Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Bár csöves, úgyhogy nem írom OFF-nak. Hogyan növelhetem a segédrácsfeszt? Ezt bekapcsolva lenne jó, de én a kV-ok közelében nem merek nyúlkálni. Az élettartam csökkenne? [off]Vagy arra, amire a képcsőnek vége, már nem lesz ez a szabvány
![]()
Szerintem erre van állító trimmer. A sorkimenőn az egyik a fókusz, a másik a segédrács poti szokott lenni.
[OFF]Amelyiktől homályos lesz, az a fókusz, amelyikre a fényerő változik, az a segédrács.
Majd megnézem, ha ráérek. Bár egyedül nem akarom, majd Zolit megkérdezem, hogy nem segítene-e nem javítottam én még monitort... De ha megnézem a képcső típusát, meg a lábkiosztást, a huzalozásból majd tudom, hogy melyik poti mit csinál. [off]Köszi az eddigi segítséget, néha nagyon tud zavarni, hogy ennyire sötét a monitor.
A sorkimenőoldalán van két trimmer. Elvileg rá is van írva általában a fókusz. Amit én eddig láttam ott a felső volt a fókusz és az alsó a g2 fesz. Én múltkor takarítás közben sikeresen elállítottam a fókuszt, de sikerült visszaállítani. Lehet, hogy a g2 is elállítódott egy picit, mert kicsit fura a kép, de úgysem én használom.
![]() Szerk.: Elvileg egy "focus" és egy "screen" feliratúnak kell rajta lennie. Neked a "screen" kell. ![]()
Addig tologattam pár jófajta vasdarabot az alábbi kicsi dobozkában (Beag EA110 doboza), mígnem úgy tűnik beleférek egy EL 84 sztereo SE-vel, EZ81 egyenirányítással, fojtótekerccsel, termetes kimenőkkel. Az erősítő integrált lesz 5 bemenettel, valószínűleg phono bemenete is lesz, ha meg tudom oldani zajmentesen (persze most még az is kérdés, hogy a látható látszólagos zsúfoltság eleve nem okoz-e gondot, félek, hogy a hálótrafó megszórja a 8K/5ohmos kimenőimet, de ez holnap talán kiderül, ha nem akkor különösebb gond nem lehet).
Lila fényhez-GU32 működésben. ![]()
Párhuzamosan kapcsolt triódákról szeretnék kérdezni:
A rajzokon a meghajtó fokozatban párhuzamosan kötik a triódákat (a'69-es Rt-évk. szerint: "a nagyobb erősítés elérése céljából..."). Közös a munkaellenállás és a katódellenállás. Mi célt szolgál a munkaellenállással párhuzamosan kötött soros RC tag? Egyenáramulag leválasztott, tehát a munkapontba nem szólhat bele, vagy...? ![]()
Igen, ezt a mondatot "megettem" én is. Arra gondoltam, hogy a két trióda áramát egyszerre szabályozva, kétszer akkora áramváltozást érünk el, ami kétszer akkora feszültségváltozást eredményez a munkaellenálláson. Sturbi hívta fel rá a figyelmemet, hogy nem teljesen jól vezettem végig ezt a gondolatmenetet. A triódának ugyanis az anódfeszültsége is befolyásolja az anódáramot.
A végén fogtam egy ECC-t, és méricskélésbe fogtam. A végén az jött ki, hogy a két fokozat párhuzamos kötésével csak kissé emelkedett a terheletlen erősítés. (Ha a két fokozatot egymás után kötném, nagyságrenddel nőne az össz erősítés.) A kapcsolásokban található munkaellenállás legtöbbször szintén nem indokolja a párhuzamos kötést (pl. 220k). Az ok abban keresendő, hogy ilyen esetben a fokozat kimenő ellenállása lényegesen kisebb lesz. Ez - különösen magasabb frekvenciákon - jótékony hatású a frekvencia, és fázismenetre. A soros RC tag nyilvánvalóan az egyenáramú viszonyokba nem tud "beleszólni", csakis váltakozóáramú szempontból van jelentősége. Az RC tagnak adott - számított - frekvencián van a töréspontja, ahonnan aluláteresztő szűrőként funkcionál, vagyis egyre inkább kisöntöli a munkaellenállást. A fokozat erősítése tehát ettől a frekvenciától csökkenő tendenciát mutat. Ez a visszacsatoló hálózat helyes működése miatt lényeges, az erősítő magasabb frekvenciákon növekvő fázistolása okán.
Már többször is felfigyeltem az EC92 triódára, Mivel kerestem olyan csővet ami nem dupla. De a 25$ ára elgondolkodtatot.Mi ebben a triódában a különleges?
Azt nem tudom, de ezt a csövet régi TV-k 1. RF fokozatának használták (volt PC92-es is, az 3,15V-ról fűtött, ez meg 6,3V-ról, de csak 0,15A-ról. Ezért kellett a fűtőszállal párhuzamosan kapcsolni egy ellenállást, ami a maradék 0,15A-t "elvitte". Létezik szimpla novál trióda is. Jóval olcsóbban.[OFF]Beszélj Köbzolival.
Köszönöm a kimerítő és kora reggeli választ.
Igazából nincs szükségem nagyobb erősítéstre, csak van egy "levegőben lógó csőfelem". Ehhez Sturbi és CHZ mester is javasolta már a párhuzamos kötést, de a fellelt rajzokon eddig nem tudtam értelmezni, miért szükséges ez az RC tag.
Hogy én ezt nem találtam meg elöbb...
Akkor most nem fájna az a még mindíg a levegőben lógó csőfél ![]()
Az RC tag egy kompenzáció .
Imi már leírta a lényegét . Négyszöges 10KHz mérésnél lehetne beállítani pontosan , kimenő minősége is befolyásolja szükségességét és mértékét .
Légszerelt kivitel esetén , felhasználható az amortizálódott csőfél leváltására , van egy beépített tartalékod .
Persze, eddig is így volt, szimmetrikus csőfeleket használtam. Így a két csövet megcserélve a foglalatokban éppen a másik csőfél kerülne használatra.
Csak így egy kicsit feleslegesnek tűnik a dupla trióda használata. Te is javasoltad, hogy kössem paralel. Most hogy végre finisbe ért a dobozolás, tegnap mechanikusan mindkét erősítőt összeraktam, már csak a huzalozás van hátra, megint ekőkerült ez a téma.
Nagyon logikusan használtad fel , így nem is annyira felesleges . EC92 hátránya lenne a nehezebb beszerezhetőség , ez is fontos lehet .
Párhuzamos kötéssel biztos más hangot fogsz kapni , kisebb belsőellenállás és alacsonyabb impedanciáról hajtva a végcsövet . Meghallgatva dönthetsz majd , szerintem kicsit veszíteni fog "lágyságából" megfogottabb , kontroláltabb lesz , talán.
Hello
Én ezt az adatlapot találtam róla a neten.
Párhuzamosan kötött csöveknél összeadódik a meredekség (S, Ra=jelentéktelen), viszont felére csökken a belső ellenállás (Ri, váltóáramú), a cső erősítési tényezője (μ, nem erősítést jelent, mert az nyilván az anódellenállás (Ra) függvénye és követelmény rá, hogy a cső képes legyen meghajtani a vezérelt áramával az elvárásoknak megfelelően) nem változik, hiszen μ=S*Ri.
Valamelyest persze nő a feszültség erősítés is, hiszen változik Ri/Ra viszony (ha nem változtatjuk Ra-t a párhuzamosításkor), Ra nagyobb arányú lesz Ri-hez képest, mint előtte volt. Tehát a meredekség nő (tranzisztor áramerősítési tényezőjenek megfelelő paraméter), és ez a lényeg, mert ez miatt kisebb lehet a terhelő ellenállás, "könnyedebb" lehet a meghajtás (csökkenhetnek torzítások (túlterhelésből eredők, nem arra kell gondolni, hogy leültetjük a csövet, hanem a célhoz képest tulterhelt, pl. nagyobb fázistolás magasabb frekvenciákon, nagyobb amplitúdó torzítás alacsonyabb frekvenciákon stb.) A párhuzamos RC tag csökkenti a fokozat sávszélességét a magasabb frekvenciák felé, csökkenti a gerjedés veszélyét is ezáltal, kimenőtrafó sikerültségétől is függ az értéke, mert nem mindegy hol fordul a fázis a hurok visszacsatoló körben.
Tudna ajánlani valaki jó szakirodalmat csöves témában? Olvasgatom az elektroncső.hu-t meg kaptam egyetemi fizikakönyveket, de nem elég részletesen tárgyalja (szerintem). Főleg a gyakorlati kérdésekben vannak még sötétebb foltok. Ha valaki beszkennelné a régi tankönyvének azt a pár oldalát ami ezzel foglalkozik nagyon hálás lennék!
![]()
Köszönöm a válaszokat, és köbzolitól kérdezném, hogy megvállna e a csőveitől mert akkor átvenném.
Szakirodalomban ilyen típusú magyarázatokat nemigen lehet találni, hiszen ez így láthatóan nagyon szleng, az érthetőség volt a fő cél. Egy idetévedő villamosmérnök a kardjába dől, ha elolvassa (pl. a tranzisztor áramerősítési tényezőjéhez hasonlítom a cső meredekségét, amihez az kell, hogy a rácslevezető ellenállást a cső részének tekintsük). A gyakorlat és az elmélet nyilván telejesen egyezik, ahol bármiféle eltérés van, ott elhanyagolás vagy hiba van az elméletben.
![]()
Nagyon köszönöm Neked is a kimerítő magyarázatot.
Már március óta rágódtam ezen a párhuzamosításon (ettől fogva) időről időre előkerült, de most azt hiszem végre megértettem.
Sziasztok,
A ránézésre eléggé használt de még tökéletesen, torzításmentesen működő PCL86-jaimban is felfedeztem némi lilás ködöt sötétben a búra falánál (nem a belsejében), de mintha pár perc múlva elfogyna kb. a felére :nemtudom: Van ilyen?
Szerintem érdekesek:
Üdv:gkariItt(egyebek mappában)
Lenne egy kacifántos kérdésem amire sehol nem találtam választ. Hogy kerül a rácson található váltakozó feszültség (jel) az anódra?
Találtam lent a pincében egy Orion Nárcisz típusú tv-t, valamelyik szomszéd rakta oda valamikor. Valaki véletlenül nem tudja hogy voltak-e benne csövek?
Neten semmilyen infót nem találtam róla.
A Nárciszban sajnos csak egy jó nagy cső van az is a képcső ! Az már a félvezetős korszakból származik .
![]()
Pedig már kezdtem reménykedni hogy szerzek pár foglalatot meg trafót.
![]() Belenéztem de nem találtam benne egy csövet se, de reménykedtem hogy el van dugva valahol pár db, mert nem láttam bele teljesen. De nem kerülheti el a végzetét láttam benne jó nagy ellenállásokat meg kondikat, holnap szétkapom ![]()
A meghajtó és a végcső közötti csatolásmentesítésre az eddigi MKP helyett olajpapír kondit szeretnék használni. A megkívánt érték 220 nF és valamivel 250V alatt van a potenciálkülönbség.
Adott egy olyan "orosz katonai csoda" ami három lábú és 2x0,5 µF 250V-os, sőt 5%-os. Használjam ennek az egyik felét, vagy a két szélső lábat vegyem célba így kapok két sorba kapcsolt kapacitást kb. 250nF/500V értékkel. Utóbbi esetben nem járok e roszabbul, mivel két kondi is belekerül a jel útjába? A sorban ezt követő "szimpla jószágom" már 1µF/300V-os (inkánbb 1,1 µF ) és kevésbé katonai kivitelű... |
Bejelentkezés
Hirdetés |