Fórum témák
» Több friss téma |
Nincs meg a 12V 5.6-7V között mozog.
Jani a 3.(be nem kötöt)lábakra gondolsz?
Én a kapcsolásod bemenetére gondoltam, ami a számítógéped 12 V-ja; nálad ez mozog 6-7 V körül, jól értettem? Ezt nem mondod komolyan... Akkor vagy halálra terheled, vagy rossz a táp.
Nem én a ventihez menö áramra gongoltam az 6-7V.
Ami a tápból jön az stabil 11.8V. Bekötöttem egy kondit párhuzamosan,összekötötem az összes poti lábát de még mindig csinálja.
Szerintem a feszültségstabilizátornak van valami baja mert mindenhol kijön a 10V csak ott jön 6V.
Mérd meg a kimeneten az áramerősséget!
De valószínűleg csere lesz a vége...
Már megmértem 6-7V között ingadozik,de csak azon az 1 oldalon a többin 10V jön ki.
(lehet hogy kimelegedett mert azon van a legkisebb borda a többin egyforma nagyságu van és mind nagyob egy kicsivel) Majd veszek egy másik stabilizátort,azt a 90Ft-ot kibirom.
Szia !
Azért először probáld meg rendesen bekötni. Üdv! (MAX 40V-os bemenőfesz esetén,) Idézet: „1,5A áramot képes biztosítani. AZ IC túlterhelés és rövidzérvédett. 2.2...2.5A áramkorlátozással és túlmelegedés elleni védelemmel ( 150 °C-ig tendelkezik...” Tehát szinte tönkretehetetlen! De mint minden áteresztőtranyós fesszab-kapcsolásnak, ennek is van egy gyenge pontja! Nembírja elviselni azt, h. a kimeneten a bemenetnél nagyobb fesz van. Az tönkreteheti!!! De ez is kivédhető egy dióda beépítésével. A Katód-ot a BEMENET-re, az ANÓD-ot a KIMENET-re kell kőtni.
Üdv!
Énis megépítettem a kapcsolást, de v.mi nagyon nem jó (miért is sikerülne elsőre?) Első aprócska hiba, hogy amint a termisztor meleget kapott, egyből szétéegett és kettéesett, a trimmer potival egyetemben ő csak szikrázott egyet majd füstölt egy cseppett és összefolyt, jó mi? Van itthon talonba egy 47K-s NTK termisztor egy 47k-s trimmer társaságában, megpróbálkozok azzal.
Szia
100%, hogy vmit elkötöttél. Nézd meg az ic adatlapját, a bekötésért.
Szia!
Mindenképp átnézem az egészet. Az ic adatlapját természetsen még előtte megnéztem, köré terveztem a nyákot. A tranyót azt elkötöttem, mert hülye fejjel nem néztwem meg az adtalapját és nem a szokásos C-B-E lábkiosztású volt, úghogy cseréltem egy BC413-ra...lehet, hogy nem is jó bele... Nekem csak az volt a furcsa, ahogy meleget kapott a termisztor elkezdett felhevülni és szétolvadt az egész. a vezetéke is forró volt. Ekkora áram folyt volna keresztül rajta? 12v-os tápja van és a tekercs után ez az első alkatrész a + oldalon, a negítavon meg ugye a trimmer poti...
Na, most talán jó lesz, cseréltem tranyót, termisztort (47K), trimmer potit (4,7K).
Igaz elég beteges hangja van a ventinek, amikor lassan megkapja a tápfeszt, meg leálláskor is, mint v.mi mákdaráló. A fene nem érti ezeket a szar trimmer potikat, két szélső állásban nem csillapít semmit, középső állásban teljes az ellenállása. Egy idő után meg nincs semmi átmenet csak ki meg be lehet kapcsolni vele. Most is alig találtam meg azt a pontot, ahol nem indul el magától. Ráadásul még így is, néha elkezd "recsegni" a venti motorja, küzdene, h elinduljon, de ugye semmi, mert a termisztor csak a szobahőmérsékletet érzékeli. Azthittem, h egy ennyire túlbonyolított kapcsolás már szépen kezeli a ventit, de nem igazán. Régen volt egy egyszerű kapcsloásom, egy tranya, trimmer poti, termisztor kellett hozzá és ugyanezt csinálta, csak az tönkrement egy idő után. Ha valahol sikerül beszerznem, akkor cserélem még egyszer a trimmert meg a termisztort...
Üdv
Viszonylag új vagyok még az elektronikában, de nagyon érdekel a dolog. Az a két kapcsolás ami a PC ventilátor vezérlést írja, meg annak a kijelzését, nagyon megfogott, csak valahogy nem tudom megérteni a működését.. Próbáltam elolvasni az IC adatlapját, de nem találtam rá utalást, hogy miként lehet beállítani a feszültség intervallumát. Mert ugye általában 5V-nál indulnak el a ventik... És érdekelne hogy ezeknél a kapcsolásoknál mivel lehet állítani az alsú feszültség határt? (A felső egyértelműen 12V lenne..) Kösz a segítséget CsorvaGep
Alsó határra nincs szükség. Ha nem meleg a hűtenivaló cucc, akkor nem lényeges a ventilátornak egyáltalán forognia.
már azt hittem hogy értem a dolgot de akkor teljes káosz van Mert így nem értem mi szerepe a potinak? jah ha nem lettem volna világos akkor én erre a kapcsolásra gondoltam..
Ja, így már más. Azt hittem hőfokfüggő szabályzásról van szó. Ennél csak a potméterrel lehet állítani, hogy mennyi legyen a ventilátor fordulatszáma. Minimális érték jelen helyzetben 1,25V (ennyi az LM317 referenciája), bár ha a potméter és a gnd közé tennénk egy ellenállást, akkor lehetne olyat is csinálni, hogy pl. 5V és a maximum között lehessen a potméterrel állítani a kimenő feszültséget.
Oks köszi, mostmár értem hogy is működik..
Heló.
Nekem ezzel kapcsolatban lesz kérdésem: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/szamitogep_tunningolas_i...o.html Megépítettem de nem működik. A 0.47 µF és a 2.2µF kokndenzátor mindegy milyen? (Elektrolit vagy Tantál?) És hány voltosak legyenek? Az összeállításhoz 680 Ohmos elllenállás van írva, de a képen meg 620 Ohmos szerepel. Most akkor melyik kell pontosan ? Köszi
A képet ne nézd. A rajzon, és az alkatrészlistán is 680 ohm van, tehát 680 ohm-os kell.
Sziasztok!
Akérdéesem a következő lenne: A linkelt kapcsolásban a potenciométer 3. lábát hova kell kötni?, vagy azt csak simán szabadon hagyjuk?Bővebben: Link
Szabadon hagyod vagy visszakötheted a csúszkára is.
Hihetetlen, hogy újból megépítettem és ugyanazt a hibát produkálja a kapcsolás
A nyákot újraterveztem, pontosabban a kapcsoláshoz mellékelt tervet csináltam meg. Egyszerűen nem csinál semmit, amint megkapja a tápfeszt fullon pörög, a poti tekergetésére egyáltalán nem reagál. Aztán feltekertem a potit és rá 1 percre a termisztor elkezdett forrósodni, majd a venti leállt, ha letekertem a potit, akkor a termisztor visszahült, a venti elindult... Kínos, mert gondoltam másodszorra csak összejön egy ilyen egyszerű áramkör. HJOE: ha van jelölve polaritás, akkor polarizált kondi kell (elko) az értéke meg legyen nagyobb, mint amekkora feszültség van az áramkör azon részén.
Hoppá...
A nyákterv és a kapcsolási rajz nem egyezik meg. A kapcsolási rajzon jól látható, hogy az IC 6-s lába a kimenet, erre van kötve 1K-s ellenálláson keresztül a tranzisztor bázisa. A 7-es láb pedig a V+-ra van kötve. Ezzel szemben: a nyákterven a 7-es láb (ami V+) megy a tranzisztorra és a kimenet a + feszültségre van kötve. Átkötöttem, és ha a poti nem égett volna szét működne, de így csak simán kikapcsol ha feltekerem végpontra (viszont nem melegszik semmi!)
Új IC, új poti, de semmi. Feladom.
Mértem feszt a termisztor lábain, poti teker, venti indul aztán kikapcs, termisztor elkezd hevülni, és 12V-ról folyamatosan esik lefele a feszültség. Ha jól sejtem 0 környékén kigyullad. Ha közben hűtöm akkor nő rajta a fesz. Ha addig tekerem a potit amíg elindul a venti akkor megugrik a termisztor lábain a tápfesz 12V-ra és lehűl. Ez egy sz@r. ;
Hello
De lehet az is hogy nem jo poti van rajta és nem biztos hogy a meg felelö feszt kapja
Sziasztok,
nekiálltam megépíteni ezt a ventivezérlőt és lemértem egy trafóval meg multiméterrel és miért ad le olyan 1V és 9,8V közti feszt? mondjuk az ellenállás 0,98KΩ-s és nincs benne a kerámiakondi (azért mert nem volt a boltban, és megkérdeztem egy ismit, aztmondta, h azt nem muszály beleépíteni, anélkül is menni fog, vagy tegyek elektrolit kondit, azis jó bele. Azzal nem próbáltam, nem tudom hova kössem a lábait, de logikusan a + menne a +12 bemenetelre a - meg a -hoz). Na remélem érhető voltam és mihamarabb kapok választ. Előre is köszi a segitséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |