Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   11 / 82
(#) patexati hozzászólása Jún 8, 2009 /

Hát leellenőriztem a Watt oldalán lévő leírás szerint és minden jónak tűnik de ha rádugom a pic-et nem csinál semmit Ki van jelölve a tipus 16f628A de semmit nem csinál és ha kitallózok egy hex filet akkor meg nem írja bele hanem kidob egy hibaüzenetet :

HIBA -> cím írása 0x000000
Beírva 0x28F3 Kiolvasás 0x3FFF

WinPic 800 progi van fent! Az írás amúgy meddíg szok tartani? Mondjuk egy procpeller óra bázisáé?
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Milyen hosszú az ICSP vezeték? Az óra nyákon mekkora pufferkondik vannak? A PIC teljesen szűz még?
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

A hozzá tartozó DIP foglalatos égetőpanelt is megépítettem és tüskével dugom össze nincs kábel! A port kábelen is rövidítettem most már csak 15 cm. Lábkiosztást természetesen ellenőriztem elötte! Két picet is rádugtam de semmit nem reagál a progiban. A vdd és Vpp ledek nem világítanak de gondolom nem is kell! A Vpp néha bedilizik mikor csekkolom az égetőt mert világít és nem akar kikapcsolni de ha játszok a programban a pipával és gyorsan elmentem mielött magától kigyullad akkor minden jó a műszeres ellenőrzéskor! Természetesen pic nem került rá még nem jól működött csak progit szedtem le meg raktam újra! Közben szereztem egy másik NF7-es alaplapot most azt cserélem át a gépben meg szűz windowsal is megpróbálom! A pic teljesen új soha nem volt égetve! WinPic800-at ha feltelepítem akkor van bent egy program ugye és ezt a progi szerint írja meg olvassa de pic nélkül is a két led bevillan mikor rányomok az égetésre! A kitallózot hex-nél kidobja a leírt hibaüzit és a vdd (zöld) led világit még nem nyomok rá ok-t. A pic-et a program indítása után dugom bele az égetőbe úgy,hogy a pic bent a foglalatba és a tüskékkel csatlakoztatom bele az égetőbe de ez szerintem mindegy!

Idézet:
„A vdd és Vpp ledek nem világítanak de gondolom nem is kell!”

Ezt nem értem. Mikor nem világítanak?

Idézet:
„A Vpp néha bedilizik mikor csekkolom az égetőt mert világít és nem akar kikapcsolni de ha játszok a programban a pipával és gyorsan elmentem mielött magától kigyullad akkor minden jó a műszeres ellenőrzéskor!”

Ez teljes káosz! A Vdd, Vpp LED-eknek és a PGD, PGC vonalaknak a csekkoló pipákra tökélesesen kell reagálniuk. Bizonytalanság kizárva!

Idézet:
„Természetesen pic nem került rá még nem jól működött csak progit szedtem le meg raktam újra!”

Most akkor mi van? Azt írtad korában, hogy tettél rá PIC-et! Mikor is volt az amikor jól működött minden? Mert eddig csak azt írtad, hogy "bedilizik" néha... Lehet, hogy én is lassan ezt teszem!

Ha elindítom a programot a helyes beállítással akkor csak a tápled világít a vdd,vpp csak akkor ha kapcsolgatom a pipával a beméréshez! A vpp néha nem aludt el mikor a programot telepítettem de az most már jó (hiába pipáltam ki elaludt azt egy kis idő múlva visszakapcsolt magától) erre mondtam,hogy nem működött rendesen! A pic akkor került csak bele mikor minden jónak mutatkozott a csekkolásnál! Én is kezdek már belehülyülni de a környezetemben véletlen sincs ki a klónomat legalább felprogramozná ezért vagyok kénytelen magam erőlködni

A Vpp galiba attól lehet, hogy két vonal is kapcsolja. Az egyiket, amelyik a 6. LPT lábra megy le kéne választani. Vágd el a panelt az ehhez tartozó kapu kimeneténél!

Ugyanaz megint bekapcsolgat magától pedíg megszakítottam mit írtál! Alaplap lett cserélve most telepítem újra de megyek este dolgozni is így ma nem tudok semmit tenni! Holnap délután egyszer megpróbálom az új oprendszerrel és ha nem megy összetöröm! Csinálok egy minit megint (amit csináltam szét kellett szedni a fordítóhoz tegnap) azt azzal kísérlrtrzem tovább! Egy valamit nem tudok a picet,hogy ismeri fel az égetőn keresztül a program? Egy pillanatra bekapcsolja a feszeket mikor kiolvasok és így válaszol a pic neki?
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jún 10, 2009 /

Idézet:
„Csinálok egy minit megint”

Nem sok értelme van. Ha ez nem megy, a mini sem fog.

Idézet:
„Egy valamit nem tudok a picet, hogy ismeri fel az égetőn keresztül a program? Egy pillanatra bekapcsolja a feszeket mikor kiolvasok és így válaszol a pic neki?”

Igen. A Vdd-t és a Vpp-t is.

Próbáld meg az oshon programjával is!
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Jún 10, 2009 /

Uraim teljes siker! :taps: Ma szép napra ébredtem! Az új operációs rendszeremmel tökéletesen sikerült életem első két pic-jét felprogramozni! Olyan frankó mint a csuda és már a pic2 klón is fel lett programozva és fel is ismeri a gép ha ráteszem az usb-re! Most azt fogom kipróbálni,hogy éget e csak kell egy fordító az égetőfoglalathoz! Köszönöm nektek nélkületek nem sikerült volna!
(#) szilva válasza patexati hozzászólására (») Jún 10, 2009 /

Örülök, hogy sikerült a végére járni az LPT portos mizériának. Még mielőtt égetnél a PK2-vel, a troubleshoot menüben ellenőrizd végig, hogy minden jó-e!
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Jún 10, 2009 /

Én is örülök! Annak nem, hogy ilyen galibát tud okozni egy rendszer, mert a legtöbb esetben erre gondol legutoljára az ember és így lehet, hogy sokan ezért adják fel az egyszerű égetőkkel való próbálkozást. Pedig ha nincs ilyen egyszerű égető, akkor sok macera van a PK2-vel is, ha pl. elszáll róla a firmware, vagy egyéb hiba miatt újra kell égetni.

Sok sikert az új égetőidhez, remélem a PK2 elsőre indulni fog. (csekkold végig azt is a leírások alapján!)
(#) patexati válasza szilva hozzászólására (») Jún 10, 2009 /

Igen most ellenőrzöm! Az extra nagy diódákat mit belefaragtam nem bántam meg 4,99V a műszeren a Vdd fesz Az LPT-s annyira jól működik,hogy egy 2m-es hosszabbítóval is teszteltem és minden gond nélkül ír,ellenőriz,stb! Most nekiállhatok végre a procpeller clock projektemnek! A programírás az nekem még nagyon távoli célnak tűnik de ha erőszakosan csinálom talán menne egy pic próbapanel segítségével,de most elég az,hogy tudok beégetni lész HEX-etMégegyszer köszönöm,bocs a sok hülyeségért
(#) Mezoas hozzászólása Aug 2, 2009 /

Egy hónapja kezdtem kezdőként PIC-et égetni, szépen működött a JDM klón, de minap csődött mondott. Oké, LPT_mini by Watt megépítve. Ezzel felismeri a PIC-et, de nem lehet programozni, se törölni rendesen. 3FFF helyett 3F8C íródik pár hely kivételével. A programozó PGD lábán megvan a 4,8x V, ha rákapcsolom. Tudom sokat nem tudtok segíteni, de hátha.
Hozzátartozik, hogy a hiba akkor lépett fel, amikor 16F84-ek után 12F629 került égetésre. Akkor akadozva, de sikerült, azóta kakukk.
Itt megáll a tudomány.
(#) spepe hozzászólása Aug 2, 2009 /

Hello mindenki!

Nem tudjátok, hogy az miért lehet, hogy egyszerűen nem tudok olvasni semmit a PIC-ből? Valamint a WinPic800 sem ismeri fel a típust.

Egy pár nappal ezelőtt írtam a PIC - Miértek, hogyanok... témába, hogy nem tudok felprogramozni PIC-et de az olvasás már ezelőtt sem ment pedig az Oshonsoft-os égetőt használtam.

Valami olyasmit olvastam http://wattmep.tvn.hu/-n, hogy néhány alaplapnál csak meghajtó áramkörös égetőnél működik az olvasás de tudtommal az enyém olyan.

Köszönöm a válaszokat előre is!

Bye!
(#) mammut válasza spepe hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Ha Ohonsoft égetőt használsz, akkor miért nem a saját programjával használod?
Nekem avval az égetővel ment minden művelet!ITT letöltheted a progit hozzá!
(#) spepe válasza mammut hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Azért nem használom mert nekem sajnos nem működött. :S Akár mit próbáltam a PIC-be bele írni semmit sem tudtam.

Az IC-Prog-ot használtam sokáig mert eddig az bevált de most az sem megy sajnos.
(#) mammut válasza spepe hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Szerintem csak beállítás kérdése lehetett.
Ha van másik PIC-ed, amit evvel az égetővel tudsz használni, akkor próbáld ki, mert nekem is pusztult el régebben egy 16F84A és egy 16F877A, én meg azt hittem, hogy az égető a rossz, közben a PIC-ek haltak meg!
(#) Mezoas válasza Mezoas hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Válaszolok magamnak. Írtam, hogy 4,8x V van a PGD/PGC lábakon, tehát frankó. Hát mégsem frankó. Próbaképpen beterheltem egy leddel (+előtét ellenállás) az említett lábakat, és jön a meglepődés: 3V alig. Led nélkül is rámérek, szintén 3V. Kikapcsoltam a lábat, majd vissza: 4,89V, leddel terhelve 3V.
Holnap megpróbálok szerezni 74LS07-et, és azzal megerősítem a kapcsolást. Viszont előfordulhat, hogy nem kapok, akkor esetleg kisteljesítményű npn tranzisztorokkal toldanám meg. Nézegettem az égető kapcsolásokat, és valahogy a PGD/PGC lábra nem alkalmaznak tranyókat. Túl brutális, lassan kapcsol, vagy mi az oka? Elég drága a PIC, egyelőre nem visz rá a lélek, hogy így próbáljam programozni.
(#) potyo válasza Mezoas hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

A PGD láb kétirányú kommunikációt igényel, a PGC láb csak egyirányút. Ha már építesz, akkor építsd meg az eredeti Oshon égetőt, esetleg 74LS07-el, és 1k vagy az alatti felhúzókkal. Ez volt az első égetőm, a mai napig prímán működik.
(#) Mezoas válasza potyo hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Jó, de ez nem ad választ a kérdésemre.
Az összes LPT égető egy kaptafára megy, mindegy mit építek meg. Lényeg, hogy minél egyszerűbb legyen, annál kevesebb a hiba.
(#) watt válasza Mezoas hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Eddig jó néhány égetőt építettem, mind jól működik. A hiba nem az áramkörök elvében, hanem a megépítésében rejlik, esetleg a felhasznált alkatrészek meghibásodásában, vagy elektromos tulajdonságaik eltérésében.
Meg kell keresni a hibát, ki kell cserélni ami nem jó. Ez elektronikai feladat, meg kell tudni oldani...

Neked azért van csak 3V a kimeneten, ha LED-el, vagy anélkül, ellenálllással terheled, mert az égetőd egy 1k-s ellenálláson keresztül hajtja meg azt(rajzból kiderül!). Tehát ha terheled, esik rajta a fesz. Teljesen normális! A PIC nem terheli így!
Ettől függetlenül sok 74LS06-ot találtam, amiket ki kellett cserélni. Az oldalamon is megváltoztattam a rajzomat 74LS07-re. Az enyémben sima 7407 van pl.
(#) Mezoas válasza watt hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Te próbálsz összezavarni engem.
Nem tudom milyen 1k ellenállatról van most szó. Nekem a WLPT_Vpp_mini van meg, ott nyoma sincs 1k-s ellenállásnak.
Szóval akkor normális, hogy ha nyomtató port 2-es lába és GND közé LED+ellenállást (600ohm) biggyesztek, akkor azonnal lehullik a 4,8V fesz. 3V-ra (2-es és GND között)?

(#) szkrep hozzászólása Aug 3, 2009 /

Ha hozzá kell érnem kézzel a földponthoz, hogy fusson a program, lehet, hogy meghalt a pic?
Valamint a példaprogramok PIC16F877-re jók a 877A-ra is?
Mert az itteniek közül csak a futófény kel életre -az is csak az említett fogdosással.
A PIC így fiatalon is sokat látott, volt hogy VPP fel volt húzva 10k-val, és a programozó VPP-jét is rákötöttem figyelmetlenségből...
(#) watt válasza Mezoas hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Bocsi, nekem nem volt világos, hogy melyik égetőről van szó, mivel mindenféle 7407-eket emlegettetek itt az imént...

Az LPT Port is leesik, ha 600 ohm-al terheled. A PIC nem terhel, ha jó!
(#) Mezoas válasza watt hozzászólására (») Aug 4, 2009 /

Csak nem akar működni egyik égető sem. A 7407-es 1k felhúzókkal ugyanolyan bizonytalan. Ha sikerül is nagy ritkán egy típust felismertetni, akkor sem programozható, legfeljebb olvasni tudom.
Watt, nálad ez biztos működne, nem vitatom, de felém nem így mennek a dolgok. Olvastam, hogy patexatinak alaplapcsere+új win segített. A windows-t újraraktam, éppen emiatt pár napja, de semmi változás. Alaplapot biztos nem cserélek, számomra még a típusa is kérdéses.
Még kitart a türelmem, de ha nem sikerül megoldani, itt PIC zúzás lesz. Amíg tudtam programozni, megszerettem őket, de most kis genyók lettek.
(#) watt válasza Mezoas hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Van fejlemény? A 7407-el mennie kell! Hamarosan folytatom a WLPT_Vpp_mini cikket, ha addig nem sikerülne haladnod, talán az segíthet. Még ma fenn lesz az oldalamon, ide majd később teszem fel.
(#) Mezoas válasza watt hozzászólására (») Aug 9, 2009 /

Öröm látni, hogy ennyire szívén viseli valaki az ügyet, hogy legyen egy mindenkinél működő egyszerű égető. De sajnos nem csak az égető áramkörön múlik, azt kell tapasztalnom.
Feleslegesen építettem meg a 7407-essel megerősített áramkört. Vagyis igazából 7417-et építettem be, mert 07 nem volt. De nélküle is megfelelő feszültség jön le az LPT portról, szóval nem értem.
Most PICkit2-re szántam rá magam, egy rendes srác felprogramozza bele a PIC-et. Bár ez neked nem sokat segít... De ha azt sikerül működésre bírni, legalább azt meg tudom határozni, hogy a PIC ment tönkre, vagy máshol van a baj.
(#) watt válasza Mezoas hozzászólására (») Aug 9, 2009 /

Kérdeztem már, milyen hosszú és miből készítetted az LPT vezetéket(PC-től az égetőig)? Egy képet nem tudnál csatolni az egészről?
Minen szóba jöhető programot kipróbáltál? Melyek ezek?
(#) Mezoas válasza watt hozzászólására (») Aug 9, 2009 /

LPT vezeték kb. 36 cm hosszú, szalagkábelből van kialakítva. De beszéljenek a képek. (A minőséget hagyjuk most.)
3 kép
Programok: Winpic800, Oshon16F. 18F PIC-em nincs, ezért a WPB-t feleslegesen töltöttem le. Talán az ICprogot is megpróbáltam, valamint a Winpic-t.

Most biztosan mondod, hogy a 36 cm túl hosszú, rövidítsem meg. Egy 20 cm-es kábel már vicc, nagyon rövid. Van akinek rövid kábellel sem működik, más meg a 2m-es gyári kábellal vígan dolgozik.
(#) mammut válasza Mezoas hozzászólására (») Aug 9, 2009 /

Igaz, ez nem mindig kábelfüggő, én egy Iomega ZIP meghajtó párhuzamos kábelét használom égetőig (1méter), égetőtől meg 4m riasztókábel (7 ér + fólia).
Az oshon égető progijával használom, avval biztos megy, ja meg 7406 van benne.
Következő: »»   11 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem