Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 182
(#) boy23w válasza tothzsolt hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Ennyi LED-et táplálhatnál 230V-ról is, de mivel vizes párás helyről van szó, inkább valamilyen jó hatásfokú törpe feszültségű adaptert ajánlok. Az adapter feszültségétől függően Soros-párhuzamos kötéssel. Mert ezek a fehér színű LED-ek típustól függően 3V körül működnek jól.
(#) tothzsolt válasza boy23w hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Tehat ugy kellene kombinalnom a soros-parhuzamos koteseket, hogy kb 3-12v kozott legyen? Adaptertol fuggoen? Es mit jelent az hogy jo hatasfoku?
(#) boy23w válasza tothzsolt hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Ha az összes LED-et fognád és sorbakötnéd, és 230V ról oldanád meg a tápelátást, és mondjuk 5-10mA-ra állítanád be az áramot, akkor 1,15-2,3W lenne a teljesítmény felvétel.
De az az adapter, amelyiknek jó a hatásfoka, az fogyaszt mindenféle terhelés nélkül 1,5-2,5W ot.
Szóval egy olyan adaptert kell keresned, ami terhelés nélkül nem melegszik, vagy legfeljebb picit langyosodik. A tápfeszültség akkor volna a legjobb, ha 3 6 9 12 15...90 (3V*30db)lenne a tápfeszültség. Pl a legjobb talán egy régi Nokia töltő. Mert a teljesítménye nem túl nagy, de a LED eknek bőven elég volna! 9V os akksit szoktam vele tölteni.
Az a jó a LED-es világításban, hogy lehet variálni a tápfeszültséggel. De ha rosszul állítod be a rendszert, mindegy lenne ha kompaktot használsz a LED-ek helyett. Ha nagyon rosszul, akkor mindegy ha hagyományos izzót használsz.
(#) krysn95 hozzászólása Szept 6, 2009 /

Segítségre lenne szükségem. Főleg Gu10-es és néhány E27 es foglalatú izzót szeretnék lecserélni ledesre de mindneképpen energiatakarékosra. Főleg a gu10-sel gyűlt meg a bajom mivel sehol nem találok olyan ledes vagy energiatakarékos izzót ami illik a foglalatba és mindemellet dimmerelhető. Az otthoni rendszer lámpái nyomogombos (tehát nem tekerős) dimmeres kapcsolókkal vannak összekötve (mellesleg távirányíthatóak is), így sajnos sehol nem találok olyan ledes égőt aminél külön fel lenne tüntetve hogy működik fényerőszabályozással. Létezik egyálalán ilyen? Hol keressem
Nagyon köszönöm
(#) bbalazs_ válasza krysn95 hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Oszinten szolva szerintem nem is fogsz talalni.
Az energiatakarekos fenycso ELEVE nem alkalmas dimmelesre, a ledesnel pedig az elektronikajaba kellene belenyulni...es az elve is mas, mint a hagyomanyos 230-as dimmelosnek.
(#) pipi válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

Szia! én láttam már dimmelhető energiatak. fénycsövet, rá is volt írva
google: dimmable

krysn95-nek
google: gu10 led lamp 4. találat?
(#) karpi válasza krysn95 hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

Letezik , es az interneten kell keresni , egyenlore.
Itt Temesvaron nagyon nehezen jelenik meg , minden uzlet tele van a vacak neon-"olcso" fenycsovekkel amit biztos nagyon olcson vesznek es jo dragan adnak .Vettem egy par tipust egyik se birja tobbet egy par honapnal.
LED csovet talaltam de negyereju parszazvattos DISCO -nak valo haromszinu nagyereju LED sorokkal , allithato PC-hez kotheto stb.

Lattam a TV-be mar gyart egy alak itt romaniaban is neoncso-meretu LED-csovet ami pontossan a fenycsofoglalatba teheto es semmi valtoztatas nelkul mukodik.
Fenyeroszabalyzast gondolom a normalis fenyeroszabalyzoval is lehetne valamenyire .Legalabis a sporolos-fenycsoveket tudtam allitani tag hatarokon belul.
Bővebben: Link
Az arakat nem tudom de lehet hogy talalsz arlistat is egy weboldalon.

Azonkivul mar van OLED amibol ablaknagysagu fenytesteket /lapokat lehet venni amik szepen vilagitanak egyenletessen .

Itt egy Led Lamp Design:

(#) krysn95 válasza karpi hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

elöször is köszönöm a gyors válaszokat.
Nekem nem fénycsőre van szükségem, hanem sima szpot helyére illő GU10 es foglalatú égőre.
Sok guglizás után találtam egy dimmable gu10 es led lámpát de ennek meg horror az ára. több mint 10ezer. A feléért már megvenném de ez akkor is sok. Szal ennek kellene valamilyen olcsóbb alternatívája: Bővebben: Link

LEgalábbis én úgy értem hogy ezzel müködne a fényerőszabályzás minden változatás nélkül
(#) villkisz hozzászólása Okt 9, 2009 /

Sziasztok! Tetszik ez az ötlet! Nagyon jó! Tegnap pl.elmentem megnézni egy munkát,és egy nappaliban 1m*1m-es álmennyezetbe 30vagy 40 db led-et kell beraknom!! Kellene egy kis segitség,hogy milyen elektronikát rakjak neki,vagy szelektiváljak-e fogalmam sincs ,ilyet még nem csináltam!

Tudom ez nem ide illik,de nem akartam egy fórumot nyitni ezért! Remélem nem veszitek rossz néven! Ha van hozzászólásotok vagy ötleteitek,azt leirhatjátok!
(#) villkisz hozzászólása Okt 9, 2009 /

Sziasztok! 3v os ledek vannak 10-15mA esek!és 40 db lesz! köszi! ha valaki idetalál /remélem/(jó kis topikba vagyok)
(#) karpi válasza krysn95 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Nem tudom hogy mükodik e "dimmable" de ha odairták kéne.Mind gondolkoztam ( ugy néha)hogy miért irják oda hogy dimmable mert maguk a vilagito eszközok mid mukodnek tág határok között.Gondolom azért mert a 230V hálozati váltoáramra gyártott esetünkben LED spot-ok egy soros kondenzátoron keresztül vannak táplálva.Igy nem midned hagyományos izzoknál használatos kapcsolás tudja megfeleöen "dimmelni".
(#) zolika60 válasza krysn95 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

Csak ezt találtam ami kicsit olcsóbb.Bővebben: Link
Nem olcsó ez a technika még.
(#) László zs hozzászólása Okt 10, 2009 /

Láttátok már ezeket egészen 100W-ig mennek! Hétfőn este ha minden igaz egy 5 és egy 10W-os teljesítményűt kipróbálok.Bővebben: Link
(#) kbalazs018 válasza László zs hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Úgy nézem elég gyenge a hatásfokuk, a 30w-osnál láttam lumen értéket, 1800lm körül tudnak típustól függően. Ez 60lm/w. Cree ledekből még a melegfényűek is 80lm/w, a hidegfényűek 100-120lm/w hatásfokúak.
(#) sprofan válasza László zs hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Hát igen, ezekből nem nagyon éri meg építkezni, mert kbalazs018 már leírta a lényeget, én pedig hozzátenném hogy sok kicsi néha több
Azoknak jobb a lm/W értéke, a FT/lm értéke és nem is mindegy hogy egy kis csíkon eldisszipálódó 20W-os kell elvezetni, vagy 10db kis felületen képződő 20W-ot, mert gondolom senki nem akar hatalmas plafonról lelógó hűtőbordákat látni. Ráadásul egy ilyen leddel sokkal kevesebb területet lehet bevilágítani legyen akármekkora is a fényszórási szöge, mint ugyan annyi összteljesítményű több ledből.
(#) László zs válasza kbalazs018 hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Először csak próbba lesz. Egyébként a hazai kereskedelemben elégé silányak szerezhetőek be mindegyik kereskedőnél (engem általában a színvisszaadási index érdekel-itt a hatásfok másodlagos helyre csúszik). A legjobbak is csak 85 körül vannak de hol vannak a 100-hoz (~izzólámpa). A macrobudapestnél lévől is csak 70-es értékkel vannak de kíváncsi vagyok rá hogy hogyan tudom hűteni fényerőt szabályozni (árban elégé jónak néz ki).

Apropó ki mit ajánl PWM üzemmódban frekvenciára?
(#) Norberto válasza László zs hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

200 Hz-től 1 kHz-ig.
(#) mex válasza László zs hozzászólására (») Okt 10, 2009 /

Ezt láttad már?
Asztali világitásnak kipróbálnám, mondjuk 6-7db-ot egybeépitve.
(#) pepe33 hozzászólása Okt 10, 2009 /

Kitaláltam hogy épitek egy ledes lámpát magamnak.
Be is szereztem 3db 118 lumenes cree ledet, hozzá egy 35mm-es 3-as optikát.
A 3 ledet sorba kötném, és egy >> MP2481 << típusú ledmeghajtó IC vel szeretném meghajtani.
Az adatlapon található figure4 STEPUP/DOWN módban szeretném használni.
Az áramforrás 4db AA aksi lenne vagyis 4.8. Valaki aki ért hozzá megnézhetné a kapcsolást , hogy ebben a módban valóban fog-e működni 4,8V feszültségről a dolog.

Előre is köszönöm.
(#) Palmaster hozzászólása Okt 12, 2009 /

Sziasztok! Szia mex!

Én kipróbáltam,mármint a CREE mx6 ledeket.
Tíz darabot kötöttem sorba,350 mA áramot adtam neki,
az egész egy alu zártszelvényre van felragasztva.

Eredetileg az volt a tervem,hogy a fürdőszobába a világítást kiváltom valami ledes cuccra.

Sajnos pár próba után rá kellett jönnöm,nem ez az igazi megoldás.
Először is a tíz CREE lednek még kevés a fényereje az adott célra,bár így is közel 6.000 Ft ba került.
Valamint azt tapasztaltam,hogy 350 mA en úgy melegszenek a ledek mint állat,és a fényük színe-bár elvileg természetes fehérek-nagyon hideg színűek.
Szerintem idegesítő egy lakásba ilyen hideg fényforrást használni.
Elvileg a tíz lednek közel 1000 lumen fényerőt kellene leadni,mégis össze se lehet hasonlítani egy 11W os energiatakarékos fénycső fényerejével.
Úgyhogy most kicsit dilemmába vagyok a témát érintően.
Az a baj,hogy még nagyon drágának mondhatók a valóban használható ledes megoldások.
Köszi,hogy meghallgattatok.
(#) banyaiakos hozzászólása Okt 12, 2009 /

Sziasztok!
LED-es szekrényvilágításon gondolkozom... Pici műszerdobozba 1-2 fehér LED-et tennék, kapcsolónak egy pici kapcsolót és egy másikatkötnék sorba amiakkorkapcsol mikorkinyitom az ajtót. A kérdésem az lenne hogy milyen elemet tegyek bele? Melyikkel meddig bírja? Mindenképp olcsón kéne megoldani, mert ha sok embernek tetszik a dolog a koliba, akkor másoknakis csinálnék.
Minden segítséget köszönök.
(#) Macsek71 válasza banyaiakos hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

"éjjeli"fényt alkottam két éve a pici kölök mellé... Két "tartós" cerkaelem (ami már nem ízlik a fényképelőnek) ellenállat kapcsoló fehér LED. Egész éjszakákat világítva ( sokszor nappalra is elfeledve) 3-4 hónapot kibír
(#) mex válasza Palmaster hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Hello. Az mx6-nak melyik alváltozatát sikerült beszerezned?
(#) mex hozzászólása Okt 12, 2009 /

Hajjaj....
Nincs szerencsém a teljesitményledekkel.
Nemrég rendeltem kettő 3 W teljesitményű STAR ledet, valószinű valami noname gyártó tipusát, és egyik sem volt hajlandó működni, pedig előirás szerint, áramgenerátoros táplálással, a led üzemi feszültségét alulról közelitve, fokozott körültekintéssel üzemeltem volna be. A lencsék rugalmas viztiszta anyagúak voltak. No ezen túltettem magam, és rendeltem egy másik helyről is, innen 5 W teljesitményűeket. Kibontva a bélelt boritékot "górcső" alá vettem mindkettőt, és hát kapásból feltűnt a lencséken található repedés? Ezek a lencsék viszont kemény ugyancsak viztiszta anyagúak. Viszont ezek legalább a műszerem diódavizsgáló állásában halványan derengenek, tehát valószinű működőképesek.
Találkozott már közületek valaki hasonló repedtnek látszó lencsékkel?
(#) Palmaster hozzászólása Okt 12, 2009 /

Hi mex!
A chipcadnél vettem az mx 6 os ledeket,egyelőre csak egyféle van,a neutrális fehér.Elvileg se nem hideg,se nem melegfehér.De lakásba szerintem nem szép a fénye.

Amúgy az "5 w" os kínai ledekkel vigyázni kell,mindenképp
meg kell nézni az adatlapjukat(már ha van),mert nem mindegy,hogy 5 w teljesítményen mekkora a fényereje.
Pl.van ami csak 100 lumen fényerőt tud, de olyan led is van,ami 1 watt teljesítménnyel adja ugyanezt.

Tapasztalataim alapján megbízhatóak a LUXEON K2,illetve
a LUXEON Rebel típusok,igaz nem olcsóak.
De a CREE XR-E sorozata sem rossz.

A repedt lencséket viszont nem értem,elvileg szilikonból készülnek,nem kéne megrepedniük.
(#) Norberto válasza Palmaster hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Idézet:
„a CREE XR-E sorozata sem rossz”

Ha van valamilyen irányú komolyabb tapasztalatod velük, azt megoszthatnád, szívesen olvasnánk! :yes:
(#) mex válasza Palmaster hozzászólására (») Okt 12, 2009 /

Ez a bajom, ez a lencse szerintem nem szilikon, cseppet sem rugalmas. Az egyiket kipróbáltam, világit, de ez is kemény hideg fényű. Az 5W feltételez 1A fölötti áramot, adtam neki 1A. Ekkor 3.25V feszültséget mérek a kapcsain. Tehát valami disznóság van az 5W körül....
Azt hiszem maradok a neves gyártóknál.
Az mx6-ot speciális helyre akarom alkalmazni, ahol nem hátrány a hideg, kemény fény sem.
Szerinted mekkora hatásfokúak (irtad, hogy nagyon melegednek) ?
(#) MolnarG válasza mex hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Biztos, hogy repedt? Nem csak a bondolóhuzalt látod a LED-chiptől a kivezetésig?
(#) elektrorudi válasza mex hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Igazából nem értem miből következtetsz a mellékelt adtokból a disznóságra?
Adj neki 1,4A-t.

Vagy az adatlap korlátozza az 1A-t?
(#) Piszkos hozzászólása Okt 18, 2009 /

Üdv! Akarok csinálni egy lámpát világításnak az asztal fölé. Sima huzallábas led, van 70 db, a fénynek elégnek kell lennie, a meghajtás is megoldott. Viszont az elhelyezés már problémás. Mivel sok a fényforrás, sok különálló árnyék is lesz, és ez elég zavaró. Milyen elrendezés lenne ideális? Tudtok valami megoldást az árnyékokra?
Következő: »»   13 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem