A privát üzenet rendszerben karbantartásokat végzünk. Lassulások előfordulhatnak!
Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   15 / 200
(#) J-O-E válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Ez jól hangzik, ha kicsit illusztrálnád "kép stb." azt megköszönném. Tápot tudok szerezni csak biztos megoldás kellene ATX-es 420w LC POWER tápokból szeretnék valami jó +/- 12-35v-ig szabályozható szimetrikus tápot.
Igy több erősítőhőz is lehetne alkalmazni
(#) helektro hozzászólása Aug 29, 2009 /

Én is átalakítottam ma egy 350W-os ATX-s tápot. A secunder oldalról és az LM339 környékéről az összes alkatrészt kidobtam. A 12V-nak meghagytam az eredeti diódákat, kondit, szűrőtagot, és a -12V-nak beraktam a diódákat, ugyanolyan szűrőtagot, ill. kondikat. A két oldal nagyjáből geyforma ugyanolyan terhelés hatására (0.1-0.2V eltérés van). Viszont, ha a +12V-os ágat terhelem, akkor megnő a feszültség a -12V-os ágon. Ami rendben is van, de akár -25V-ra is felmegy.

Lehet ezzel kezdeni vmit? Gondolom nem.

Másik kérdés: van egy kis toroid (folytó), amire gyárilag a különböző kimeneteknek különböző vastagságú és menetszámú tekercs van tekerve. Én leszedtem az összeset róla és tekertem rá két külön tekercset a két ágamnak. De nem igazán lett jó. Ezt hogy kéne megtennem? Ugyanabba az irányba kell tekerni, vagy ellenkező irányba + és a - 12V-nak a tekercset? Mennyi menetet érdemes egy 1.2-es huzalból tekerni rá?
(#) Dj TSM válasza helektro hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

üdv
Azok a tekercsek nemfontosak ott,én csak átkötöttem egy vastag rézdróttal,de ha tekercselni akarsz akkor mind a 2 tekercset egy rányba tekerd,elég oda vagy 8+8 tekerés.Ha egyformán fogod terhelni a két tápágat akkor egyforma lessz a feszültség is.De a kondenzátor legyen 50 voltig a kimeneteken,nehogy meglepetéseket okozzonak.
(#) Dj TSM válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Holnap teszek fel képeket az eddigi munkám eredményeiröl.
(#) helektro válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Köszi. Megtekeretem. Azért beraktam, hogy simább legyen a táp. Egész jól alakul. Hömérséklet szabályzós a venti, a segédtápról már van 12V hozzá, meg adott ugye az 5V, amivel a kiegészítő áramköröket meg tudom táplálni. Elég izmos fajta, 2,5A-t tud, ez elég lesz mindenre. Már csak valahogy ezeket az áramfigyelő áramköröket kellene megcsinálni, mert nem találom, hol lehetne ilyet kapni Mo-n? Ezt nem tudja esetleg vki?

Viszont azt vettem észre, hogy ha terhelés nélkül bekapcsolom a tápot, akkor egy idő után a meghajtó tranzisztorok hütőbordája elég meleg, 40-45 fok. Ez normális? Persze közben semmilyen ventilátoros hűtést sem kapnak.
(#) helektro válasza helektro hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Közben a Farell-nél találtam INA193-t.
(#) san398 válasza helektro hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Itt várjuk a jelentkezőket Frankye-vel INA193 beszerzésre Közös beszerzés, alacsonyabb ár
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Köszi a rajzot. Amint lessz időm kipróbálom. A beenne lévő tekercset gondolom úgy kell bekötni mint ahogy az előző változatnál írtad. Tegnapeste killódtam a táppal. megtekertem a trafót, a primer: 24+22 az eredeti huzalból, szekunder 2X13 menet 2 szál 1mm-es huzalból. Összerakáskor sajnos a vasmagok eltörtek, összeraktam törött maggal (majd kicserélem) berreg is rendesen. A diódák és kondik kicserélve nagyobbra. A kimeneteken 1,2k 5w-os műterhelés, az IC-k tápellátását átnéztem és nem igazán találtam zenert, csak 1-1 dióda a 12v és az 5v-os ágból (mindkettő katódja öszekötve és megy az IC-k hez). Csináltam hozzá egy feszültségosztót 1/4 arányba, hogy kissebb feszt kapjanak. Eddig a max ami kijött a rápból az +-42v, de valami nagyon nem jó mert ahogy tekergetem a potit nagyon ugrál a fesz(lehet döglött a poti). Most csak kb +- 23v-ot produkál...
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

üdv
Ha ugrál a fesz akkor próbálkozz kissebb potival,de 10kilosnak jónak kell lennie.Mikor beállitottad a kivánt feszt,mérd le a poti pillanatnyilag beálitott ellenálását,és tegyél a hejére egy ellenálást.ez azért jobb mert ha marad a trimér akkor valamejest mindig fog ugrálni a kimeneti feszültség,ez szerintem a magas freki miatt van.A ferit magot amint teheted cseréld mert attol is jobban melegedhetnek a tranzisztorok,vagy ha van lehetöség a törést jól összepászitani akkor ragaszd össze valami nagyon erös pillanatragasztóval.Ja mikor álitod be a feszt,a trimért ugy állitsd be,hogy a trafó a legcsendesebben menjen,mikoir tekered a trimert felfelé ekkor nöl a fesz,csak addig tekerd mig el nem kezd hangosabban ciripelni a trafó,ha ciripel kicsit vegyél vissza.A ciripeléskor nagyon füt a tranzisztorpár mert ekkor maxon megy a táp.
(#) Dj TSM válasza san398 hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

üdv
Ha tudtok szerezni rosz laptopot vagy régi nagy mobil telefont azokban lehet találni ilyen ic t.Nekem van egy laptop alaplapom,azon találtam egyet.
(#) Dj TSM válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 30, 2009 / 2

üdv
Parancsolj itt vannak a kisérletre szánt táp képei.Jól látszik rajta az általam készitett trafó,a kicserélt diódák és kondenzátorok.A tranzisztorok csak kábelen csatlakoznak a panelhoz,mivel sok sok kisérletezés után jutottam egy megbizható tápig el.Kisérletek alatt egy párszor cseréltem a tranzisztorokat mivel többször is károsodtak.A diódák a nyák aljára lettek becinezve,hisz mint mondtam csak kisérleti példány de üzemképes.szimetrikus +-37 voltot ad kb 20+20ampér terhelhetöség mellet.De a trafót nemcsak áttekertem hanem nagyobb feritmagot is kapott,de ez nemfeltétlenül fontos.Maradhat a régi is.A képen llátható fehér kis trimerrel álitottam be a feszültség magasságát,miután megvolt kicseréltem fix ellenálásra mert nekem erösitöre kell a táp.Ha szabájozható tápra van szügség akkor a TL494 ic 2 es lábán található feszültség osztó ellenállásokat ki kell dobálni és bekötünk oda egy trimert,22k ohmosat,a közepe megy az ic 2 es lábára,az egyik széle a gnd re,a másik pedig az ic 14 es lábára,ott stabilizált referencia fesz van pont +5 volt.Igy lineárisan tudod szabájozni a kimeneti feszültséget 1,5 volttól teljesen 29 ig,ha nemtekered át a trafót.A feszültség szintje függ attol hogy mijen maximális feszültséget álitassz be a tl494 1 es lábán.Ezt ugy teszed,hogy az 1 es lábon található ellenálást ami a gnd re megy kidobod és beteszel hejére egy 10k os trimert.Ezután az 1 es lábrol megy még egy ellenálás a +5 voltba,ezt lekötöd és átteszed a + 12 voltos ágba.A trimeren beálitod a +29 voltot,tovább ne tekerd,csak addig mig nem hallod hogy hangosodik a trafó,ekkor egy kicsit vissza kell venni belöle.Nagyjábol ennyi.
(#) Dj TSM válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 30, 2009 / 1

Még több kép.
(#) J-O-E válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Végre egy rendes ember, köszöm az infót most már bátran belefogok a tápjaim átalakításának, de biztos kérdezek még ha elakadok. Jövőhéten lesz időm, én teljesen dokumentálom az átalakítást feltett szándékom hogy az adott tápokból "LC POWER 420W, - CODEGEN 400W" használhatót készítsek, ezeknek a teljesítménye is elfogadható csak az IC ket kell ki ismernem "DWA105 N161, KA7500C, LM393" és még szinte minden db. más más IC-vel ezért akarom az LC POWER-t kivesézni meg ezek vadonat újak bár nem sokra megyek a garanciájukal .
(#) Dj TSM válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Kérdezhetsz nyugodtan,ha tudok segitek.Majd én is kérdezni fogok ha valamit nemtudok.Elvégre azért van ez az oldal,hogy segitsünk egymásnak.örülök,hogy beindult ez a pc tápokkal foglalkozó topic,már nagyonsokat bajlódtam egyedül segitség nélkül most legalább az eredményeimet másokkal is megtudom osztani.
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

Üdv!
Csináltam egy másik trafót (sértetlem maggal), beletettem és +-48v-ot produkált. Sajnos csak néhány másodpercig (kifelejtettem az izzót). Elszált Az egyik tranyó. Kicseréltem, visszatettem az eredeti trafóját de nem ment a táp, csak az izzót villogtatta. Az adatlap alapján a 494 és a 339 is max 40v-ot bír... gondoltam akkor azok lehetnek halottak, kicseréltem, de semmi változás... Megnéztem a kistranzisztorokat, diódákat, jónak tünnek. Kinéztem egy másik kisérleti alanyt de azzal nem bírok zöldágra vergődni. KA7500c és LM393 van benne és 2 poti. egyszerűen 5-6v-nál többet nem tudok kiszedni belőle ( a 12v-os ágon)
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

A másik tápban cseréld ki mind a két tranzisztort,csak akkor indul el,az ic k nemszoktak károsodni mivel galvanikusan elvannak szigetelve a hálózattól azon a kis segéd trafón keresztül.Ha csak ugy elszált a tranzisztor az azt jelenti,hogy valamiért nagy áramelvétel volt a kimeneteken,remélem a kimeneteken lévö müterhelésnek szolgáló pár 100 ohmos ellenálásokat kicserélted 1,5kilos 3wattosra.Ha nem akkor rövidzárat okozott és ezt nembirta a tranzisztor pár.Már valahol itt leirtam,hogy nagyobb trafónál ajánlom a tranzisztorok megduplázását,én most összeraktam 3+3 pár tarnzisztorral a tápomat és ha teljesen is rövidrezárom most már van ideje lekapcsolnia a védelemnek.
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

Mindkét tranzisztort kicseréltem természetesen mert nem volt itthon ugyanolyan mint ami benne volt (C4242) különböző párral is próbáltam. Ha azok a pár 100 ohmos műterhelések gyárilag bennevannak a tápba akkor azokat nem cseréltem ki, hanem betettem melléük 1-1 1,2K 8W-osat. A tranzisztorduplázást azt csk egyforma tranzisztorokkal lehet csinálni? és csak simán párhuzambakötni őket? semmi ellenállás nem kell nekik? (Pl. 0,1ohm 5W mint az erősítőknél) Köszi.
(#) buburobi válasza buburobi hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

A döglött tranzisztor(ok) helyére másik tápból kiszedett C2335-öt és E13007-et próbáltam rakni. És azokat a bizomyos ellenállásokat nem szedtem ki... de szerintem az eredeti trafójával mennie kéne, az nincs megpiszkálva. szinte minden átalakítást visszaállítottam. csak a védelem van kiiktatva és a szabályzás van megcsinálva (22k poti)
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Szept 1, 2009 /

Az ellenállásokat dobáld ki mindenképpen és tekerd le a szabájzást kis feszre a tl494 ic 4.-lábának meg adj gnd t.Muszaj neki müködni ha mindent hejesen kötöttél be,je meg mérd meg a tranzisztorok elött található 2 darab diódát,az egyik zárlatossá szokott válni mikor kiég a jobb oldalsó tranzisztor.
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Az ellenállásokat kidobáltam, a fesz szinte 0-ra levéve, már minden diódát átnéztem, még a kistranzisztorokat is... nincs köztük se szakasdt se zárlatos. Még a két IC-t is kicseréltem. Nem értem. Azóta már még 2 tápot átalakítottam, az egyikbők 1-2v-nál több sehogy sem akar kijönni, a másikból az áttekert (13+13 menet) trafóval 26v-nál több nem akar kijönni. A műterheléseket kiszedtem, a tranyókat megdupláztam (E13007), diódákat kicseréltem, a folytást kidobtam. Elég csúnya hangja van +- 26v-nál...
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

A feszültség figyelö áramkört az 5 voltos ágbol átkötötted a 12 voltoséba?Kösd át ha még esetleg nincs és növeld az ott lévö ellenálás értékét,mondjuk ha 4k7 lessz akkor tegyél be 47kilosat,vagy egy trimert mig benem álitod a kivánt értéket.Ez szokott néha problémát okozni,nemengedi müködni a tápot ha több a feszültség 12 vagy 5 voltnál.Más igy nemjut az eszembe,nemllátom és igy elég nehéz a dolog.
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Átkötöttem és poti van betéve. Az áttekert trafóval kijött belőle +- 48v és akkor szállt el az egyik tranyó. hiába cseréltem ki és tettem vissza az eredeti trafót nem megy. az elékötött izzó vikkog. akárhogy mérem minden jónak tünik. mondegy majd lessz valami. nekiesek egy másik táp átalakításának. köszi. a segítséget. majd írok még szerintem..
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

Üdv! Átalakítottam még 1 tápot (230W). Még az étalakítás elején kidobtam azt a diódát (talán PL1502 volt) amiről az IC a tápot kapta (a +12-ből volt lehúzva) és egy 15v-os zénert tettem a helyére. Minden induktivitást kivettem és áthidaltam, a kondikat kicseréltem, a műterheléseket megdupláztam, a tranyókat megdupláztam, kicseréltem a trafót, amin szekunder oldalon csak a 13+13 menet van(ennek törött a magja). És érdekes módon +- 36v a max. Ahogy elkezdem emelni a feszültséget a táp elé beiktatott 100W-os izzóban a szál egyre jobban izzik... Este kipróbálom a másik trafóval. Hátha. Már az is eszembe jutott, hogy az oszcillátorfrekvenciát kéne emelni, de nem tudtam eldönteni, hogy kissebb vagy nagyobb ellenállással tudom ezt elérni. Ha jól tudom magasabb frekin nagyobb teljesítményt lehet elérni (ugyanolyan maggal) és ugyanahhoz a feszhez kevesebb menetszám is elég. Vélemény?
(#) Gergő90 hozzászólása Szept 5, 2009 /

Sziasztok!
MEgpróbáltam megcsinálni az Amarton féle cikk alapján a táp átalakítását, de már a védelem kiiktatásánál elakadtam. Azt írja hogy iktassuk ki az IC 4. lábán lévő feszültségosztó felső tagját! Hát én sajnos nem találtam meg ezt a feszültségosztót! Tudnátok ebben segíteni hogy mit kéne ott kiiktatni?
(#) buburobi válasza Gergő90 hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

Üdv!
Az IC 4-es lábánál van néhány ellenállás, álltalában 1 megy a GND-re, ami nem oda megy azt kiveszed. Ha abszolút nem megy akkor valahol az IC közelében átvágod a fóliát és egyszerűen a 4-es lábat kösd össze a GND-vel.
Sok sikert
(#) car1 hozzászólása Szept 5, 2009 /

Én is átalakítottam AT tápot Amarton leírása alapján.
Nekem a fesz.1,7V-ról indul. Mit csináljak vele,hogy 0V-ról induljon.
Valamint mit kell vele csinálni, hogy a beállított fesz. terhelésre ne csökkenjen?
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Szept 5, 2009 /

üdv
A frekit tudod emelni nagyobb értékü ellenálással de szerintem valami más okból van nagy áram elvétel.+-36 volt az normál érték müterhelés mellett,De azt hogy érted hogy megdupláztad a müterhelést?Hány ohmos van most ott? 1Kiloohmostól ne legyen kissebb,ez magyarázná a magas áramot az izzón,ez egyértelmü,ahogy növekedik a fesz úgy egyre nagyobb a kimeneten lévö ellenálásokon esö fesz és rövidre zárja a kimenetet,ergó megnövekedik az izzón áthaladó áram.
(#) buburobi válasza car1 hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Üdv!
0v-ról nem tudod indítani a feszt mert akkor a vezérlés is 0-ra áll és leáll a táp. ha a figyelést átkötötted a +5v-ról a +12v-ra akkor elméletileg a 12v-os ágra beállított feszt tartania kéne. A leírás álltalánosított vagyis nem feltétlenül viselkedik minden táp az elvárásoknak megfelelően az átalakítás után.
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Üdv!
Fogalmam sincs az értékéről, csak megdupláztam az eredeti értéket, elég fáradt voltam már amikor csináltam... majd megnézem de szerintem simán 1k alatt lessz. Én már azon is gondolkodtam, hogy a 13+13 menet helyett 17+17 menet kéne. (12v=7menet, 1menet 1,7v. ezt 22v-ra fel lehet emelni, 1menet=3v akkor 50v=17menet)
(#) car1 válasza buburobi hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

A 2-es lábra kapcsolt potméter értéke lényeges? Mert úgy is feszültségosztóként viselkedik. Én ide 2,5K potit tettem mert ez volt kéznél.Viszont a figyelést nem igazán találom. Az 1-es lábon kettő darab sorosan lévő ellenáláson megy testre,és innen megy egy másik ellenálás 12V-ra és egy 5V-os körre ahonnan töbfelé le van ágazva.
Következő: »»   15 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem