Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
A helyi Conradban most átépítenek, ezért a (szépség)hibás cuccot fillérekért áruják. Ma egy 99€-s PMR készletet vittem el 10€-ért, de ennyiért persze nem vártam, hogy működjön. Ilyen. A 2db rádió látszólag működik, de nem hallják egymást. Azonos csatorna, azonos alcsatorna, próbáltam monitor üzemmódban is, semmi. Az egyik keresés üzemmódban időnként befog vmi hangfoszlányt, a másik eddig semmit. Monitor módban nem egyforma a sistergésük. Mire tippeltek? Az egyik esetleg el lenne hangolódva?
Címből töröltem a
Idézet: szót, így később jó lehet az általános hibákhoz is. „leértékelt”
A link mintha a saját árukosaradra mutatna - nem jön be, de mindegy is. Először is: attól hogy leértékelten vetted, még működnie kellene, hiszen nem alkatrésznek árulták...
Tehát reklamálhatsz, ha van még, ki kell cserélniük. A hibás darab kiválasztásához kellene egy harmadik - biztosan működő - készülék (bármilyen típus lehet). A javításra nem sok esélyed van az alkalmazott technológia és alkatrészek miatt. Az, hogy valamilyen éltjelet produkál a cucc, arra enged következtetni, hogy a hiba bonyolultabb lehet, mint egy leesett vezeték...
Pedig a továbbítós linkjüket másoltam be, sz@r az oldal. 930464 - LN a cikkszáma, ha beírod a keresőbe (bal oldalt, Schnellsuche), egyből kiadja.
Nem veszik vissza, ezeket hibás termékként árulják, rá is van írva. De a legtöbb cuccnak semmilyen, vagy csak egészen minimális hibája van, sokszor csak annyi, hogy felbontották. De mindenképp megérte, hiszen ha csak az egyik működik, akkor is ötöd áron vettem. Magát a zárható alukoffert nem venném meg ennyiért. Az egyik keresés módban időről időre felsistereg egy pillanatra, párszor egyértelműen emberi hangot hallottam. Remélem, nem én őrültem meg Délután beviszem a városba, ott biztosan többen nyomulnak, mint itt, egy kis falucska határában. A másiknak a sistergése (monitor mód) zavaros, gyors percegésszerű hangot lehet hallani, ami megváltozik, ha valamelyik gombot lenyomom. A jónak tűnő példányon ez nem tapasztalható. Az antennán mindkettőnél jön ki valami: a multiméter egyik vezetékét leföldeltem, a másikat átdobtam az antennán, adáskor mindkettőnél kb. 25 mikrovoltot mutatott.
Tippem: az egyiknek mondjuk nem megy szintézere, innen kezdve nem ad, nem vesz. /A sistergések különbözősége arra utal, hogy nem megy a vevő, az, hogy a másik sem "veszi észre" arra, hogy nem megy az
adórésze sem /. A másik lehet jó. Mindenképpen próbálj egy működő darabbal kommunikálni, igy kideríthető, legalább az egyik jó-e? Üdv: StMiklos
Az egyikkel pár adást már befogtam, a másikat meg szétszedtem, valószínűleg sima ügy lesz: az árnyékoló alulemez egyik forrfüle felvált, és egy darabon felszakította a fóliát
No de nem ez volt a baja
Jelent valamit, hogy semmilyen pattogást vagy hasonlót nem lehet hallani, ha a trimmereket meg a leforrasztott dobozkában a címkével leragasztott lyukon át hozzáférhető tekercset csavarhúzóval cirógatom?
Igen, azt, hogy valami, valahol nem jó, de így nagyon nehéz tippelni is.. Mondanám, hogy azonos pontokon kellene a kettőt mérni, hasonlítani, de ahhoz ismerni kell egy készülék felépítését, és azonosítani az alkatrészeket funkcióra.. Csak az a gond, hogy sok CMOS alkatrész van benne, azok meg bizonyos pontokon nem szeretik még a mérőzsinórt se /sztatikus feltöltődés/, tönkremehetnek...
Gondosan nézd át erős nagyítóval a panelt, hátha találsz fóliaszakadást, vagy hasonló sérülést.. Üdv: StMiklos
Tekercset, trimmert semmikép ne csavargass el. Biztos, hogy nem ott a baj és ha széthangolod, akkor ha megtalálod az áramköri hibát, akkor sem fog működni. Műszerezettség nélkül a visszaállításuk meglehetősen nehéz, vagy eredménytelen!
Hali!
Ne kísérletezz műszerpark nélkül főleg. Ide vidd be , nekem már többet is javítottak. http://www.radiolab.hu/
Egyelőre nem találtam további sérüléseket, de a másik rádió ki lett próbálva, az tökéletesen működik. 10€-ért megérte, ennyiért idétlen gagyit árulnak, amiben még CTCSS sincs.
Opto, az általad javasolt helyen kb. mennyit kérnének a javításért? Újonnan 50€-t ér a rádió, szóval nem tudom, hogy megéri-e... Mindenesetre köszi mindenkinek a segítséget!
Van egy Kenwood PMR-rádióm
Előélete annyi hogy leesett, elég magasról. Hibajelensége vételben jelentkezik. Amikor egy másik rádiót arra a csatornára állítok, és adásra kapcsolom akkor a vivő megjelenik a Kenwoodon, de ha már modulálom akkor elkezd szakadozni, nem érteni belőle semmit. Ha abbahagyom a modulálást akkor ismét hallható a vivő. Szétszedtem ellenőriztem nem tört e el valamelyik forrasztás, de eddig eredménytelen. Valakinek esetleg valami ötlete van, hol folytassam?? Az adásával semmi gond nincs.
Sziasztok, lehet nem jó topicba írom a kérdésemet, akkor elnézést kérek! Az lenne a kérdésem hogy ha PMR rádióra külső induktív illesztést készítek akkor azt egy sima TV-hez használatos szobaantennára is rálehet kötni, vagy hülyeséget beszélek?
köszönöm!
Valahogy éreztem Akkor még egy kérdésem lenne, boltban tudok hozzá antennát venni vagy mindenképp magamnak kell megcsinálnom?
Antennát nem kapsz hozzá, hisz ezekhez a készülékekhez nem lehet bontás nélkül külső antennát vagy erősítőt kötni. Egyébként a 446 MHz-es szabad frekvenciát használják, 500mW max. teljesítménnyel.
Áhháá, értem, és esetleg nem tudnál egy linket vagy valami más forrást hogy hogyan tudnék antennát csinálni hozzá?
ezt a csatolást néztem, de azt nem írják hogy milyen antennára kötötte rá a rádiót.Bővebben: Link
Gondolom 446 Mhz-re hangolt, 50 ohm talpponti impedanciájú antennára kötötte. Gondolom...
Szabad frekvencia nincs.
De olyan van, amin típusengedélyes rádióberendezést szabad üzemben tartani. Ilyen a zsebtelefon, PR27, PMR446. A rádión végzett átalakítás a rádióra adott típusengedély megszűnését jelenti.
Nem beszélsz hülyeséget, az induktív csatolás lehetséges, és engedélyezett, igy tudsz "sima" TV antennát csatolni, annyi feltétel van csupán, hogy impedanciában illeszkedjen, és legyen némi nyeresége 446MHz-en. Ez nem TV-sáv, de egy szélassávú UHF antenna még éppen belefér. Célszerűbb egy keskenysávú Yagi.
Jó, nem teljesen szabad. Annyiban szabad, hogy nem kell a felhasználónak hatósági engedély a használatához. Így szabad. A 2,4 GHz használatához sem kell engedély az azt felhasználónak. Természetesen ha túllépi a határteljesítményt, akkor szabálysértést követ el. És még valami: valóban csak minősített berendezéssel lehet igénybevenni ezeket a "szabad" frekiket.
Elnézést a pontatlanságomért.
Üdv!
Pontosítanék, még mielőtt bárkinek az az érzete támadna, hogy létezik akár nem teljesen "szabad" frekvencia is. Nem a frekvenciát használhatod szabadon, félreértés ne essék, hanem a megvásárolt, megfelelő jelzésekkel ellátott berendezéseket, melyek már átmentek egy bizonyos engedélyezési eljáráson. Ebből az is következik, hogy ezeket a berendezéseket átalakítani sem szabad (jogszerűen). Ezért külső antennát is csak akkor köthetsz rá, ha van gyárilag kialakított ( Pl. PR27) antennacsatlakozója, ha nincs, akkor nem, elvileg még cstolótekercsel sem. Ez nem is praktikus, mert a csatolási tényező úgyis jelentősen csökkenti az átadott teljesítményt, és meglehet, hogy ez elviszi az antennanyereséget.
Így van! Én is ezt próbáltam megfogalmazni, nem túl sok sikerrel.
Frankóó, akkor mégsem beszéltem teljesen hülyeséget köszi!
A tv-antenna nem jó ehhez. A kábel fog sugározni, nem az antenna.
Üdv mindenkinek!
A probléma a következő: Adott egy conCorde FX-02 típusú PMR készülék. Pontosabban kettő de csak az egyik problémás. Az vele a gond, hogy készenléti állapotban piszkos hangosan zúg. Amikor beszélek vagy hallgatom a másikat akkor viszont abban a pillanatban ugyanúgy viselkedik mint a másik. Mi lehet a geb@sz?? Amíg nincs valami tipp addig nem akarom szétszedni, de ha azt mondjátok nézzek meg valami akkor annak nincs akadálya. Szóval, várom a tippeket! |
Bejelentkezés
Hirdetés |