Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   622 / 3994
(#) Balázs1 hozzászólása Szept 12, 2009 /

Sziasztok rgb jelböl szeretnék vidió jelet kreálni hogyan és mivel tegyem segitséget szeretnék kapni köszönöm
(#) SzervízMacska válasza Balázs1 hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Nem lehet, hogy elég lett volna 1x, az autórádiós témában megkérdezni?
(#) Journey hozzászólása Szept 12, 2009 /

Sziasztok!
Lebontottam egy nyákrol egy pár kvarckristályt, és az lenne a kérdésem hogy, hogy tudnám lemérni őket? Nekem egy 10 MHz-es kellene. Csak egy Ohm mérőm van amivel még ampert , voltot, és egyenáramot tudok mérni. Gondolom valami spéci müszer kellene hozzá, nem?
(#) Imi65 válasza Journey hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Nem. Igazából egy oszcillátort kell építeni, amibe beletéve meghatározza a rezgési frekvenciát. Amit frekvenciamérővel (vagy szkóppal) tudsz mérni. A tokozásra rá szokták írni, mennyi is ez.
(#) K.Leslie válasza Journey hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Én a 10 es kvarcot rendelni szoktam. Új suzuki swift-be pont jó
(#) Journey válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Ok,köszi, és hogy tudnék építeni egy oszcillátort? Ha sikerül esetleg akkor a frekvenciamérő az egy különálló eszköz?
(#) K.Leslie válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Engen is érdekelne, mert nagyon sok kvarcom van, és egy párra csak kod van ráírva. Megkönyítené a munkám.
(#) Journey válasza K.Leslie hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

OK :lookaround:
(#) CsemanAttila hozzászólása Szept 12, 2009 /

Helllo, kezdő kérdés, ha egy villanymotoron mérek szakadást, és sípol, akkor annak nincs baja ugye? attól okozhat még zárlatot? Előre is köszi
(#) mammut válasza CsemanAttila hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Attól függ, hogy milyen felépítésű motorról van szó!
(#) K.Leslie válasza CsemanAttila hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Van olyan is, hogy csak a szénkefék koptak el... Jártam már így, nem indúlt a motor, sípolt, ha megmozdítottam akkor jó volt. (Persze, ha nem Brushles motor mert abba nincs szénkefe)
(#) Imi65 válasza Journey hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Bővebben: Link
Pl így, de számtalan kapcsolás akad a neten, akár tranzisztoros is.
Igen, a frekvenciamérő külön műszer, de az "okosabb" digitális kéziműszerek szintén rendelkeznek ilyen funkciókkal, ha nem is 10MHz-ig.
(#) Imi65 válasza CsemanAttila hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Ha az a kérdésed, hogy szakadásvizsgálóval mérve a műszer sípol, akkor csak egy bizonyos, hogy a motor nem szakadt (a tekercse, ill. a szénkeféi - ha van neki). A működése ettől még kicsit sem garantált (lehet zárlatos, leégett, beszorult, stb....). Zárlatot is okozhat, minden további nélkül.
(#) Rafael hozzászólása Szept 12, 2009 /

Sziasztok! Az LG hi-fi sztereó videómról szeretném rákötni a hangot egy Scart átalakítóval sztereó erősítőre, de az a gondom, hogy nagyon búg, egy elég erős alapzaja van. Illetve csatornák váltásakor erősebbet pukkanik. Kipróbáltam a DVD-met is az erősítőn, az csak addig ad ugyan ilyen erős /brumm/ alapzajt amíg nincs bekapcsolva, utána megszűnik. Mondhatni tökéletes...
Mi lehet a gond a videónál? Esetleg valami kondi vagy bármi segítene?
(#) Vacok hozzászólása Szept 12, 2009 /

Sziasztok!
NiMh akkumulátoroknál a gyorstöltés mekkora feszültséggel történik, és hogy tudom azt kiszámolni, hogy mondjuk két darab sorba kötött 2400mAh-s 1,2V-os akkumulátornak mekkora lesz az áramfelvétele teljes feltöltésnél?
Építeni szeretnék egy automata akkumulátortöltőt, amiben komparátor vezérelne egy tranzisztort, ami időben kikapcsolná a töltés.
Remélem ez így kivitelezhető.
(#) Sir-Nyeteg válasza Vacok hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Ajánlom figyelmedbe!
Mint töltőt, és mint infó áradatot!
(#) c27 hozzászólása Szept 12, 2009 /

Sziasztok.
Szeretném megkérdezni, hogy trabant fogyasztásmérőt hogy lehet működtetni úgy, hogy egy potméter csavarásával arányosan gyulladjanak ki a ledek. Nem tudom, hogy eredeti állapotába képese e rá ill hogy kell bekötni? 4 kivezetése van a föld és a + 12v megvan. Olvastam, olyat, hogy 5V stabil fesz. van, de azzal mit kell kezdeni nem tudom és a jel szint. A jellel mi van pontosan, milyen jelet kell adni neki? Olvasgattam pár témát, de teljesen komkrétan nincs leírva teljesen.
(#) c27 hozzászólása Szept 12, 2009 /

Még annyit lehagytam, hogy eredetileg 7 ledes a kijelző, de én már 12 ledest csináltam belőle nem tudom befolyásol e valamit. Kérlek segítsetek nagyon fontos lenne.
(#) Balázs1 hozzászólása Szept 13, 2009 /

sziasztok még mindig érdekelne az rgb átalakitása videó jellé ha valaki tudna segiteni megköszönném és a sunny1@indamail.hu ra kapnék egy választ
(#) Vacok válasza Balázs1 hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Szia!
Szerintem ezzel megoldható, és itt ki tudod választani, hogy a kimenő video jel NTSC vagy PAL formátumú legyen.
(#) Vacok válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Szia!
Ez tetszik, egyszerűbb, mint komparátoros töltőt építeni.
De azt meg tudnád még nekem mondani, hogy ez a töltő normál töltést alkalmaz, vagy gyorstöltést, és hogy az megoldható-e, hogy 2/4 akkut tudjon tölteni?
(#) Balázs1 hozzászólása Szept 13, 2009 /

szia vacok de kérlek hogx vagy eemailben szeretnék veled beszélni mert ez a k**a rendszer nem enged továnn komunikálni mert a kis ablakot nem tudom eltüntetni kérlek az -n elérsz és ott tudunk bövebben beszsélni mert pl az ezfeliratodat megse tudtam nyitni köszönöm Balázs

Balázs! Moderáltam a szöveget. Kicsit normálisabban fogalmazz és olvasd végig a szabályzatot! --vicsys
(#) Imi65 válasza Balázs1 hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Mi meg arra kérünk - a saját érdekedben - hogy ne írd ki az e-mail címedet.
(#) fbela1990 hozzászólása Szept 13, 2009 /

Sziasztok!

Van egy JVC R-S33L erősítőm. Nem adott ki hangot, belenéztem, kiment 2 db biztosíték. Megmértem a végfok tranzisztorokat, 4-ből 2 átütött. Ezeket kivettem, maradt benne két db jó, meg kicseréltem a biztosítékot most jó. Mi a teendő addig amíg nem cserélem ki a rosszakat? Gondolom most annak a 2 db tranyónak kell elbírnia a 2 rossznak a teljsítményét is. Addig mehet fél hangerőn?

Kösz előre is!!
(#) Imi65 válasza fbela1990 hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Inkább ne.
(#) nagy_david1 hozzászólása Szept 13, 2009 /

Sziasztok!
Azt akarom megkérdezni, hogy a vas-klorid-nak változik-e az ellenállása maratások során. Lenne egy olyan elképzelésem, hogy mérőműszerrel, vagy épp egy kisebb komparátor kapcsolással figyelném a vasklorid ellenállását, és ha az telítődött már rézzel akkor nekem jelez. Nem az elektronikával van a baj, hanem azzal, hogy nemtudom, hogy esetleg az elképzelésem helyes-e, hogy ahogy telítődik maratások során a vas-klorid rézzel, úgy csökken az oldat ellenállása. Párszor megjártam, hogy elfelejtettem oldatot cserélni és maratás közben jöttem rá, hogy az oldat már gyenge és telítődött az előző maratások során. Most nem érdekel az oldatban az elektrolízis hatása, hogy elkezd felbomlani az elektródákon az oldat és ez majd befolyásolja a méréseket, csak az, hogy az ellenállás értéke változik-e ha telítődik a vas-klorid oldat.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Én több fajta vas-kloridot is kipróbáltam. Több cégtől, több fajtát. Az amit granulátum formájában vettem valóban 2 maratás után telítődött, de van egy fajta, amit 500ml kiszerelésben árulnak, már feloldva, na ez úgy bevált, hogy akár 5-6 maratást is kibír, és ezt használom pár éve. Valahogy úgy képzeltem el a szondákat, hogy csak beledugom az oldatba és nekem visszajelez ha kell, aztán kiveszem és letörlöm a szondát, nem hagyom benne. Csak egy képet mostmár felteszek arról a csipeszemről, amivel a vas-kloridban szoktam matatni, a hatás kedvéjért. Tudom mire képes. Köszi a hasznos infót, kell méréseket végezzek friss oldattal és telítődöttekkel is.
(#) Bedy hozzászólása Szept 13, 2009 /

Üdv!
Arra lennék kíváncsi hogy egy mobiltelefonaksit hogyan lehet a telefon kihagyásával tölteni,és a 3 csatlakozó mire jó +, GND,? odamegy a töltő +-ja? A vezérlő elektronika megvan és (remélem) ép.(tudom a li-ion akkus témában eltettem de tudom hogy itt is megállja a helyét )
(#) Gery hozzászólása Szept 13, 2009 /

Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy két relét akarok behúzni ugyan arról az áramkörről, polaritásfüggően. Tehát ha egyszerre mindig egy relé van behúzva. Na most 3.7V ad ez az áramkör, de ha be is rakok egy DC relét bármilyen irányba is van a polaritás, az mindig behúz. Ha berakok egy-egy diódát, akkor már működne a rendszer, de az 5V-os relének az már kevés.
Lehet egyáltalán kapni (én nemtaláltam) 5V-nál kisebb feszültségű relét?
Vagy tudtok erre valami megoldást, hogy hogyan oldhatnám meg?
(#) nagy_david1 válasza Gery hozzászólására (») Szept 13, 2009 /

Van 3V relé is (igaz én is kevés helyt láttam, de több fajta tokozásban és különböző áramerősségekre és 200 ft -2000 ft között mozognak). Nincs valahol 3,7V-nál több az áramkörben, mert ha lenne valahol több akkor lehetne szerintem tranzisztorral meghajtani?
Következő: »»   622 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem