Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Ma végre eljutottam odáig, hogy kipróbálok új technikákat, mert eddig csak a vaskloriddal volt dolgom.
Hidrogén peroxid: 1%osat kaptam csak(patika) 20%os sósavval keverve 1:1 arányban 20 perc. Legalább nem mart alá. Tetszik olcsóbb... Pár oldallal előrébb volt egy vasklorid dörzsis módszer: Ronggyal próbáltam, lehet én vagyok a béna, vagy kevés granulátumot oldottam fel, de 10 perc "simogatás" után meguntam, és elkezdtem dörzsölni. Lejött, de a maszk is kezdett... Szerintem itt a lehető legsűrűbb anyagot kellene használni. Mindenesetre ez se lehet egy rossz módszer. Az utóbbit kipróbálta már valaki?
Én úgy tudom,hogy amit a patikában kapsz az drága is meg gyenge is .Javíts ki ha tévedek.Vegyszer boltban találsz 500 FT-os áron 33%-os Hidrogén-peroxidot talán 5 vagy 7 decis volt amit én vettem
Gyenge: igen, de végülis a célnak megfelel.
Drága: nemtudom mert ismerősöm volt és csak 1 decit kértem, azt meg nemhagyta h kifizessem Negyedik kerületben nemtud valaki beszerzési forrást?
Nem akarok belebeszélni, de javaslom, hogy higíts rajta valamennyit, mert ez már-már a veszélyes kategória (jobb helyeken nem is árulnak már ilyet, pont ezért, csak hígabbat). Szerintem ha ~20%-osra higítod, akkor is teljesen jól fog üzemelni (azért próbáld ki, nehogy itt tönkretegyem Neked).
Sziasztok
Elvagyok a levilágításos módszerrel,de akadt vele némi gondom :S Levilágítás után a fedett részeket is elkezdi oldani az előhívó... Nem tudom mit rontok el :S A nyákot lakk lefújás előtt zsírtalanítom den.szesszel,és utána lefújom,mindenhol egyenletes pár perc száradás után(sehol nem folyt meg,és nem is túl sok a lakk) Van egy 4-5 éves positiv 20 itthon,és tegnap vett apám egy másik flakonnal,hátha a lakk szavatossága a hiba. A nyák eggyik felét a régivel a másikat az új lakkal fújtam le,hogy ősszehasonlítsam. De nem egészen tökéletes...annyira halvány a megmaradt takarásban való rész,hogy félek alámar a vas-klorid(bár ez a teszt még nem történt meg) Most azonban szemügyre vettem a fóliát. (egyébként 250W-os HgLI izzót használunk levilágításhoz kb 20 centire a nyáktól) Bekapcsoltam az izzót,megvártam még bemelegedett,és láttam a fólia fekete részén keresztül az izzó higanygőzzel teli részét. Ugyan nem vakított,de átláttam rajta. Szerintetek ez a kis "átszökő" fénymennyiség is probléma? UIe szerintem a lakkréteg számát növelem meg,vagy vastagabban fújom,mert a mostani "régebbi,új lakk" tesztnél a vastagabb lakkrétegnél nem marta annyira le az előhívó levilágitás után,mint máshol... Egyébként elég vékony a lakkréteg is,épphogy csak nem látom 24 óra száradás után a nyák eredeti réz színét Üdv:Tomi
Fújd picit vastagabbra hogy olyan zöldes lilás színe legyen száradás után, aztán ha eddig nem úgy csináltad használj 2, vagy akár 3 réteg maszkot is, ez a nyomtatód patronjától függ. Aztán előhívásnál is inkább ne is akarja előhívni olyan híg legyen először, minthogy hirtelen lekapja az egészet.
Hello
Köszi a gyors választ Igen az valóban így van,hogy a nyomtatómtól függ. Egyébként dupla fóliát használok,és így is a fekete részen keresztül átlátok.(mint ha egy napszemüveg lenne) Ja és a hg izzóban nincs már benne a fehér fényvisszaverő por... A mostani lakkréteg halványzöldes színű,semmiképpen nem közelít a lilához.
Akkor fújd picit vastagabbra, és használj 3 réteget, nekem is az kell mert a régi patronom már nagyon vékonyan nyomtat, de esetleg használhatsz pauszpapírt is, abból lehet elég 1 vagy 2 réteg is, de akkor több a levilágítási idő is, mivel nem teljesen átlátszó a papír.
Értem
Szerintem is ezeken a környékeken kellene szétnéznem,csak nem voltam benne biztos,és gondoltam kikérem a profik véleményét Köszi Szépen További szép Estét Tomi
Még annyit, hogy végezd el a levilágítási idő tesztet, mert ha joban belegondolok, az is lehet a hiba oka, --ha még nem tetted volna meg--
Igen,ez is egy fontos dolog,de már érdeklődtem(kivastagított rész) ebben a topikban,és nem gond,ha túl sokáig hagyom levilágítás alatt...
A min idő 250W-os HgLi lámpánál 20 perc,de általában fél órát hagyjuk(biztos,ami biztos ) Fujom vékony lakkréteggel egy darab nyákot,arra szigetelő szallagot ragasztok(hogy helyetesítse a tökéletesen takaró fóliát,és ha így is megmarja a lefedett részt az előhívó,akkor a lakk réteggel van a gond,vagy az előhívóval. Az előhívóm összetétele: 3-4g(3,5 grammnak mértük) Nátrium-hidroxid(útólag javítva) feloldva fél liter vizben
Sziasztok
Eddig inkább azzal csesztem el sok időt,és lakkot ,hogy egyenletes legyen a lakkréteg a nyákon,mertha megfolyik,akkor abból denaturált szeszes rongy lessz Szóval,már sok lakkot felitattam a ronggyal Magyarra fordítva :elég sokszor próbálkoztam,hogy vastag legyen a lakkréteg,és ne legyen megfolyt. Ezért egyszerre sokat vittem el(amitől nagyon megfolyt,és iszonyat ronda lett a lakkréteg),amit denszeszes ronggyal lemostam,és pazaroltam a lakkot Most szárad egy nagyon vékony réteg lakk a nyákon,de szuperül elterült mindenhol 24 óra száradás után(szobában) felvihetem a megszáradt lakkrétegre a 2. réteg lakkot is? Nem fogja a második friss réteg feloldani az alatta lévő első lakkréteget?
Sziasztok.Rendeltem 6darab superflux led-et.Szerintetek ez mekkora nyakot kepes levilagittani?Ido nem szamitt lehet akar 30perc is.
Koszonom
6cm-ről vílágítva 2,5-3cm re egymástól használják általában, amit ez kiad. 24 LED A4-es méretre a gyakorlat alapján 10perc alatt levílágít, én is most építem megvan a 24db. SUPERFLUX LED-em. A 2x8W compact cső gyenge lett.
Nem. Ne lakkoz két rétegben, teljesen felesleges. Egy réteg lakk tökéletes. A gyakorlati tapasztalat előbb-utóbb előkerül és kellő lakkvastagságot fújsz majd. A vastag lakkréteg szerintem irtó pazarlás. Elég egy világos zöldes-lilás réteg.
Üdv!
Szia
Én úgy vettem észre,hogy a vastagabb résznél jobban megmarad a lefedett rész előhívás után. Az biztos,hogy a lakk felvitelével,minőségével,rétegével van a gond,mert szigetelőszalaggal is letakartam egy lelakkozott megszáradt részt,megvilágítottam,és az így lefedett részt is megmarta az előhívó. Tehát a fólia nyomtatási hibáját ezzel kizártam. Azt még hozzá kell tennem,hogy a mostani lakkréteg egyáltalán nem lilás színű,inkább halványzöld. Ezért fujnám le 2 rétegben,mert ha egy alkalommal sokat fújok,akkor megfolyik,és az úgy ronda Tomi Szép Estét
Ha ráfújsz egy réteget leoldja az előzőt!
Vegyél darab gyári lakkozott nyákot meglátod sikerélményed lesz, és elfelejted a fújkálást.
Sziasztok. Teljesen igaza van gulasoft-nak én nemrég próbáltam ki a gyári lakkos panelt és teljesen meg vagyok elégedve vele. Érdemes egy kis darabon csinálni egy levilágítási próbát csinálni. (Saját tapasztalat kétoldalas panelt akartam elsőre csinálni de nem hívtam elő rendesen)
Abba azért belekötnék hogy nem baj ha sokáig van levilágítás alatt, nekem 4W-os egyáltalán nem levilágításra való fénycsövekkel tart 20 percig, szóval kicsit sok az a fél óra. Ha megfolyik az meg azért van, mert az meg már túl sok lakk. Sokáig szenvedtem én is ezzel, de egyszer kell csak rájönni a megfelelő mennyiségre. Mostmár Wolfos lakkal is tökéletes nyákot tudok csinálni, nem értem ezel hol lehet elrontani. A gyári nyák tényleg jó dolog, de csak addíg amíg van rá pénze az embernek
Idézet: „Én úgy vettem észre,hogy a vastagabb résznél jobban megmarad a lefedett rész előhívás után.” Ez pont a túl sok levilágítás miatt van, mert ahol vékony a lakk, annak kevesebb idő kell mint ahol vastagabb, és míg a vékonyabb résznél már túl van világítva, addíg a vastagabbnál még csak most éri el a kellő megvilágítási időt.
Hát nem is tudom fiúk
Gyári lakkozott nyákot nem szeretnék venni(amugyse vagyok gazdag ),mert akkor soha nem tanulom meg Sokan azt állítjátok,hogy nektek zöldes-lilás színű a nyákra felvitt lakkréteg. Az én lakkrétegem halványzöld,nem mondanám lilának semmiféleképp. (amikor megfolyt,láttam,hogy kezd sötét szinű lila lenni) Azt hiszem hamar kifogyóban lesz a 100ml-es doboz Nem baj Hozok ennyi áldozatot,hogy rendesen megtanuljam Üdv
A lakk színe más és más megvilágításnál hol zöldes, hol pedig lilás árnyalatú. Az előhívód biztos jó hígítási arányú?
A fél óra világítás szerintem nagyon-nagyon sok. Elég lenne 10 perc is. Ezt természetesen kísérleti úton kell meghatározni. Tetszik a hozzáállásod. Nem a gyári lakkozott panelt, úgymond a könnyebb utat választod, hanem a P20-as fújós technikát, a járatlant, amit még ki kell taposni, meg kell ismerni. Én sok sikert, kitartást kívánok ehhez! Üdv!
Szia!
Én egyszerü A4 papirt használlok a fotózásos eljáráshoz. Kétszer nyomtattok ugyanarra a helyre tintasugaras nyomtattóval. És étolajal lekenem a pappirt, hogy átlátszó legyen. Két maszkot csinállok és szerintem elég jó sikerül. Eleinte nekem is lemarta,da a sok világitási idő miatt volt. Most 2 perc a levillágitási idő 6db 15W BL csővel. Valhogy igy néz ki a panel maratás után.
Szia,Jó reggelt
Köszönöm. Igaz kicsit sajnálom a pénzt a lakkra,mikor annyiszor próbálkozom vele,hogy mindjárt kifogy,és egy panel sem készült el a segítségével,de gyári lakkozottat nem fogok venni,mert az nem "olyan". Nagy örömmel tölt el(szerintem nem csak engem ),hogy egy olyan művet tartok a kezemben,amit én csináltam,és ráadásul működik is. Ha lakkozottat vennék,akkor annyi erővel vehetnék lemart panelt is(amilyet a conrádék is árulnak azokban a kis tasakokban,mellé alkatrészeket,és neked csak forrasztani kell) Így amugyis én magam tervezhetem meg az egész "mindenséget" Egyébként a levilágítás lényege is ősszezavart. A levilágítás nem azt a célt szolgálja,hogy ami nincs lefedve rész,azt a lakkréteget úgy szétroncsolja a fény(mert ugye fényérzékeny )hogy utána leoldja az előhívó,és ami fedetten maradt,azt a részt meg nem marja meg? De akkor nekem miért? Persze,megpróbálom kevesebb levilágítás mellett is,de nekem az a gondolatmenetem,hogyha kevés a levilágítási idő,akkor a fénynek kitett rész jobban fog utána ellenállni az előhívónak. Vagy teljesen máshogy van,mint ahogy én gondolom? Szép napot kívánok(még csak most kezdődik )
Most akkor ez hogy is van ? Duplán nyomtatsz 1 papírra, és még abból is kettőt használsz maszknak ?
Igen, jó e gondolatmenet, így működik a lakk érzékenysége az uv fénnyel szemben. A maszknak nagyon jónak kell leni, teljesen tökéletesen fednie kell. Sehol sem szabad még egy picit sem, hogy fény jusson át rajta. A jó maszk kulcsfontosságú a sikeres nyák készítésében. Nézd meg a videó tárban a Nyomtatott huzalozású áramkör készítése fotokémiai eljárással című filmet, hátha ötletet, további segítséget ad.
Üdv!
Szia
Jó a videód,már néztem De ha így van,akkor miért baj a félóra levilágítási idő? Nem kötekedni akarok,csak megérteni szeretném a dolgot,és talán így tudnám a hiba okát Egyértelmű,hogy a kevés levilágítási idő nem jó,de ha túl sok az miért gond? Lehet,hogy megégetné a lakkot a 250W-os HgLi lámpám által kisugárzott hő? Mert eléggé forró szokott lenni a nyák,mikor leveszem levilágítás után. Az izzó hője nincs elvezetve... Lehet ez a kakukktojás Lefújom vékonyan a nyákot,egy darab kemény papírral lefedem,hogy helyettesítsem a tökéletesen takaró fóliát(maszkot,ahogy Ti nevezitek ),és kevesebb ideig hagyom megvilágítás mellett... Ha így sem fog működni a dolog,akkor sem rendelek lakkozott nyákot,hanem akkor biztos,hogy nem a fólia részleges fedettsége a gond!
Azért mert akár milyen csuda szuper maszkot csinálsz, valami minimális mennyiség akkor is átszökik, és ha túl sokáig van megvilágítva, akkor a fedetlen részekkel egyetemben ez is megkapja azt a mennyiséget, aminél már oldható lúggal a lakk. A mérést meg úgy csináld, hogy a nyák hátára felrajzolsz 1-2-3cm-enként egy vonalat és odaírod a vonalak közé hogy 5-10-15-20-25 perc, ahogy letelik 5 perc, kitakarod az elsőt, 10 perc után a másodikat stb.... Maszknak pedig valami nyákrajzot használj ami kb. ugyan akkora vagy nagyobb mint a tesztpanel, mert akor könnyebben meg fogod látni 2 minta közül hogy meyik az élesebb.
Értem
Így belegondolva érthető a magyarázat! Nem felejtettem el guliver83 kolléga hozzászólását sem: "Eleinte nekem is lemarta,de a sok világítási idő miatt volt" Köszi Szépen mindenkinek :worship: Nagyon bízok a sikerben,csak nehogy csalódott legyek Üdv:Tomi
Igen.
Duplán nyomtattok rá és kettőt csinállok belőlle.
Üdv!
Vettem még annó kémiai ónozót. Használtam is, kb 1x, majd elraktam. Most megint kellett, de amikor elő akartam venni, a kupakját kimarta. mondhatni leesett a teteje, a menetes rész meg ottmaradt. Kipróbáltam, de semmi életjelent nem mutatott. Ugyan abban a csomagolásban volt, mint amiben megvettem. Most már egy üveg edényben van, fém sapkával. Ezt is kifogja kezdeni? Életre lehet még kelteni a folyadékot? WC-n lehúzhatom hígított állapotban? (csatorna van) |
Bejelentkezés
Hirdetés |