Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   64 / 308
(#) mark.budai válasza Frankye hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Igen! A közvetlen mellette lévőre. Persze a vezetéken kívül, mert az közelebb van hozzá.
(#) huba hozzászólása Aug 4, 2009 /
 
A videópályázat eredményhirdetése óta adósotok vagyok egy fényképpel, hogy hova került e becses műszer. Sok sok idő eltelt azóta, de most pótolom a hiányt.
Közbe beszereltem én is egy életvédelmi rendszert ami a nagy égő doboza alatt látható ampermérővel. Egy elosztó áramellátását biztosítsa, sorosan lehet vele kötni a nagy égőt, lehet táplálni leválasztó transzformátorról és ami a legfontosabb, az asztal alatt középen levő nagy piros gombbal lehet áramtalanítani vagy a tőle jobbra levő zöld-el áram alá helyezni.

P7100383.JPG
    
(#) Rakloo válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Én azt hittem,hogy a faliszőnyegre gondolsz
(#) Action2K válasza Rakloo hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Ha kézzel csomózott perzsa, akkor az sem oly visszautasítandó.

Huba: Gratulálok a nyereményedhez! Látom azért a jó öreg szkóp is becses helyen trónol, s nem került az asztal alá. Jól látom, hogy épp kondit formázol? Vagy csak a buja vezetékek tekeredtek rá?
(#) scooby_ válasza razor hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
HEHE!
Conrad könyv!
Nekem is volt 1-2 kiadása!
(#) huba válasza Action2K hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Buja vezetékek vannak rajta. Át kéne építeni a jó öreg labortápot. Az a gond vele mikor nagyobb áram kéne belép az áramkorlát elég hamar, meg a zaja sem kicsit, így mikor több áram kéne akkor ráakasztom a kimenetre a kondit és átsegíti a kezdeti nehézségeken.
Az igazság hogy attila86 nagy smps tápegységét szánom a helyébe, csak sajnos még nem készült el vele.
(#) djgombi hozzászólása Aug 4, 2009 /
 
Valamikor én is egy íróasztalon szerelgettem de meguntam, hogy nem lehet rajta kényelmesen elférni és még magas is volt ezért csináltam a nagy asztalt. Most egy felépítményt terveztem rá amibe beépített világítás és további polcok lesznek.
(#) SALáta válasza razor hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Jó lesz, még nagy a rend. Leválasztó trafóról működteted a szkópot? Én arról de az olyan érintésvédelmi, kitéve az asztal sarkára, dobozolatlanul és kész, azért hálózati dugót nem két vezeték helyettesíti. Van módod nagyobb műhelyre, vagy jó kis szeparátoros fiókok elhelyezésére?
Gratulálok hozzá jó lesz ez.
(#) scooby_ hozzászólása Aug 4, 2009 /
 
Sziasztok!
Vincseszter lemez miből készül vajon?
Abbol lehetne nyákhoz körfűrészt csinálni?
(#) SALáta válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Szia vincsesztert felejtsd el, motornak is gyenge.
Egy egyszerű nyák "körfűrészt" olcsó flexből és vékony minőségi vágókorongból csinálhatsz egy mini asztallal. Védőburkolat kell rá mint az elektromos csempevágón van olyan megfelel a célra. Finomítás még ha valami olyan anyaggal bevonod a nyákvágód asztalát amin nem karcolódhat, ez extra, tehetsz még rá porszívót is ami elszívja a nyákport a külvilágba. Ekkor már csak be kell rajzolni a nyákon a levágandó darabot és áttolni a jelölés mentén a nyákvágón. Majd megcsinálom ezt én is, sokan a vágásra nem adnak. Nos ez sem a legjobb de házilag a legegyszerűbb kivitelezni, gyárakban nagyon drága lemezollóval vágják. Én sarokcsiszolóval vékony koronggal vágom, így is majdnem jó, a felesleget meg leviszi a köszörű.
(#) Mzolee válasza SALáta hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Már neharagudjatok meg, DE én sima vasfűrésszel szoktam dolgozni
és utána nagy méretű közepes finomságú vasreszelő. Ahhoz képest
elég gyorsan dolgozom és igényes lesz a szél. Holnap teszek fel vagy 3 képet.
(#) SALáta válasza Mzolee hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Nem haragszok, én szeretek (cél)gépesíteni. Elhiszem, én is csináltam vasfűrésszel, nem szerettem. Ez a "célgép" 4000 forintból ha akciós a sarokcsiszoló kijön koronggal, feltételezve hogy van otthon faanyag az asztalhoz. Persze ha beugrott valaki abba a csapdába hogy semmitől sem való gépet vett akkor még fel tudja erre használni. Én direkt erre a célra vettem, komolyabb vágásokhoz ott van a másik.
(#) Mzolee válasza SALáta hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Na jó, jobban belegondolva már nem is olyan pazarlás. De nekem csak akkor
érné meg, ha univerzális lenne a masina, szóval nehogymár csak nyákot tudjak vele vágni
(#) razor válasza SALáta hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Ez is csak egy pillanatnyi kép...már nincs is olyan nagy rend Nincs leválasztó trafóm, közvetlenül hálózatról megy. Lesz majd költözés hamarosan a rendes műhelybe, ne hogy kigyulladjon valami kísérletezés/ mérés közben
(#) Alkotó válasza SALáta hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Nyáklemezt nem érdemes "forgácsolni". Sem fűrésszel, sem vágókoronggal. Én is kipróbáltam ezeket, de macerás és erősen "porol", amit aztán belélegzünk és krákogunk meg köhécselünk tőle.
Sima karos lemezolló!! Ez a tuti. Én direkt e miatt csináltam magamnak egy ilyen ollót vagy 15 éve, ami olyan jó lett, hogy még a 3-as vaslemezt is simán elvágja (2-estől vastagabbat nem szoktam vágni vele, mert igyekszem megőrizni a minőségét).
Ha van érdeklődés teszek fel képet róla. Nem egy műremek, de tényleg tökéletesen vág.
A nyákot pár tizeddel nagyobbra szoktam vágni, és utána éppen csak megtolom egy asztalra fektetett csiszolópapíron az élét (szoktam rácseppenteni 2 csepp vizet, és akkor egyáltalán nem porol a "csiszolás").
Persze más a helyzet ha "alakos" figurában kell kivágni valamit, vagy ha belső üregek is vannak. Ekkor nincs más mód ->fűrész, reszelők stb.
(#) djgombi válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Idézet:
„Sima karos lemezolló!! Ez a tuti.”


Végre valaki kimondta!
(#) válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Idézet:
„Ha van érdeklődés teszek fel képet róla.”


Igen, én szívesen megnézném hogy pontosan miként is néz ki egy ilyen karos lemezolló!
(#) mex válasza djgombi hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
„Sima karos lemezolló!! Ez a tuti.”
Ez számomra sem kérdéses.
(#) Frankye válasza mex hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Nem is az a kérdés, hogy a sima, karos lemezolló-e a legjobb NYÁK szabására, hanem a beszerzés quasi nehézkessége/szinte lehetetlensége. Egy jó, házilagos kivitelű megoldás szerintem is sokakat érdekelne/hozna lázba, bár a fémmegmunkálás igényel bizonyos szerszámokat, eszközöket, gyakorlatot.
Ha lenne valakinek háziipari kivitelre lehetősége, akkor valószínűleg lenne rá kereslet.
(#) mex válasza Frankye hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Igen, valószinűleg sokakat érdekelne a dolog.
Sajnos a jó lemezollónak nagyon magas ára van, annyit kár befektetni, illetve nem térül meg, ha csak nyákvágásra van használva.
Lehetséges megolás a különféle piacokon való célirányos keresés, az enyémet is igy vettem.
Mag a az olló szerkezetileg nem bonyolult, de a felhasznált anyagok, és a vágóél alapanyaga döntő lehet. Ez utóbbit legkönnyebben rugólapból lehetne kialakitani, de a melegen történő megmunkálást nem lehet elkerülni. Lehet,hogy elvetemült ötlet, de ismét csak a piacokat felhozva: hentesbárd,és különféle nagyméretű gyilkolóeszközök anyaga is megfelelne,és ezeket egyengetni sem kell......
(#) Alkotó válasza mex hozzászólására (») Aug 5, 2009 / 1
 
Úgy látom "te már láttál vasat"
Karos lemezollót nem lehet otthon a konyhaasztalon csinálni. Oda kell egy csomó spec. technológia (lángvágás a vázszerkezethez, kemence a rugólap egyengetéséhez majd az újraedzéshez, marógép a fészekhez, síkköszörő a vágólapokhoz, és a többi "apróság".
Az én ollóm azért egyedi, mert nem a vázba mart fogasív, és a hozzá kapcsolódó ellendarab mozgatja (ami szinte kivitelezhetetlen házilag), hanem egy erőkarrendszer.
Csak csendben mondom, hogy én is elkerültem a kemencét, mert nem volt. Egy sima vágópisztollyal vágtam ki az elemeket, és ezzel végeztem a melegítést is az egyengetéshez, majd még a hőkezelést is (gondolom jól túl is edzettem az anyagot, vagy éppen jobban visszaeresztettem mint kellett volna, de eddig még nagyon jól bírja a strapát). A síkköszörülést rábíztam egy köszörűsre, az élprofilt meg szintén magam, az otthoni állványos köszörűvel alakítottam ki. Ezután már csak egy kis marás meg fúrás, és a hegesztés van hátra. Viszont ide nem elég egy kis tescos trafó, komolyabb áram kell a 20mm-es kazánlemezek összehegesztéséhez. De nem kell bevonni külön szakembert, én is a saját trafómmal hegesztettem, ami erősebb a boltiaknál.

Más!
Ha már házilag akarunk ilyesmit csinálni, láttam ettől sokkal egyszerűbb kialakítást is. Mindösszesen 2 alkatrészből állt, az alsó fix élből, és a velső mozgóból. itt mindkét elem féderlapból volt. GYakorlatilag olyan mint egy háztartási olló, csak attól jóval erősebb. Szerintem ha csak nyákvágásra kell, akkor ez is simán működhet.
Le fogom ezt is fényképezni, sőt ki is próbálom délután, viszi-e jól a nyáklemezt.
(#) djgombi válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Nyák lemezre még a TÁBLAOLLÓ is megfelel. Ez hasonló elven működik mint egy konyhai olló és könnyebb kivitelezni is. :yes:
(#) Frankye válasza djgombi hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Én konkrétan egy ilyesféle készülékre gondoltam, ami "házilag" elkészíthető, nyilván nem egy fogasíves, házilag épített gyári "koppintásra", hiszen az anyagok és az eszközök nem állnak mindenkinek rendelkezésére, sőt.
(#) mex válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Idézet:
„Le fogom ezt is fényképezni, sőt ki is próbálom délután, viszi-e jól a nyáklemezt.”


Látatlanba mondom, megfelelne ez a fajta is.
A gond itt is a vágóél (tulajdonképp az egész olló) anyaga, és a megmunkálás.
Nekem is van ilyen kivitelem, de jópár éve a "szinét" sem láttam.
(#) san398 válasza huba hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Látom Te is Owon szkópot használsz. Melyik típust? Hogy vagy vele megelégedve?
(#) scooby_ válasza SALáta hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Huhh
Miböl van a vincseszterlemez?
Ma lennvolt 1 a földön,rámentem a székkel és összetörött
Üveg lenne?
(#) mark.budai válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Hogyan törhetett össze? Az fém!
(#) elektrorudi válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Nem kizárt.
Ugyanis arra elég könnyű felgőzőlni bármilyen (akár ferromágneses) réteget. Ráadásul a polírozásával sem kellene túl sokat vacakolni...
(#) SALáta válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Nekem is van lemezollóm, nem jó konstrukció, már az elején tudtam. Hiba hogy szétcsúszik az anyag, otthoni kis köszörűvel nehéz köszörülni. Ez edzett anyag, persze ha köszörülöd a beedzett mélység is csökken....
Ez alkalmas kis nyákok gyors darabolására, például a te labortápodhoz a nyákot már sarokcsiszolóval vágtam, túl nagy volt hogy ne törjön el. Egy lemezollót házilag nehéz elkészíteni, a sarokcsiszolós megoldást könnyebb, nem csak krákog az ember hanem egészségkárosodást is okozhat. Kint érdemes vágni, vagy alternatívaként elszívó+pormaszk. Szerintem panelben egyik megoldás sem a legjobb.

DSC00263.JPG
    
(#) Alkotó hozzászólása Aug 5, 2009 /
 
SALáta, djgombi, Gé, mex, Frankye, stb.

Itt van néhány fotó az én saját gyártású karos lemezollómról. Nem részletezem a kivitelezés módját, inkább kérdezzen akit konkrétan érdekel vele kapcsolatban valami.

Ez 0,5-3mm közti vaslemezt teljes biztonsággal vág, és persze a nyákot is.
Következő: »»   64 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem