Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Tedd meg kérlek, hogy kifejted, miben látsz ellentmondást a korábbi post és a mostani között?!
Ellentmondásról szó sincs .
Utóbbi beszámolódból azt véltem kihallani , hogy nem igazán lehet eldönteni melyik IC adja a jobb eredményt "Az igazság odaát van." Ha tévedtem volna , elnézést . Idézet: „A tiszta teszt a következő: melyik CD-anti-RIAA-RIAA-végfok lánc hangja fog a legjobban hasonlítani a natur CD-végfok lánc hangjához, mert az a legjobb nyilvánvalóan. Más kérdés, hogy melyik fog a legjobban tetszeni. Az igazság odaát van.” Nem kell ennyire komolyan venni! Vakteszt kell amikor a tisztelt hallgató nem tudja mikor melyik korrektor szól. Ennyi! Meg fog lepődni Ő is mikor megtudja hogy az IC-s korrektorra szavazott.....Többször is...... VaktesztrőlITT! Érdemes lenne sok talajtól elrugaszkodott emberkének elolvasnia a cikket..... És elgondolkodni mi az ami neki tetszik és mi az ami tényleg jó!
Háát lehet, hogy nehezen érthetően fejezem ki magam, de az a lényeg, hogy mindenki számára javaslom a közvetlen összehasonlításokat, ha másért nem is, arra jó, hogy kialakuljon a egy közös nyelv, amit mindannyian egyformán használnánk.
A kezdők számára hasznos, ha egyszerűen csak cserélgetik a tokban az IC-t, de a korrekt összehasonlításból az jött ki nekem, hogy legkorrektebb áramkörök azok, amik a legkevésbé színezik el a hangot. Tetszeni viszont nekem is a kissé színezett hang tetszik. Nem tudok jobb hasonlatot, de a pasik többségének a szőke, nagymellű, piros körmös nők jönnek be, hiába tudják mindannyian a szívük legmélyén, hogy a vörös ír parasztlányok az igaziak...
Mi az a post?
Csak azért mert nem tudom....
Te olvastad ezt a tesztet ?
Mi a véleményed róla ?
A cikket végig olvastam és voltunk ilyen teszten is még a 80-as években! Poén, de a Quadot egy RFT leverte hangzásban! Ezért mondom hogy egy rendszer egy hangzás! Vagy összehozok egy rendszert vagy nem is érdemes foglalkozni vele.
A vaktesztről pedig csak annyit: elfogult emberkék olyan döntéseket hoztak hogy utána még azt is letagadták hogy valaha is megszülettek...! Kiderült hogy a korrektoruk fabatkát sem ér! Apropó! Mi az a fabatka?
Ott szerinted összejött ?
Vagy semmi értelme nem volt az egésznek ?
Éjjhóó emberek!!!
Egy napig nem vagyok itthon,és 2 oldal megtelik veletek Csak így tovább,én meg kiderítem,mi a gond a riaa korrektorommal. Ha már kész a végfokom,ez se legyen működőképtelen
Szia scooby!
Csak bele a közepébe! melyik nem működik? Rakj fel egy rajzot és egy nyákot. Csak meg lesz a hiba!
Az egykori batka nevű fizetőeszköz váltó pénze. A legszegényebbek fizettek vele, fából volt és annyira kevés munkaellenértéket fejezett ki, hogy hamisítani sem volt érdemes.
Megállapítottuk hogy hülye mindenki! Teszteltük a korrektorokat anélkül hogy bárki is tudta volna melyik-melyik.....! Aztán szavazott mindenki, és olyan meglepő volt hogy én a csövesre szavaztam, más meg az IC-sre, holott övé volt a csöves, enyém meg az IC-s...
Éppen ez benne a poén! Nem tudtuk hogy az kinek a nője!
De jó volt!
Azért ha egyszer szerveztek egy ilyen bulit, ahol nem lehet tudni, kinek ki a nője ( mert mondjuk el van takarva), akkor nehogy kihagyjatok...
Szólok! De itt korrektorokról van szó! Elsősorban!
Már a hatodik lemezt hallgatom... Egész jó ez a Marantz......Kis alapzaj van, de valami kapcsoló van a lemezjátszóban..... Ha kikapcsolom akor testeli a kimenőkábelt.... Meg kell nézzem azt a kapcsolót! Fúúúúúúúúúúúúú! Most hallgatom SANDRA lemezét! Öcsém olyan a basszus hogy a szék kiesik alólam! A CD elbújhat emellett!
Szia!
Nagyon remélem! Az LM833-as kapcsolásába tettem a TL072-t. Már rákötöttem a PC-tápra is,de nem szól jobban. A gond az,izsonyatosan torz,ha hozzáérek a bemenethez elhalkul a torz zene. Az is fura,hogyha bekapcsolom a tápot,megszólal,elhalkul teljesen és csak búg,majd amikor felhangosítom a hangfalat,akkor szól egy picit,és felhangosodik. Végül is szólni szól,de nem jól. A nyáknak azért Erősítő a neve,mert egy komplett erősítő volt rajta,így módosítva,már csak a riaa korrektor. BGSF! MSN-en könnyebben tudsz segíteni,ha felmész! A végén meg be írom mit csináltam,és mi volt a hiba,ha sikerül megcsinálni!
Nekem is kezd kicsit kinos lenni, hogy sokszor ellent kell mondanom, de megint ezt teszem mert ujfent nem ertek veled egyet. No akkor lassuk:
Idézet: „Nem elég, hogy egységerősítés közelébe állítja be az első fokozatot, 3 Khz felett...” Kb. 3x-os az erosites, de jo, legyen neked igazad ez eleg kozel van az 1x-es erositeshez. Idézet: „Egyrészt 10Kohm terhelő ellenállásnál, ami azért elő tud fordulni, már 10% körül odébb tette a RIAA görbét...” Csatoltam egy abrat ami az Elliot RIAA kapcsolas atvitelet mutatja (Tina szimulacio). A felso kek szinu gorbe 100k-ohmos terhelesnel mutatja az atvitelt, az alatta levo piros gorbe 10kohmos terhelessel, de 10µF-os kicsatolo kondival es a legalso zold az eredeti 1µF-os kicsatoloval es 10k-s terhelo ellenallassal. Csak azert keszitettem a szimulaciot, hogy lasd 10k-s terhelessel nincs 10%-os elteres az eredeti RIAA gorbehez kepest. Az 1u+10k-s felulatereszto szuro hatasat latni az alacsonyabb frekvenciakon, de ha a kicsatolot megnoveljuk 10µF-ra akkor maris eltunik ez a hatas. Termeszetesen ha tovabb csokkentjuk a terhelo impedancia erteket akkor egyre jobban eltolodik az egesz gorbe, de itt most konkretan azt szerettem volna megmutatni, hogy a 10k-s terheles nem tolja el 10%-al a gorbet. Siman bevallalhato ez a korrektor 10k-s terhelessel is! Idézet: „820ohm-ra a TL max 6V pp-tud kiadni, amiből 20Khz-n marad 600mV pp, azaz durván 200m eff, a kimeneten.” Ha megnezted volna a TL071 adatlapjat akkor lattad volna, hogy meg 600ohmos terhelesen is tudja a 20Vpp-t ez az IC (+-15V tapfesznel). De en csakazertis megepitettem ennek a korrektornak a kimeneti fokozatat egy pici valtoztatassal megepedig azzal, hogy a 82nF-os kondit rovidre zartam es mivel nem talaltam hirtelen 820 ohmos ellenallast ezert 780ohmmal helyettesitettem (a kimenet ebben az esetben termeszetesen az IC kimenete es a foldpont kozott volt). 20kHz-es szinuszjelet kapcsoltam a bemenetere es 20Vpp-t siman tudott clippeles nelkul az IC 780ohmos ellenallasra!!! Nem allitom hogy ez a korrektor egy űber f***a kapcsolas lenne, de igenis bevallalhato ha ismeri az ember a korlatait es tudja milyen vegfokot kapcsoljon utana. Nem akarom vedeni Rod Elliotot, nincs koztunk kozvetlen ismerettseg/baratsag, de jo lenne ha mellozned az ironikus szemelyes megjegyzeseket nem csak irányába, de a jovoben lehetoleg masok iranyaba is. Egyelore ugy tunik sokkal tobbet tett le az asztalra mint itt barmelyikunk. Nem minositem a Te kapcsolasaid es eddigi hozzaszolasaid/tenykedesed ezen a forumon, elfogadok sokmindent amit irsz de vannak esetek amikor ugy erzem nagyon nincs igazad. Ilyenkor muszaj felemelnem a hangom mert ugy erzem felrevezeted azokat akiknek keves tapasztalatuk/ismeretuk van a temaban.
Szia scooby!
Remélem szimetrikus tápról próbáltad? Ellenkező esetben baromira torzan fog szólni, hacsak az IC tönkre nem megy....... Milyen Pc tápról próbáltad? Szimmetrikus hány voltról? TL072 max +/-15V!
Ennek is kell a +/-12V???
Ezt nem mondtátok! Amúgy a PC tápon van +/-12V :yes: Rá merjem kötni? Ez valami JNC táp,250W +12V 9A,-12V 0,5A. Hmm,a vezetékek odavannak írkálva,amolyan hülyegyerekeknek...mint én(?) Blue=-12V Yellow=+12V Ez már át van kötve,azaz 2 sárga a 2 12V-os ág(+/-) a két piros a 2x5V(+/-) és a fekete a GND
Szerintem elemi hiba durván különböző csillapítási tényezőjű erősítőket ugyanazzal a hangsugárzóval bekötve összehasonlítani (hacsak nem olyan a hangsugárzó konstrukciója, hogy kis dumping factorú erősítőhöz is jó), hiszen ilyenkor illesztett (nagy DF-ú erősítő) erősítőt hasonlítunk illesztetlen (kis DF-ú erősítő). Lehet a kis DF-ú erősítő sokkal jobb hangú is, mint egy tőle lényegesen nagyobb DF-ú erősítő, mégis vesztes lesz, mert neki nem megfelelő hangsugárzót kell meghajtania (visszacsatolatlan erősítők kapásból hátrányos helyzetűek lesznek általában).
Szerintem tévedés azt hinni, hogy csak az az erősítő jó, amelyik bármelyik hangsugárzót, "mint kívülállót" meg tudja hajtani, az a kommersz technika dolga, persze nem hátrány a hifi-ben sem (sőt kifejezetten előny, ha nem kell ez miatt a minőségből engedményt tenni) de nem attól lesz hifi hanem attól, hogy a neki megfelelő hangsugárzóval hifi. Úgy gondolom a lehallgatási környezetnek, és a hangnyomásnak kell egyezni, a többi dolognak (bemenetek, kimenetek, hangsugárzó) illesztettnek kell lenni. Miután a bemenetek, kimenetek (hangszórókimenet kivételével) többnyire szabványosak, a jelforrások, előerősítők általában lehetnek közösek (hacsak a gyártó nem írja elő mit mivel kell összekötni hogy az ő rendszere tuti legyen, mert akkor csak rendszert lehet összehasonlítani, egy-egy kiemelt elemet nem). A végerősítő kimenetére, a hangsugárzókra viszont nyoma sincs egységesítésnek, így a közös hangsugárzó szerencsétlen esetben az egyik erősítővel jól együttműködik, a másikba meg belefojtja a hangot, és akkor nem erősítőt hasonlítottunk, hanem hangszórótűrést. Az lesz a rosszabb, amelyik kevésbé tolerálja az olyan hangsugárzót, amit a nullához közelítő kimeneti impedanciához terveztek.
Szerintem annak is a bekötése ugyan az! Segítségképpen itt a TL072 bekötése! 4-8 a táp!
Emberek!
Ti hihetetlenek vagytok!! működik,! Ez működik,de még mennyire... Rosszabbra számítottam. Sajna ezek az ellenállás 19Kohm,a másik meg 75 volt,pici betűkkel volt ráírva,és nem láttam. De minden esetre,elmegyek majd azért 16K-s ellenállásért
Nem különböző erősítőket hasonlítok össze, hanem korrektorokat!
Az erősítők és komplett rendszerek összehasonlítása más topikban van és azt én nyitottam... ITT Itt ugyanazon hangdobozon és erősítőn tesztel mindenki korrektorokat. Hiszen nem mindenkinek jut lóvé tíz pár hangdobozra, főleg erősítőre sem... Itt nem is említem a High-End cuccokat. Arra nekem sem "futi"!
A +- táp
Ennyin szenvedtem eddig
Ki tudja,elvégre foglalatba tettem,be tudom tenni!
1u-s? Az van elkóban,az is mehet be a helyére,de még nem tudom,lesz-e rá szükség.
Ilyen fólia kondom van!
De azok nem 1u-ak! |
Bejelentkezés
Hirdetés |