán is szerepel, egytől-egyig a permanentől veszik nagyker áron.) Ettől függetlenül érdemes lenne utánakérdezni, csak sajnos nem beszélek "külföldiül".
![]()
Sziasztok!
Sokmindent kiolvastam már a generátorokkal kapcsolatban, de még mindíg nem jöttem rá, hogy vasmaggal, vagy anélkül érdemes a tekercseket készíteni, illetve miért vaskorongon vannak a mágnesek, hiszen az rontja a mágnesek erővonalképét, azaz az indukciót.A mágneseknek a felületének kell nagynak lennie, vagy a vastagságának is?Kérlek titeket, ha tudtok v-mi konkrétumot, akkor írjátok már le, mert már egy éve nem jutok dűlőre a dologgal.
Vasmag nélkül könnyen indul, de kisebb lesz a maximális teljesítménye.
Vasmaggal a vas- mágnes vonzás miatt nehezebben indul, de nagyobb lesz a maximális teljesítménye. A többit megmondják az okosok. Minél nagyobb mágnes, nagyobb átmérőjű huzal a jó. Szerintem is jó lenne összefoglalni, hogy mekkora fordulatszámhoz hány db mágnest, hány menetes tekercset milyen huzalból, stb. Soros hibridhez szeretnék generátort, de kérdésemre még senki nem válaszolt, ezért beírom ide is. 42-52V, 2,5-10A kellene 2500-4000-es fordulatszámon. Lehetőleg kis befektetéssel.A jó hatásfok az üzemanyagfogyasztás miatt nagyon fontos. Állandómágneses, vagy gerjesztett generátorban gondolkodjak? Tekercseljem át? Adjak neki magasabb gerjesztőfeszültséget?
Szerintem hibridhez gerjesztett generátor kell. Úgy jobban tu8dod szabályozni a töltés áramát. A szélgenerátor más téma. ott nincs állandó fordulat. Szerintem a te problémádra a megoldás egy teherautó generátor egyedi feszültségszabályzóval.
A szgenerátoroknál ALAPVETŐ követelmény a könnyű indulás..A teljesitmény növelésére használják a neodim mágneseket.(jóval erősebbek a ,,,klasszikus,,, mágneseknél).Neodim mágnesekkel tekintélyes teljesitményeket érhetsz el,és nem csak te.A vaskorong ,,,zárja,,, a mágneses erövonalakat kettő-kettő egymás melletti mágnes között,a vele szemben levöket szintén,igy sok két egymással szemben álló ,,,U,,, mágnest alkot körbe,körbe,amik közé kerülnek a Vasmagnélküli tekercsek.A mágneseknél a minnél nagyobb erőtér a meghatározó.Minnél nagyobbak,annál nagyobb az erő terük.Itt persze meghatározó a felhasznált anyag is. igy a neodim mágnesek erőtere jóval nagyobb,ugyanolyan méretek mellett,mint mondjuk ugyanakkora ferritmágneseknek.
Ha a mágneses erővonalak zárásával csökkentenénk a mágnesek mágneses ellenállását, akkor érteném, de mivel a mágneseknek jóval kisebb a mágneses ellenállása mindennél, hiszen ők a forrás, így nem érzem jelentősségét, a haszontalan oldalon való mágneskör zárást.Hamarabb érzem a rossz hatást, miszerint az erővonalakat lelapítja a mágneshez közelebbi területre, így kisebb indukció jut a mágnestől már távolabb eső tekercsrészeknek, és kisebb lesz az indukált feszültség, illetve a teljesítmény is. Ha hülyeséget feltételeznék, nyugodtan cáfoljatok!
Valamint csináltam egy kis táblázatot, a számítások egyszerűsítéséért.
Ha a mágnesekkel szemben végig vasmag lenne hornyolva a tekercsekkel, akkor ugyanolyan könnyen lehetne megforgatni, és a teljesítmény is nagyobb lehetne. Ha nagyon nagy mágnesszámmal tervezünk, akkor nagyobb fordulatnál már úgy megnő a frekvencia, hogy a tekercsek induktív ellenállása leszabályozza a teljesítményt. Szerintem...
Kérlek ne haragudj,de javasolnám,elöször épits magadnak egy kissebb generátort egy kész leirást követve,(itt javasolnám a Hugh Pigott féle állandó mágneses generátort)majd miután kedvedre Kikisérletezted rajta az összes feltevéseidet,garantálom,nagyon sok jelenlegi kérdésedre magadtol rájössz a helyes válaszra.Az ilyen és ehhez hasonló számitási táblázatoknak,csak akkor van értelme,ha már legalább egy PMG. generátort megépitettél.Ebben az esetben már lessz Gyakorlati hasonlitási alapod.A tekercsenkénti freki nem sokat fog nöni,viszont az összfreki nöhet,de annak nem sok jelentösége van,ugyanis az eggyenirányitás tekercsenként,vagy tekercspáronként valosul meg, a bekötéstöl függöen.A gyakorlatban még senki se panaszkodott a freki okozta problémákra.
Sziasztok. 1kis segitséget szeretnék kérni.
Mit gondoltok? Simson kismotor lenkereket hajtanák meg,az álló részre 3 db 12 voltos töltő tekercset szerelnék.Van 1 db 150 A/h akkum amit töltenék vele.Napi kb:30 percet szeretném használni 370 w-os víz szivattyúhoz. A kérdésem az lenne,hogy a 3 db tekercset összeköthetem-e párhuzamossan és kivitelezhető-e szerintetek az elképzelésem. Segítsetek! Köszönöm! ui: Természetessen meghajtásra,a szél energiáját vennem igénybe.
Hello!
Először is: lenDkerék. Másodszor pedig, ha sikerül olyan 5-6000-es fordulatra felpörgetni, akkor le is fogja adni mindegyik tekercs a maga 21W-os teljesítményét. Bár még ilyet nem próbáltam, tehát nincs tapasztalatom, de még a motoron is elég gyengén produkálja magát az elektromos rendszer, hát akkor széllel hajtva milyen lesz?!
Ahhogy krisz03 is mondja 6000 RPM nél adja le a tekercs a névleges teljesítményét! (Alapból már ez is gond)
Továbbá drága is (35W villanytekercs 1200-2000), ezenkívül a gyári alapon a tekercsek nem 120° ban vanak, így csak külön egyenirányítás után köthetők össze! Szabályozása sem egyszerű (Nem söntszabályzunk!!, motoron csak a benzin fogy több tőle, bár mostanába már ez sem mindegy.) az akku töltöttentartásához szerintem elég lenne az a csúcsban 100W. De semmiépp sem ajánlanám. Talán jobb választás lenne egy napelemtábla, azzal nincs ennyi gond, csak szabályzó kell hozzá.
Köszönöm a válaszotokat. Napelemet nem szeretnék,mert a hobbikertemből ,hátha meglovasítja valaki.Nemigazán értek a tekercseléshez.Esetleg nem tudtok,háztartásban alkalmazott szerkezetet amit ,ha meghajtok ,energiát nyerek belőlle? Jó lenne ,ha nemigazán kellene átalakitgatni.Valamit jó lenne kitalálni ami kevés pénzből kijönne.Nekem,csak 1 generátor kellenne minden más megvan hozzá!
Tudtok valamit ajánlani?
Neked egy személyautó hűtő ventillátora kell.
Illetve annak a motorja ami állandó mágnessel van kialakítva. Csak pörgeted a tengelyt és adja az áramot. 100W körül van. Csak kell fesszabályzó hozzá. |
Bejelentkezés
Hirdetés |