Fórum témák
» Több friss téma |
Csatolom a bekötést. Jól gondolod-felülnézetből.
Sziasztok!
Megcsináltam ezt: Bővebben: Link ezzel Bővebben: Link kiegészítve és működik :yes: ![]() Itt szeretném megköszönni Nektek, hogy segítettetek nekem összehozni életem első működő nyomtatott áramkörét! ![]() ![]() ![]() A Schottky helyett 3db FR202 van és a fet pedig IFR740, a 100nF helyett 0.47µF elektrolit kondit forrasztottam be, hogy kisebb legyen a frekvencia. alacsony jelszélességnél rángat is szépen ![]() Csak van egy kis gondom vele. A fet nagyon melegszik. A nagyon az annyira nagyon, hogy megolvadt a csavart szigetelő műanyag és a zászlója is megkékült. Pedig 1-2 percig használhattam max. Azt vettem észre, hogy lassul a motor ami max 3A-t vett fel multiméter alapján. Ha egy pc-ventit szabályoztam vele akkor alig melegedett. Mi ehet a baj? A fet 10A-t bírna elvileg. ![]()
Szia!
Szerintem cseréld le a FETed pl irf1405-re. Először én is valami hasonlóval próbálkoztam, mint Te, de nekem is nagyon melegedett. A fent említett típussal ezek a gondjaim megszűntek. Mire szeretnéd használni? uli
Hello!
Egy kapcsoló üzemű tranyó, két okból melegedhet. - Nyitott tranyó esetén, magas a szaturációs feszültsége. - Ki-be kapcsolás nem elég gyorsan megy végbe. Mert közben a tranyó, még is csak analóg üzemben van. Tehát szkóppal nézve, amennyiben a Drain feszültség, jelalakja eltér az ideális négyszögjeltől, minden eltérés (túllövés,lassú felfutás, tetőesés) teljesítménye hővé alakul. Ulinak, jó a meglátása. Az a Fet amit alkalmazol, tényleg 10A maximális áramra tervezett, (ami 100fok esetén, már csak 6A) de 400V-os. Így a hosszú csatorna nyitott Rds ellenállása 550milliohm. Amit ajánlott, annak meg 5.3milliohm. Tehát azonos terhelőáram mellett, mintegy 100-szor kisebb maradék feszültség képződhet. 3A mellett, a Fetben közel 5W hő keletkezik, csak az Rds ellenállás miatt. Ahhoz, már rendes hűtőborda kell. Az IRF1405-nek, csak 55V a DS feszültség maximuma, de ebben az alkalmazásban, ez bőven megfelelő lehet. üdv! proli007
Hello!
Az nem lehet gond. Az 555 kimenete TotemPoole ami fel és le irányban is rángatja a kimenetet. Ráadásul "200mA-el" terhelhető is. Sőt, a GND oldalon sokkal jobb, mert kisebb a maradék feszültsége. A Fet küszöbfeszültsége viszont néhány volt. Azért szoktak pld. lehúzó ellenállást is betenni sokszor, mert pld. PIC-es meghajtás esetén, RESET után, a PIC minden IO portja Input, így ezen idő alatt a láb "lebegne", ami nem vezetne jóra. üdv! proli007
Szia!
Kefés dc-motort akarok vele szabályozni, de nem olyat mint Te hanem autó utastérfűtő-ventillátor motorját. Max 5A az áramfelvétele.
Hú arra nem is gondoltam, hogy a nagy feszültség rosz is lehet. Csak azt néztem, hogy az áramot bírja
![]() Köszi szépen és Neked is uli! Van itt irf540, az csak 100V. remélem megteszi.
Hali,
van valakinek egy pdf/doc formában rendelkezésre álló leírása 555-ről? Nekem volt egy de elkeveredett.
Üdv!
NE 555 PDF
Nem rossz!
![]() ![]() Mindenesetre azért köszönöm! Ez is jól jön. Üdv.
A Rádiótechnika folyóirat 1982/10,11,12, valamint a rákövetkező év első 1-4 havi számaiban, részletesen foglalkozik a szerző (Sipos Gyula) az 555 kapcsolástechnikájával.
Ezenkivül elég részletesen taglalja a működését az Elektronika sorozatban Lambert Miklós az: R-C időzitésű billenőkörök cimű könyvben is.
Köszönöm én is a linket' A Funkcionális analóg Ic,k c. könyvben is rengeteg 555 ös kapcsolás van, de sajna nemtalálom. Szükségem lenne egy pulse width modulation kapcsolásra, ami 10Hz, 2 től 14 msec szélességü impulzosokat állit elő.Köszönettel barany165'
Sziasztok!
Terveztem egy nyákrajzot 555 astabil kapcsoláshoz.(melléklet) Megépítettem és elsőre működött.Most épp egy pnp tranzisztort(bd136) raktam bele ami kapcsolgatja a kimenetet,mert egy 12v-os izzót szeretnék vele meghajtani. Tehát most a tranzisztor akkor fog bekapcsolni amikor bázisán a negatív tápfesz van.(ez a T2 periódus) Az a probléma hogy ha növelem a tápfeszt akkor a kimeneten a következők szerint változik a feszültség akkor amikor T1 periódusba ért az ic: 0-8v-ig jól működik.Kikapcsol és bekapcsol. 9v-nál 1v marad a kimeneten 10v-nál 1.25v 13v-nál pedig már 2.1v marad az ic kimenetén. Gyakorlatban ez úgy néz ki hogy a led világit és .....halványabban világit. ![]() Nem tudom hogy mi lehet a probléma lehet hogy a kapcsolásban van a hiba,lehet hogy az ic nem működik megfelelően. Válaszaitokat előre is köszönöm.
Mekkora a tranzisztor bázisellenállása? Mert az nincs a rajzon.
Én oda egy 1K ellenállást raktam,igaz bocsi a rajzról lefelejtettem.
Nézd meg a tranyó adatlapját, hogy a bázisellenállásnak mekkorának kell lennie az adott feszültség-értékekhez. Gyaynús, hogy az a baja.
Üdv!
Amúgy azt nem értem, hogy Te mi célból emeled a tápfeszt? ![]()
Az adatlapban nem találtam ilyen irányú infót,csak azt hogy max. bázisáram 0.5A.
De érdekes hogy ezeket a feszültségértékeket az 555 output kimenetén mértem,ezért gyanakodtam először az ic-hibájára. maTaKee:Azért növeltem a feszültséget mert 12v-os izzót szeretnék kapcsolgatni.Más részről teszteltem az ic-t mert elvileg 18V-ig bírnia kéne.(de nem mentem el 18v-ig)
Nem tudod külön tápról járatni a kapcsolást és az izzó(ka)t? Az sokat segítene a dolgon, szerintem.
Megtudnám oldani,sőt terveztem egy nagy áramú változatot is hozzá,de ha nincsenek rajta az izzók akkor is ugyanezt csinálja.
De megpróbálom megoldani máshogy,max kicserélem az ic-t. Azért köszi a segítséget.
Szerintem szerencsésebb lenne NPN tranzisztort alkalmazni!
Ja most látom ! A PNP tranzisztor Emittere és Kollektora fel van cserélve! A BD136-os tranzisztornak a kollektor megy a GND-re. Az Emittere a kapcsolt fogyasztóra. DE! A nyákrajz az NPN tranzisztor fogadására lett kialakítva. Ahogy én látom. Mert BD139-es NPN tranzisztor van megadva a nyákterven! A BD135-137-139-es tranzisztor nyugodtan beültethető a nyákba... Ekkor az 555-ös kimenetén megjelenő H-szintnél lesz az izzó is bekapcsolva. ![]()
Szia!
Igen a nyákrajzot bd139-es tranzisztorhoz készítettem,működött is vele(ahogy mondtad T1-nél kapcsolt be a tranzisztor) csakhogy nekem más villogási és kitöltési idő kellett és ezt nem tudtam az ellenállások és a kondi változtatásával elérni,ezért alkalmaztam PNP tranzisztort. Amúgy igazad volt a PNP tranzisztornál tényleg felcserélődik a kollektor és az emitter.A hibát javitottam most már működik.Köszönöm. Még arra lennék kíváncsi,hogy a rossz bekötéssel miért úgy működött ahogy működött.
Igen. Az első bekötés tényleg jó volt.
S egy plusz tranzisztorral a kimenetet invertálhattad volna. Vagy. A kitöltési időket is tudod egymástól függetlenül állítani, ha diódákkal elválasztod a C kondenzátor töltő és kisütő ellenállását.PL: Ezzel kapcsolással.De ez is egy jó alternatíva. S a bipoláris tranzisztor gyártástechnológiából adódóan a B-E és B-C határrétegek nem egyformák s ezért nem egyforma a paraméterük sem. Így nem fog jól működni felcserélt E-C bekötéssel...
Köszi a választ.
A kimenetet invertálni?Ezt nem teljesen értem.Esetleg egy rajzot tudnál róla küldeni? ![]()
Hello!
Jani erre gondolt. (Persze R2-őt és Q2-őt a lámpa áramának megfelelően kell megválasztani.) üdv! proli007
Hello!
Ha az 555 kimenet magas, akkor kinyitja a BC-t, az pedig lezárja a BD-t. Így a jel "invertálódik" azaz fordul a fázisa a jelnek. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |