Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítő táplálása 230V-ról

Témaindító: szum, idő: Márc 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 26
(#) bukovary hozzászólása Máj 29, 2009 /

Üdv újra.Nos nemrég jómagam is egy hasonló megoldással küszködtem, egy Blaster végfok meghajtásán dolgoztam.Megvolt a trafó , a hid, kondi épitettünk neki jó kis házat, mdf és alu, 2 venti .. stb.
1 leirásban találtam a bizti mire is van az erölködő hátulján.Nos egy 15A-es biztiből tuti nem szednek ki 500W-ot ugye ... elgondolkodáson voltam, utánna olvastam azért mégiscsak furdalt a dolog, ugye a kapcs üzemü táp kb. 2x45v-ot ad... nos 12v-al a 15A-es bizti kozel 180w ... ha még beleszámitunk némi ráhagyást, türést miegyebet ha 150w-ot sikerül kiszedni az nyert ügy. a 2x45V-nál megált a tudomány, hiszen ha jól számolok akkor az igen nagy teljesitmény, nos az nem úgy van ám.Ha 15A-es a bizti akkor az csak annyit is tud.Eredményképpen 9V-os 1000VA-es trafo(ami ezen erösittöre igencsak nagy lett) 50A-es hid, na meg a Farados kondit ilyen teljesitménynél fölösleges pazarolni az még jólehet máshová, kapott 4X10000mF-ot 50V-ra.A hid meg kondi után 12,8 V-ot kaptam. kipróbáltuk, igaz szépen dolgozott(ajánlottam is neki annyi meló után) de az 500W amit a gyárban ügyesen ráirtak, na ahoz közel sem járt.
Saját tapasztalat ... anno 2 vettem belöle, mondván jólessz az majd a lakásba, ma már eggyiket eladtam, másikra is megvan a gazda(autóban középkategoriás) az árából vehetek majd egy olyat amit lakásba terveztek.

Üdv Bukovary
(#) EcoPityu válasza bukovary hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Szia!
Mivel az autóerősítő gyártók, a marketing kedvéért tuszkolják belénk a Watt mániát, ezért van a jó sok nullával ellátott mókusvakító teljesítményadat minden erősítőn. /Meg még a fejegységeken is!/.
Mivel az autóerősítőket, üzemszerűen 14,4v-os max tápfesszel mérik be, és a teljesítményét ezen a feszültségen kéne leadja, ezért a 90-95%-os hatásfokú tápegység /kapcsüzemű/, és a max /AB osztályú esetén/ 70-75%-os hatásfokú végfokozat miatt egyszerű számítási mód: a nem túlméretezett tápbiztosíték után rakunk 1db nullát, és ezt az adatot osztjuk a csatornák számával.
(de hosszú mondat lett)
Tehát 15A-es bizti esetén 150W/2csat /kétcsatornás esetén/, azaz 2x75W.
Ugyanez kiszámolva: (ha véghangerőn fel is venne 15A-t), akkor: 14,4vx15A=216W, tápon átjut: 216Wx0,9=194,4 (90%), erősítő ebből hasznosít: 194,4Wx0,75=145,8W (75%).
NOS ÍGY JÖN KI AZ A 150W! Cseles mi?

Ja! A legtöbb autós végfok tápja 2x20v-2x40v-ig alakít át a 12-14,4v-ból! Ritka az ennél nagyobb feszültség!

/gondolj a hidalt 2-4ohm-okra/
(#) gege001 válasza Szoki hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Szia Ne haragudj hogy zaklatlak nekem egy olyan szerkezetre lenne szükségem ami 12Volt egyenfeszültségen kb 30Ampert képes leadni aluminium eloxáláshoz kellene.Tudnál esetleg tanácsot adni?
gege.
(#) SzervízMacska válasza gege001 hozzászólására (») Jún 8, 2009 /

Szia Ne haragudj hogy zaklatlak, de ezt a kérdést már feltetted egy másik topicban. Ha vennéd a fáradságot, és a lap alján ráböknél az egereddel a fórumszabályzatra, esetleg méltóztatnál el is olvasni, megtudhatnád, hogy ez itt ugyanúgy tilos, mint a türelmetlenkedés.
Odaát már segített valaki, nem tudom, mire jó itt újrakezdeni...Ráadásul olyantól kérsz segítséget, aki fél éve be se dugta ide az orrát.
(#) EcoPityu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 8, 2009 /

Zoli!
Erősítőn belüli kapcsolóüzemű tápról beszéltem!
Na jó , legyen 90% csak, az én PC táptrafósom csak 85%-ot tudott, de az még nem is volt nagyon kispecializálva...
(#) andrew24 hozzászólása Jún 8, 2009 /

pc táp is elbír elég sokat,
audiobank 2x50 wattos autós erősítőt működtet róla ismerős.
de 15000 mfd /16 V től több kondit nemigen szeret.
valahol azt olvastam hogy 20 ezer mfd amire méretezve vannak, ami a kapacitív terhelést illeti.
tehát kisebb erősítő tökéletesen táplálható róla.
tizen pár ampert azért kitudnak pumpálni.
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Idézet:
„Ja! A legtöbb autós végfok tápja 2x20v-2x40v-ig alakít át a 12-14,4v-ból! Ritka az ennél nagyobb feszültség! /gondolj a hidalt 2-4ohm-okra/”

No most láttam a ritkaságot! Van nálam javításon egy Mákaudió "1000", azaz "2200"W-os nagy alumíniumtömb...
Dupla táp, táponként 4-4db 50A-es FET, 90A-nyi bizti, szekunderen 6db 6300µF/75v-os kondi (úgyrémlik), 5-5db 15A-es tranya a végfokban, merthát monó!
És képzeljétek, 2x66V-ról megy!
Megijedtem! A csel is abban van, hogy lassítva tölti a kondikat, a 494-nek szépen lassan növeli a kitöltési tényezőjét...azaz nem olyan lassan, mert ez lett a veszte, az összes FET süti volt benne, valamely elkó ki lehet száradva... De nagy ötlet!
(#) cimopata válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 26, 2009 /

Csá!

A végfokozat, sima AB-osztályú vagy PWM?
Ekkora teljesítménynél illene PWM.

Abból lehet látni, hogy tranyók vannak e-vagy fetek?
Vagy PWM-nél a kimeneten van egy nagy L-C szűrő rész.
(#) Danys válasza bulgesz hozzászólására (») Jún 28, 2009 /

Hali

Hát nem árt meg ha legalább folyamatos 30 A le tudna adni a trafó, de még ez se garantálja hogy komolyab mélyeknél nem fog torzitani.
A legegyszerübb beszerezni egy legaláb 14V 500 VA es trafót, 4 db hűtőtömbre szerelhető 100 A diódát (persze hűtő tömb is kell) kell még hozzá egy 10 000 mF 50V os kondi, hogy a nagy teljesitmény kondi töltőelektronikája ne haljon meg; és minimum egy 0,8 farad-os kondi.

Úgy fog fűteni mint az álatt, de ha neked ez kell
(#) Kovidivi válasza Danys hozzászólására (») Jún 28, 2009 /

14V egyenirányítva sok lesz, DC-ben pont jó. Minek ide 50V-os kondi? Csak pazarlás. Meg szerintem a 0.8F-is. 2x20.000µF szerintem bőven elég lenne... Üdv!
(#) Lacika001 hozzászólása Jún 28, 2009 /

Biztos volt már róla szó, de megkérdezném hogy PC táp 12Vjáról nagyobb teljesítményű autós erősítőt lehet e működtetni?
Pl egy 400Wattos Codegen (olcsó) táp 26Ampert tud 12V-on, már csak az a kérdés hogy a tápból jövő zaj nem okoz e problémát.
(#) EcoPityu válasza cimopata hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Már javítottam 3db BD1000-es Rockford Fosgate-et, hidd el, tudom a kapcsüzemű erősítők jegyeit...

Nem-nem, síma analóg AB osztályú 5-5 db végtranyóval ellátott végfokozat virít benne! 2SA-2SC páros...

Haveromnak a demóautójában 4db /fele ekkora/ "2400w-os" MÁK végfok van, azok "D" osztályúak... amúgy azokból 1 ohmon, valóban kijött a 950w! Jó-Jó 100A-es bizti van bennük!
(#) EcoPityu válasza Lacika001 hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Bár erre is van külön topic, ott már kifejtettem... Lehet! Csak érdemes egy kicsit feljebb tornászni a kimeneti feszt, egy 13,6v-ra.
Nekem 5db táp van párhuzamban! /60A/
A kimeneti zaj ne zavarjon, mert mégegy tápon úgy is átmegy!
(#) szulek hozzászólása Aug 31, 2009 /

Hello! megszeretnék hajtani egy autós 2x240W-os erősítőt egy 12V800W-os trafóval van a trafóhoz egy greatz-híd+2db 100V10000uf-es kondim. Ha ezeket összekötöm a mellékelt rajz alapján akkor jó lesz?

Táp.gif

(#) szamóca válasza szulek hozzászólására (») Aug 31, 2009 / 1

Igen, de a nyugalmi tápfeszültséged ezekkel az adatokkal 15,7V lesz, nem 12V. A 15A diódahídból, valamivel több mint 200W tápteljesítményt tudsz kivenni. Ha valós az adata az erősítőnek, ez is ,és a pufferek is kevesek lesznek nagy kivezérlés esetén.
(#) szulek válasza szamóca hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

bocs a képet elnéztem a greazt-hidam 60A-os
Ja és az nem baj hogy a kondi 100V-os?
(#) Doncso válasza szulek hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

A nagyobb feszültségű kondi nem probléma, csak kisebb ne legyen mint a tápfesz, sőt, jobb ha a közelébe se ér nagyon, én mindig rászámolok egy keveset, akkor nem lehet baj, a pufferek valóban kevesek lesznek, szerintem egy általánosan elfogadott alapelv, hogy 50Hz-es trafónál, amperenként 1000µF-ot illik használni. A több csak jobb, persze nem kell felmenni az egekig sem, az már felesleges. Ha valóban 2*240W-os az erősítőd, az kb 40-45A max áramfelvétel, de, nekem az a véleményem, hogy ez az erősítő 2ohm-os, így ha sima 4ohm-os hangfalakkal hallgatod, az áramfelvétel jelentősen csökken, így nem kell annyi puffer sem, megnézhetnéd azt is, mekkora a gyári biztosítéka az erősítőnek, ugyan is ha pl 10A akkor nincs miről beszélni, mert ugysem adja le a ráírt értékeket, jó lenne meghatározni mire szeretnéd használni, milyen hangfalat fogsz róla hallgatni, folyamatos max teljesítményen fog menni, vagy csak halkan, ezek mind fontosak lehetnek, mert feleslegesen gondolom te sem akarsz pufferre sokat költeni.
(#) cimopata válasza Doncso hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

Idézet:
„hogy 50Hz-es trafónál, amperenként 1000ľF-ot illik használni”

Ez nem teljes egészében igaz!

Mert ezekhez az értékekhez tartozik egy bizonyos brummfeszültség pl 1V.
És nem mindegy ugyebár hogy 100V egyenfesznél van 1V brummfesz vagy 12V-nál.

Tehát csak érzékeltetni akarom, hogy egy közepes feszültségszintre megfelel ez az ökölszabály, de ahogyan csökken a feszültség és azt szeretnénk, hogy megmaradjon az a bizonyos százaléknyi hullámosság, ahhoz növelni kell az µF/A felállást.
(#) Doncso válasza cimopata hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

Persze, igazad van, nem állítom, hogy ez mindig és mindenhol így van, ezért írtam , hogy általában és általánosságban, mint egy iránytű, hogy merre érdemes kapirgálni, ha az ember végképp nem tudja, de köszönöm a pontosítást. Nincs erre valami görbe, amit mondasz, pusztán tanulási célzattal kérdem, tudod, arra gondolok, hogy egy V / µF-A grafikon, vagy táblázat?
Üdv.
(#) cimopata válasza Doncso hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

Van egy képlet:

C=I/(4*f*Ubrumm)

C farádban, I amperben, f Hz-ben, U V-ban.
(#) Doncso válasza cimopata hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

Hálás köszönet uram, elteszem.
(#) V L válasza honyike hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

Gratulálok hogy összejött. Unokaöcsémnek hasonló tápot dobtam össze, én az 50A-es greatz kockát még hűtő bordára is szereltem persze kisebb ventillátort alkalmaztam.
Ezen kívül egy BD 249 + ZY13+100 ohm túlfeszültség védelmet is betettem, a Z-diódát úgy válogattam, hogy 15V-nál 0,1A áramot vezet el a BD.( 15,2V-nál már 6A)
Mivel az olasz erősítő 16V-ot tud, így nem érheti meglepetés. Üdv. V L
(#) V L válasza bukovary hozzászólására (») Nov 7, 2009 /

idézlek: " de az 500W amit a gyárban ügyesen ráirtak, na ahoz közel sem járt"- ennek a kb.2V-al kisebb tápfeszültség is lehet az oka. Própbáltad már 15V/ 35A tudó stabil táppal? (Persze egy sinuszos 500W os végfokban a bizti az min. 30A) Terhelésnek persze 2 ohm kell hozzá... Lehetőleg 2db 45cm-es ....stb.
Üdv. V L
(#) subwoofer220 hozzászólása Nov 27, 2009 /

Sziasztok! Van egy trafóm 11.5v és 32 Ah .... És szeretnék venni hozzá azt a kocka egyenirányítót . És kettőt vagy egyet? Az van még a trafóra írva hogy Max:400W
(#) szamóca válasza subwoofer220 hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Megfelelően nagy hűtőfelületen egy is elviszi.
(#) subwoofer220 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

És melyiket? KBPC-??
(#) szamóca válasza subwoofer220 hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Bármelyik megfelelő, hiszen mind 35A tud, a tizen egynéhány voltodat pedig a legkisebb feszű is hússzorosan túlszárnyalja.
(#) subwoofer220 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Rendben. szamóca,nagyon szépen köszönöm a gyors segítségedet!!
(#) szamóca válasza subwoofer220 hozzászólására (») Nov 27, 2009 / 1

H alleluja!
(#) subwoofer220 hozzászólása Nov 30, 2009 /

Sziasztok. Hogyan tudom lemérni multiméterrel hogy a trafó hány amperes? (~)
Következő: »»   11 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem