Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Sziasztok!
Van két 6L6GC elektroncsövem, csak nem tudom hogy lehet megnézni, hogy működik e. Valaki tudna segíteni?
Van hozzá foglalatod?
Ha van akkor az interneten keresd meg a bekötési rajzát és a fűtésre adj rá 6.3 voltot,azt hiszem a 2-es és a 7-es láb a fűtés. Amúgy ebből a két csőből remek ellenütemű erősítő építhető (30-40 w,munkaellenállástól függően) Üdv:Laci
Köszi a válaszod
![]() még lenne két kérdésem: - fontos, hogy pontosan 6,3V legyen? - AC vagy DC kell neki?
Illendő lenne hogy 6.3 voltot köss rá.Kisebb lehet mint 6.3 de nagyobb feszt nem javaslok. De ha mondjuk 4-5 voltot adsz neki az meg nem elég és alig fog világítani.Ha nincs ilyen trafód aminek a szekunderfeszültsége ennyit ad le akkor egy egyszerű adapterről is adhatsz neki feszültséget(én is így csináltam próbának)Az én adapteremen van 6voltos állás én arról próbálok fűtést.
Egyen és váltóáramról is üzemeltethető a fűtés.
ha már világít valamennyire akkor működik?
mert akkor nem baj ha csak kicsit világít 4-5 voltról, lényeg, hogy tudjam, hogy működik e ![]()
Találtam az utcán, dobozban egy EL519 feliratú csövet, elég komolynak tűnik. Mire való, mennyit ér?
Az EL519-et erősítőkben használják, a társát, ami PL519, azt TV-kben is sorvégcsőnek. Ára függ a használtságtól, vagy hogy egyáltalán jó-e.
Ma börzén vettem egy Dtm 218 tipusú csövet,amit állítólag az orion valamely 18 csatornás tv készülékéhez gyártottak,ééés szeretném beüzemelni,de azon kívül hogy írják az elektroncső.hu-n hogy kisérleti cső volt,azon kívül semmi infom nincs róla sajnos! csak annyit tudok hogy 10 lába van,nem 9,ééés hogy egy 18-as szám található rajta!
hello
em80-as bekötés érdekelne deh ne 220v-ról van elektroncső foglalatom,egy régi brg szalagosból operáltam ki lehetőleg egyszerű kapcsolások érdekelnek "díszvilágítás" céljából ![]()
Egy olyan kérdésem lenne a PCT 2541 tip. cső mire való mert elég érdekes forma és még nem láttam hasonlót.
Tungsram gyártmány, ja és tekercs is van körülötte. ![]()
És ez hogy működik, mire lehet használni?
Kösz ezt én is megtaláltam
![]() És kb. mikor használtak ilyeneket? ja és kösz a gyors válaszokat ![]()
Nekem van egy SSTV kamerám. Ezt simán tv-re lehet kötni, csak elég rossz minőségű a képe. Mintha valami por vagy hasonló lenne az optikában, vagy a vidikonon. Ez még nem is alkatrésztemető.
![]()
valami kapcsolása van ennek a csőnek?
Helló Mindenki !
Most ismerkedem egy kicsit a csövekkel és rögtön lenne egy amatőr kérdésem a csövek lábainak a jelölésével. Amit sikerült azonosítani: a:anód, k:katód, f:filament, g:grid Amiket nem sikerült azonosítani: i.c.: Általában bekötetlennek "tűnő" lábnál van, ez valamilyen "Not Connected" jelölés lenne ? Minek a rövidítése ez ? s: shield ? Valamilyen árnyékolás ? Hogy kell felhasználni ? Általában együtt szerepel az f és a k jelölésekkel, néha külön. A jelenlegi célom egy sima dióda és trióda használata, kipróbálása. Köszi a válaszokat !
Szia!
A pontos megnevezések: H = Heater End (Unpolarized). HM = Heater Tap. IC = Do Not Use (Internal Connection). IS = Internal Shield (Electrostatic). NC = No Internal Connection. S = Metal Shell Milyen típusú csöveket akarsz kipróbálni? kapcs. rajza van?
Köszi a választ és az infókat !
A dióda egy noval Tungsram DY86 egyenirányító. Ezzel csak annyit akarok demonstrálni magamnak, hogy egyik irányban vezet másikban nem (talán egy-egy LED jelezné az eredményt). A másik cső egy noval Tungsram PCF802 trióda-pentóda (azt hiszem, mert eléggé megkoptak a számok). Ebből a triódát próbálnám ki, hogy a grid-re vezetett feszültséggel vezérelni egy másik kört, olyan "tranzisztor-szerű" módon. Egyenlőre az a gondom, hogy megfelelő trafókat kerítsek meg foglalatot. Foglalatra nincs valami jó kis házi megoldás ? Sajna a képcsőfoglalatok nagyok, venni meg drága. A kapcsolási rajzokat "Szűcs Péter - Elektronika mindenkinek (1987)" című könyv "Elektroncsövek" fejezetéből vettem (85. oldaltól).
Szia!
Ezek a rajzok karakterisztikamérésre jók, de azért még kellene bele pár alkatrész, ha nem akarod kinyírni a csöveket. Persze ha betartod a katalógus max értékeit akkor nem lesz gond. Foglalatot keress a környékbeli TV szervizekben, a régi szakiknak tuti van rossz csöves TV-k ből, vagy a MÉH, vagy ahol kidobnak régi tévéket, ill egyes rádiókban is van. Az új kerámia foglalat kb 400Ft a használt bakelit 150-200Ft, a nyákos 50Ft, vagy az előbbi helyekről mindent ingyen. Az ismerkedés után van komolyabb szándékod is a csöves világban? Mondjuk egy csöves erősítő? Ja, trafónak melyikkel van gondod? fűtés, vagy anódfesz?
A DY elég problematikus, mivel elég kicsi az árama (1 mA). A PCF802 triódája már közelebb áll a LED áramokhoz.
Vagy szerezzen PY88-at diódának, tuti van ott az is, ahonnan a fogikat javasoltam.
Vagy ha nagyon nem talál sehol, akkor még az is megeshet, hogy postázok neki egy csövecskét, meg pár foglalatot.
Üdv mindenkinek! Nemrég szereztem 1 Tungsram RG-1000/3000 tipusú E40-es csatlakozású elektroncsövet. Az volna a kérdésem hogy: Mire lehet ezt a csövet használni? Mekkora fűtőfeszültség kell neki? Meg egyáltalán mi ez?
Mivel nem találtam interneten semmit róla. A fűtése viszont jó.
Szia!
Direkt fűtésű, nagyfeszültségű, egyutas egyenirányító cső. Fűtőfesz a hasonló, de más foglalatúnak 5V / 6,5A. Így magában nemigazán tudod mire használni.
Üdv !
Tegnap olvastam a válaszokat és gondolkodóba is estem, mi is a célom. ![]() A foglalatokat netes boltokban néztem ahol 1000-1500 Ft-ért árultak egyet, a csövek se voltak olcsók. TV szerelő ismerős viszont van, majd zaklatom egy kicsit, köszi a tippet ![]() ![]() ![]() Most lehet, ki fogtok nevetni, de eszembe jutott egy ok. Nagy Fallout rajongó vagyok és az első részben volt egy bizonyos "water chip". aki ismeri a játék univerzumát és ezt a "water chip"-et, érti mire gondolok. Ha nem ismerős, linkelek majd ![]() ![]()
Szia!
No mielőtt elmennél turizni, a táblázat sokat segít, de abból még nem fogod megtudni, hogy az adott csövet fogod-e tudni használni valamire. Értem ezalatt azt, hogy használható-e lesz valamilyen áramkörhöz. Amúgy meg az a 300/db is lehet drága, mert pl. én a PCL86-os (TV hangvégfok) csöveket 50Ft/db áron vettem. Az lenne a jó, hogy ha nem túl nagy a választél, magyarul összeírható, hogy milyen csövei vannak, akkor azokból kimazsolázhatóak azok, amik érnek 300Ft-ot. A fűtőtrafó a legkevesebb. Ha van konkrét cső még a házilagos megtekerés sem gond. Mi is az a "water chip"? Ez az? Link Mire jó?
Kössz a gyors választ! Ezt a csövet találtam lakhelyemen. Nekem a külseje alapján 1 higanygőz egyenirányítónak tűnik!
Üdv.
A csőturizás sajna elmaradt a héten, de majd a jövő héten bepótolom. Igazad van, megpróbálom nagyjából összeírni mik vannak és úgy vásárolni. Bár ha találok ismertebbet mint pl. ez a PCL86 azt valószínű veszek. Sajna a foglalat még nem jött össze, a szerelő ismerős nyaral. Egyenlőre pici sarukat húzgálok a lábakra, bár a héten semmi időm nem volt a dologra. A fűtésről lenne kérdésem. Lehetne úgy fűteni, hogy egy pontosan beállított LM317 adná a feszt áramkorlátozással ? Van-e különbség a működésben ha AC vagy DC módban fűtök (adatlap mindkettőt engedélyezi) ? A "water chip" egy jelkép, a játék első részében azt kellett megszerezni, az vezérelte az atom óvóhely víztisztítóját. Furcsa játékvilág, atomkészülékek és energiafegyverek az 1950-es évek csőtechnológiájával. Érdekes "szobadísz" lenne egy rajongónak egy hasonló ![]()
Szia! Mindegy, hogy AC vagy DC-vel fűtesz, csak tartsd be az áram/feszültség értékeket.
No a PCL86 nagyon jó kis csövecske, de mint írtam, a 300Ft nagyon sok érte, ennyiért már GU-50-et is lehet kapni.
Sziasztok!
Szeretném a segítségetek kérni! Szükségem lenne 1 ECC86os csőre(ismertetője h alacsony feszről, akár aksiról is megy) Ha valakinek van valami ötlete, hogy hol kaphatok ilyet, megköszönném.. üdv (B) ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |